[H-verkko] Arvosteltavaksi: Gaudeamuksen syksyn 2020 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Marras 2 14:46:19 EEST 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Gaudeamus, syksy 2020



Heli Rantala

PIKISAARESTA PARIISIIN

Suomalaismatkaajien kokemuksia 1800-luvun Euroopassa



Teoksessa seurataan esimerkiksi kreivitär Sophie Creutzin, taidemaalari Mathilda Rotkirchin, lääkäri Immanuel Ilmonin sekä fennomaani J. V. Snellmanin matkantekoa eri puolilla Eurooppaa Holsteinin puutarhoista Etnan rinteille. Miltä Pariisin kadut näyttivät Ranskan vallankumouksen jälkeen? Millainen tunnelma oli wieniläisravintoloissa 1840‐luvun alussa? Miltä tuntui matkustaa täpötäysissä saksalaisissa postivaunuissa keskellä yötä? Entä millaisilta Suomi ja suomalaisuus näyttivät, kun niitä tarkasteli matkan päästä?

***

Charlotta Wolff

EDELLÄKÄVIJÄT

Neljän suurkauppiassuvun tarina modernisoituvasta Suomesta



Edelläkävijät avaa ovet suurkauppiaiden kartanoihin ja kauppahuoneisiin 1800-luvun Viipurissa, Helsingissä, Turussa ja Vaasassa. Millaista oli sukujen elämä kolmessa sukupolvessa? Onnistuneita afäärejä, tanssiaisia ja purjehdusta? Kenties niitäkin, mutta ennen kaikkea porvariseliitti sopeutui uusiin tilanteisiin, menestyi liiketoiminnallaan ja edisti Suomen kehittymistä moderniksi yhteiskunnaksi ja itsenäiseksi oikeusvaltioksi.



Olli Bäckström

LUMIKUNINGAS

Gustaa II Aadolf ja 30-vuotinen sota



1600-luvun alkupuolella Euroopan valtiomahdit ajautuivat koko maanosaa repivään sotaan. Protestanttien ja katolisten liittokunnat iskivät rajusti yhteen eri puolilla vanhaa mannerta. Kahdentoista vuoden jälkeen taistelut saivat uuden käänteen, kun kaukaa Pohjolasta saapui ennustusten lupaama myyttinen vapauttaja: nuori ja kyvykäs Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf.  Lumikuningas kertoo 1618–1648 käydyn 30-vuotisen sodan legendaarisimmasta vaiheesta eli vuosista 1630–1632, jolloin Kustaa Aadolf marssi armeijoineen Saksaan ja kuolemattomaan maineeseen. Historioitsija Olli Bäckström kuljettaa lukijan kirjeiden ja aikalaiskuvausten kautta keskelle sodankäynnin arkea ja hurmeisia taistelukenttiä. Samalla kuninkaan Saksan-sotaretken syyt sekä sodankäynnin laajuus ja intensiteetti avautuvat uudella tavalla.

***

Simo Kyllönen ja Markku Oksanen (toim.)

ILMASTONMUUTOS JA FILOSOFIA



Ilmastonmuutos ja filosofia on kotimaisten filosofien moniääninen puheenvuoro ilmiöstä, jonka ekologiset, yhteiskunnalliset ja taloudelliset seuraukset ovat varovaistenkin arvioiden mukaan katastrofaalisia. Siinä tarkastellaan ihmisen suhdetta luontoon ja ympäristöön, länsimaisen tieteellis-teknisen elämänmuodon perusteita sekä ilmaston lämpenemisestä käytävän tieteellisen keskustelun filosofisia ulottuvuuksia. Niin ikään pohditaan, miten vastuuta ilmastonmuutoksesta tulisi jakaa – yhtäältä globaalisti ja toisaalta sukupolvien kesken.

***

Georges Bataille, Viljami Hukka (suom.), Anna Nurminen (suom.)

SISÄINEN KOKEMUS



Georges Bataille (1897–1962) on merkittävä hahmo 1900-luvun ranskalaisen ajattelun ja kulttuurin kentällä. Hänen kirjoituksensa ovat vaikuttaneet vahvasti koko ranskalaiseen nykyfilosofiaan, esimerkiksi Michel Foucault’n, Jacques Derridan ja Gilles Deleuzen ajatteluun. Tuntematta Bataillen tuotantoa näiden Suomessakin hyvin tunnettujen filosofien ajattelua on vaikea ymmärtää. Sisäinen kokemus on yksi Bataillen avainteoksista. Se on perusteellinen ja kattava johdatus Bataillen ajatteluun ja yksi 1900-luvun ranskalaisen filosofian klassikoista. Teos yhdistää omaperäisellä tavalla filosofisen ajattelun ja kaunokirjallisen esitystavan.

***

Mona Mannevuo

IHMISKONE TÖISSÄ

Sotien jälkeinen Suomi tehokkuutta tavoittelemassa



Ihmiskone töissä tarjoaa näkökulman suomalaisen tehokkuusajattelun historiaan. Teoksessa tarkastellaan sotienjälkeistä Suomea modernisoineita työlääketieteellisiä ja työnjohdollisia oppeja, joilla kansalaisia valistettiin ja muovattiin sivistyneen yhteiskunnan tavoille. Näistä opeista sotakorvausteollisuuden työnjohto etsi vastauksia siihen, mitä tehdä työkansalaisille, jotka eivät olleet sairaita eivätkä terveitä vaan vääränlaisia.



***

Elina Helqvist, Jyri Komulainen (toim.)

HENKISYYTTÄ JA MIELENRAUHAA

Aasian uskonnollisuus länsimaissa



Joogan ja mindfulnessin kaltaisista, aiemmin vaihtoehtoisista ilmiöistä on tullut osa valtavirtaa Suomessa. Meille on rantautunut myös vaikeammin määriteltäviä kulttuurisia virtauksia, kuten esoteeriseen perinteeseen pohjautuva uushenkisyys ja uuteen hyvinvointikulttuuriin niveltyvä kehopositiivinen henkisyys. Suomalaisessa muuttuvassa kulttuurissa Aasian uskontoperinteet ovat läsnä, vaikka niitä ei ole aina helppo tunnistaa. Henkisyyttä ja mielenrauhaa pohtii näiden ilmiöiden kristillisiä sovelluksia ja selvittää, kuinka kokemuksellisuuden merkitys on korostunut yhtenä aikamme henkisyyden tuntomerkkinä. Teos peilaa joogaa ja mindfulnessia suhteessa kristilliseen teologiaan ja esittelee länsimaisen henkisyyden aatehistoriaa. Samalla se tarjoaa kiinnostavaa tietoa länsimaisen kulttuurihistorian vähemmän tunnetusta esoteerisesta puolesta.



***

Reijo Pitkäranta

FATA VERBORUM

Näkymiä sanojemme historiaan



Fata verborum tarjoaa hauskaa, mielenkiintoista ja paljolti ennen julkaisematonta tietoa 42 antiikista lähtöisin olevan sanan alkuperästä ja historiasta. Millaisia tarinoita liittyy esimerkiksi sanojen glamour, stetoskooppi, peruna tai galaksi taakse? Tutkimusmatkalla sanojen taustoihin selviää, millainen oli kaikkien aikojen ensimmäinen älyauto, kuka sen rakensi ja mitä tiedetään antiikin ajan #MeToo-liikkeestä. Samalla opitaan, mikä merkitys digitaalisuudella oli antiikin Rooman alkeiskoulussa ja kuinka korkealla on käytävä astronautin tittelin saamiseksi.

***

Timo. R. Stewart

VALTER JUVELIUS JA KADONNEEN ARKIN METSÄSTYS



Uskomattomassa tosielämän seikkailutarinassa Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys matkataan suomalaisrunoilijan aarrejahdin vaiheisiin. Mikä oli salakirjoituksen rooli liitonarkin metsästyksessä? Kuinka Juvelius onnistui saamaan rahoituksen kaivauksilleen? Miksi retkikunta pyrki toimimaan niin salamyhkäisesti?
Juveliuksen huima tarina avaa myös, millä tavoin tieteen rajat on aiemmin hahmotettu ja miten käsitykset mahdollisen ja mahdottoman rajoista ovat historian saatossa muuttuneet. Jerusalemiin ja Temppelivuoren alueeseen liittyvät jännitteet sen sijaan ovat yhä hyvin samankaltaisia kuin 1900-luvun alussa.

***

Vilma Hänninen, Elisa Aaltola (toim.)

IHMINEN KALEIDOSKOOPISSA

Ihmiskäsitysten kirjoa tutkimassa



Ihminen kaleidoskoopissa tarkastelee viittätoista erilaista ihmisen olemusta koskevaa, pääosin länsimaista ajattelutraditiota viimeisten 2 500 vuoden ajalta. Se avaa ihmiskäsitysten moninaisuutta sekä tarkastelee sitä, miten niiden arvot ja ajatusmallit siirtyvät käytännön elämään. Kirjassa suomalaiset tutkijat esittelevät käsityksiä muun muassa hyötyä tavoittelevasta, biologisesta, itseisarvoisesta sekä epätäydellisestä ihmisestä.

***

Vesa Heikkinen

TEKSTIANALYYSI

Miksi kielellisillä valinnoilla on merkitystä?



Tekstianalyysi-teoksessa opitaan, miten teksteistä havaitaan merkityksiä tuottavia kielellisiä aineksia. Teos perustuu kielitieteelliseen tutkimukseen mutta tarjoaa helposti omaksuttavia konkreettisia työkaluja sekä runsaasti todellisen elämän esimerkkejä. Tekstianalyysin hallitseminen auttaa ymmärtämään, miksi omasta mielestään neutraalisti kirjoittanut joutuukin somekohun keskelle tai mistä syystä ironian käyttö epäonnistuu niin usein. Sen avulla voi myös tunnistaa, millaisia piilotettuja merkityksiä voi löytää viattomaan asuun puetusta poliittisesta tekstistä.

***

Yury Shikalov

MARKAT, FARKUT JA SUKKAHOUSUT

Laiton kauppa ja länsimuodin lumo Neuvostoliitossa



Markat, farkut ja sukkahousut vie lukijan railakkaalle matkalle 1950–1980-lukujen neuvostoarkeen ja samalla suomalaisen turismin lähihistoriaan. Teos kertoo, miten laiton länsitavaran kauppa toimi Neuvostoliitossa ja millaiset taustatekijät edistivät sen syntyä. Mitä merkitystä länsimuodilla oli neuvostoliittolaisten, etenkin nuorten, arjessa? Keitä olivat bisnestä pyörittäneet trokarit ja tavaraa rajan yli vieneet suomalaiset? Millaiset jäljet trokaus jätti yhteiskuntaan? Kirjaa varten on haastateltu niin suomalaisia kuin venäläisiäkin, joilla on omakohtaisia kokemuksia neuvostovuosilta.

***

Ilkka Niiniluoto

TEKNIIKAN FILOSOFIA



Akateemikko Ilkka Niiniluodon teos on ensimmäinen suomenkielinen kokonaisesitys tekniikan filosofiasta. Tekniikan kehityksen hallittavuus on noussut ihmiskunnan kohtalonkysymykseksi, kun jälkiteollista kulutusyhteiskuntaa muokkaavat uudet vahvat teknologiat, kuten digitalisaatio ja tekoäly. Tekniikan mahdollisuuksien ja vaarojen ymmärtäminen edellyttääkin monitieteistä tutkimusta, jossa kokonaiskuvaa rakentavalla tekniikan filosofialla on tärkeä rooli.

***
Teemu Häkkinen, Miina Kaarkoski & Jouni Tilli (toim.):
MAANPUOLUSTUSTAHTO SUOMESSA (10/2020)
Kysymykset turvallisuudesta ja ulkopolitiikasta herättävät Suomessa voimakkaita tunteita, ja maanpuolustustahtoa käsittelevät uutiset saavat huomattavan paljon näkyvyyttä. Mitä puolustustahdolla oikeastaan tarkoitetaan?
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20201002/679f68a0/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko