[H-verkko] Arvosteltavaksi: Faroksen kevään 2020 kirjoja
Tapio Onnela
tapio.onnela at utu.fi
To Tammi 23 09:37:25 EET 2020
Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Faros<https://www.faroskustannus.fi/> kevät 2020
Giacomo Casanova: Elämäni tarina 3-4. Suomentanut Seppo Sipilä. Faros, 2020
Pehmeäkantinen, 780 sivua
ISBN-13: 9789525710847
Venetsialainen maailmanmies Giacomo Girolamo Casanova (1725-1798) oli näyttelijäpariskunnan vähälahjaiseksi luultu lapsi, joka murtautui muotistaan ja hankki äitinsä varakkaiden mesenaattien suojeluksessa hyvän koulusivistyksen Padovan yliopistossa. Monien mutkien kautta hänestä kasvoi kosmopoliitti, joka ehti elämänsä aikana matkustella joka puolella valistuksen ja rokokoon aikakauden Eurooppaa, hankkiutua ylhäisimpiin seurapiireihin, tavata aikansa merkkihenkilöitä paavi Benedictus XIV:stä Voltaireen ja hankkia elantonsa mitä moninaisimmin keinoin. Casanova oli vakaumuksellinen elämästä nautiskelija, joka ansaitsi älynsä ja esiintymistaitonsa turvin omaisuuksia vain tuhlatakseen ne uhkapeleihin ja ylellisyyksiin.
Casanovan muistelmat ovat vuosisatansa kiehtovimpiin kuuluva aikalaiskuvaus ja mukaansatempaava seikkailukertomus, jonka huimat käänteet myöhempi tutkimus on osoittanut pitkälti totuudenmukaisiksi. Muistelmiensa vuosiin 1749-1756 keskittyvissä 3. ja 4. osassa Casanova kohtaa "Henrietten", yhden elämänsä suurista rakkauksista, matkustaa ensimmäistä kertaa laajemmin Euroopassa, hioo taitojaan salatieteistä kiinnostuneista mesenaateista hyötymisessä, opiskelee ranskaa Pariisissa ja pääsee seuraamaan hovielämää lähietäisyydeltä. Matkan varrella hän kohtaa tunnettuja seikkailijoita, ylhäistä aatelia, diplomaatteja, kuuluisia kirjailijoita ja tiedemiehiä. Kotikaupunkiinsa palattuaan hän kokee vaihtelevaa onnea niin pelipöydissä kuin lemmenkin saralla päätyen lopulta kirkkoa loukanneiden elämäntapojensa ja salatiedeharrastuksensa vuoksi valtiovallan hampaisiin synkin seuraamuksin.
--------------------
Emmanuel Bove: Hämäys. Suomentanut Kaila Holma. Faros, 2019.
Kovakantinen, 240 sivua
ISBN-13: 9789525710861
Ranskalaisen kirjailijan Emmanuel Boven romaani Hämäys (Le Piège) on Kaila Holman tuore suomennos. Se edustaa kirjailijan myöhäistuotantoa, joka julkaistiin vasta tämän kuoleman jälkeen. Saksan miehitettyä Ranskan Ukrainan juutalaista taustaa oleva Bove onnistui pakenemaan Pohjois-Afrikkaan, Algeriin, vuonna 1942. Romaani Hämäys syntyi näiden pakolaisvuosien aikana ja kertoo tarinan Joseph Bridet'stä, joka etsii paikkaansa miehitetyssä maassa ja suunnittelee pakoa niin Marokkoon kuin Lontooseen. Hämäys on vaikuttava kuvaus kriisiajan epätietoisuudesta ja vainoharhaisuudesta.
Emmanuel Bove itse ehti kokea miehitysajan päättymisen ja palasi Pariisiin, mutta maanpaon rasitusten tuloksena hän menehtyi heinäkuussa 1945.
--------------
Gustav Philip Creutz: Atis ja Camilla. Suomentanut Osmo Pekonen. Faros, 2019.
Kovakantinen, 72 sivua
ISBN-13: 9789525710854
Atis ja Camilla, ensimmäisen suuren suomalaisen taiderunoilijan kreivi Gustav Philip Creutzin (1731-1785) kirjoittama lemmensatu, oli aikansa nuorison kulttikirja.
Vuonna 1761 Tukholmassa painettu runoteos ilmestyy nyt ensi kertaa suomeksi Osmo Pekosen laatimana mitallisena käännöksenä.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20200123/1bc1bc6c/attachment-0001.html>
Lisätietoja postituslistasta H-verkko