[H-verkko] Artikkelipyyntö: Tekniikan Waiheita 2/2020 teemanumero ”KODIN TEKNOLOGIA”

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
To Loka 7 10:57:33 EET 2019


Agricolan ilmoituksiin on lähetetty uusi artikkelipyyntö: 
--------------------------------------------
Tekniikan Waiheita 2/2020 teemanumero ”KODIN TEKNOLOGIA”
--------------------------------------------
Kotimme ovat täynnä teknologiaa ja teknisiä laitteita, mutta ne ovat harvoin mediajulkisuuden tai teknologiantutkimuksen huomion kohteena. Koneet ja laitteet ovat meille tärkeitä ja merkityksellisiä. Jääkaapit, pakastimet, hellat, mikroaaltouunit ja kahvinkeittimet muodostavat tärkeän osan kodin arkea. Kodinkoneet ovat osa kodin sydäntä, joiden sijoittelua mietitään tarkasti. Jos joku niistä rikkoontuu tai ei muuten toimi kunnolla, on sillä valtava vaikutus arkielämään. Me emme tule toimeen ilman niitä.

Samoin televisioilla ja musiikkilaitteilla on valtava merkitys kotien viihdekeskuksena. Vaikka musiikkia, elokuvia ja televisiosarjoja seurataan yhä enemmän suoratoistopalveluiden kautta, kuluttajien ostamat valtavat levykokoelmat ovat edelleen aktiivikäytössä. Vastaavaa voitaisiin sanoa esimerkiksi radiolaitteista. Työhuoneissa ja lasten leikkinurkkauksissa saattaa olla erittäin vanhaakin teknologiaa, kuten kuvaputkitelevisioita, jotka muodostuvat näyttöpäätteinä rungon esimerkiksi retropeliharrastukselle.

Monilla laitteilla ja koneilla on takanaan pitkä historia, mikä nostaa esille myös kysymyksen kodin teknologian käyttöiästä, uusiutuvuudesta ja kierrätyksestä. Kestävän kehityksen valossa on hyvä muistaa, että jos tietokoneen käyttöikä lasketaan vuosissa, hyvälaatuista sähköhellaa käytetään vuosikymmeniä. Tämä nostaa esille ajatuksen myös kuluttajien taipumuksesta tiettyyn merkkiuskollisuuteen. Eri laitteiden laadusta ja paremmuudesta käydään hyvinkin vilkasta ja yhteisöllistä keskustelua sosiaalisen median eri kanavilla.

Vastaavasti kodin uutta teknologiaa sulautetaan osaksi vanhaa, mikä näkyy erilaisten etäohjattavien älylaitteiden ja verkkojärjestelmien käyttöönotossa. Esimerkiksi sähkön kulutusta ja hälytyslaitteita on mahdollista valvoa ja kontrolloida vaikkapa älykännykän kautta.

Tekniikan Waiheita kutsuu aiheesta kiinnostuneita kirjoittamaan kodin teknologian historian erikoisnumeroon 2/2020. Artikkelit voivat liittyä, mutta eivät rajoitu seuraaviin aiheisiin:

 	Kodin teknologia arjen rakentajana
 	Kuluttajien merkkiuskollisuus
 	Yksittäisen koneen tai laitteen kulttuurihistoria
 	Vanhan teknologian viihdekäyttö kodeissa
 	Kodin teknologian kotouttaminen ja domestikaatio
 	Kestävä kehitys ja kierrätys
 	Älyjärjestelmät kodeissa
 	Kodin teknologian käyttö museoissa

Artikkeliehdotusten pituus on enintään 400 sanaa ja valmiiden artikkelien laajuus on noin 10 000 sanaa. Varsinaisten vertaisarvioitujen artikkelien ohessa lehteen hyväksytään pituudeltaan lyhyempiä aihetta käsitteleviä temaattisia tai metodologisia katsauksia, aiheeseen liittyvien kirjojen ja muiden julkaisujen arvosteluja, sekä aihepiiriin sopivia museo- ja näyttelyesittelyjä.

Artikkeliehdotukset pyydetään lähettämään 30.11.2019 mennessä lehden toimittajalle (saara.matala at gmail.com). Ehdotusten hyväksymisestä lähetetään tieto kirjoittajille 15.12.2019 mennessä. Hyväksyttyjen ehdotusten mukaiset, valmiit käsikirjoitukset tulee lähettää vertaisarviointia varten toimitukseen 1.2.2020 mennessä. Teemanumeron julkaisuajankohta on  loppukevät 2020. Ohjeet kirjoittajille löytyvät lehden verkkosivuilta.

Tekniikan Waiheita on neljä kerta vuodessa ilmestyvä teknologian historian aikakauslehti, joka on saatavilla täysin avoimesti. Sitä julkaisee Tekniikan Historian Seura ry. Lehti noudattaa Tieteellisten Seurojen Valtuuston periaatteita tutkimuksen vertaisarvioinnista. Lehdessä julkaistaan historiatieteellisiä artikkeleita, jotka käsittelevät laajalti tekniikan, teknologian ja teollisuuden historiaa.
--------------------------------------------
Lisätietoja:
Saara Matala
saara.matala at gmail.com
http://www.ths.fi/fi/tekniikan-waiheita

Ilmoitus vanhenee: 15.12.2019

Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/announcement/tekniikan-waiheita-2-2020-teemanumero-kodin-teknologia/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricolaLisätietoja postituslistasta H-verkko