[H-verkko] Arvosteltavaksi: Liken kevään ja kesän 2019 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Maalis 19 11:27:41 EET 2019


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Liken kevään ja kesän 2019 kirjoja

Ville Ropponen, Ville-Juhani Sutinen
LUIDEN TIE

Syväsukellus Neuvostoliiton
vankileirien historiaan

Mikä Gulag-järjestelmä oikein oli? Ketkä leireille joutuivat ja millaista oli heidän elämänsä? Luiden tie perehdyttää lukijan gulagiin ja sen taustoihin ja
antaa vankileirien historialle inhimilliset kasvot.

Harjaantuneet Venäjän-matkaajat Ville Ropponen ja Ville-Juhani Sutinen ovat kulkeneet tuhansia kilometrejä Karjalasta Siperiaan ja Kaukoidän Kolymaan etsimässä muistomerkkejä, hautausmaita ja raunioita vankileirien saaristosta, joka peitti aikoinaan laajoja alueita Neuvostoliitosta. He ovat jututtaneet gulagin kanssa tekemisiin joutuneita ihmisiä, joilla on kaikilla oma tarinansa kerrottavanaan, ja taustoittaneet teosta lähdekirjallisuudella. Lopputulos on monitasoinen, vetävä ja yleistajuinen tietoteos naapurimaamme historian synkästä luvusta.
***
Mikko Lundell
MILJOONASADE

Rakastetun yhtyeen värikäs tarina

Miljoonasateen maanläheinen ja melodinen rock on ihastuttanut suomalaisia jo neljällä vuosikymmenellä. Kuolemattomat hitit kuten ”Lapsuuden sankarille” ja ”Marraskuu” ovat juurtuneet syvälle yhteiseen sielunmaisemaamme.

Jyväskyläläinen Miljoonasade aloitti levytysuransa vuonna 1986 kokoonpanolla kitaristi Matti Nurro, laulaja Heikki Salo, basisti Ari Laaksonen, kosketinsoittaja Olli Heikkinen ja rumpali Jarmo Hovi. Bändi levytti ja keikkaili aktiivisesti 2000-luvun alkuun saakka, hiljeni vuosiksi ja teki vuonna 2014 comebackin. Vuonna 2016 julkaistiin albumi Sähköinen rouva Maa, ja bändi keikkailee ja tekee uutta musiikkia edelleen aktiivisesti.
***
Arno Kotro, Maria Ohisalo
SINUA ON PETETTY

Kirjoituksia sukupuolten tasa-arvosta
Kohti kaikille reilumpaa maailmaa!

Suomi on tasa-arvon ihmemaa. Vai onko?

Maria Ohisalo ja Arno Kotro ovat koonneet yhteen joukon kirjoittajia, jotka tarkastelevat puheenvuoroissaan tasa-arvoa valitsemastaan näkökulmasta. Mukana ovat Koko Hubara, Katleena Kortesuo, Saara Särmä, Juho Pylvänäinen, Anna Moring, Nasima Razmyar, Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen ja Maria Pettersson.

Kirjoitukset pohtivat muun muassa kiltin tytön syndroomaa, sukupuolirooleja, sukupuolen moninaisuutta, feminismiä mediassa, feminististä hauskuutta ja sukupuolijärjestelmän ilmenemistä arjessa.
***
Joose Berglund
STUPIDO RECORDS 30 VUOTTA

Pari lanttia kaaoksesta
Viru-hotellin baarista Tavastian takahuoneeseen

Kuinka parin perestroikan innoittaman virolaisen singlelevyn “vahingossa” julkaiseminen johtaa lopulta vuosikymmenien työhön rockin aluskasvillisuuden parissa?

Stupido Records 30 vuotta kertoo firmaa 1989 perustamassa olleen Joose Berglundin suulla suomalaisen riippumattoman levy-yhtiön tarinan, kuinka parin perestroikan innoittaman virolaisen singlelevyn “vahingossa” julkaiseminen johtaa lopulta vuosikymmenien työhön rockin aluskasvillisuuden parissa molemmin puolin Suomenlahtea – ja vähän muuallakin.

Kirja listaa ylämäet ja alamäet, sattumukset ja sekoilut Viru-hotellin baarista Tavastian takahuoneeseen keskellä musiikkibisneksen murrosta, joka on koitua Stupidonkin kohtaloksi mutta joka osoittautuu lopulta uudeksi aluksi.

Joose Berglund (s. 1965) on kruununhakalainen koiranulkoiluttaja. Stupido Productions Oy:n toimitusjohtaja ja toinen Stupido Recordsin perustajista harrastaa historiaa, alempia taiteita, 7-tuumaisia singlelevyjä ja HIFK:n kannattamista lajissa kuin lajissa.
***
Annika Vuorensola
IRON SKY THE COMING RACE

Sensuroimaton syntytarina
Kuinka saunanlauteilla keksitystä läpästä kasvoi miljoonabisnes

Iron Sky -elokuva nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2012. Räväkkä tarina, poikkeuksellinen tuotantomalli joukkorahoituskampanjoineen ja jättimäinen suosio herättivät maailmanlaajuista kiinnostusta.

Elokuva saa jatkoa 16.1.2019, kun Iron Sky The Coming Race tulee maailmanensi-iltaan. Matka on vienyt tekijät helvettiin ja takaisin, konkurssien partaalta kohti jättimenestystä ja Kiinan-valloitusta. Elokuvan tekijät paljastavat nyt ensimmäistä kertaa arkaluontoisimmatkin yksityiskohdat Suomen kalleimman näytelmäelokuvan tekemisestä.

Kirja päästää lukijan Iron Sky The Coming Race -elokuvan kulisseihin kuvaten jatko-osan huiman taipaleen ensi-ideasta punaiselle matolle. Ääneen pääsevät tuotantoryhmän edustajat ohjaajasta ja tuottajista näyttelijöihin ja faniavustajiin ympäri maailman. Teoksen upeat kuvat ovat Tomi Tuulirannan, joka seurasi elokuvan tekoa alusta alkaen.
***
Shaun Usher (toim.)
KIRJEITÄ JOTKA MULLISTIVAT MAAILMAA

Yli sata maailman viihdyttävintä, inspiroivinta ja hätkähdyttävintä kirjettä

Mitä Gandhi sanoo rauhoitellessaan Hitleriä? Entä kuinka Leonardo da Vinci muotoilee työhakemuksen? Hektisen aikamme keskellä käsin kirjoitetut kirjeet pysäyttävät ja herättävät historian eloon.

Kirjaan on kerätty kirjeitä maailman eri kolkista ja eri aikakausilta. Kirja sisältää alkuperäisen, usein käsinkirjoitetun, kirjeen sekä sen suomennoksen – tarvittaessa selityksen ja taustoituksen kera. Yli sata kirjettä, yli sata ihmiskohtaloa!
***
Melinda Gates
TASA-ARVO. NYT!

Maailmaa parannetaan tehokkaimmin kohentamalla tyttöjen ja naisten asemaa.

​Humanitaarisen työn supernainen Melinda Gates kertoo, miksi yhteiskuntien muuttaminen pitää aloittaa tasa-arvokysymyksistä. Tarinallisen ja koskettavan teoksen aihealueet vaihtelevat lapsimorsiamien ja seksityöläisten asemasta Me toohon ja tekoälyn sukupuolivinoumaan.

Gates panee myös itseään likoon ja kertoo, millaisia taisteluja hän on tasa-arvoa tavoitellessaan käynyt. Tekstiä sävyttää määrätietoinen optimismi ja vahva yhdessä tekemisen henki. Tasa-arvoinen tulevaisuus on yhteinen tehtävä.
***
Salla Fagerström
LIISA KAUPPINEN

Tiedän sen mahdolliseksi
Kuinka kuurosta maalaistalon tytöstä tuli maailmalla tunnettu ihmisoikeusvaikuttaja

Liisa Kauppinen kuuroutui viisivuotiaana aivokalvontulehduksen takia. Pieni tyttö ei yhtäkkiä enää ymmärtänyt mitä ihmiset puhuivat eikä pysynyt mukana leikeissä. Liisa ei kuitenkaan antanut periksi. Suoritettuuan kovakurisen kuurojen koulun Oulussa hän karkasi ja hankki työpaikan Helsingistä. Vuonna 2013 hänet palkittiin arvostetulla YK:n ihmisoikeuspalkinnolla, joka jaetaan vain joka viides vuosi. Elämäkerta kertoo valovoimaisesta ihmisestä ja edistyksellisestä naisesta, jota vastoinkäymiset eivät nujertaneet.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20190319/485ac428/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko