[H-verkko] Arvosteltavaksi: Minervan kevään 2019 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Helmi 18 15:37:20 EET 2019


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
Minervan kevään 2019 kirjoja
***
Kolmen rintaman mies Seppo Tiilikainen talvisodassa, SS-Viking-divisioonassa ja Tali-Ihantalassa Petri Nevalainen

Seppo Tiilikainen oli yksi yli 1 400 suomalaisesta Saksan Waffen-SS-joukoissa taistelleista sotilaista. Hän oli Saksaan lähtiessään 19-vuotias korpraali.
Nuoresta iästään huolimatta Tiilikainen oli jo kokenut maailmanmatkaaja. Nuorukainen lähti merille vain 15-vuotiaana, ja parivuotisen pestin aikana tutuiksi kävivät satamat Etelä-Amerikkaa myöten. Maailman poliittinen kuohunta kuitenkin muutti Tiilikaisen suunnitelmat. Nuori mies palasi Suomeen ja taisteli talvisodassa Laatokan pohjoispuolella.

Vuonna 1941 Tiilikainen värväytyi Waffen-SS:ään. Hänestä tuli Viking-divisioonan taistelija Ukrainan sotatantereille. Päiväkirjoissaan ja kirjeissään hän kuvailee paitsi taisteluja myös suomalaisten SS-sotilaiden arkea.

SS-komennuksen päätyttyä Tiilikainen palasi Suomeen osallistuakseen jatkosodan lopputaisteluihin. Tali-Ihantalan tulimyrsky koitui hänen kohtalokseen heinäkuun alussa 1944.

Kirja perustuu Tiilikaisen päiväkirjamerkintöihin ja kirjeisiin, joita täydentää sota-arkiston materiaali.
****
Auschwitzin apteekkari Victor Capesius, Mengelen proviisori
Patricia Posner <http://www.minervakustannus.fi/kirjailijat/index.php?kirjailija=1042>
Romanialainen Capesius oli 35-vuotias Bayerin lääketehtaan myyntiedustaja, kun hän vuonna 1943 liittyi natsien SS-järjestöön. Pian tämän jälkeen hänet nimitettiin Auschwitzin kuolemanleirin pääapteekkariksi. Capesiuksesta tuli Mengelen läheinen ystävä ja työtoveri.
Toimessaan Capesius sekoitteli järkyttävissä ihmiskokeissa käytettyjä lääkecocktaileja, kontrolloi kaasukammioissa käytettyjen myrkkykaasujen varastoja ja osallistui murhattaviksi lähetettävien juutalaisten valintaan.
Kirja osoittaa, miten syvälle epäinhimillisyyteen tavallinen mies voi vajota. Samalla se tarjoaa häkellyttävän näkymän suuryritysten ja natsien väliseen bisnekseen. Bayerin emoyhtiö, Saksan suurin kemianteollisuusyhtymä I. G. Farben, toimitti lääkeaineet Auschwitziin, testasi lääkkeitä vangeilla ja rakensi työleirin, jossa vangit raatoivat itsensä kuoliaiksi.
Osin aiemmin salaisiksi julistettuihin asiakirjoihin perustuva teos on tärkeä luku holokaustia ja sen toteuttajia käsittelevää dokumentaatiota.

****
Kun presidentti Koivisto esti Karjalan palauttamisen
Jukka Seppinen

Karjalan menettäminen syksyllä 1944 oli kova isku Suomelle. Välittömästi rauhanteon jälkeen Suomessa alkoikin toiminta Karjalan palauttamiseksi. Poliittisia puheita pidemmälle asiat eivät kuitenkaan edenneet, ja vuosikymmenien kuluessa haave Karjalan saamisesta takaisin alkoi hiipua.
Asiassa tapahtui kuitenkin uusi ja odottamaton käänne, kun NKP esitti kesällä 1990, että se voisi luovuttaa Karjalan Suomelle. Taustalla vaikutti myös Venäjän halu päästä eroon Viipurista, sillä vallattu alue oli pahasti rappeutunut eikä resursseja korjaamiseen ollut. Näin Suomelle tarjoutui yllättäen ainutlaatuinen mahdollisuus Karjalan palauttamiseen.
Suomen valtiojohto suhtautui kuitenkin Kremliin tarjoukseen penseästi. Presidentti Koiviston vastarinta johti asian venymiseen ja mutkistumiseen. Myös ulkoministeri Paavo Väyrynen vastusti asiaa.
Seuraavaksi presidentiksi nousi Ahtisaari. Vaikka hän kannatti Karjalan palauttamista, aikaa oli menetetty. Putinin noustessa valtaan 2000-luvun alussa tilanne oli vaikeutunut entisestään.
Jukka Seppinen selvittää perusteellisesti, mitä asiassa tapahtui 1990-luvun alussa. Millainen on Karjala-kysymyksen historia? Miksi presidentti suhtautui Karjalan palauttamiseen niin penseästi? Mikä oli diplomaatti Jukka Seppisen rooli näissä tapahtumissa? Seppinen perustaa tutkimuksensa runsaaseen lähdemateriaaliin, mm. Karjalan liiton Ja YLEn arkistoihin.
****
Elokuva ja psyyke 5 Lapsi oudossa maailmassa
Antti Alanen

Suomen Psykoanalyyttisen Yhdistyksen ja Helsingin Psykoterapiaseuran symposiumien pohjalta on koottu teos Elokuva ja psyyke 5 – Lapsi oudossa maailmassa. Kirjoittajina on ohjaajia, kirjailijoita, tutkijoita ja psykoanalyytikoita.
Tämänkertaisen kirjan teemana on lapsi elokuvassa. Kirjassa käsitellään mm. seuraavia elokuvia: Michael Haneke: Valkoinen nauha, Liisa Helminen: Pelikaanimies, Carol Reed: Valheitten talo, Walt Disney: Bambi, Abbas Kiarostami: Missä on ystävän talo?, John Ford: Vihan hedelmät, Hamy Ramezan: Paratiisin avaimet, Krzysztof Kieslowski: Kolme väriä: Sininen, Ville Salminen: Evakko, Zaza Urushadze: Mandariinit, John Carpenter: Vainoavat silmät, Roman Polanski: Pianisti, Andrei Zvjagintsev: Leviathan.
****
HIFK Stadin kingit Vuoden 1969 mestarijoukkue ja Carl Brewerin perintö
Harri Pirinen

Keväällä 2019 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun legendaarinen kauden 1968–69 HIFK voitti seuran ensimmäisen jääkiekon Suomen mestaruuden. Tuo joukkue teki HIFK:sta sen, minä se opittiin tulevina vuosikymmeninä tuntemaan, ja muokkasi vahvasti koko suomalaista jääkiekkoa.
Tuo joukkue pelasi aivan uudella tavalla, taitoon ja vauhtiin yhdistyi Suomen kaukaloissa ennennäkemätön kovuus.
Tärkein tekijä joukkueen taustalla oli kanadalainen NHL:n tähtipuolustaja Carl Brewer, joka toimi kauden 1968–69 HIFK:n pelaajavalmentajana. Brewer toi NHL:n opit ensi kertaa Suomeen ja loi HIFK:n brändiksi muodostuneen fyysisen pelitavan. Hänen jättämänsä perintö näkyy Suomen jääkiekkoilussa yhä 50 vuotta myöhemmin.
Harri Pirinen on haastatellut tätä kirjaa varten kaikki elossa olevat vuoden 1969 mestarijoukkueen pelaajat sekä vaikuttajat.
Kirja julkaistaan 2.3.2019 HIFK:n juhlaottelun yhteydessä.
****
John Lennon Legendan elämä 1940–1980
Ray Connolly

Intiimi ja kuvia kumartelematon elämäkerta yhdestä aikamme ikonisimmista muusikoista.
Connollyn kirjoittama elämäkertateos ei ole vain tarina Imagine-Lennonista, puhtoisesta rauhan prinssis-tä, koska se rooli oli vain pieni osa häntä. Eikä se kerro vain nuoresta vihaisesta kapinallisesta, joka jakoi teräviä ja rienaaviakin lausuntoja haastatteluissa. Lennonissa oli kaikki tuo, mutta myös paljon muuta. Niin paljon, että joskus hänen persoonallisuutensa eri puolet tuntuivat taistelevan keskenään.
Lennon oli hauska, usein erittäin hauska. Hänen auktoriteetteja kumartelematon asenteensa ja terävät, sarkastiset kommenttinsa tekivät hänestä uuden sukupolven idolin. Aivan toisenlaisen, kuin häntä edel-täneet, kiltit, nöyrät ja kiitolliset poptähdet.
Lennonin kanssa käymiinsä keskusteluihin pohjautuvassa kirjassaan Connolly piirtää moniulotteisen ja elävän kuvan yhdestä maailman kuuluisimmista ihmisestä, jonka lopulta varsin harva todella tunsi.
****
Kasvien salainen elämä
Riitta Angervuo ja Aarre Leskinen

Kasvien älykkyys on yksi viime vuosien kiinnostavimmista tutkimusaiheista. Monien tutkijoiden mielestä kasvien neurobiologisista ominaisuuksista on selviä tieteellisiä todisteita, jotka muuttavat käsityksemme kasvien elämästä.
Riitta Angervuo ja Aarre Leskinen selvittävät kirjassaan, mitä tutkimuksissa kasvien toiminnasta ja älykkyydestä on tähän mennessä saatu selville.
Italialaisen neurobiologin Stefano Mancuson mukaan kasvit ovat suorastaan neroja, jos älykkyys määritetään kyvyksi ratkaista ongelmia. Tel Avivin yliopiston professori Daniel Chamovitz on puolestaan selvittänyt, kuinka kasvit omalla tavallaan näkevät, haistavat, tuntevat, kuulevat ja ovat tietoisia kasvuympäristöstään. Kasveilla on myös kyky oppia ja muistaa.
Kasvit osaavat sopeuttaa toimintaansa olosuhteiden vaihdellessa ja viestivät keskenään niin kemiallisin tuoksuin kuin sähköisinkin signaalein. Ne tekevät myös yhteistyötä keskenään.
Eläimet ja kasvit muistuttavat toisiaan sittenkin yllättävän paljon. Kasvien ja eläinten ja jopa ihmisen geeneissä on paljon yhteistä.
Kuinka älykkäitä kasvit sitten ovat? Siinä mieltä kutkuttava kysymys, johon tämä kirja pyrkii vastaamaan.
****
Obaman valkoisessa talossa Presidentin neuvonantajan muistelmat
Ben Rhodes

Yhdysvaltain entisen presidentin lähimpiin ulkopoliittisiin neuvonantajiin kuuluneen Ben Rhodesin muistelmateos on ainutlaatuisen yksityiskohtainen ja elävä sisäpiirikuvaus Barack Obaman presidenttikaudesta.
Rhodes kertoo mukaansatempaavasti, miten Valkoisen talon sisäpiiri toimii ja millaista oli työskennellä karismaattisen johtajan rinnalla. Teos valaisee oivasti myös presidentti Obaman persoonallisuutta ja toimintatapoja.
Vuonna 2007 tuolloin vielä tuntematon 29-vuotias ulkopolitiikan tutkija tuli valituksi Obaman vaalikampanjan taustajoukkoihin. Pian presidentinvaalien jälkeen Rhodes sai keskeisen roolin Obaman hallinnossa. Hän työskenteli Valkoisessa talossa liki 10 vuotta, ensin presidentin puheiden kirjoittajana ja sitten presidentin neuvonantajana ja henkilökohtaisena avustajana. Läheinen yhteistyö muuttui ajan mittaan syväksi ystävyydeksi.
Rhodes vie lukijan keskelle lähihistorian merkittäviä hetkiä; Valkoisen talon tilannekeskukseen seuraamaan operaatio Bin Ladenin toteuttamista, Iranin ydinsopimuksen syntyvaiheisiin, salaisiin neuvotteluihin Kuuban hallituksen kanssa, Obaman ja Putinin välisiin keskusteluihin.
Teos kuvaa terävänäköisesti myös sen uusnationalismin nousua, joka lopulta johti Trumpin valintaan presidentiksi.
****
Hitlerin portinvartija Hans-Heinrich Lammers, valtakunnankanslian päällikkö
Volker Koop

Valtakunnan kanslian päällikkö Hans-Heinrich Lammers oli yksi natsi-Saksan tärkeimmistä ja vaikutusvaltaisimmista johtohenkilöistä. Suurta valtaansa hän käytti hiljaisesti, pysytellen tunnettujen natsijohtajien taustalla.
Ministeriöistä tulevat asiakirjat ja lakiesitykset kulkivat Hitlerille Lammersin kautta – sen jälkeen, kun hän oli valikoinut niistä mielestään sopivimmat ja muokannut ne mieleisikseen. Muilla hallituksen jäsenillä ei ollut pääsyä Hitlerin puheille ohi Lammersin. Lammers organisoi Hitlerin hallintokoneiston ja tarjosi lainopillista tukea ”valtiolle välttämättömien toimenpiteiden” toteuttamiseksi. Hän myös huolehti siitä, että juutalaisvainot ja murhat saatiin vaikuttamaan oikeutetuilta ja laillisilta.
Vaikka Lammers oli vastuussa tuhansien kuolemasta, hän selvisi Nürnbergin oikeudenkäynneistä vain muutaman vuoden vankeustuomiolla.
****
Suomen sotavankileirit 1939–1944
Atso Haapanen

Laajaan arkistomateriaaliin perustuva teos kertoo venäläisistä sotavangeista ja heidän kohtaloistaan suomalaisilla sotavankileireillä.

Kirja esittelee sekä talvisodan että jatkosodan aikaiset sotavankileirit. Tunnettujen sotavankileirien kuten Kurileirin, Karkurileirin, Hangon sotavankileirin ja upseereiden sotavankileirin lisäksi kirjassa paljastetaan Raahen tienoilla olleen sotavankileirin olemassaolo, josta alueen asukkaat eivät ole halunneet puhua tai josta he eivät edes tienneet.

Kirjassa kerrotaan myös vankien vaihdosta saksalaisten kanssa ja sodan jälkeisestä luovutuksesta Neuvostoliittoon. Atso Haapasen teos antaa valaisevan kokonaiskuvan suomalaisista sotavankileireistä ja niiden olosuhteista.
****
Suomen sammalet Sinikka Piippo ja Timo Koponen
Laajin saatavilla oleva lajiopas Suomessa kasvavista sammalista.

Kirja esittelee 400 maassamme kasvavaa sammallajia. Jokaisesta lajista annetaan tarkat tuntomerkit ja kasvupaikkatiedot. Tunnistusta helpottavat Sinikka Piipon erinomaisen yksityiskohtaiset valokuvat.
Tästä kirjasta on helppo löytää etsimänsä, sillä teos ryhmittelee sammallajit kasvupaikkojen ja kasvualustan mukaan.
Suomi kuuluu maapallolla pohjoiseen havumetsävyöhykkeeseen, jossa metsien ja soiden pohjakerroksen muodostavat sammalet ja jäkälät. Luonnossa retkeillessään sammalia ei voi olla huomaamatta. Kuitenkin vain sangen harvalukuinen joukko suomalaisista tietää, miten moninainen ja lajirikas kasviryhmä on kyseessä.
Suomen sammalet on erinomainen opas jokaiselle, joka nauttii luonnossa liikkumisesta ja lajien tunnistamisesta.

****
Jos hyönteiset katoavat…
Anne Sverdrup-Thygeson

Kirja vie matkalle hyönteisten jännittävään maailmaan. Se kuvaa mukaansatempaavalla tavalla maailman runsaslajisinta eläinryhmää, joka pyörittää maailmaa pienestä koostaan huolimatta – tai ehkä juuri sen takia.
Maapallolla elää 200 miljoonaa hyönteistä jokaista ihmistä kohden. Ilman näitä pikkuotuksia elämä planeetaltamme katoaisi kokonaan.
Vaikka hyönteisiä on maailmassa valtavasti, niiden määrä on kuitenkin kääntynyt laskuun. Sillä välin, kun ihmisten määrä on kaksinkertaistunut neljänkymmenen viime vuoden aikana, hyönteisten määrä on tutkimusten mukaan puolittunut samassa ajassa.
Ihmiset ja eläimet eivät kuitenkaan voi elää ilman hyönteisiä, sillä pienestä koostaan huolimatta niillä on maailmassa useita tärkeitä tehtäviä. Ne muun muassa hajottavat kuolleet kasvit ja eläimet hedelmälliseksi mullaksi ja levittävät siitepölyä kukasta toiseen.
Kiehtova tietokirja avaa ainutlaatuisen näkymän hyönteismaailman monimuotoisuuteen ja merkitykseen.
****
Suuri suomalainen muurahaiskirja
Katja Bargum<http://www.minervakustannus.fi/kirjailijat/index.php?kirjailija=1028> ja Heikki Helanterä<http://www.minervakustannus.fi/kirjailijat/index.php?kirjailija=1029>

Suuri suomalainen muurahaiskirja sukeltaa syvälle muurahaisten jännittävään maailmaan. Se esittelee yleisimmät suomalaiset muurahaiset, kuten metsistä tutut kekomuurahaiset, keittiöön sokerin perässä eksyneet mauriaiset, pistävät viholaiset sekä muurahaisten jättiläiset hevosmuurahaiset...
Muurahaistutkijat Katja Bargum ja Heikki Helanterä tutustuttavat lukijan pesän uumeniin ja sen monimutkaisiin sosiaalisiin verkostoihin. Muurahaiset tekevät tiivistä yhteistyötä, jossa yksilöt saattavat jopa uhrautua pesän hyväksi. Yhteisrintama saattaa kuitenkin rakoilla, kun yksilöt ryhtyvät ajamaan omia etujaan. Eivätkä ne muurahaiset aina niin ahkeriakaan ole.
Muurahaiset ”näkevät” maailman haistamalla. Ne merkitsevät hajuilla polkuja, erottavat kaverit vieraista ja hallitsevat sitä, kuka saa lisääntyä pesässä. Muurahaisten monimutkaiset tekemiset koordinoidaan joukkoälyn avulla ilman varsinaisia johtajia, ilman että kenelläkään on toiminnasta kokonaiskuvaa.
Muurahaisilla on myös oma terveydenhuoltonsa. Muurahaispesä toimii kuin ihmisruumis: se yrittää välttää tartuntoja, ylläpitää tarkkaa hygieniaa, eristää tautisolut eli sairaat muurahaiset.
Muurahaiset viettävät hautajaisia, niillä on vessoja ja rokotteita, ja ne hoitavat metsästysretkellä haavoittuneita lajitovereitaan.
Vaikka muurahaiset ovat maailmanlaajuisesti menestynyt lajiryhmä, myös muurahaiset ovat muiden lajien lailla vaarassa ihmisen aiheuttaman ympäristömuutoksen keskellä.

****
Hyvä, paha muovi
Vähennä viisaasti
Johanna Kohvakka ja Liisa Lehtinen

• Mitä muovit ovat ja miten niistä tuli niin suosittuja?
• Mitä mikromuovi on ja mitkä ovat sen merkittävimmät lähteet?
• Kuinka ratkaisemme merten roskaantumisen?
• Ovatko biohajoavat muovit ja biomuovit ekoteko?
• Mikä merkitys muovilla on resurssitehokkuudessa?
• Miten materiaalien ympäristövaikutuksia voidaan mitata?
• Miten voimme vähentää muovin ja muiden materiaalien kulutusta?

Muun muassa näihin ajankohtaisiin kysymyksiin saadaan vastaus kirjassa Hyvä, paha muovi. Kirja käsittelee näitä moniulotteisia aiheita kansantajuisesti ja antaa käytännön neuvoja muovin kulutuksen vähentämiseen.
****
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20190218/39edb2b1/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko