[H-verkko] Arvosteltavaksi: Syksyn kirjoja: Ursa, Aula & co, Tampere University Press, Lapin yliopistokustannus

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Syys 19 15:08:43 EEST 2018


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
TÄHTITIETEELLINEN YHDISTYS URSA

Heikki Oja: Maailmankaikkeuden rakenne

Maailmankaikkeus on saanut alkunsa yhdestä pisteestä 13,8 miljardia vuotta sitten. Koko maailmankaikkeus on edelleen tuon pisteen sisäpuolella. Piste on laajentunut valtavaksi, ja me katselemme sitä sisältäpäin, koska olemme osa maailmankaikkeutta.
Heikki Oja avaa universumin saloja lyhyesti ja elävästi sulavassa muodossa. Hän kuljettaa lukijan neljällä hypyllä halki maailmankaikkeuden, näyttää meille menneisyyden taivaalla, osoittaa ihmisen paikan maailmankaikkeudessa ja erittelee pimeän aineen ja pimeän energian vaikutukset universumiin. Samalla hän kertoo miten tämä kaikki on saatu selville ja vastaa lopuksi vielä yleisimpiin hänelle yleisöluennoilla esitettyihin kysymyksiin.
Professori Heikki Oja on palkittu tietokirjailija, ja hän on opettanut tähtitiedettä pitkään Helsingin yliopistossa. Hänen viime vuonna ilmestynyt teoksensa Universumi on edennyt jo kolmanteen painokseen.
https://www.ursa.fi/kauppa/tuote/maailmankaikkeuden-rakenne/
Julkaistaan 8/2018

Palviainen, Asko ja Oja, Heikki: Maailmankaikkeus 2019-2020. Tähtitieteen vuosikirja

Maailmankaikkeus 2019–2020 sisältää tiiviin ja helppotajuisen esityksen tähtitieteen perusteista. Kirjassa kerrotaan tutkimuksen tuoreimmat edistysaskeleet. Maailmankaikkeus-kirja ilmestyy joka toinen vuosi ja sopii erinomaisesti ensimmäiseksi johdatukseksi tähtitieteeseen tai tietojen päivittämiseen.
Parhaat uudet kuvat ja tiede niiden taustalla: Vuoden kuvat.
Tähtitaivaan ajantasaiset perusteet lähiplaneetoista kaukaisiin galakseihin: Maailmankaikkeus nyt.
Viime aikojen keskeisimmät tähtitieteen tapahtumat ja uutiset: Maailmankaikkeuden kronikka.
https://www.ursa.fi/kauppa/tuote/maailmankaikkeus-2019-2020/
Julkaistaan 8/2018

AULA & CO
https://issuu.com/aulaco9/docs/aula_katalogi_syksy-18_s

Jan Stocklassa: Stieg Larssonin tutkimukset

Kuka murhasi Olof Palmen?
Stieg Larsson teki myöhään töitä Expo-lehden toimituksessa eräänä iltana helmikuussa 1986 – niin myöhään, että hän ei ollut kadulla matkalla kotiin, kun Olof Palme murhattiin sinä iltana hänen kotimatkansa varrella. Murha herätti Larssonin toimittajanvaistot, ja hän ryhtyi omin päin selvittämään, kuka murhasi Olof Palmen. Tutkimukset olivat yhä käynnissä, kun hän kuoli myöhemmin sydänkohtaukseen.
Muutama vuosi sitten toimittaja Jan Stocklassa teki dokumenttia ruotsalaisen äärioikeiston suhteista Etelä-Afrikkaan. Hän törmäsi pian viitteisiin siitä, että Stieg Larsson oli tutkinut samaa aihetta ennen kuolemaansa. Expo-lehden toimitus vei hänet tutkimaan Larssonin arkistoja, jotka olivat seisseet koskemattomina viimeiset 14 vuotta kylmässä varastossa, jonne ne oli siirretty Larssonin kuoleman jälkeen.
Stocklassa totesi välittömästi löytäneensä jotain ainutlaatuista. Hänelle selvisi nopeasti, että Larsson oli oman elämänsä Micke Blomqvist: hän oli ottanut esikuvat Millenium-sarjan hahmoille Lisbet Salanderia myöten omista tutkimuksistaan. Larssonin tutkimuksista, viitteistä viime vuosikymmenten menestyneimpään kirjasarjaan ja pohjoismaiden merkittävimpään poliittiseen murhaan syntyy uskomattoman kiehtova vyyhti todellisuutta, kirjallisuutta ja todellista jännitystä. Kirjan lopuksi Larssonin tutkimuksia jatkanut Stocklassa on luvannut paljastaa Palmen todellisen murhaajan.
Jan Stocklasa (s. 1965) on dokumenttiohjaaja, diplomaatti ja liikemies. Hän on perustanut Prahan Metro-lehden ja kirjoittanut kirjan Gripen av Prag Saabin ja British Aerospacen lahjusskandaalista Tsekin tasavallan hävittäjäkauppojen yhteydessä. Nykyään hän on freelance toimittaja ja toimii peliteollisuudessa.
Julkaistaan 10/2018

Stefano Mancuso: Kasvien vallankumous. Ovatko kasvit jo keksineet tulevaisuuden?

Ovatko kasvit älykkäitä? Onko niillä muisti? Ovatko ne parempia ongelmanratkaisijoita kuin ihmiset? Kiehtova ja ajattelutapoja ravisteleva teos Kasvien vallankumous osoittaa nämä väitteet todeksi ja tarjoaa tuoreita näkemyksiä ja esimerkkejä johtajuuteen, organisaation rakentamiseen, demokratiaan ja suunnitteluun kasvien maailmasta.
Kasvineurobiologi Stefano Mancuso paljastaa kasvien hämmästyttävän kyvyn innovoida, muistaa ja oppia. Kasvit havainnoivat ympäristöään jopa eläimiäkin herkemmin aistein. Ne reagoivat tehokkaasti ulkoisiin uhkiin hajautettujen systeemiensä ansiosta. Kasveja tutkimalla voimme löytää luovia ratkaisuja aikamme teknisiin ja ekologisiin haasteisiin.
Italialainen kasvineurobiologi Stefano Mancuso (s. 1971) on tunnustettu ja arvostettu kasvitieteilijä ja pioneeri kasvineurobiologiassa sekä innostava tieteen popularisoija. Mancusolta on aiemmin ilmestynyt suomeksi teos Loistavat kasvit (Aula & Co, 2017).
http://aulakustannus.fi/kirja/kasvien-vallankumous/
Julkaistaan 7/2018

Rob Sears: Vladimir Putin. Menestyvän johtajan opetukset

Maailman mahtavimman miehen neuvoja menestykseen ja vaikutusvaltaan
Mitä vuosisatamme johtavalla poliitikolla on sanottavaa rakkaudesta ja elämästä kotona sekä työpaikalla? Miten soveltaa omaan arkeensa keinoja, joilla Putin sai Kremlin haltuunsa?
Vladimir Putin. Menestyvän johtajan opetukset on täynnä tarinoita Putinin ainutlaatuiselta valtakaudelta sekä kuvia ja ehdotuksia, joiden avulla voi soveltaa hänen opetuksiaan omaan elämäänsä. Se on kaikkien opaskirjojen äiti, jonka avulla jokainen voi vapauttaa sisäisen muka-valitun johtajaminänsä, viisiulotteista shakkia pelaavan mustan vyön judoka-itsevaltiaa ja nauttia elämästään!
Julkaistaan 10/2018
Jussi Marttinen: Palvelukseen halutaan robotti – Tekoäly ja tulevaisuuden työelämä

Tuleeko ihmistyöstä tekoälyn yleistyessä tarpeetonta? Tekeekö robotti tulevaisuudessa ihmisen työn? Aiheuttaako automatisaatio massatyöttömyyden? Onko joillain aloilla odotettavissa muuta kuin kurjuutta?
Tekoäly, automatisaatio ja robotisaatio ovat aikamme taikasanoja ja monen mielessä myös uhkakuvia. Olipa kyse sitten uusista mahdollisuuksista tai ihmistyöntekijöitä uhkaavasta tilanteesta, suuria muutoksia on väistämättä edessä teknologian kehittyessä.
Jussi Marttinen selvittää teoksessa, mitä automatisaation yleistyessä oikeasti tapahtuu ja ketä pitäisi uskoa, kun arvioidaan sen vaikutuksia työelämään ja tulevaisuuden työnjakoon ihmisten ja robottien kesken. Kirjan tavoite on luoda aiheesta kokonaiskuva sekä hälventää aiheeseen liittyviä aiheettomia pelkoja ja epäilyksiä. Marttinen esittelee kirjassa kattavasti automaation historiaa ja aiheesta tehtyjä tutkimuksia sekä robottien käyttömahdollisuuksia nyt ja lähitulevaisuudessa.
Jussi Marttinen (s. 1991) on konetekniikan diplomi-insinööri. Hän työskentelee Meyerin telakalla Turussa automaatioinsinöörinä.
Neil deGrasse Tyson: Tähtitiedettä kiireisille

Kattava ja yleistajuinen johdatus tähtitieteeseen ja maailmankaikkeuteen!

Astrofysiikan supertähti Neil deGrasse Tyson esittelee säkenöivän tiiviisti ja viihdyttävästi tähtitieteen perusperiaatteet ja tosiasiat alkuräjähdyksestä mustiin aukkoihin, kvarkeista kvanttimekaniikkaan ja pimeästä energiasta aina elämän etsimiseen maailmankaikkeudesta.
“Tiede on aivan liian tärkeä ja liian hauska asia jätettäväksi vain tieteentekijöille. Kuten Neil deGrasse Tyson tämän kirjan viimeisessä luvussa muistuttaa, emme voi todella ymmärtää itseämme, jos emme ymmärrä meitä ympäröivää maailmaa. Kaikelle luulolle, itsekeskeisyydelle ja fanaattisuudelle paras vastapaino on tieto. Ilman tietoa ei voi olla viisautta, ja viisautta niin meistä jokainen kuin koko maailmakin tarvitsee.”
– Esko Valtaoja kirjan esipuheessa
Neil deGrasse Tyson (s. 1958) on New Yorkin Luonnohistoriallisen museon planetaarion johtaja sekä tunnettu astrofyysikko ja tieteen yleistajuistaja. Hän on kirjoittanut lukuisia astrofysiikkaa ja tähtitiedettä käsitteleviä kirjoja suurelle yleisölle ja mm. juonsi Carl Saganin Cosmos-sarjan uuden tuotantokauden National Geographic Channelilla.
http://aulakustannus.fi/kirja/tahtitiedetta-kiireisille/
Julkaistu 2/2018

TAMPERE UNIVERSITY PRESS

Keskinen, Mikko & Joensuu, Juri & Piippo, Laura & Helle, Anna (toim.): Avoin Aperitiff : kirjoituksia Kari Aronpuron kollaasiromaanista Aperitiff – avoin kaupunki

Tämä artikkelikokoelma on laajin Kari Aronpuron Aperitiff – avoin kaupunki -romaanin kolmea versiota (1965, 1978, 2015) käsittelevä teos. Kokoelma tarjoaa teoreettisesti monipuolisen ja otteeltaan tuoreen johdatuksen paitsi Aperitiffiin myös yleisemmin kollaasiromaanin edelleen ajankohtaiseen lajiin ja kollaasin käsitteeseen. Antologian kirjoittajien valitsemat näkökulmat kertovat Aperitiffin moniaineksisuudesta, moniulotteisuudesta ja monitulkintaisuudesta. Artikkeleissa inventoidaan ja kartoitetaan Aperitiffin laajoja aineistoja sekä konkreettisten lainausten että laajemman intertekstuaalisuuden näkökulmista. Aperitiffia käsitellään myös informaation ja mediateknologioiden kautta. Samalla romaani kytketään suuntaukseen, joka on ollut keskeinen Kari Aronpurolle 2000-luvulla: kirjalliseen konseptualismiin, käsitteelliseen tai ”epäluovaan” kirjoittamiseen. Artikkeleissa keskitytään lisäksi tekstikollaasille oleelliseen menetelmään, tekotapaan tai tyyppiin: faksimileen. Samalla puretaan sanan ja kuvan käsiteparia analysoimalla kirjoituksen itsensä kuvallisuutta, tyypittelemällä tekstikollaaseja faksimilen näkökulmasta sekä ottamalla huomioon kirjan sivun teknologiaa. Aiheena on myös Aperitiffin huumori ja komiikka metodisten ja temaattisten tekijöiden yhteisvaikutuksena. Kollaasit, tekstilainaukset ja -luettelot sekä teoksen ontologialla leikittely ovat romaanin omalaatuisen huumorin rakennusaineita. Aperitiffia luetaan niin ikään urbaanin suunnistamisen ja harhailun näkökulmasta, erityisesti hyödyntämällä Kansainvälisiltä Situationisteilta peräisin olevia käsitteitä. Aperitiffia lähestytään myös kuvallisuuden, erityisesti elokuvallisuuden kautta ja tarkastellaan sen yhteyksiä realismin ja neorealismin traditioihin sekä ”todellisuuden” esittämiseen liittyviin diskursseihin. Aperitiffin pitkittäisvaikutuksia suomalaisessa kirjallisuudessa tutkitaan Jaakko Yli-Juonikkaan Neuromaani-romaanin (2012) kautta, teosten julkaisuajankohtia ja rakennusperiaatteita vertaillen. Tämän luennan valossa moniaineksisten avantgarde-romaanien poetiikka näyttäytyy edelleen erittäin elin- ja ilmaisuvoimaisena. Antologian liitteenä on myös arkistoharvinaisuuksia: pienoisessee, jossa Aronpuro ruotii tuoreeltaan (marraskuussa 1965) romaaninsa vastaanottoa ja kommentoi omaa teostaan, sekä otteita toisen painoksen (1978) lisämateriaalien käsikirjoitusliuskoista.
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0747-9
Julkaistu 5/2018?

LAPLAND UNIVERSITY PRESS / LAPIN YLIOPISTOKUSTANNUS

Jarno Valkonen (toim.): Häiritsevä yhteiskuntatutkimus

Millaista on yhteiskuntatutkimuksen vaikuttavuus? Mikä ylipäätään on yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen tehtävä?
Häiritsevä yhteiskuntatutkimus -teoksessa kysymykseen vaikuttavuudesta tartutaan yllättävästä suunnasta: siitä, että vaikuttava tutkimus häiritsee.
Kriittisen yhteiskuntatutkimuksen tehtävä on kyseenalaistaa, ravistella itsestäänselvyyksiä ja saada näkemään yhteiskunnallinen todellisuus uudesta kulmasta. Tutkijan pitää osata tarttua arkisuudessaan ohitettuihin itsestäänselvyyksiin ja kysymyksiin, joita ei edes uskalleta esittää.
Teos havainnollistaa, kuinka näennäisen pienistä ja tavallisista ilmiöistä avautuu yllättäviäkin näkökulmia isoihin yhteiskunnallisiin kysymyksiin.


***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.




-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20180919/fd25c571/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko