[H-verkko] Arvosteltavaksi: Minervan syksyn 2018 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Syys 19 15:04:07 EEST 2018


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Minervan syksyn 2018 kirjoja

Punaisten lyhtyjen Helsinki
Prostituutio pääkaupungin historiassa
Katja Tikka, Elina Maaniitty ja Iisa Aaltonen

Matka pääkaupunkimme menneisyyden vaietuille kujille, hämäriin porttikäytäviin, bordelleihin ja salakapakoihin.

Kirja käy läpi prostituution historiaa Helsingissä eri aikakausina. Runsaat aikalaiskuvaukset ja tapausesimerkit kertovat ihmisistä paheksutun ja monimuotoisen ilmiön takana.

1700-luvun puolivälissä Viaporin linnoitustyömaa toi kaupunkiin runsaasti uusia asukkaita, ja suuri sotilasväestö kasvatti markkinoita prostituutiolle.
1800-luvun loppua kohden ilmiö eli eräänlaista kokoistuskauttaan. Helsinkiin muutti aina Tukholmasta saakka säätyläismiehiä palvelevia yläluokkaisia prostituoituja. Myös moni Helsinkiin saapunut, tavallisista maalaisoloista tullut nuori nainen ajautui elättämään itsensä seksin myynnillä.
Vaikka kaikkien sosiaaliryhmien miehet vierailivat prostituoitujen luona, yleisintä se oli ylemmissä luokissa ja erityisesti ylioppilaiden keskuudessa.
1900-luvulla sota-ajat lisäsivät prostituution tarjontaa, mutta vuosituhannen loppua kohti ilmiö alkoi jo kadota katukuvasta, kunnes Neuvostoliiton hajoaminen toi Helsingin kaduille prostituutioon uuden aallon.
***
Vaimoja ja rakastajattaria
Vaikuttajanaisia vallan kulisseissa
Leena Kurki

Kirja poikkeuksellisista vaikuttajanaisista, jotka ovat osoittaneet todeksi sanonnan ”kaiken takana on nainen”.
Kirjan naiset antiikista kurtisaaneihin ja 1900-luvun diktaattorien naisiin ovat sekä kiehtovia että pelottavia hahmoja. Heitä on vihattu ja rakastettu.
Monet naisista ovat nousseet ”vietellen valtaan” ja päätyneet vahvoiksi vallankäyttäjiksi miestensä rinnalle.
Teos kuvaa erityisesti ominaisuuksia, joilla naiset ovat hallinneet miehiään. Ne ovat usein jääneet huomaamatta miehiltä, jotka eivät ole ymmärtäneet naistensa vallanhalua ja kostonhimoa.
Suomessa monet vaikuttajanaiset ovat toimineet ns. salonkien kautta. Salongeissa juoniteltiin ja väiteltiin ja uudet aatteet levisivät niiden kautta. Tabe Slioorin salongissa toteutuivat kaikki vallan ja viettelyn elementit.
***
Malmi - Helsingin lentoasema
Seppo Sipilä - Raine Haikarainen - Hannu-Matti Wahl (toim.)

Malmin historiallinen lentoasema on Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä ja Suomen tärkein ilmailun koulutus- ja harrastuskeskus.
Lentoasema on juuri valittu Euroopan seitsemän uhanalaisimman kulttuuriperintökohteen joukkoon. Se on yksi maailman ensimmäisistä ja parhaiten säilyneistä siviililentokentistä. 15.5.2018 tulee kuluneeksi 80 vuotta Malmin lentoaseman vihkiäisistä.
Juuri nyt Malmin lentoasema on uhattuna asuntorakentamisen suunnitelmien takia. Tämä runsaasti kuvitettu teos koostaa lentoaseman arvokkaan historian ja perustelut sen säilyttämiselle ainutlaatuisena, toimivana ilmailumonumenttina.
Kirja on päivitetty versio vuonna 2008 ilmestyneestä teoksesta Malmi – Helsingin lentoasema. 70 vuotta suomalaista ilmailua.
Kirja koostuu asiantuntija-artikkeleista, joiden tekijöinä ovat tunnetut ilmailun historioitsijat ja asiantuntijat Seppo Sipilä, Raine Haikarainen, Hannu-Matti Wahl, Tero Auranen, Carl-Fredrik Geust, Ari Katajamäki, Matti Korjula, Jaakko Kuusisto, Jyrki Laukkanen, Kavo Laurila, Kai R. Lehtonen, Kai Mellén, Jaana Moberg, Mikko Paiho ja Raimo Seppänen
***
Rahaeliitin salainen maailma
Miten miljoonaomaisuudet luodaan ja piilotetaan
Jake Bernstein

Kahteen kertaan Pulitzer-palkittu taloustoimittaja Jake Bernstein seuraa suuren rahan liikkeitä sinne, mihin verottajalla tai rikostutkijoilla ei ole pääsyä.
Maailman rahamarkkinoiden pinnan alla on olemassa kokonainen salainen maailma, jossa liikkuu miljardeja dollareita pimeää rahaa.

Panama-papereihin perehtynyt Bernstein valottaa, mistä rahat ovat peräisin, miten ne liikkuvat ja kuka korjaa potin.
Huumekauppa, veronkierto, lahjonta ja muu laiton bisnes tarvitsee toimiakseen verkoston, joka kätkee sitä harjoittavien identiteetin. Apuun tulevat pankkiirit, lakimiehet ja tilintarkastajat, jotka ovat korvausta vastaan valmiita sulkemaan silmänsä laittomuuksilta.

Bernstein selvittää, miten tämä rahan varjomaailma on syntynyt, miten peiteyhtiöt toimivat, miten ylikansalliset yritykset kiertävät veroja ja miten rikollispomot, korruptoituneet poliitikot ja yritykset pesevät rahansa.
Kirja kertoo myös, miten panamalaisen lakifirman Mossack Fonsecan toimet paljastuivat ja mitkä ovat paljastumisen seuraukset Panama-papereista löytyneille yrityksille, pankeille, yksityishenkilöille ja hallituksille.
Bernsteinin kuvaamat salaiset verkostot vaikuttavat meihin kaikkiin. Niihin piilotettu pimeä raha ei koskaan päädy infrastruktuureihin, koulujen rakentamiseen, sairaaloiden tai poliisilaitosten ylläpitoon. Kirja avaa silmät katsomaan kriittisesti myös raha- ja oikeuslaitoksia, joihin olemme tottuneet luottamaan.
***
Jalkapallon MM-kisojen merkillinen historia
Peliä kentällä ja kabineteissa 1930–2014
Luciano Wernicke

Ainutlaatuinen tietopaketti Jalkapallon MM-kisojen erikoisista tapahtumista ja varsinkin kulissien takana tapahtuneesta historiasta.
Kirjan tarinat valottavat elävästi ja joskus tragikoomisestikin maailman suosituimman urheilulajin inhimillistä puolta. Kirjassa on anekdootteja otteluiden tuoksinasta, mutta yhtä lailla esiin pääsevät tapahtumat katsomoissa, valonarat neuvottelut kabineteissa ja usein varsin erikoiset tapahtumat joukkueiden majapaikoissa.
Kirja kertoo myös, millaisessa maailmanpoliittisessa ilmastossa turnaukset on kulloinkin pelattu ja kuinka poliitikot ovat pyrkineet käyttämään jalkapalloa hyväkseen oman maineensa pönkittämiseen.
***
Jalkapallon seuravaakunat
Joukkueiden viralliset tunnukset ja niiden historia
Leonard Jägerskiöld Nilsson ja Petri Lahti

Jalkapallojoukkueen identiteetin tärkein ilmentymä on sen logo. Seuratunnuksessa kiteytyvät kannattajien yhteenkuuluvaisuuden tunne sekä rakkaus omaa joukkuetta ja kotipaikkaa kohtaan. Tämä perinne siirtyy usein sukupolvelta toiselle.
Tunnuksissa käytetyt symbolit, kuten Real Madridin kuninkaallinen kruunu, Barcelonan Katalonian lippu tai Liverpoolin tunnusta reunustavat liekit, viestivät kukin omaa tarinaansa.

Kirjassa käydään läpi tunnettujen seurojen logojen kaikki kehitysvaiheet.
Petri Lahti on kirjoittanut legendaaristen suomalaisseurojen tunnusten historian.
***
Elizabeth ja Philip Kuninkaallisen avioliiton tarinaIngrid Seward

Ingrid Seward kertoo uudessa kirjassaan kuningatar Elisabet II:n ja prinssi Philipin 70-vuotisen avioliiton koko tarinan.
Arvostettu elämäkerturi Seward on kirjoittanut useita teoksia Britannian kuningashuoneen jäsenistä ja tavannut kuningattaren ja tämän puolison lukuisia kertoja. Hänellä on tieto ja taito viedä lukija suljettujen ovien ja huolellisesti varjellun julkisuuskuvan taakse.
Nuoren Elizabethin rakastuminen komeaan laivastoupseeriin ei alun pitäenkään ollut ongelmatonta. Avioliittoa vastusti niin kuninkaallinen perhe kuin Britannian hallituskin. Britannian kansalle romanssi ja häät toivat kuitenkin tervetullutta sadun hohdetta keskelle sodanjälkeistälamakautta.
Vuosien varrella on puhuttu avio-ongelmista, uskottomuudesta ja lasten kasvatukseen liittyvistä erimielisyyksistä sekä haasteista, joita prinssi Philip on kohdannut joutuessaan sopeutumaan vaikeaan rooliinsa hallitsijan puolisona. Kaikki perhettä kohdanneet vaikeudet – skandaalit, avioerot ja kuolemantapaukset – on täytynyt kestää julkisuuden herkeämättömässä valokeilassa.
Kaikesta huolimatta liitto on kestänyt ja kuningatar Elisabet on koko hallintokautensa ajan voinut nojautua siihen vahvaan suhteeseen, joka heidän välilleen on muodostunut. Sewardin kirja valottaa ansiokkaasti tuota sidettä ja sen vaikutusta kuninkaalliseen perheeseen ja koko kansakuntaan.
***
Rikollinen elämäni
Omaelämäkerta lain väärältä puolelta
J. K. Tamminen

J. K. Tammisen omaelämäkerta on huima matka elämän harmaan alueen hämäriin syövereihin. Matkaoppaana mies, joka aikoinaan oli monilahjakas neuvonantaja rikosten maailmassa.

Tammisen asiakkaina ja bisneskumppaneina olivat niin Neuvosto-Venäjän mafia kuin suomalaisen liike-elämän huiputkin.
Tammisen tie yrittäjästä ammattirikolliseksi oli ravisuttava kokemus. Elämä jatkui työtä tehden ja samalla opiskellen lakimieheksi ja teologiksi, mutta rikosten maailma ei rinnalta kadonnut. Konnat ja keinottelijat tarvitsivat huippuammattilaista, jolla ryhti oli suora ja kädenjälki peloton.
Tamminen kuvaa kirjassaan rikosten maailmaa ja sen lainalaisuuksia, hyväosaisten kyltymätöntä ahneutta ja vähävaraisten oikeudenmukaisuutta. Usko hyvään vahvistuu, mutta matka on välillä raskas.
Kirja on suorapuheisuudessaan ainutlaatuinen raportti hämäräbisneksien kulisseista.
***
Joel Hallikainen – Laulajan tie
Muistelmat
Tomi Lindblom

Kuurankukasta Finlandiaan, punkbändi Korroosiosta Tuttu juttu -ohjelman juontajaksi ja koko kansan tv-suosikiksi. Mutta millainen mies on Joel Hallikainen, ihminen näiden takana? Siihen etsii vastauksia tämä rehellinen ja avoin muistelmateos.
Telakkatyöläisestä tuli Telvis-tähti, luokan häiriköstä vuoden kaupunkilainen ja isättömästä pojasta viiden lapsen isä. 300 biisiä, 24 albumia, 500 000 myytyä äänitettä, eikä hajuakaan nuoteista. ”Nollasta taivaisiin ja hengissä alas”, kiteyttää Hallikainen itse kirjan sanoman.
Alkoholi oli viedä miehen ja avioliitto natisi liitoksissaan, mutta raittius vei voiton. Pitkän tien kulkenut laulaja kertoo tarinansa, ja tämä roadstory on tosi!
***
Paul Simon
Elämäkerta
Peter Ames Carlin

Ensimmäinen kattava elämäkerta legendaarisesta laulajasta ja lauluntekijästä, jonka musiikki on ollut ilmiö jo kuusikymmentä vuotta.
1960-luvulla folkrockduo Simon & Garfunkel nousi kertaheitolla popmusiikin ykköskaartiin The Sound of Silence -kappaleellaan. Paul Simon kirjoitti suurimman osan duon kappaleista, joista on sittemmin tullut popmusiikin ikivihreitä klassikoita.
Duon hajottua 1970-luvun alussa Paul Simon aloitti menestyksekkään soolouran luoden pitkän sarjan hittejä, jotka niin ikään soivat edelleen ympäri maailman. Unkarinjuutalaisen siirtolaisperheen poika New Yorkista on tehnyt musiikkihistoriaa, johon harva yltää.
Mutta tarinaan mahtuu paljon muutakin kuin musiikkia ja menestystä. Vaiherikas elämä pitää sisällään myös masennusta ja huumeita, avioliittoja ja eroja, huippuhetkiä ja aallonpohjia. Sekä suuren määrän värikkäitä ystäviä, kollegoita ja kanssakulkijoita.
***
Steve Lukather
Omaelämäkerta

”Haluan aloittaa sanomalla, että tämä EI sitten ole lastenkirja. Lapset eivät saa tätä lukea! En anna edes omien lapsieni vilkaistakaan kirjaa ennen kuin he ovat kolmekymppisiä.”

Roisi ja paikoin sokeeraavan rehellinen omaelämäkerta avaa ovet 70- ja 80-lukujen musiikkimaailmaan, esiintymisareenoiden takahuoneisiin ja Los Angelesin hittitehtaisiin. Maailmaan, joka on värikäs, jännittävä ja usein hirveä.
Kitaristilegenda Steve Lukather tunnetaan parhaiten yli 40 miljoonaa levyä myyneestä Toto-yhtyeestä. Lukather on ollut myös tuottelias säveltäjä ja yksi aikansa ahkerimmista studiomuusikoista. Hänen soittoaan voi kuulla yli 1 500 levyllä, mm. Michael Jacksonin Thriller-albumilla.
Lähes kaikkien aikamme musiikkilegendojen kanssa soittanut Lukather paljastaa, mitä studioissa ja muusikkopiireissä todella tapahtui.
Kirja sisältää runsaasti ennen julkaisematonta kuvamateriaalia.
***
SS-kommando Otto Skorzeny
Euroopan vaarallisin mies
Stuart Smith

Ensimmäinen objektiivinen selonteko legendaarisen SS-kommandon Otto Skorzenyn elämästä ja urasta. Skorzenyn julkikuva ja maine on tähän asti perustunut lähinnä hänen omiin, varsin väritettyihin muistelmiinsa.

SS-Obersturmbannführer Otto Skorzeny tunnetiin urheana sotilaana, jonka uhkarohkeat operaatiot toisen maailmansodan aikana tekivät hänestä Hitlerin suosikin. Yksi hänen kuuluisimmista saavutuksistaan oli Italian hallituksen vangituttaman Benito Mussolinin vapauttaminen vuorenhuipulla olleesta hotellista ja tämän kuljettaminen turvaan saksalaisten luokse syyskuussa 1943.
Skorzenyn ansiot olivat merkittäviä, mutta hän oli myös kuuluisuutta janoava egoisti, joka mielellään otti toisten saavutukset omiin nimiinsä. Hän oli neuvokas ja urhea sotilas, mutta myös paatunut natsi, joka sodan jälkeen suunnitteli Länsi-Saksan demokraattisen hallituksen kaatamista.
Sodan jälkeen Skorzeny asettui Espanjaan ja toimi mm. Saksasta paenneiden natsien verkoston keskeisenä johtohahmona. Samalla hän myi tietoja eri maiden tiedustelupalveluille – myös kaikista yhteistyökumppaneista epätodennäköisimmälle, Israelin Mossadille. Lukuisien liiketoimiensa avulla Skorzenysta tuli miljonääri.
Kirja perustuu laajaan tutkimukseen, jonka aineistona ovat olleet mm. Britannian tiedustelupalvelun, CIA:n, Neuvostoliiton sisäministeriön, SS:n arkistojen ja Nürnbergin oikeudenkäyntien dokumentit sekä Liittoutuneiden kuulustelupöytäkirjat.
***
Pako helvetistä
Kohtalona Pohjois-Korea
Masaji Ishikawa

Shokeeraava kertomus Pohjois-Koreasta, tositarina elämästä, josta oli päästävä pakoon – tai kuoltava.
Masaji Ishikawa muutti 13-vuotiaana perheensä mukana Japanista Pohjois-Koreaan. Monien muiden tavoin köyhä perhe uskoi propagandaan, jonka mukaan Pohjois-Korea on maanpäällinen paratiisi, jossa kaikille riittää työtä, vaurautta ja ruokaa.
Todellisuus osoittautui täysin toiseksi. Perhe sai pian huomata olojensa muuttuneen vaikeista suorastaan katastrofaalisiksi. He olivat yhteiskunnan alinta kastia, ihmisiä, joilla ei ole oikeuksia.
Kirja kuvaa riipaisevasti brutaalia totalitarismia ja tyranniaa, jonka alla pohjoiskorealaiset elävät. Hallinnon ylenkatse ja päivittäinen julmuus köyhiä kansalaisia kohtaan ylittää mielikuvituksen rajat.
Yksi kerrallaan Ishikawan perheenjäsenet menehtyvät uupumukseen, nälkään ja toivottomuuteen. Lopulta hänelle ei jää muuta vaihtoehtoa, kuin paeta maasta henkensä kaupalla.
Kirja kuvaa riipaisevasti brutaalia totalitarismia ja tyranniaa, jonka alla pohjoiskorealaiset elävät. Hallinnon ylenkatse ja päivittäinen julmuus köyhiä kansalaisia kohtaan ylittää mielikuvituksen rajat.
***
Kaija Pesosen talvisota 16-vuotiaan tytön päiväkirjat
Petsamon etulinjalta
Riitta Liede

Kirja perustuu Petsamon etulinjoilla olleen 16-vuotiaan tytön päiväkirjoihin, jotka kuvaavat joukkosidontapaikan toimintaa ja osasto Pennasen sotatoimia maan pohjoisimmassa kolkassa.
Kaija Pesonen työskenteli talvisodan ajan Pennasen pataljoonan joukkosidontapaikalla alaikäisenä, mutta esimieslääkärin valtuuttamana.
Kirja on omaääninen aikalaistodistus historiallisesti merkittävältä ajanjaksolta, sellaisena kuin Kaija Pesonen sen sillä hetkellä näki ja koki, vailla jälkiviisautta tai tietoa tulevasta. Ainutkertaisuutta lisää se, että kertoja on nuori tyttö.
Kaija Pesosen päiväkirjan tekstejä on taustoitettu otteilla virallisista sotapäiväkirjoista, taustatiedoilla ja oheisjutuilla sekä runsaalla kuvituksella. Ennen julkaisematonta kuvamateriaalia on saatu Petsamossa rintamalla olleiden perheiltä.
***
Suomen armeijan venäläinen perintö
Tsaarin upseerit ja itänaapurin kalusto Suomen puolustusvoimissa 1918–1948
Viacheslav Nikitin

Ainutlaatuinen tietoteos Suomen armeijassa palvelleista entisistä Venäjän armeijan upseereista sekä tapahtumista, jotka johtivat Suomen asevarastojen täydentymiseen venäläisellä ja neuvostoliittolaisella aseistuksella.

Kirjan ensimmäinen osa esittelee Suomen armeijan palveluksessa olevien entisten Venäjän upseerien elämänvaiheita. Nämä pienoiselämäkerrat kertovat yllättävän keskeisillä paikoilla vaikuttaneiden upseerien tiestä tehtäviinsä.
Toinen osa on omistettu Suomen armeijan venäläiselle aseistukselle. Teos esittelee yksityiskohtaisesti, mitä suomalaisten käsiin päätyi ja millä tavalla se tapahtui.
Kirja sisältää myös runsaasti tilastoja, jotka kuvaavat ampuma-aseiden tuotantoa Suomessa, puna-armeijalta saatua sotasaalista, Suomen armeijan menettämän aseistuksen määrää lajeittain, tykistön sotasaalista ja menetyksiä jne.

Kirjan aikajänne ulottuu sisällissodasta aina talvi- ja jatkosodan motteihin. Vauhdikkaisiin rintamakuvauksiin on liitetty runsaasti fakta-aineistoa, ja ne on havainnollistettu kartoin ja valokuvin.
***
Hitlerin kotkanpesä ja Berghof 1922-1944
Thierry Lentz

Historiallinen tutkimusmatka legendaariseen paikkaan, josta käsin ohjailtiin maailman kohtaloa. Kirja kertoo seikkaperäisesti, millainen oli Hitlerin ja hänen lähipiirinsä ”lomaparatiisi” ja millaista elämää siellä vietettiin.

Hitlerin noustessa valtaan Baijerin Obersalzbergiin rakennettiin vuonna 1933 yksi Adolf Hitlerin residensseistä, loistelias Berghof.
Aiemmin niin rauhallisen alueen idylli oli pian mennyttä, sillä vuosina 1935–1937 Obersalzbergin asukkaat joutuivat lähtemään Kolmannen valtakunnan muiden johtajien lomanviettopaikkojen tieltä. Siitä lähtien alueella saivat liikkua vain tärkeimmät natsijohtajat seurueineen.

Vuonna 1939 kansallissosialistinen puolue rakennutti Hitlerille 50-vuotislahjaksi vielä Kehlsteinhaus-nimisen loma-asunnon, joka tunnetaan myös nimellä Kotkanpesä. Vuoren huipulle rakennettua huvilaa varten jyrkkään vuorenseinämään louhittiin seitsemän kilometriä pitkä tie sekä kilometrimäärin pakotunneleita ja pomminkestävien bunkkerien verkosto. Maan alaisessa labyrintissa oli kaikkea, mitä tarvittiin pitkäaikaistakin oleskelua varten.

Korkean paikan kammosta kärsinyt Hitler kävi lopulta loisteliaassa Kotkanpesässään vain harvoin. Berghofissa hän sen sijaan vietti aikaa niin usein kuin se vain oli mahdollista.
Huhtikuussa 1945 liittoutuneet pommittivat Obersalzbergia raivoisasti. Suurin osa rakennuksista tuhoutui. Ainoa tuholta säästynyt oli Hitlerin Kotkanpesä.
***
Itärintaman operaatiokartasto 1941–1945
Robert Kirchubel

Toisen maailmansodan itärintama on maailmanhistorian suurin rintama niin maantieteellisen ja ajallisen pituuden kuin armeijoiden miesvahvuuden ja menetettyjen ihmishenkienkin osalta.
Tämä laaja kartasto visualisoi kaikki sotatoimet, joita Berliinistä aina Moskovan edustalle, Stalingradiin ja Itä-Preussiin ulottuneella rintamalla käytiin. Mukana on myös Suomen lähialueen taistelut ja mm. suomalaisten käymät taistelut Karjalankannaksella.
Tarkat ja yksityiskohtaiset sotakartat havainnollistavat erinomaisesti sotatoimien käsittämättömän laajuuden ja antavat elävän kuvan taisteluiden kulusta.
Itärintama oli toisen maailmansodan tärkein näyttämö. Sinne sijoitettiin Wehrmachtin suurin miesvahvuus, ja siellä puna-armeija lopulta kukisti Saksan asevoimat.
Vuonna 1941 alkaneesta operaatio Barbarossasta aina Berliinin murtumiseen vuonna 1945 saksalaiset ja neuvostosotilaat taistelivat Valkovenäjän metsissä ja soilla, Ukrainan tasangoilla ja Kaukasuksen vuorilla.
Teoksen 128 karttaa ja niihin liittyvät tekstit kuvaavat tarkasti niin taistelut ja joukkojen liikkeet, hyökkäykset ja perääntymiset, mutta myös molempien osapuolten suunnitelmat ja arviointivirheet.
***
Puna-armeijan panssarivaunut
Yksiköt ja operaatiot 1939–45
David Porter

Upeasti kuvitettu opas Neuvostoliiton asevoimien toisessa maailmansodassa käyttämistä panssarivaunuista, panssarivaunuyksiköistä ja niiden operaatioista.

Kirjassa esiteltyjä puna-armeijan vaunuja käytettiin myös Suomen-rintamalla talvi- ja jatkosodassa. Kirjassa on aiheesta omat Suomi-lukunsa.
Panssariyksikköjen ja -yhtymien tyypilliset kokoonpanot ja organisaatio komppaniatasolta armeijakuntatasolle on esitetty havainnollisin piirroskuvin.
Kirja etenee aikajärjestyksessä vuodet 1939–1945 sotatoimi kerrallaan. Siinä kuvataan kattavasti Neuvostoliiton panssariaselajin käyttö kaikissa tärkeissä taisteluissa, muun muassa Saksan hyökkäyksessä Neuvostoliittoon vuonna 1941, Moskovan puolustustaisteluissa, Stalingradin vastahyökkäyksessä, Harkovan ja Kurskin taisteluissa, operaatio Bagrationissa sekä akselivaltojen lopulliseen tuhoon johtaneissa taisteluissa Berliinissä, Wienissä ja Budapestissa vuonna 1945.
Mukaan on otettu myös useita liittoutuneiden Lend-Lease-ohjelman turvin toimittamia panssarivaunuja, kuten brittiläinen Churchill ja yhdysvaltalainen Sherman.
***


***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.




-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20180919/b1463d3c/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko