[H-verkko] Arvosteltavaksi: Into-kustannuksen kevään 2018 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke toukokuu 9 15:18:17 EEST 2018


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Into kevään 2018 kirjoja

Kimmo Kiljunen
Leijonasta siniristiin – Suomen liput ja historia

Upeasti kuvitettu teos kertoo Suomen historian yllättävästä näkökulmasta: lippujen ja heraldiikan kautta.
1500-luvulta asti Suomen tunnus oli keltainen leijona punaisella taustalla. Kun Suomi itsenäistyi, oli ensimmäinen lippumme leijonalippu. Miksi se hylättiin ja alettiin käyttää siniristiä, jota kaiken kukkuraksi pidettiin venäläisenä? Mitä tapahtui niinä vuosikymmeninä, jolloin kaikki eivät suinkaan olleet vielä nykyisen lipun kannalla?
Leijonasta siniristiin -kirja käy läpi Suomen kansallisten tunnusten vaiheet 1000-luvun alkupuolen Ruotsin kuninkaiden vaakunoista aina tämän päivän moderneihin symboleihin.
***
Sid Sirkia & Tom Elfström
Skeitti-Suomi – Rullalautailun tarina

Mitkä ovat pääkaupunkiseudun legendaarisimmat skeittipaikat? Missä Andy McCoy oppi skeittaamaan? Mikä oli Rad Miken ensimmäinen rullalauta?
Skeitti-Suomi – Rullalautailun tarina kertoo, kuinka rullalautailu saapui Suomeen. Uudet ja kokeneet harrastajat kertovat laajemmasta skeittauksen ympärille muodostuneesta kulttuurista: slangista, tiimeistä, mestoista, matkoista ja tovereista.
Skeittarit ovat ottaneet Suomessa kaupunkitilaa haltuun 1970-luvun puolivälistä asti jalkakäytävä ja parkkipaikka kerrallaan. Laudan päälle hyppäsi vuosikymmenten mittaan joukko nuoria, heidän joukossaan muun muassa Niko Ahvonen , Mitja Tuurala , Wallu Valpio , Eniz Fazliov ja Jussi Korhonen.
Sid Sirkiä on elokuvantekijä ja kirjoittaja, joka on asunut kaikilla planeettamme mantereilla. Skeittauksen Sirkiä aloitti jo vuonna 1976. Tom Elfström on voittanut kaksi peräkkäistä rullalautailun Suomen mestaruutta vuosina 1991 ja 1992. Hän on graafinen suunnittelija, joka on kuvannut useita skeittivideoita ja ideoinut rullalaudat Hanoi Rocks -orkesterille bändin oheistuotteena.
***
Eero Marttinen
Hiljaisen hymyn mies – Veikko Huovisen elämä

Suomalaisten rakastaman suosikkikirjailijan Veikko Huovisen (1927–2009) syntymästä tulee tänä vuonna 90 vuotta. Metsänhoitaja Huovinen ponkaisi julkisuuteen toisella teoksellaan Havukka-ahon ajattelija vuonna 1952 ja heittäytyi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 1957. Uran aikana syntyivät muun muassa kirjat Veitikka, Lampaansyöjät, Joe-setä, Konstan Pylkkerö, Hamsterit, Koirankynnen leikkaaja ja Lentsu.
Ihmisenä Huovinen jäi kuitenkin tuntemattomaksi, vaikka joutuikin julkisuuteen kirjailijavuosinaan. Hän sai kulkea vaikkapa Helsingin kaduilla huomiota herättämättä ja pystyi seuraamaan sivusta ihmisten tekemisiä. Hiljaisen hymyn mies piirtää henkilökuvan Veikko Huovisen elämästä alusta loppuun. Tässä kirjassa Huovinen esiintyy omin sanoin ja lisäksi häntä valotetaan tuttujen, ystävien ja kavereiden näkökulmasta.
***
Naomi Klein
Kun ei ei riitä – Vastaisku sokkipolitiikalle

Naomi Klein, kansainvälisesti arvostettu toimittaja, aktivisti ja bestseller-kirjailija, kertoo meille, miten päädyimme tähän surrealistiseen ja vaaralliseen Donald Trumpin aikaan, kuinka pysäyttää alamäki ja miten voimme parantaa tilannetta.
Yritysten vallankaappaukset hallituksessa, sodanlietsonta ja ilmastotieteen ohittaminen fossiilisten polttoaineiden hyväksi synnyttävät katastrofien aaltoja talouteen, kansalliseen turvallisuuteen ja ympäristöön. No Trump paljastaa muun muassa, että Trumpin vaalit olivat yritysosto. Kirja on iskunkestävä työkalu, jolla voimme katkaista Trumpin loitsun ja voittaa takaisin maailma jota tarvitsemme.

***
Kati Peltola
Kohtuus kaikessa – Kestävän talouden Suomi

Toisen maailmansodan menetysten jälkeen suomalaiset rakensivat ihan itse hyvinvointivaltion. Nyt liian moni uskoo, että emme pysty pitämään yllä ja parantamaan julkisia palvelujamme. Se ei ole totta.
Hyvinvointivaltion tie alkoi katkeilla, kun Suomen rahatalous avattiin 1980-luvulla kansainvälisille pääomamarkkinoille. Pääomakeinottelun aiheuttamat lamat 1990-luvun alussa ja vuoden 2008 jälkeen lannistavat suomalaisia. Eduskunnan enemmistö ajaa julkisten palvelujen vähentämistä ja yksityistämistä ylikansallisille markkinoille.
Kohtuus kaikessa kertoo, miten suomalaiset pystyvät korjaamaan maansa entistä paremmaksi. Sen voi tehdä Suomen omilla poliittisilla päätöksillä. Ei ole pakko alistua ylikansalliselle raha- ja talouskilpailulle. Muissakin maissa ihmiset hakevat jo tosissaan kestävän kehityksen ja yhteistyön ratkaisuja.
Kohtuullisessa Suomessa aikuiset pääsevät ansiotyöhön ja pitävät huolta kaikista huolenpitoa tarvitsevista. Yksinkertainen ja reilu verotus ja sosiaalivakuutus helpottavat ansiotyön tekemistä ja yrittäjyyttä. Raha kiertää kuluttajien ja tuottajien välillä vaivattomasti. Myös valtion itse rahoittamat julkiset palvelut tarjoavat ihmisille järkeviä ansiotöitä.
Maapallon elämä on ainutlaatuista. Aika hieno on myös Suomen maa ja suomalaisten rakentama yhteiskunta. Kohtuuden politiikalla voimme rakentaa siitä yhdessä malliksi kelpaavan.
***
Esko Juhola
Autismin muuttuvat kasvot

Autistit eivät ole yksi yhtenäinen ryhmä, vaan kirjava joukko ihmisiä.
Autismin kirjon ihmisten tapa hahmottaa maailmaa poikkeaa merkittävällä tavalla muista ihmisistä. He viestivät, ovat vuorovaikutuksessa ja kokevat ympäröivän maailman eri tavalla kuin muut. Useilla autismin kirjon ihmisillä on myös merkittäviä vahvuuksia, kuten täsmällisyys, tarkkuus tai vaikkapa hyvä muisti. Suomessa heitä on ainakin 80 000.
Autismisäätiö on yleishyödyllinen yhteiskunnallinen yritys, joka perustettiin vuonna 1998. Se tarjoaa erilaisia palveluita henkilöille, joilla on autismi tai muu laaja-alainen kehityshäiriö. Tätä nykyä säätiön palveluiden piirissä on yli 1000 henkilöä ja se työllistää yli 300 ihmistä.
Autismisäätiön historia on samalla autismitietoisuuden historiaa. Kirjassa ääneen pääsevät niin säätiön perustajat, työntekijät kuin kirjon ihmiset itsekin. Kirja seuraa säätiön historian ohella autismitietoisuuden kehittymisen merkkipaaluja ja piirtää kuvan tärkeästä yhteiskunnallisesta vaikuttajasta, jonka ääntä kuullaan tänä päivänä korkeimmalla päättävällä taholla asti.
”Autismin historia on väärinymmärryksen historiaa.”
– Jyri Juusti, Autismisäätiön hallituksen jäsen

***
Le Monde diplomatique
Maailmantalouden käsikirja

Maailmantalouden käsikirja on visuaalisesti kunnianhimoinen ja kattava taloustieteen ja -politiikan perusopas, joka avaa kryptistä taloustieteellistä keskustelua kaikkien ymmärrettäväksi ja antaa eväitä arvioida kriittisesti vallitsevaa talouspuhetta. Teos ja kannustaa lukijaa katsomaan taloutta uusin silmin: uteliaasti, avarakatseisesti, unelmoidenkin kenties.
***
Jenni Holma, Veera Järvenpää, Apila Pepita Miettinen, Kimmo Lust & Kaisu Tervonen
Näkymätön sukupuoli – Ei-binäärisiä ihmisiä

Kaksijakoinen sukupuolijärjestelmä vaikuttaa siihen, millaista politiikkaa Suomessa tehdään ja miltä tuntuu kasvaa transihmisenä, muunsukupuolisena tai sukupuolettomana. Näkymytön sukupuoli -kirja kertoo noista kasvukokemuksista, törmäämisistä viranomaisten kanssa ja oman tilan löytämisestä. Se on ensimmäinen suomalainen tietokirja muunsukupuolisuudesta. Toimittajat Kaisu Tervonen ja Veera Järvenpää ovat haastatelleet 15 ihmistä. Kirjan tarinat ovat minä-muotoisia kertomuksia sukupuoli-identiteetin etsimisestä. Valokuvaaja Jenni Holman kuvissa ihmisiä ei typistetä sukupuoleksi eikä sukupuoliteta. Kirjan kolmas osuus ovat Pii Anttosen, Kimmo Lustin ja Apila Pepita Miettisen sarjakuvat. Sarjakuvat tuovat kirjaan helposti lähestyttävää faktaa sukupuolenkorjausprosessista ja erilaisista sukupuoli-identiteeteistä. Sarjakuvilla on sama asema kuin tekstillä yleensä tietokirjoissa; ne eivät vain kuvita kirjan muuta sisältöä vaan välittävät yhteiskunnallisesti merkittävää tietoa.
Näkymätön sukupuoli -hankkeen ovat aloittaneet valokuvaaja Jenni Holma ja sarjakuvataiteilija, graafinen suunnittelija Apila Pepita Miettinen, jonka feministisiä ja poliittisia sarjakuvia on ilmestynyt Suomessa ja ulkomailla. Veera Järvenpää ja Kaisu Tervonen ovat toimittajia.
***
Neil deGrasse Tyson
Tähtitiedettä kiireisille

Kattava ja yleistajuinen johdatus tähtitieteeseen ja maailmankaikkeuteen
Astrofysiikan supertähti Neil deGrasse Tyson esittelee säkenöivän tiiviisti ja viihdyttävästi tähtitieteen perusperiaatteet ja tosiasiat alkuräjähdyksestä mustiin aukkoihin, kvarkeista kvanttimekaniikkaan ja pimeästä energiasta aina elämän etsimiseen maailmankaikkeudesta.
”Tiede on aivan liian tärkeä ja liian hauska asia jätettäväksi vain tieteentekijöille. Kuten Neil deGrasse Tyson tämän kirjan viimeisessä luvussa muistuttaa, emme voi todella ymmärtää itseämme, jos emme ymmärrä meitä ympäröivää maailmaa. Kaikelle luulolle, itsekeskeisyydelle ja fanaattisuudelle paras vastapaino on tieto. Ilman tietoa ei voi olla viisautta, ja viisautta niin meistä jokainen kuin koko maailmakin tarvitsee.”
– Esko Valtaoja kirjan esipuheessa
Neil deGrasse Tyson (s. 1958) on New Yorkin Luonnohistoriallisen museon planetaarion johtaja sekä tunnettu astrofyysikko ja tieteen yleistajuistaja. Hän on kirjoittanut lukuisia astrofysiikkaa ja tähtitiedettä käsitteleviä kirjoja suurelle yleisölle ja mm. juonsi Carl Saganin Cosmos-sarjan uuden tuotantokauden National Geographic Channelilla.

***
Sahra Wagenknecht
Raha ilman ahneutta

Sahra Wagenknechtin terävä talousanalyysi osoittaa kuinka nykyinen kapitalismi estää innovaatioita ja monopolisoi talouden. Tämän ’’taloudellisen feodalismin’’ vaikutukset ovat epätasa-arvoiset. Näin ollen markkinoita ei saa hävittää vaan päinvastoin “markkinat on pelastettava kapitalismilta”!
Sahra Wagenknechtin talousanalyysi osoittaa klassisten liberaalien talousajattelijoiden avulla kuinka elämme 2000-luvun ”talousfeodalismissa”. Nykykapitalismissa näet uskotaan suhteettomasti “markkinaradikaalien” puheita: 2000-luvun tyypillisillä kapitalistisilla markkinoilla ei ole mitään tekemistä avoimen kilpailun kanssa, vaan enemmänkin niitä kuvaa oligopoli, jossa muutamat suuryritykset määrittävät pelisäännöt. Wagenknecht kuvaa kuinka Googlen, Microsoftin ja Amazonin kaltaiset suuryritykset ovat ottaneet vallan (Datenmonopol und Weltherrschaft).
Raha ilman ahneutta selittää kuinka suoritus, omavastuu ja kilpailu eivät nykykapitalismi toteudu. Wagenknecht kysyykin miten innovatiivinen taloutemme oikeastaan on kun nykytuotannossa on todellisuudessa tapahtunut käänne laatutuotannosta “dumping-kapitalismiin”. Esimerkiksi Siemens satsaa tuotekehittelyyn vain, jos sen tuloksena on 16 prosentin voitto-odote. Hän analysoi myös miten omaisuus ja valta periytyvät nykyisessäkin kapitalismissa ja keskiluokan asema on heikentynyt.
Kirjan loppuosassa Wagenknecht esittelee vaihtoehto-ohjelmansa “Markkinatalous talousfeodalismin sijaan – uuden modernin talousjärjestelmän peruspiirteet”.

***
Jouko Kajanoja
Työllisyyskysymys

Talouspoliittisessa keskustelussa on yksi tavoite, joka nousee muiden yläpuolelle: työllisyysasteen nostaminen. Työllisyys on sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen ja hyvinvointivaltion tulevaisuuden ydinkysymyksiä, ja on tärkeää saada se haltuun kokonaisuutena.

Työllisyyskysymys käsittelee tätä kokonaisuutta huippuasiantuntijoiden toisiaan täydentävistä näkökulmista. Kirjoittajat tarkastelevat talouspolitiikan vaihtoehtojen ja työllisyyskysymyksen suhteita, aktiivisen työvoimapolitiikan historiaa ja nykytilaa, Suomen työvoimapolitiikan kokonaiskuvaa, kannustamisen kysymystä, sosiaaliturvan ja koulutuksen kytkentöjä työllisyyteen, työttömyyden kustannuksia ja osallisuuden merkitystä, työkykyä ja työkyvyttömyyttä, työvoimapolitiikan kansainvälisiä ja kansallisia kokemuksia, työn muutoksen suuntia sekä työllisyyskysymyksen ratkaisumalleja.

Kirjan on toimittanut Jouko Kajanoja, ja siihen ovat kirjoittaneet
Jussi Ahokas, Antti Alaja, Robert Arnkil, Sirpa Eklund, Teppo Eskelinen, Heikki Ervasti, Pertti Honkanen, Anne Huotari, Mikko Jakonen, Jouko Kajanoja, Johannes Kananen, Jaakko Kiander, Tanja Kuronen, Aarne Kuusi, Tomi Kyyrä, Erja Lindberg, Jukka Lindberg, Ari-Matti Näätänen, Jaana Pakarinen, Juha A. Pantzar, Johanna Perkiö, Ville-Veikko Pulkka, Matti Sihto, Timo Spangar ja Pekka Tiainen.
***
Kalevi Heinilä
Minne menet Suomen urheilu? – Kilpavarustelusta kestävään kehitykseen

Suomen kaltaisen pienen maan on entistä vaikeampaa vaalia urheilunsa kunniakkaita perinteitä, mutta sitä on vaikea tunnustaa. Urheilun kehittämisohjelmien painopisteenä on huippu-urheilu – siis suuren yleisön istumaviihde.
Huippu-urheilussa voimavarat keskitetään kansainvälisen menestyksen turvaamiseen ja siten vaatimustason ja kustan-nusten nousun kierteen vahvistamiseen. Kasvava panostaminen huippu-urheilun menestyksen turvaamiseksi merkitsee sitä, että liikuntakulttuurimme tärkein tarkoitus eli omakohtainen liikunnan harrastus on jäämässä täysin toissijaiseen asemaan liikuntajärjestöjen toiminnassa. Se myös jättää jälkeensä suuren joukon urheilijoita, jotka eivät suurista panostuksista huolimatta koskaan onnistu nousemaan kapealle kansainväliselle huipulle. Jotta liikunnan tärkein terveyspoliittinen tehtävä voitaisiin turvata, tarvitaan ymmärrystä siitä, mihin kiihtyvä urheilun kilpa-varustelu jatkuvasti kasvavine kustannuksineen lopulta johtaa.
***
Jussi Marttinen
Palvelukseen halutaan robotti – tekoäly ja tulevaisuuden työelämä

Tuleeko ihmistyöstä tekoälyn yleistyessä tarpeetonta? Tekeekö robotti tulevaisuudessa ihmisen työn? Aiheuttaako automatisaatio massatyöttömyyden? Onko joillain aloilla odotettavissa muuta kuin kurjuutta?

Tekoäly, automatisaatio ja robotisaatio ovat aikamme taikasanoja ja monen mielessä myös uhkakuvia. Olipa kyse sitten uusista mahdollisuuksista tai ihmistyöntekijöitä uhkaavasta tilanteesta, suuria muutoksia on väistämättä edessä teknologian kehittyessä.

Jussi Marttinen selvittää teoksessa, mitä automatisaation yleistyessä oikeasti tapahtuu ja ketä pitäisi uskoa, kun arvioidaan sen vaikutuksia työelämään ja tulevaisuuden työnjakoon ihmisten ja robottien kesken. Kirjan tavoite on luoda aiheesta kokonaiskuva sekä hälventää aiheeseen liittyviä aiheettomia pelkoja ja epäilyksiä. Marttinen esittelee kirjassa kattavasti automaation historiaa ja aiheesta tehtyjä tutkimuksia sekä robottien käyttömahdollisuuksia nyt ja lähitulevaisuudessa.

Jussi Marttinen (s. 1991) on konetekniikan diplomi-insinööri. Hän työskentelee Meyerin telakalla Turussa automaatioinsinöörinä.
***
Kati Juva
Marskin luottokirurgi – Simo Brofeldt 1892–1942

Kirurgi Simo Brofeldtin tarina on läpileikkaus Suomen historian merkittävimmistä tapahtumista kansalaissodasta toiseen maailmansotaan.
Brofeldtilla oli läheiset suhteet Saksaan. Monet läheiset kollegat olivat natsipuolueen jäseniä korkeassakin asemassa, mutta Simo Brofeldt ei itse osoittanut viehtymystä kansallissosialismiin.
Mannerheim-ristin Simo Brofeldt sai ainoana lääkärinä: syksyllä 1941 osasto Laguksen panssarijoukot joutuivat mottiin ilman huoltoyhteyttä rintaman taakse. Tällöin Brofeldt lensi uhkarohkeasti paikalle, järjesti lääkintähuollon ja leikkasi haavoittuneita yötä päivää – ilmeisesti metamfetamiinin voimalla.
Brofeldt oli myös merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja mm. Lääkäriseura Duodecimin puheenjohtajana ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna.
***
Anton Monti & Pontus Purokuru
Suoraa toimintaa! – Autonomiset liikkeet Suomessa 1986–2016

Yhteiskunnallisten liikkeiden toimijat kertovat omin sanoin, kuinka Suomeen tuotiin uudenlainen, jännittävämpi tapa tehdä politiikkaa.

Aktivismin ansiosta eläinten oikeuksista, kaupunkikulttuurista, siirtolaiskeskustelusta, perustulovaatimuksesta ja uudesta luokkapuheesta tuli valtavirtaa. Aktivismi mullisti politiikan lisäksi puolueet ja mainostoimistot. Kirja on tämän “skenen” perintö tuleville toimijoille.

Vuosituhannen vaihteessa suomalaiset aktivistit kuljettivat radiolähettimiä Keski-Amerikassa, järjestivät itsenäisyyspäivän Kuokkavierasjuhlia ja iskivät kakun Maailmanpankin johtajan päähän. Globalisaatioliikettä seurasi sosiaalikeskusten ja vapaan kaupunkikulttuurin aika. Katumaalarit kävivät sotaa yksityistä vartiointiyritystä ja poliisia vastaan. Alakulttuuri kukoisti vallatuissa taloissa, kadunvaltauksissa ja laittomissa bileissä. Yliopistoja vallattiin, kunnes osa aktivisteista siirtyi puolueisiin ja osa ryhtyi tekemään sabotaasi-iskuja.

2010-luvulla feminismi ja antirasismi nousivat julkisuuteen. Seikkailujen ja spektaakkelien seurauksena tuhansien ihmisten elämät muuttuivat
***
Kati Berninger, Raimo Lovio, Armi Temmes, Mikko Jalas, Paula Kivimaa & Eva Heiskanen
Suomi seuraaville sukupolville – taloudellisten murrosten käsikirja

Suomen talous tarvitsee uudistuksia. 2010-luvun talous on kehittynyt hitaasti ja Pariisin ilmastosopimus edellyttää ekologisen kestävyyden parantamista. Toisaalta energia-alalla on lupaavia kansainvälisiä trendejä uusiksi ratkaisuiksi. Pieni vähittäinen korjaus ei riitä, vaan tarvitaan suuri murros, energia- ja liikennejärjestelmän ja ravinnetalouden toimintatapojen perusteellinen muutos.
***
Sinimaaria Kangas
Eettisen lihansyönnin käsikirja

Voiko broileri elää hyvän elämän? Kuinka valkohäntäkauriista tulee lihaa? Millaisissa oloissa sika voi toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan? Onko teuraskuljetuksille vaihtoehtoja? Millainen naudanlihantuotanto on järkevintä ympäristön kannalta? Onko luomu aina eläin- ja ympätistöeettisempää kuin tavanomainen tuotanto? Miten lihaa voi hankkia suoraan tuottajalta?
Eettisen lihansyönnin käsikirja on opas ruoan alkuperästä kiinnostuneille kuluttajille, jotka haluavat syödä mahdollisimman eläinystävällisesti ja ympäristökestävästi tuotettua lihaa, tuottajan osaa unohtamatta. Sivuilla vieraillaan monenkirjavilla lihantuotantotiloilla ja pyrähdetään välillä myös Atlantin taakse. Tuottajien lisäksi aihetta pohditaan kirjassa muidenkin alan ajattelijoiden ja asiantuntijoiden kanssa.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20180509/57abb23d/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko