[H-verkko] Arvosteltavaksi: Metsäkustannuksen kevään 2018 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke toukokuu 9 11:29:28 EEST 2018


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Matti Kärkkäinen
Suomalaiset metsäsanonnat

Vanhan kansan ja modernin ajan sanontoja metsästä, luonnosta ja metsätaloudesta! Jo kansanperinne kertoo, kuinka tärkeä osa metsällä on suomalaisten elämässä.

Melkeinpä kaikki suomalaiset ovat kuulleet sanonnan ”Niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan.” Metsä on Suomessa niin hallitseva luonnonympäristö, että se on värittänyt maan sanallista perinnettä kautta aikojen. Tämän rikkaan perinteen kokoamiseksi Metsälehti on haastanut suomalaiset keräämään kuulemiaan tai lukemiaan metsäaiheisia sanontoja.
Metsäkustannus julkaisee tämän kampanjan tulokset kirjana, joka kuvastaa maamme metsäistä viisautta kautta aikojen. Mukana ovat niin sanonnat, joissa metsä toimii muiden asioiden vertauskuvana, kuin myös metsätalouteen liittyvät opit ja viisaudet. Molemmilla on perinteessämme vankka sija. Juuri metsä on ollut vertaus, jolla vanha kansa on kertonut, että ihminen voi odottaa muilta samanlaista käytöstä jota itse kohdistaa muihin. Näin on muotoutunut maamme tunnetuin metsäaiheinen sanonta. Ja sanontojen muodossa on myös opetettu nykyisiä ja tulevia metsänomistajia, millaiset toimet tekevät metsästä kasvavan ja tuottavan.
Metsäalan vaikuttaja, professori Matti Kärkkäinen toimittaa Suomalaiset metsäsanonnat, ja kansamme metsäinen viisaus sekä upeat luontokuvat takaavat ajattoman lukuelämyksen
***
Esko Pakkanen
Halkojen Suomi – energiaa puusta
Runsaasti kuvitettu historiikki polttopuun teosta, kuljettamisesta, kaupasta ja käytöstä.

Suomessa on poltettu puuta kautta aikojen. Kun 1800-luvun puolivälissä tehtiin ensimmäinen arvio maamme puunkäytöstä, todettiin polttopuun osuuden olevan kaikesta käytöstä reilusti yli puolet. Vasta 1920-luvulla polttopuun suhteellinen osuus lähti alenemaan. 1940-luvun poikkeusaikoina puuenergia koki uuden nousun. Ennätysvuonna 1945 puuta, pääosin halkoja, poltettiin Suomessa peräti 27 miljoonaa kuutiometriä.

Puu on edelleen tärkeä energianlähde Suomessa. Neljännes maamme energiankulutuksesta katetaan puupolttoaineilla. Puuta poltetaan eniten metsäteollisuudessa. Polttoaineina ovat sellutehtaiden jäteliemet sekä kuori, puru ja metsähake. Lukuisat lämpövoimalaitokset käyttävät metsähaketta eri muodoissaan. Maaseudun ja myös kaupunkien lukemattomissa tulisijoissa poltetaan klapeja ja muuta pienpuuta. Myös metrisille koivuhaloille on edelleen käyttäjänsä.

Metsänhoitaja Esko Pakkanen kertoo kirjassa polttopuun käytön kehityksestä Suomessa. Runsaasti kuvitettu kirja kertoo polttopuun teosta, kuljettamisesta, kaupasta ja käytöstä. Kirja kuvaa myös Helsingin halkotarpeita erityisesti sota- ja pula-aikaan.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20180509/f90f2937/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko