[H-verkko] Arvostelu: Mieli ja elämä järjestykseen!
Agricola - Suomen humanistiverkko
no-reply at agricolaverkko.fi
Pe Joulu 7 10:45:05 EET 2018
Agricolaan on lähetetty uusi arvostelu:
--------------------------------------------
Mieli ja elämä järjestykseen!
--------------------------------------------
12.11.2018 | Leena Rossi
--------------------------------------------
Elämä vie ja sinä vikiset (Pitäisikö asialle tehdä jotain?) on Sarah Knightin toinen teos. Hän on kirjoittanut sen samalla rempseällä ja vähän roisilla tyylillä kuin esikoiskirjansa Viis veisaamisen elämänmullistava taika (2018), joka on noussut maailmanlaajuiseksi myyntimenestykseksi. Uudessa kirjassaan Knight tarjoaa ”tajunnanräjäyttävän” priorisointimenetelmän, jonka avulla lukija voi panna mielensä ja elämänsä järjestykseen voidakseen käyttää aikansa, energiansa ja rahansa siihen, mitä todella haluaa tehdä. Tutkijan ja muunkin tietotyöläisen kannattaisi ehkä kokeilla Knightin neuvoja.
--------------------------------------------
Knight, Sarah: Elämä vie ja sinä vikiset (Pitäisikö asialle tehdä jotain?) . Käännös: Riina Behl. Art House , 2018. 239 sivua. ISBN 978-951-884-695-9.
--------------------------------------------
Älä lue Sarah Knightin uutta teosta Elämä vie ja sinä vikiset (Pitäisikö asialle tehdä jotain?), jos helvetti, jumalauta ja paska saavat ihosi näppylöille ja jos kusipää, mulkku ja vituttaminen saavat sinut räjähtämään, vaikka kirjan pitkä alaotsikko kuuluu: Eli kuinka lakkaat voivottelemasta sitä mitä pitäisi tehdä, jotta voit tehdä loppuun sen mitä täytyy tehdä ja alkaa tehdä mitä ikinä haluatkaan tehdä. Kirjoittaja varoittaa onneksi jo kirjan alussa karkeiden ilmaisujen käytöstä.
Mutta jos rohkenet tarttua kirjaan, viis välitä rääveistä sanoista ja pikkuoravien värväämisestä samaistumiskohteiksi – ne ilmeisesti vetoavat amerikkalaisiin lukijoihin. Teoksessa on näet kyse ryhdistäytymisestä ja elämän haltuun ottamisesta. Pinnistelin itsekin kirjan loppuun asti, koska halusin selvittää, onko Knightin neuvoista mihinkään eli miten mieli ja elämä yleensä voidaan panna järjestykseen, kun sopimusten tai kirjoitustöiden aikarajat paukkuvat eikä harrastuksille tai ihmissuhteille riitä aikaa. Minua kiinnosti myös suomentaja Riina Behlin käännös. Yhteenkään kökköön en kompastunut ja totesin Knightin esityksen luistokin säilyneen. Kirjan ulkoasu ja sisikunta jatkavat Knightin ensimmäisen kirjan tyyliä; asialla ovat kannen tekijä Satu Kontinen, taittaja Sisko Honkala sekä kuvioiden ja käsin kirjoitettujen tekstien tekijä Idamaria Pajala.
Homma hanskaan
Knight jakaa kirjansa neljään osaan, joita hän höystää esimerkein, ”kotitehtävin”, kursivoinnein, lihavoinnein, laatikkotekstein ynnä piirroksin. Ilmiselvästi kirja on tehty lyhytjänteistä lukijaa varten, joka ei jaksa keskittyä kauan leipätekstiin. Moni lukija varmaan pitää kevyen leikittelevästä esitystavasta, mutta tosikkokin voi löytää vakavaa asiaa, kunhan jaksaa kahlata läpi ajoittaisen hösellyksen.
Kirjan ensimmäinen osa käsittelee ryhdistäytymistä, itsensä niskasta kiinni ottamista, sekä sitä kenen pitää ryhdistäytyä ja miksi. Huonot asiat on syytä heittää pois ja jäljelle jääneet pitää järjestää. Paukut on pantava niihin asioihin, joita itsehaluaa tehdä omallarajallisella ajallaan maapallolla.
Mielen raivaaminen on yksinpeli, jossa jokainen kilpailee vain itsensä kanssa. – Läheisten tuesta ja kannustuksesta ei silti liene haittaa. – Tekijä antaa lukijalle peliä varten menetelmän: suunnittele–keskity–sitoudu. Suunnitteleminen tarkoittaa, että asetetaan tavoite, tehdään suunnitelma sen saavuttamiseksi ja jaetaan tavoite pieniin, hallittaviin palasiin; keskittyminen merkitsee, että kullekin palaselle varataan sen vaatima aika; sitoutuminen taas tarkoittaa, että palasten suorittamiseksi tehdään kaikki tarpeellinen. Knight konkretisoi menetelmänsä kolmeen esineeseen: avaimiin, puhelimeen ja lompakkoon, jotka ihmisellä yleensä on – tai ainakin pitäisi olla – aina mukanaan. Nuo kuvitteelliset ja todelliset työkalut auttavat saamaan asiat järjestykseen.
On olennaista keskittyä yhteen palaseen kerrallaan eikä keksiä tekosyitä asian lykkäämiseen missään vaiheessa. Mutta tavoitteiden tulee olla realistisia, jotta ne olisivat saavutettavissa. Negatiivisen Ajattelun Voima on yksi konsti, jota Knight suosittelee käytettäväksi matkan varrella: Lopeta se, mitä ET halua olla! Kanavoi negatiiviset tunteesi toiminnaksi.
Niskaote arjesta
Toisessa luvussa, ”Pientä peruspaskaa”, Knight neuvoo, miten lukija saa niskaotteen arjesta, ja antaa vinkkejä ajanhallintaan ja tehtävien priorisointiin. Ensinnä on syytä selvittää, mikä elämässä on vinossa ja miksi, sekä asettaa realistisia tavoitteita asian korjaamiseksi. Kaiken kaikkiaan on laadittava lista niistä tehtävistä, jotka olisi hoidettava tavoitteiden saavuttamiseksi. Sitten on vain priorisoitava eli karsittava lista niin, että siihen jäävät vain ne asiat, jotka on pakko tehdä. Muista kuitenkin, ettet voi vaikuttaa kaikkiin elämääsi häiritseviin seikkoihin, mutta mielihalujasi voit kontrolloida.
Knight nostaa sähköpostin haravoimisen yhdeksi tärkeistä asioista ja omistaa sille yli kymmenen sivua. Suurelle osalle suomalaisistakin se voi olla työlistan ensimmäisiä, ja puuhassa voi vierähtää tunti jos toinenkin, ellei aikanaan ole hoitanut vastaamista, pois pyyhkimistä ja arkistointia. Myös mieliteot, liian pitkät työpäivät ja jatkuva varojen yli eläminen voivat olla asioita, jotka on pantava ruotuun – pienin askelin. Säästäminen alkaa tuntua mahdolliselta, kun 100 $:n kuukausisumma pilkotaan: on säästettävä 25 $ viikossa tai 3,57 $ päivässä! Tämän esimerkin käsittää suomalainenkin, mutta monet esimerkit ovat perin amerikkalaisia ja suomalaisille vieraita. Knightin omasta elämästään poimimat esimerkit sentään vetoavat lukijan empatiakykyyn.
Hyvätkään neuvot eivät auta, ellei mielensä ja elämänsä järjestäjällä ole tahdonvoimaa. Knight muistuttaa: ”Vain sinä voit ottaa itseäsi niskasta kiinni, asettaa tavoitteesi ja mennä eteenpäin ja menestyä elämässä.”
Kohti parempaa elämää
Kolmannessa luvussa, ”Tiukkaa tavaraa”, Knight neuvoo, miten ruvetaan aikuisemmaksi, menestyvämmäksi, terveemmäksi ja ylipäätään paremmaksi elämässä. Hän käsittelee velvollisuudet, ihmissuhteet, työn ja raha-asiat sekä terveyden, kodin ja elämäntavat. Velvollisuudet on hoidettava. Ihmissuhteita on solmittava ja niitä on pidettävä yllä. Niitä on myös tarvittaessa purettava, ja silloin on oltava itselleen rehellinen: Onko juuri tämä ihmissuhde ylläpitämisen arvoinen?
Ihmissuhteet ovatkin tärkeitä, ja Knight neuvoo niiden hoitamista yli kymmenellä sivulla. Työhön ja raha-asioihin, jotka yleensä liittyvät toisiinsa, hän uhraa vielä enemmän ja pelkästään yksilölliseen eläkesäästämiseen kuusi sivua, jotka eivät ole suomalaiselle erityisen relevantteja. Mutta terveyttä, kotia ja elämäntapoja koskeva osuus on vielä tärkeämpi. Knight antaa yleisiä vinkkejä ruokavaliosta ja treenaamisesta, neuvoja siisteyden ylläpitämisestä sekä tietoa siitä, miten olla itsekäs. Tiivistettynä ne ovat tässä: Syö vähemmän, liiku enemmän, nuku tarpeeksi, tee siivouksesta mahdollisimman helppoa, ole terveen itsekäs, anna itsellesi lupa harrastuksiin.
”Syvällistä sontaa” eli neljäs luku vie lukijan mielenterveyteen, eksistentiaalisten kriisien ja suurten elämänmuutosten pariin. Knight keskittyy ahdistukseen, perfektionismiin ja epäonnistumisen pelkoon, jotka voivat tehdä päätösten tekemisestä mahdotonta. Hän korostaa sitä, että välttelystä ei ole ratkaisuksi, mutta epäonnistuminen on vaihtoehto, jonka toteutuessa porskutetaan vain eteenpäin. Elämässä on syytä muistaa, ettei anna täydellisyyden tulla hyvän tielle!
Asioita joita kannattaa
pelätä enemmän kuin
epäonnistumista
Hait
Rosvot
Rakennustelineet
Myrkylliset sammakot
Republikaanien hallitsema
kongressi
Kolmas nänni Laatikko Knightin teoksen sivulta 204.
Epäsovinnainen työkalupakki
Elämä vie ja sinä vikisetei siis ole mikään tavanomainen elämäntaito-opas eikä siivouskirja vaan henkisen kuran ja kuvaannollisen töryn raivaamisopas. Knightin itsensä mielestä kirja on epäsovinnainen työkalupakki, jonka avulla lukija voi raivata mielensä, jotta elämä olisi parempaa ja helpompaa. Tekijä haluaa auttaa muita nousemaan arjen suosta sellaiseen elämään, jota kukin haluaa elää. Hän neuvoo, kuinka asettaa tavoitteita, kuinka päihittää pienet vastoinkäymiset ja päästä näiden kautta välitavoitteisiin ja kuinka sitten voi saavuttaa isoja tavoitteita.
Elämä vie ja sinä vikiset, jos annat sen tehdä niin. Mutta älä anna, vaan ota homma hanskaan! Ota itseäsi niskasta kiinni ja ala menestyä elämässä avaimet–puhelin–lompakko-menetelmän avulla eli suunnittele–keskity–sitoudu, kun olet valinnut tavoitteesi. Knight laskee kirjassaan paljon leikkiä ja varoittaakin: ”[Ä]lä ota kaikkea sanomaani niin kovin vakavasti.” Hän muistuttaa myös siitä, että on hyvä lakata piittaamasta siitä, mitä muut ihmiset ajattelevat elämästäsi ja valinnoistasi. Koetan pitää mielessäni nämä kaksi Knightin oivallusta: Suuret Elämänmuutokset on tehty pienistä, hallittavissa olevista palasista. Et voi saada päätökseen sellaista, mitä et ole edes aloittanut.
Sarah Knightin tuotantoa:
The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck, 2015. (Suom. Viis veisaamisen elämänmullistava taika, 2018.)
You Do You, 2017.
VERKOSTA LÖYTYY MYÖS VIDEOITA.
TÄHÄN VOI PANNA MYÖS LINKIN ARVOSTELUUNI 3.5. ”Päästä irti siitä mikä **tuttaa”.
--------------------------------------------
Lisätietoja:
Leena Rossi: Päästä irti siitä mikä **tuttaa, arvostelu teoksesta Viis veisaamisen elämänmullistava taika (Agricolan arvostelut, 3.5.2018): https://agricolaverkko.fi/review/paasta-irti-siita-mika-tuttaa/
--------------------------------------------
Kirjoittaja:
Leena Rossi, FT, KK, tietokirjailija, Turku, leena.rossi at icloud.com
Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/?post_type=review&p=37368
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricola
Lisätietoja postituslistasta H-verkko