[H-verkko] Arvosteltavaksi: Otavan syksyn 2017 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Syys 22 15:18:15 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Tiina Lintunen<http://otava.fi/?s=Tiina%20Lintunen>
Punaisten naisten tiet
Keitä olivat sisällissotamme tuntemattomat naiset?

Talvella 1918 vallankumoukseen ryhtyneiden punakaartien toimintaan osallistui aseettomina paljon naisia, etenkin sairaanhoidossa ja huollossa. Tässä kirjassa annetaan ääni näille tavallisille työläisnaisille ja heidän kohtaloilleen. Keitä he olivat, mitä he tekivät ja mitä heille tapahtui sodan jälkeen?
Kirjassa luodaan ryhmäkuva punaisista naisista, jotka joutuivat oikeuteen syytettynä valtiopetoksellisesta toiminnasta. Ensimmäistä kertaa on selvitetty, mitä ihmisille tapahtui sisällissodan ja rangaistustoimenpiteiden jälkeen. Millaiseksi punaiseksi leimattujen henkilöiden arki muodostui sodan jälkeen? Entä millaisen perinnön naiset jättivät lapsilleen kaikesta kokemastaan?
Punaisten naisten tiet on ehdolla Urho Kekkosen 70-vuotisjuhlasäätiön kirjapalkinnon saajaksi.
***
Henrik Meinander
Gustaf Mannerheim
Aristokraatti sarkatakissa

Mannerheim myytin takaa
Muotokuva Gustaf Mannerheimista ja hänen aikakaudestaan 1860-luvulta 1950-luvulle. Elämäkerta kuvaa, kuinka keisarilliseen Venäjään sitoutuneesta miehestä tuli dramaattisten vaiheiden kautta sarkatakki-Suomen elävä legenda.

Kirja valottaa Mannerheimin persoonaa ja toimintaa totuttua laajemmasta näkökulmasta. Mannerheimia ohjasivat ensimmäiseen maailmansotaan asti niin sääty-yhteiskunnan kuin imperialismin arvot, ja myöhemmin ennen kaikkea bolsevisminvastaisuus, mutta menestyäkseen itsenäistyneessä Suomessa hänen oli mukauduttava uuteen arvomaailmaan.

Miten kaikki tämä muokkasi Mannerheimin persoonallisuutta, näkemystä Suomen asemasta Euroopassa ja työskentelyä sodanjohtajana?
***
Heikki Harma

Hector – Asfalttihippi
Mestarin kauan kaivatut muistelmat

Heikki Harma kertoo omin sanoin Hectorista, jonka ”Palkkasoturi”-biisi nosti julkisuuteen yli 50 vuotta sitten. Kirjassa herää eloon 1960-luvun nuorisokulttuuri teini-ikäisen Heikin saatua sytykkeen musiikkiin. Bob Dylan innoitti Hectorin folkin pariin ja syrjäytti Beatlesit ykköspaikalta. Kukapa olisi tuolloin aavistanut, miten pitkä, monipuolinen ja upea ura Hectorilla olisi edessään.

Asfalttihippi kertoo myös luomisen pakkoa ja maailmantuskaa potevasta taiteilijasta, elämän kipupisteistä, rakkaasta kotikaupungista Helsingistä, kouluajoista, perheestä ja kaikesta siitä, mistä me hänen ihailijansa haluamme kiihkeästi lukea.
***
Alexander Stubb, Karo Hämäläinen

Alex
Lätkäjätkän tie politiikan huipulle

Siellä missä Alexander Stubb liikkuu, asioita tapahtuu vauhdilla. Mihin hän ryhtyy, sen hän tekee tosissaan – oli kyseessä sitten golf tai Euroopan unioni. Keväällä 2008 Stubb hyppäsi lennosta ulkoministeriksi ja joutui oitis rakentamaan rauhaa Georgiaan. Yli kolmetuhatta päivää tärkeimmillä ministeripaikoilla tekivät hänestä yhden tämän vuosituhannen vaikutusvaltaisimmista suomalaisista.

Stubb kertoo kokemuksistaan tunteella, itseään säästämättä ja avoimesti. Tarina kulkee Helsingin jäähallin pukuhuoneesta LSE:n tohtoriksi, nuuskaavasta teinistä sulavasti viidellä kielellä kommunikoivaksi kosmopoliitiksi ja Suomen suosituimmaksi ministeriksi.
***
Liisa Seppänen

Aika velikulta
Hannes Hynösen pitkä taival 1913-2015

Suomalaiset hurmanneen sotaveteraanin tarina

Mikkeliläinen Hannes Hynönen kohosi yhdessä illassa mediailmiöksi. Linnan juhlissa kansan sydämet valloittanut 101-vuotias ihastutti inhimillisyydellään, iloisuudellaan ja tanssitaidoillaan.

Hanneksen tie ei ollut mutkaton, vaan hän kohtasi elämässään köyhyyttä, kuolemaa, kaksi sotaa ja sairauksia. Pärjääminen vaati sitkeää työtä ja valoisaa elämänasennetta, joka tiivistyy Hanneksen omiin sanoihin: ”Ei ilo tule itsestään, sitä pitää hieman kehrätä.”

Aika velikulta kertoo Hanneksen tarinan Nikolai II:sta Niinistöön asti, kruununtorpasta Presidentinlinnaan. Se polveilee metsissä, pelloilla, sotatantereilla, riiuureissuilla, raviradoilla ja kaukomailla.
***
Kati Katajisto

Verraton Virolainen
Johannes Virolainen 1914-2000

Rennon maajussi-imagon takaa paljastuu raudanluja parlamentaarikko, joka ei lannistunut Kekkosen eikä Tehtaankadun edessä Johannes Virolainen (1914-2000) astui politiikkaan talvi- ja jatkosodan jälkeen, jolloin alkoi työ karjalaisten asuttamiseksi Suomeen ja taistelu maan säilyttämiseksi itsenäisenä.

Hän nousi kylmän sodan ajan vakioministeriksi, vaikutti keskeisesti politiikan suuntaan ja hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseen. Maajussi-imagon taakse kätkeytyi raudanluja kansainvälisen tason parlamentaarikko, joka haki poliittisen voimansa kansasta ja aatteesta eikä lannistunut vastusten edessä – ei Kekkosen eikä Tehtaankadun.

Virolaisen elämänkaaren ohella kirja valottaa myös hänen kansainvälistä roolia kylmän sodan maailmassa siltä osin, mistä Virolainen itse vaikeni.
***
Lasse Lehtinen

Tanner
Itsenäisen Suomen mies

Elämäkerta Suomen itsenäisyyden ensimmäisten vuosikymmenten tärkeimmästä vaikuttajasta

Neuvostoliiton kiroaman työväen takuumiehen ja aikansa kansainvälisesti verkottuneimman suomalaisen hengästyttävä ja uskomaton tarina.

Väinö Tannerin julkinen ja yksityinen elämä kulkevat kirjassa värikkäänä kudoksena läpi Suomen ankarien vuosien.

Lasse Lehtisen odotettu elämäkerta suuresta suomalaisesta
***
Kai Häggman

Kivelle perustettu
Suomen Kirjailijaliitto 1897-2017

120 vuotta Aleksis Kiven laskemalla perustalla.

Kun Suomen Kirjailijaliitto 1897 perustettiin, pyrkimyksenä oli taata, ettei tulevien kirjailijapolvien tarvitsisi kokea Aleksis Kiven viluista ja nälkäistä kohtaloa.

Kirjailijaliiton historiassa seurataan kirjailijoiden arkea, ongelmia ja onnenhetkiä vuosikymmenestä toiseen. Pitkäjänteisellä työllä on parannettu ammattikirjailijoiden asemaa, mutta liitto on aina ollut myös kulttuurikeskustelujen ja ideologisten kamppailujen ytimessä.

Erilaiset ryhmittymät tulenkantajista taistolaisiin ovat yrittäneet vuorollaan vallata liittoa, ja sen taipaleeseen mahtuu enemmän myrskyä kuin tyventä.

Kirjailijaliiton historia tarjoaa uusia näkymiä suomalaiseen kulttuurihistoriaan.
***
Juha Siltala

Keskiluokan nousu, lasku ja pelot
NOUSUN TOIVOSTA PUTOAMISEN PELKOON
Länsimaissa kansalaisten enemmistö uskoo kuuluvansa keskiluokkaan. 1900-luvun jälkipuoliskolla keskiluokkaisuus merkitsi elämänhallintaa ja optimismia.

Kansainvälisen työvoimakilpailun, vapaiden pääomaliikkeiden ja automaation myötä länsimaiden keskiluokan on vallannut pelko menettää saavutettu. Putoamisuhka johtaa siihen, että soimataan itseä, vetäydytään hallittavien asioiden pariin, trimmataan yksilöllistä kilpailukykyä tai pelastetaan oma arvo jonkin suuremman ryhmän jäsenenä suhteessa toisiin ryhmiin.

Ajan virtauksia syvällisesti tarkastelevassa kirjassa pohditaan, kuinka keskiluokka voi säilyttääkseen toimintakykynsä ja toivonsa, kun pelisäännöt muuttuvat jatkuvasti.
***
Saku Tuominen, Martti Hellström

Koulukirja
Miksi koulun muuttaminen on maailman tärkein ja vaikein tehtävä?

Miten koulun pitää muuttua, jotta se valmistaa lapsemme huomisen maailmaan?

Keskustelua herättävä ja kunnianhimoinen perusteos koulun tulevaisuudesta on suunnattu sekä koulun kanssa työskenteleville että kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Kirja on syntynyt kahden vuoden intohimoisen tutkimustyön tuloksena ja perustuu kouluihin kaikkialla maailmassa. Yli sadalta opetusalan asiantuntijalta eri puolilla maailmaa kysyttiin: ”Valmistaako nykyisen kaltainen koulu lapsemme parhaalla mahdollisella tavalla tulevaisuuden maailman tarpeisiin?" Haastatelluista yksikään ei vastannut, että ”ehdottomasti”.

Mutta mitä koulussa pitää muuttaa? Ja miten se onnistuu?
***
Jaakko Hämeen-Anttila

Uusi islamin käsikirja
Avain islamin ymmärtämiseen

Millainen oli Isisin nousu ja tuho? Keitä ovat sunnalaiset ja shiiat? Mitä Syyriassa tapahtuu? Mikä arabikevät oli? Ovatko Eurooppa ja Suomi islamilaistumassa?

Uusi islamin käsikirja vastaa näihin ja lukuisiin muihin ajankohtaisiin ja päivänpolttaviin kysymyksiin islamista ja islamilaisen maailman nykytilanteesta. Teos on jatkoa vuonna 2004 ilmestyneelle Islamin käsikirjalle. Vanhasta teoksesta on tässä laitoksessa pidetty joitain islamin uskoa, opinkappaleita ja historiaa käsitteleviä lukuja, mutta valtaosa kirjan aineistosta on uutta.
***
Anto Leikola, Juhani Lokki, Torsten Stjernberg

Von Wright -veljesten linnut
Teoksessa yhdistyvät Pohjoismaiden kuuluisimpien lintumaalareiden loisteliaat, 1800-luvulta peräisin olevat kuvat ja tämän päivän oppihistorioitsijoiden ja lintuasiantuntijoiden perusteellinen teksti. Kuvat, jotka on kerätty veljesten koko tuotannosta, ovat peräisin Suomen ja Ruotsin taidemuseoista ja arkistoista sekä yksityiskokoelmista.

Lintumaalauksin esitellään sata lintulajia, tekstissä kerrotaan sekä lajin esiintymisestä von Wrightien aikaan että nykyaikana. Lisäksi kuvataan Suomen luontoa 1800-luvulla, esitellään veljesten suvun historia ja kunkin veljeksen elämäntyö. Tekstinäytteet heidän alkuperäisistä, eloisista päiväkirjoistaan osoittavat havaintojen tarkkuutta ja uusien tieteellisten löytöjen ymmärtämistä.

Professorit Anto Leikola ja Juhani Lokki sekä dosentti Torsten Stjernberg ovat perehtyneet von Wrightien elämäntyöhön yli kahdenkymmenen vuoden ajan.
***
Jouko Vahtola

Suomen historia
Kivikaudesta 2000-luvulle

Suomi kivikaudesta 2000-luvulle

Professori Jouko Vahtolan Suomen historia kuljettaa lukijan jääkaudelta 2000-luvulle. Arvostettu historiantutkija kuvaa syvällisesti Suomen historian aikakausia, joiden kehyksenä on valtiollis-poliittinen historia ja ytimenä on yhteiskunnan, talouden, kirkon ja kulttuurin kehitys. Suomen historian voimaksi nousee jatkuvuus, johon muutos ja murros lyövät leimansa, kumoamatta jo saavutettua.

Kirjassa piirtyy tarkka kuva Suomen poliittisesta, taloudellisesta, väestöllisestä ja kulttuurisesta kehityksestä. Teos ulottuu vuoteen 2017, jolloin itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta.
***
Stig-Björn Nyberg

Kirjatalossa
Muistoja kirja-alalta ja vähän muualtakin

Kirjamies ja Akateemisen kulta-aika

Kun Akateeminen Kirjakauppa 1993 täytti 100 vuotta, se oli tunnettu yhtenä Euroopan suurimpana ja parhaiten hoidettuna kirjakauppana, josta kirjoja sai yli 20 eri kielellä. Akateemisen brändi oli Suomessa ja maailmalla tunnetumpi kuin Stockmannin, joka oli ostanut kirjakaupan 1930. Konsernin johto ei kuitenkaan arvostanut kirjakaupan menestystä, vaan integroi sen vuonna 1998 tavarataloon, mikä koitui myöhemmin Akateemisen turmioksi.

Akateemisen entinen johtaja ”Nalle” Nyberg kertoo eloisasti työpaikkansa menneistä ja nykyisistä vuosista, kirja-alasta sekä mielenkiintoisista ja kirjailijoista.
***
Barack Obama

Unelmia isältäni
Kertomus rodusta ja sukuperinnöstä

Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman nuoruusmuistelmat. Omaelämäkerrallisessa esikoiskirjassaan Obama kuvaa koskettavasti kasvuaan valkoisen yksinhuoltajaäidin ja afrikkalaisen miehen poikana. Kirjan punaisena lankana on isättömänä kasvaneen pojan varttuminen mieheksi ja juurin löytäminen. Kirjassa Obama käsittelee silmiä avaavasti myös rotuongelmia, joiden voittamiseksi hän lähti mukaan yhteiskunnalliseen toimintaan. Kirja julkaistiin alun perin vuonna 1995, ja se on ollut maailmanlaajuinen myyntimenestys.
***
Ville Niinistö

Löytöretkeilijä
Huippusuositun vihreän poliitikon kasvutarina

Ville Niinistö halusi poikasena löytöretkeilijäksi, ja uskaltauduttuaan politiikkaan hän havaitsi, että nuoruuden toive oli toteutunut. Hän oli tempautunut mukaan poliittiselle löytöretkelle. "Kirja kertoo hetkistä, joiden kautta aikamme yhteiskunnalliset ilmiöt, hallitustyöskentely ja isot poliittiset kysymykset avautuvat lukijalle. Samalla se kertoo minulle henkilökohtaisesti tärkeistä hetkistä ja kiinnostavista kohtaamisista”, Ville Niinistö kuvaa kirjaansa.
Niinistö kirjoittaa avoimesti arvoistaan, poliittisesta toiminnastaan, perhetaustastaan sekä kipeistä kokemuksistaan.
***
Wayne Gretzky, Kirstie McLellan Day
99
Legendaarisen maalintekijän ja pohjoisamerikkalaisen jääkiekon tarina Wayne Gretzky kuvaa jääkiekon salaisuuksia, pelitilanteita, vastustajiaan ja valmentajiaan. Hän johdattaa lukijan kaukaloiden kuumiin tilanteisiin ja kuvaa lajin legendaarisimmat yhteenotot. Maailman paras jääkiekkoilija paljastaa sykähdyttävimmät hetkensä.
***
Marko Lempinen

Läpi helvetin
Marko Jantusen tarina

Kiekkolegenda Marko "Jarna" Jantusen värikäs ja raju selviytymistarina.

Harvat, jos ketkään, suomalaisurheilijat ovat koskaan nousseet päihderiippuvaisina kansainväliselle huipulle – mutta Jantunen nousi.

Kiltti lahtelaispoika jäi kielletyn vietin vangiksi jo varhain, teini-iässä. Rikollinen ura häämötti, mutta vielä siinä vaiheessa pelastus löytyi jääkiekosta. Jantusta pidetään edelleen yhtenä Suomen kaikkien aikojen lahjakkaimmista kiekkoilijoista, ja juuri monipuolisten taitojensa ansiosta hän pääsi viettämään unelmaansa: rokkitähdille tyypillistä, glamourhenkistä raikulielämää ammattiurheilun rinnalla.

Kun Jantusen menestyksekäs kiekkoura päättyi, ympyrä sulkeutui. Sairaus sai yliotteen, päihdekierre syveni ja paheni. Katujätkäelämän himo syttyi, alkoi rikollinen ura. Edessä oli helvetti.
***
Jari Sarasvuo
Välähdyksiä pimeässä ja pimeitä välähdyksiä
 ***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20170922/fb173dc7/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko