[H-verkko] Arvosteltavaksi: Warelia-kustannuksen teoksia

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Marras 10 16:43:49 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X) Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Warelia-kustannus

Vuoden 1918 tapahtumat Tyrvään seudulla. K. F. Hohkon päiväkirja.
Kalle Fabian Hohko. Prologi ja epilogi Armi Hohko. Warelia.

Tyrvään Kaukolassa asuva 29-vuotias talollinen Kalle Hohko aloittaa yksityiskohtaisen päiväkirjan pitämisen 18. joulukuuta 1917 ja jatkaa kirjoittamista läpi seuraavan talven ja kevään koettelemusten. Päiväkirjamerkintöjen tekeminen jatkuu vielä silloinkin, kun Hohko piileskelee henkensä kaupalla metsissä, ladoissa ja navetan parvilla. Kun hän pääsee palaamaan kotiin, vastassa on juuri poltettu Vammala.

Herastuomari Armi Hohko on kirjoittanut Kalle Hohkosta aiemmin kirjoissaan Pläsin sotareissu (2012) ja Jaatsin valtiatar (2015). Tämän kirjan prologissa ja epilogissa hän kertoo Kalle Hohkon elämänvaiheista ennen ja jälkeen päiväkirjan.

Päiväkirja on varustettu Armi Hohkon ja Marko Vesterbackan kirjoittamin runsain ja yksityiskohtaisin selityksin. Yhdessä selityksien kanssa päiväkirja tarjoaa lukijalle sekä elämyksellisen että historiallisesti luotettavan aikamatkan vuoden 1918 tapahtumiin Tyrvään seudulla.

***
Kovaa aikaa. Erään punakaartilaisen kokemuksia kansalaissodan ajoilta.
Paavo Järvinen. Alkusanat ja selitykset Tuomas Hoppu. Warelia.

Paavo Järvinen liittyy 17-vuotiaana helsinkiläiseen punakaartilaiskomppaniaan ja osallistuu sen mukana taisteluihin useilla rintamilla. Välillä Järvinen kiertää ratsuosastossa kotipitäjäänsä Sääksmäkeä.

Paavo Järvinen kuvaa tässä vasta noin 60 vuotta kirjoittamisen jälkeen julkaistavassa teoksessaan yksityiskohtaisesti omia taistelukokemuksiaan. Hän kertoo rivisotilaiden ja päälliköiden kanssa käymistään keskusteluista ja havainnoi tarkasti elämää niin rintamilla kuin vankileireilläkin.

Teoksen lukuiset kuvaukset todellisista tapahtumista voidaan osoittaa historiallisesti luotettaviksi, ja ne sisältävät myös uutta tietoa. Erityisen kiinnostava on Järvisen kypsä ja vivahteikas kokonaisnäkemys sodan vaikuttimista ja oikeutuksesta. Teoksen aluksi filosofian tohtori Tuomas Hoppu kertoo Paavo Järvisen elämänvaiheista sekä arvioi Järvisen näkemystä sisällissodasta historiantutkimuksen näkökulmasta. Lisäksi Hoppu on kirjoittanut teokseen runsaasti selittäviä alaviitteitä.

***
Nuupalan maisteri / Suomalainen Suomessa Muukalainen
Heikki Pietilä. Warelia.

Heikki Pietilä: Nuupalan maisteri. Frans Nuupalan elämä ja maine. / Frans Nuupala: Suomalainen Suomessa Muukalainen. Toim. Heikki Pietilä. 576 sivua. Kustannusliike Warelia.
Mittava yhteisnide, jossa on samoissa kansissa kaksi teosta: ensimmäinen elämäkerta Frans Nuupalasta sekä Frans Nuupalan itse kirjoittamat, ennen julkaisemattomat muistelmat vuodelta 1905.

Frans Aadolf Nuupala syntyi vuonna 1868 Tyrvään Nuupalan kylässä Topin talon nuorimpana poikana ja kuoli vuonna 1916 tai 1917 Inkerinmaalla. Nuupalan ura nuorena maisterina näytti monipuoliselta ja loistavalta vuosina 1894–1901, kunnes hän 33-vuotiaana lähti mukaan sortokauden politiikkaan, joutui kansallismielisten sylkykupiksi, erotettiin yliopistosta 1903, karkotettiin Helsingistä ja joutui hetkeksi Lapinlahden mielisairaalaan 1906.

Vuoden 1907 vaaleihin Nuupala perusti oman puolueen, joka sai Satakunnassa jonkin verran kannatusta, mutta kannatus laski, ystävät kaikkosivat ja vuoden 1910 jälkeen yksinäinen mies katosi Inkerinmaalle omalaatuiseksi saarnamieheksi ja kuoli siellä tuntemattomissa oloissa 48-vuotiaana.

Nuupalan maisteri oli 1900-luvun alun Suomessa tunnettu, kiistelty ja solvattu julkinen henkilö. Ihminen maineen takana on säilynyt arvoituksena. Millainen oli todella tämä mies, jota Väinö Tanner muistelmissaan nimitti "tämän maan ensimmäiseksi kansallissosialistiksi"?

Elämäkerran kirjoittaja Heikki Pietilä on Frans Nuupalan veljen pojanpoika. Pietilä on myös toimittanut Nuupalan vuonna 1905 kirjoittamat muistelmat, jotka julkaistaan tässä yhteisniteessä ensimmäistä kertaa.

***
Opin haussa ja kaukokaipuussa. Kulttuurimatkailua ennen vuotta 1918.
Aimo Ruusunen. Warelia.

Suomi oli olemassa jo ennen vuotta 1917, niin myös suomalainen kulttuuri. Itsenäistymistä edelsi useiden vuosisatojen kehitys, johon vaikuttivat oleellisesti kulttuuriväen opinnot ja matkailu Euroopassa.
Ulkomailta etsittiin vaikutelmia, saatiin ammattitaitoa sekä löydettiin taiteelliselle ja muulle työlle uudenlaisia työkaluja. Ulkomailla nähtiin esimerkkejä ja esikuvia. Näin alkoivat suomalaiseen kulttuuriin vaikuttaa entistä vahvemmin kansainväliset muodit ja virtaukset.

FT Aimo Ruusunen esittelee kymmenien esimerkkien kautta kulttuurivaikuttajien matkustamista ennen itsenäistymisen aikaa. Oivaltavista pienistä henkilötutkielmista muodostuu kokonaiskuva, jollaista ei ole ennen tehty.

****
Hiljainen kuin vesi ja matala kuin ruoho. Huutolaistytön selviytymistarina.
Kirsti Vesterbacka. Warelia.

Huutolaisuus on yksi maamme historian likatahroista. Köyhästä, vaivaisesta ihmisestä ja varsinkin orpolapsesta tuli kauppatavara. Tilaisuus saada lähes ilmainen työntekijä houkutti.

Tämä teos kertoo huutolaistyttö Hellin selviytymistarinan. Helli kiersi 1930-luvulla Kerimäellä monessa perheessä, kunnes kolmetoistavuotiaana lähti itseään elättämään.

Huutolainen ymmärsi pienestä pitäen alistetun asemansa: "Opin, että huutolaislapsen piti olla hiljainen kuin vesi ja matala kuin ruoho". Kaikkeen Helli ei kuitenkaan alistunut, vaan oppi myös puolustamaan itseään.

***
Mikael Lindroos: Valmiussotilas. 595 sivua. Kustannusliike Warelia.
Kun Libyan kriisi keväällä 2011 kärjistyy, Pohjoismaisen taisteluosaston suomalaiset sotilaat odottavat malttamattomina lähtökäskyä kapinallisten tueksi.

Osaston komentajan Jörgen Engroosin sanoin kyseessä oli parhaiten koulutettu ja varustettu sotilasjoukko Suomessa vuoden -45 jälkeen. Valmiussotilas kuvaa päivä päivältä, miten tämä joukko harjoitteli ja miten yhteishenki kehittyi.

Suomalaisen ammattisotilaan koulutusta ei ole aikaisemmin kuvattu näin yksityiskohtaisesti. Kirjan kirjoittaja, jääkärikomppanian 3. joukkueen 1. ryhmän varajohtaja Mikael Lindroos piti maastohousujensa vasemmassa reisitaskussa aina ruutuvihkoa ja kirjaili siihen tuoreeltaan jokaisen palveluspäivän tapahtumat. Suorasukaisia päiväkirjamerkintöjä ei ole jälkikäteen siistitty.

 ***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.  Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20171010/6a2dc95d/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko