[H-verkko] Arvosteltavaksi: Gummeruksen syksyn 2017 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Marras 10 16:26:38 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X) Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Gummerus syksyn 2017 kirjoja

Yhteiset sotavangit
Suomen ja Saksan vankiluovutukset jatkosodassa
Ida Suolahti

Suomi luovutti Saksalle jatkosodan aikana yhteensä noin 3 000 neuvostosotavankia, joihin mikään määritelmä ei tahdo sopia. Kaikki eivät alkujaan edes olleet sotavankeja, sillä joukossa oli myös siviilejä. Vankien kansallisuudet, luovutusten syyt, luovutuksista vastuulliset ja luovutettujen myöhemmät vaiheet herättävät edelleen runsaasti kysymyksiä.

Miksi sotavangit luovutettiin? Oliko tavoitteena heidän asemansa tarkoituksellinen heikentäminen vai kohentaminen? Osallistuiko Suomi Saksan rinnalla tuhoamissotaan tai jopa holokaustiin?

Yhteiset sotavangit kuvaa sotavankien kohtaloa ennen ja jälkeen luovutuksen. Ida Suolahti menee pintaa syvemmälle ja antaa sotavangeille kasvot lukuisten esimerkkien kautta. Yhteiset sotavangit on hänen väitöskirjansa popularisoitu, uudelleen toimitettu versio.

***
Käsivarren sota
Lasten ristiretki 1944-1945
Mika Kulju

Lapin sodan rajuin taisteluvaihe kesti vain lokakuun 1944, mutta viimeiset saksalaiset poistuivat Käsivarren alueelta vasta huhtikuussa 1945. Kun Suomi kulki jo kohti rauhanaikaa, Käsivarressa 600 nuorta suomalaista kävi jälkipolville vähemmän tunnetuksi jäänyttä asemasotaa puolen vuoden ajan. Nuorukaisten sotatie sai aikalaisiltaan nimen ”Lasten ristiretki”.

Sotatapahtumien lisäksi kirjassa kerrotaan mitä tapahtui samaan aikaan muualla Suomessa ja maailmalla. Valvontakomissio istui Helsingissä ja maaliskuussa pidettiin eduskuntavaalit. Liittoutuneet kävivät kilpajuoksua kohti Berliiniä. Saksa antautui vain pari viikkoa sen jälkeen, kun viimeinen Wehrmachtin sotilas oli jättänyt Suomen maaperän.

Käsivarren sota kertaa Lapin sodan tapahtumia ja kertoo ensi kertaa tässä laajuudessa Lasten ristiretken tarinan. Vahvana kertojaäänenä teoksessa on Käsivarren taistelujen luutnantti Martti Takkinen (1919–2008), jonka silminnäkijäkertomukset julkaistaan nyt ensimmäisen kerran.

***
Gustaf Mannerheimin elämä
Dag Sebastian Ahlander

C.G.E. Mannerheimin ansiokas elämäkerta ruotsalaisen historioitsijan näkökulmasta hienosti kerrottuna.

Ahlander kertoo, miten epätodennäköinen Mannerheimin nousu historialliseksi henkilöksi on ollut. Miten oli mahdollista että suomea huonommin taitava keisarin armeijan upseeri voi nousta pikavauhtia sisällissodan valkoisen armeijan komentajaksi? Marskin urakertomuksen rinnalla Ahlander kertoo hienosti myös tarinaa ihmissuhteista, traagisesta avioliitosta ja lapsista, ja pohtii paljon Mannerheimin ajan Suomea ja suomalaisuutta suhteessa muuhun maailmaan – varsinkin Ruotsiin.

Oman kiinnostavuutensa tuokin tapa, jolla Ahlander ruotsalaisena näkee Mannerheimin. Suomen ulkopuolelta katsottuna Mannerheim näyttäytyy mytologisoituna sotasankarina mutta samalla ihmisenä komplekseineen. Kirja oli Ruotsin isoimman tietokirjapalkinnon
***
Jatkosota ja Lapin sota 1941-45

Vesa Nenye, Toni Wirtanen, Peter Munter, Chris Berks
Jatkosota ja Lapin sota 1941–45 esittää kattavan kuvauksen molemmista talvisotaa seuranneista sodista ja kertaa yleistajuisesti, mikä oli Suomen sotatien rooli osana laajempaa maailmansodan näyttämöä.

Runsaasti kuvitettu teos sisältää myös uusia karttoja ja avainjohtajien lyhyitä elämäkertoja. Yksityiskohtainen, alun perin englanninkielellä julkaistu teos kartoittaa tapahtumat talvisodan viimeisistä hetkistä toisen maailmansodan loppuun. Teos on jatkoa 2016 ilmestyneelle kirjalle Talvisota 1939–1940.
***

Alkutaival
Itsenäisyyden etsikkoaika Kalle Päätalon silmin
Kalle Päätalo, Eero Marttinen

Kirjailija Kalle Päätalo eli yhtä jalkaa itsenäisen Suomen kanssa. Siksi hänen teoksensa hakevat vertaansa suomalaisessa ja Suomen yhteiskunnan muutoksista kertovassa kirjallisuudessa. Kalle kasvoi Kainuun sydänmailla, ryhtyi metsätöihin ajan mukaisesti jo varhaisella iällä ja päättyi tukkisavotoille. Myöhemmin hänestä tuli rakennusmestari työmaille, joiden tulokset näkyvät edelleen Tampereen katukuvassa.

Alkutaival on kokoelma Päätalon kirjojen kertomuksia, joissa Kalle kertoo lähtämättömään tyyliinsä sotia edeltävästä ajasta ja ihmisistä. Päätalo-tuntija Eero Marttinen on koonnut katkelmat ja asettaa ne historialliseen yhteyteensä. Alkutaival täydentää sarjan, jossa ovat aiemmin ilmestyneet teokset Semmonen savotta, Vaaran vuodet ja Murroksen aika.
***
Asevelipuolet
Se pieni ero suomalaisten ja saksalaisten välillä
Roman Schatz

Päältäpäin katsottuna suomalaiset ja saksalaiset eivät juurikaan eroa toisistaan. Pinnan alla olemme kuitenkin hyvin erilaisia. Meillä on erilaiset arvomaailmat, statussymbolit, tabut, pelot ja himot sekä erilainen huumorintaju.

Meillä on yhteinen tuhatvuotinen historia, mutta me suhtaudumme täysin eri tavoin omaan historiaamme. Meitä erottavat vakiintuneet väärinkäsitykset, joista suurin on toinen maailmansota. Saksalaisille se on suuri häpeätahra, suomalaisille suuri sankaritarina.

Kaksoiskansalainen Roman Schatz tarkastelee Suomen ja Saksan välisen ystävyyden, yhteistyön ja avunannon myyttejä sekä kulttuuriemme välisiä hienovaraisia, mutta joskus kohtalokkaita eroja.
***
Kielletyt levyt
Sata vuotta musiikin sensuuria
Jake Nyman

Sensuuri on iskenyt populaarimusiikkiin sen satavuotisen historian aikana joka puolella maailmaa. Se ei ole ainoastaan totalitarististen järjestelmien vaan myös länsimaisten demokratioiden todellisuutta. Levyjä on kielletty niin politiikan, uskonnollisen puhdasoppisuuden kuin sodan takia. Milloin on haluttu rajoittaa seksiin, huumeisiin tai alkoholiin liittyviä tekstejä, milloin motiivit ovat olleet puhtaasti rasistisia.

Kielletyt levyt kuljettaa lukijaansa maailman ympäri toinen toistaan erikoisempiin kieltotapauksiin 20-luvun Yhdysvalloista natsi-Saksaan ja Euroopan rautaesiripun taakse. Eikä sensuurin aika missään nimessä ole ohi.

Suomea koskeva luku kuvaa, kuinka meillä sensuurin vaikuttimena oli paitsi yleinen moralismi myös ulkopolitiikka. Kiinnostavat arkistolöydöt todistavat surkuhupaisasta mekanismista, jolla musiikkia kiellettiin itsevaltaisin päätöksin.
***

Toisen maailmansodan suuret taistelut
Maalla, merellä, ilmassa

Tämä näyttävä neliväriteos sisältää 28 toisen maailmansodan kuuluisinta maa-, ilma- ja meritaistelua. Teos alkaa toisen maailmansodan alkulaukauksista Danzigissa 1939 ja päättyy vuoteen 1945 Okinawan saaren valtaukseen Tyynellä valtamerellä. Mukana ovat Pearl Harbor, El Alamein, Leningradin piiritys, Stalingrad, Kurskin panssaritaistelu, Bismarckin upotus, Ardennien taistelu ja monet muut.

Kuvitukseen on käytetty runsaasti valokuvia, karttoja ja piirroksia havainnollistamaan taisteluita eri näkökulmista.

Aiemmin ilmestynyt Toisen maailmansodan suuret taistelut nyt uudella ulkoasulla.


*** *** **** ***

Docendo syksyn 2017 tuotantoa (lisäys)

Viina, hermot ja rangaistukset - Sotilasylijohdon henkilökohtaiset ongelmat 1918-1945
(Lasse Laaksonen)

”En ole kuullut koskaan sotapäälliköstä, joka olisi raittiusmies.” - kenraali Wallenius Mannerheimille 1941

Sotilasjohtajien henkilökohtaisilla ongelmilla on ollut merkittäviä vaikutuksia Suomen armeijan rakentamisessa ja sotien aikaisessa johtamisessa. Niitä ei kuitenkaan ole tutkittu.

Dosentti Lasse Laaksonen pureutuu teoksessaan aiheeseen perusteellisesti tunnetuimpina esimerkkeinä muun muassa Aarne Sihvon virkavirheet, K. M. Wallenius ja Mäntsälän kapina, Taavetti Laatikaisen juopumusrikkomukset, joista Mannerheim olisi halunnut vaieta, A. F. Airo ja alkoholi sekä Mannerheimin hermot ja suurhyökkäys 1944.

Teoksessa selvitetään, millainen merkitys henkilökohtaisilla ongelmilla ja persoonallisilla piirteillä on ollut Suomen armeijaa rakennettaessa, talvi- ja jatkosodan ratkaisuissa tai rauhaa aikaan palatessa. Kuinka suuria haittoja sotilasjohtajien alkoholinkäytöstä aiheutui? Miten mielenjärkytyksistä selvittiin? Minkälaisia rikoksia tehtiin? Kuinka virheistä rangaistiin?

Samalla nostetaan esiin sotilasylijohdon, Mannerheimin ja kenraalien tärkeimpiä ratkaisuja kokonaan uudessa valossa. Teoksessa paneudutaan rintamakomentajien henkilökohtaisiin piirteisiin, hermojen hallintaan ja rikkomuksiin.

Filosofian tohtori, dosentti Lasse Laaksonen on tullut tunnetuksi sotahistorian alan kipupisteiden käsittelijänä. Hän on murtanut myös aikaisemmissa teoksissaan Mannerheimiin ja kenraaleihin liittyneitä tabuja ja myyttejä. Tutkimuksen tulokset ovat aihepiirin tutkimattomuuden takia perustavanlaatuisia.

Sotilasjohdon alkoholinkäytön, hermojen ja rikkomusten vaikutuksien arvioiminen on erittäin ajankohtaista juuri nyt, kun Suomen sota- ja henkilöhistoriaa kirjoitetaan uudelleen ja uusista näkökulmista.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.  Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.



-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20171010/7a7acda4/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko