[H-verkko] Arvosteltavaksi: Otavan kevään 2017 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Maalis 21 11:54:25 EET 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Otava-kevään 2017-kirjoja

René Nyberg, Jaakko Iloniemi, Petri Hakkarainen
Trump, Putin, Merkel ja Suomi
Suomi uudessa kohtalon kolmiossa

Donald Trumpin voitto Yhdysvaltain presidentinvaaleissa osoitti populismissa ja uusnationalismissa piilevän vetovoiman. Suomi joutuu taiteilemaan tuntemattomilla, vaarallisillakin vesillä, kun Yhdysvallat siirtyy Trumpin aikaan ja Putinin Venäjä on osoittanut arvaamattomuutensa.

Kolmen arvostetun asiantuntijan kirjassa tarkastellaan Suomen asemaa murrosten keskellä. Kirja on tarkkanäköinen ja realistisen viileä kuvaus siitä, miten kylmän sodan jälkeinen optimismin aika jäi taakse ja uusnationaliset johtajat nousivat valtaan. Kirjoittajat piirtävät kuvaa Trumpin Amerikasta, Putinin Venäjästä ja Euroopasta, jonka rakentavana ja liberaaleja periaatteita kannattelevana johtohahmona toimii Saksan Angela Merkel. Miten tämä kaikki vaikuttaa Suomeen? Mitä ”hullusta vuodesta” 2016 seuraa?
***
Risto Volanen

Suomen synty ja kuohuva Eurooppa
Suomen tie itsenäiseksi tasavallaksi osana Euroopan historiaa

Euroopan kuohuvat vaiheet Ranskan vuoden 1789 suuren vallankumouksen jälkeen avasivat tietä Suomen nousulle ja itsenäistymiselle. Eurooppalaisten hallitsijoiden päätökset sysäsivät liikkeelle myllerryksiä, joiden lopputulokset yllättivät kaikki. Risto Volanen kuvaa, miten suomalaisten itsenäisyystahto kehittyi murrosten keskellä, sekä miten suomalaiset ottivat aloitteen käsiinsä ja toteuttivat itsenäisyyden.

Kaikki mitä valistuneen suomalaisen pitää ja kannattaa tietää juhlavuottaan viettävän itsenäisen tasavallan historiasta.
***
Henrik Meinander

Gustaf Mannerheim
Aristokraatti sarkatakissa

Mannerheim myytin takaa
Muotokuva Gustaf Mannerheimista ja hänen aikakaudestaan 1860-luvulta 1950-luvulle. Elämäkerta kuvaa, kuinka keisarilliseen Venäjään sitoutuneesta miehestä tuli dramaattisten vaiheiden kautta sarkatakki-Suomen elävä legenda.

Kirja valottaa Mannerheimin persoonaa ja toimintaa totuttua laajemmasta näkökulmasta. Mannerheimia ohjasivat ensimmäiseen maailmansotaan asti niin sääty-yhteiskunnan kuin imperialismin arvot, ja myöhemmin ennen kaikkea bolsevisminvastaisuus, mutta menestyäkseen itsenäistyneessä Suomessa hänen oli mukauduttava uuteen arvomaailmaan.

Miten kaikki tämä muokkasi Mannerheimin persoonallisuutta, näkemystä Suomen asemasta Euroopassa ja työskentelyä sodanjohtajana?
***
Timo Vihavainen
Barbarian paluu

Ravisteleva syväluotaus Euroopan ja Suomen nykytilaan Tunnetun kulttuurikriitikon pureva ja moniulotteinen arvio yhteiskunnasta, jossa elämme. Timo Vihavaisen tarkastelussa ovat eurooppalaisen sivilisaation murrokset, jotka ovat viitoittaneet tietä nykytilaan. Onko Eurooppa matkalla suvaitsevaisuudesta pysyvään konfliktiin ja kansanryhmien eriytymiseen – ja uuteen barbariaan? Onko eurooppalainen sivilisaatio vielä pelastettavissa?
***
Tiina Lintunen

Punaisten naisten tiet
Keitä olivat sisällissotamme tuntemattomat naiset?

Keväällä 1918 vallankumoukseen ryhtyneiden punakaartien toimintaan osallistui aseettomina paljon naisia, etenkin sairaanhoidossa ja huollossa. Punaisten naisten tiet kertoo, keitä he olivat ja mitä heille tapahtui sodan jälkeen.

Kirjassa luodaan ainutlaatuinen ryhmäkuva punaisista naisista, jotka joutuivat valtiorikosoikeuteen syytettynä valtiopetoksesta tai avunannosta valtiopetokseen. He olivat naisia, joiden epäiltiin työpanoksellaan tukeneen punakaartia tai muulla tavoin edesauttaneen kapina-aatteen leviämistä.

Millainen oli se ajan henki, johon naiset valtiorikosoikeudesta ja vankilasta palasivat? Miten yhteisö otti heidät vastaan ja miten elämä jatkui? Miten naiset kuvasivat kokemaansa myöhemmin omaisilleen? Millaisen perinnön he jättivät lapsilleen vuodesta 1918?
***
Antti Parpola, Timo Joutsivuo

Hyvinvointia rakentamassa
Orionin vuosisata

Sata vuotta suomalaista hyvinvointia rakentamassa

Kirja kuvaa suomalaisen lääketehdas Orionin satavuotista taivalta modernisoituvassa Suomessa. Aihetta lähestytään suomalaisten terveyden ja Orionin valmistamien lääkkeiden kautta.

Kirjassa rakentuu kuva suomalaisten kohenevasta terveydestä ja Orionin roolista tässä kehityksessä. Samalla kuvataan Orionin kasvua kansainväliseksi lääkeyhtiöksi ja yhdeksi kotimaisen kemianteollisuuden kärkinimeksi.
***
Eeva Ruoff

Vanhoja suomalaisia puutarhoja
Millaisia suomalaiset puutarhat olivat ja millaista elämää niissä vietettiin?

Suomalaisen puutarhasuunnittelun historia on pitkä. Varsinainen puutarhojen kukoistuskausi alkoi säätyläisistä, jolloin puutarhan maisemasta muodostui monille lähes elämäntapa. Tuolloin syntyivät mm. Monrepon, Fagervikin ja Mustion puutarhat.

Kirjassa on mukana yli 30 historiallista puutarhaa Suomesta. Puutarhoja on suunnitellut moni Suomen historian kannalta merkittävä henkilö. Muun muassa C. L. Engel rakennutti puutarhan ja huvimajan tontilleen ennen kuin varsinaista asuinrakennusta oli olemassakaan.

Kiehtovassa kirjassa tutustutaan suomalaisten puutarhojen maailmaan sekä niiden omistajien monenkirjavaan elämään.
***
Risto Repo

Eino S. Repo
Suojeluskuntanuori, pasifisti, komppanian päällikkö, kulttuurivaikuttaja, toimittaja, Repo-radion henkilöitymä, suurperheen pää – kuka hän oli?

Eino S. Repo (1919-2002) oli kymmenen, kun hänen isänsä kuoli ja sisarussarja hajosi. Einosta tuli häirikkönuori ja heittopussi. Revon elämään vaikuttivat voimakkaimmin perheen perustaminen ja seitsemän lasta, suhde Kekkoseen sekä valkoisen Suomen kiihkeä puolustaja Juhani Siljo, josta Repo suunnitteli väitöskirjaa.

Sodan jälkeen Repo haaveili kirjailijanurasta ja joutui konfliktiin kirjallisen eliitin kanssa. Tie kulki yritysjohtajasta Apu-lehteen, MTV:hen ja lopulta Yleisradion pääjohtajaksi ja radion johtajaksi.

Toimittaja Risto Repo kaivautuu rohkeasti isänsä henkilöhistoriaan ja yrittää ymmärtää tämän ratkaisuja. Näkökulma vaihteleelapsen ja aikuistuvan nuoren, poliitikon- ja journalistinalun, isästään kirjaa kirjoittavan ja lopulta isänsä kuolinvuoteella olevan pojan välillä.
***
Jörn Donner

Suomi Finland
Itsenäisen Suomen täyttäessä sata vuotta on uuden kirjan aika: Jörn Donnerin Suomi Finland on pamfletti siitä, mikä Suomessa on hyvin, mikä huonosti.
***
Juha Siltala

Keskiluokan nousu, lasku ja pelot
NOUSUN TOIVOSTA PUTOAMISEN PELKOON
Länsimaissa kansalaisten enemmistö uskoo kuuluvansa keskiluokkaan. 1900-luvun jälkipuoliskolla keskiluokkaisuus merkitsi elämänhallintaa ja optimismia.

Kansainvälisen työvoimakilpailun, vapaiden pääomaliikkeiden ja automaation myötä länsimaiden keskiluokan on vallannut pelko menettää saavutettu. Putoamisuhka johtaa siihen, että soimataan itseä, vetäydytään hallittavien asioiden pariin, trimmataan yksilöllistä kilpailukykyä tai pelastetaan oma arvo jonkin suuremman ryhmän jäsenenä suhteessa toisiin ryhmiin.

Ajan virtauksia syvällisesti tarkastelevassa kirjassa pohditaan, kuinka keskiluokka voi säilyttääkseen toimintakykynsä ja toivonsa, kun pelisäännöt muuttuvat jatkuvasti.
***
Kranish-Fisher

Totuus Trumpista
Tarina kunnianhimosta, rahasta ja vallasta

Vuoden tärkein ja paras elämäkerta Yhdysvaltain uudesta presidentistä

Kaikki kivet kääntäen kirjoitettu kriittinen elämäkerta Donald Trumpista. Uskomaton tarina, joka kuvaa tinkimättömällä otteella Trumpin perhetaustaa, kasvua, kunnianhimoisia liikkeitä, aggressiivista menestyksen tavoittelua ja poliittisen ajattelun kehittymistä. Kirjassa pureudutaan myös Trumpin yhteyksiin rikollispiirien kanssa, ja tarjotaan vastauksia siihen, miten Yhdysvallat ja maailma muuttuvat Trumpin myötä.

Kirjoittajat ovat Washington Post -lehden palkittuja tutkivia toimittajia.
***
Ville Niinistö

Löytöretkeilijä
Huippusuositun vihreiden puheenjohtajan kasvutarina

Ville Niinistö halusi poikasena löytöretkeilijäksi, ja uskaltauduttuaan politiikkaan hän havaitsi, että nuoruuden toive oli toteutunut. Hän oli tempautunut mukaan poliittiselle löytöretkelle. "Kirja kertoo hetkistä, joiden kautta aikamme yhteiskunnalliset ilmiöt, hallitustyöskentely ja isot poliittiset kysymykset avautuvat lukijalle. Samalla se kertoo minulle henkilökohtaisesti tärkeistä hetkistä ja kiinnostavista kohtaamisista”, Ville Niinistö kuvaa kirjaansa.
Niinistö kirjoittaa avoimesti arvoistaan, poliittisesta toiminnastaan, perhetaustastaan sekä kipeistä kokemuksistaan.
***
J. Michael Cleverley

Lauri Törni – syntynyt sotilaaksi
Tarunhohtoinen soturi Lauri Allan Törni kohosi Suomessa kapteeniksi, Saksassa Hauptsturmführeriksi ja Yhdysvalloissa majuriksi. Suomessa hänet palkittiin Mannerheim-ristillä, Saksassa rautaristillä ja USA:ssa Bronze Starilla.

Törni haavoittui Suomen jatkosodassa, lähti Saksaan, antautui liittoutuneille, karkasi vankileiriltä, palasi Suomeen, sai vankeustuomion ja armahduksen, siirtyi Yhdysvaltoihin, omaksui nimekseen Larry A. Thorne ja liittyi Yhdysvaltain asevoimiin. Vihreiden barettien legendaksi nousseen Törnin tarina päättyi vuonna 1965 Vietnamissa.

J. Michael Cleverleyn laatimassa elämäkerrassa kootaan yhteen sekä aiemmat että uudet tutkimustiedot Lauri Törnin moninaisista ja poikkeuksellisen värikkäistä elämänvaiheista.
***
Rich Cohen

Aurinko & kuu & Rolling Stones
Koe vierivien kivien huikea matka!

Rolling Stonesin koko tarina vetävästi ja moniulotteisesti kirjoitettuna.
Huikeita anekdootteja ja lähikuvia rockin ikoneista. Tähän pystyy vain bändin mukana kiertänyt ja sisäpiiriin päässyt musiikkitoimittaja, jota polttelee pakkomielle Rollareihin. Tarina rönsyilee antoisasti huumeista ja tyttöystävistä musiikkiin ja sen tekemiseen. Näin syntyy kokonaiskuva historian suurimmasta yhtyeestä.
***

***
Juha Metso, Leeni Peltonen
Finland in 50 Stories

Mitä kertoisin kotimaastani? Uusi englanninkielinen Suomi-kirja täynnä tunnelmaa ja tietoa. Suomi on lunta ja jäätä, aurinkoa ja mustikoita. Se on myös heavymusiikkia ja festivaaleja, villiä luontoa ja uutta kaupunkikulttuuria. Nämä kuvat kertovat tarinoita Suomesta, joka on ainutlaatuinen ja todellinen. Lähde mukaan matkalle, joka kulkee etelästä pohjoiseen, kaupungin sydämestä luonnon hiljaisuuteen.
****
Helena Petäistö
Bryssel, Strasbourg, Luxemburg

Legendaarisen ulkomaanreportterin suositun kirjasarja kolmas osa Helena Petäistö tuntee työnsä vuoksi EU-kaupungit kuin omat taskunsa. EU-kortteleiden ulkopuolelta löytyy yllättävän mukava ja mutkaton Bryssel, jonka pintaa raaputtamalla tulee esiin odottamattomia aarteita. Strasbourg puolestaan on Petäistön suursuosikki, oikea helmi Euroopan sydämessä, jonka lumovoima vie mukanaan. Idyllisen lilliputti-Luxemburgin ainutlaatuisen maanmuodostukse seurauksena avautuvat sekä ylä- että alakaupunki. Yläkerran väen hillitystä charmista sujahdetaan "montun" pohjalle yökyöpelien valtakuntaan. Petäistön tv-työn mukana päästään kurkistelemaan myös EU-vallan kulisseihin.

Petäistö paljastaa omat ja ystäviensä osoitekirjat, joiden pistämättömät vinkit eivät koskaan petä. Lukuelämys myös nojatuolimatkailijalle.
 ***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20170321/b35133e5/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko