[H-verkko] Arvosteltavaksi: WSOY:n, Tammen ja Johnny Knigan kevään 2017 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Maalis 21 10:56:53 EET 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
WSOY:n kevään-2017-kirjoja
***
Panu Rajala
Virvatuli - Eino Leinon elämä

"Ruislinnun laulu korvissani, / tähkäpäiden päällä täysi kuu; kesä-yön on onni omanani, / kaskisavuun laaksot verhouu." Nocturne

Kirjailijaelämäkertojen mestari Panu Rajala kirjoittaa tuoreella otteella Suomen rakastetuimmasta runoilijasta Eino Leinosta.

Eino Leino (1878–1926) oli runoilija isolla R:llä. Hän oli kansakunnan boheemi, joka eli kiihkeän elämän aikana, jona Suomi kiehui niin poliittisesti kuin kulttuurisesti. Panu Rajala kertoo myyttiä ravistellen Eino Leinon elämästä: aatteiden hurmasta, rakkauden välkkeestä, taiteen palosta. Tutuksi tulevat niin Päivälehden piiri kuin taiteilijaravintolat, joissa Leino piti hovia Axel Gallenin, Jean Sibeliuksen ja muiden kanssa. Tutuksi tulee myös Leinon sisin, jota aatokset raastoivat eri suuntiin. Eikä pidä unohtaa suomalaista maaseutua, jonka helmoihin Leino, tuo "jumalien suosikki ja tuhlaajapoika" säännöllisesti palasi.

"Upposi mereen unteni kukkivat kunnaat. / Mies olen köyhä: kalliit on laulujen lunnaat.
Kaikkeni annoin, hetken ma heilua jaksoin, / haavehen kullat mieleni murheella maksoin." Elegia
***
Stephen Hawking
Mustat aukot
BBC:n Reith-luennot

Mustat aukot ovat avain maailmankaikkeuden salaisuuksiin.

Maailman kuuluisin fyysikko Stephen Hawking kertoo kansantajuisesti salaperäisistä mustista aukoista.
Stephen Hawking on tutkinut avaruuden kenties salaperäisimpiä kohteita, mustia aukkoja, koko aikuisikänsä. Tässä kansantajuisessa kirjassa hän kertoo mitä me näistä normaaleja luonnonlakeja rikkovista ilmiöistä tiedämme. (Kyllä, mustan aukon kautta voi olla mahdollista matkustaa toiseen maailmankaikkeuteen). Kirja perustuu Hawkingin BBC 4:lle pitämiin luentoihin.
***
Jani Kaaro
Kauniimpi maailma
Kirjoituksia sielusta, taloudesta ja oikeudenmukaisuudesta

"On löydettävä toinen tie."

Näkymä maailmaan, jossa talous on ihmisen palveluksessa ja elämällä on merkitys.
Tiedetoimittaja Jani Kaaro tunnetaan ajattelijana, joka kulkee rohkeasti loppuun ajatuspolkuja, joita muut eivät rohkene seurata. Kauniimpi maailma -kirjan teksteissä hän tutkii arkipäiväistä olemassaoloa uusimman tieteen ja luonnonkansojen ikiaikaisen elämänmenon kautta. Miksi olemme onnettomia kaiken materian keskellä? Ovatko talouden rautaiset lait ikuiset? Määrittääkö aivojen sähköinen toiminta olemassaolomme? Tiedetoimittaja Jani Kaarolle nämä eivät ole tyhjiä ajatelmia tai kannanottoja vaan kysymyksiä, jotka vaativat vastausta.
***
Aki Suokko, Rauli Partanen
Energian aika
Avain talouskasvuun, hyvinvointiin ja ilmastonmuutokseen

Uusi, äärimmäisen tärkeä näkökulma länsimaisen yhteiskuntajärjestyksen ja elämäntavan perustuksiin.
Talouskasvu ja hyvinvoinnin lisääntyminen on johtunut energiantuotannon kasvusta, mutta ilmastonmuutoksen myötä emme voi jatkaa vanhoilla keinoilla. Miten tähän on tultu ja miten tästä jatketaan?
Modernin yhteiskunnan ja jatkuvan talouskasvun takana on huima työn tuottavuuden kehitys, joka sai alkunsa 1700-luvun puolivälissä käynnistyneestä teollisesta vallankumouksesta. Nykyään yksi työntekijä voi hoitaa työt, joihin ennen vaadittiin satoja ihmisiä. Tarvitaan vain teknologiaa ja sille käyttövoimaksi energiaa. Yhä enemmän ja enemmän energiaa. Ilmastonmuutoksen myötä vanhat keinot eivät kuitenkaan enää päde. Mikä neuvoksi, kun panoksena ovat talouden kasvu ja yhteiskunnan vakaus?

Energian aika sukeltaa syvälle yhteiskunnan, energian ja talouden riippuvuussuhteiden vyyhtiin ja tarjoaa kiihkottomalla ja monitahoisella pohdinnallaan avaimet tähän kiperään aiheeseen. Riittääkö energiantuotannon muutos vai pitääkö muuttaa yhteiskunnan perusperiaatteet?
***
Tammi kevään 2017 kirjoja
***
Tove Jansson, Sirke Happonen (toim.)
Bulevardi - ja muita kirjoituksia
Tove Janssonin tuntematonta tuotantoa

Uusi kokoelma syventää kuvaa monipuolisesta taiteilijasta ja avaa näkymän menneeseen Eurooppaan.
Osa Tove Janssonin teksteistä ei koskaan päätynyt kirjoiksi. Hän julkaisi ensimmäiset novellinsa 1930-luvulla lehdissä, joita hän samaan aikaan kuvitti. Moni varhaisnovelli sijoittuu Euroopan kaupunkeihin; ne kertovat rakastavaisista ja nuorten taiteilijoiden kommelluksista Pariisissa, syrjäytyneen naisen Veronasta tai yksinäisestä miehestä Dresdenin rautatieasemalla. Hilpeässä helsinkiläiskertomuksessa kamppaillaan vuokrahuoneesta ja siitä, kuka hakijoista on hiljaisin.

Kokoelma sisältää myös jo kokeneen ja muumeista kuuluisaksi tulleen taiteilijan pohdiskelevia esseitä, jotka nekin ovat jääneet huomaamattomiin osin julkaisumuotonsa, osin tekijänsä korkean itsekritiikin tähden. 1960- ja 1970-luvun kirjoituksissaan Jansson pohtii muun muassa lastenkirjailijan tarkoitusperiä sekä paikkaa, jossa ihmisen on hyvä olla. Miten saari muuttaa asukkiaan? Entä millaisia taloja ei pidä rakentaa?

Useimmat lehtitekstinsä Jansson myös kuvitti. Kokoelma sisältää nämä alkuperäiskuvat ja muuta harvinaista kuva-aineistoa. Teoksen aloittaa esikoisnovelli Bulevardi (1934), joka sijoittuu Pariisiin, kaupunkiin, joka oli Janssonille rakas. Samaan kaupunkiin kokoelma myös päättyy. Viimeisessä tekstissä puhuu umpikujaan tullut kirjailija, joka ei enää keksi, mistä kirjoittaa. Janssonin kirjoituksia taustoittavat jälkisanat, joissa Sirke Happonen kertoo tekstien yhteydestä julkaisuaikaansa sekä Janssonin muuhun tuotantoon ja elämään.


***
Anu Partanen
Pohjoinen teoria kaikesta
Parempaa elämää etsimässä

Terävää yhteiskunnallista analyysia

Millaisessa yhteiskunnassa on hyvä elää? Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen yhteiskuntamallit vertailussa.

Toimittaja Anu Partanen tarkastelee amerikkalaisen ja pohjoismaisen keskiluokan elämää ja nivoo yhteen omia kokemuksiaan, haastatteluja ja huolellista journalistista tutkimustyötä kertoakseen tarinan erilaisten yhteiskunnallisten ratkaisujen vaikutuksista tavallisten ihmisten arkeen ja vapauteen.

Partanen tekee selväksi, että pohjoismainen yhteiskunta tukee tämän päivän maailmassa periamerikkalaisia arvoja, kuten vapautta, itsenäisyyttä ja mahdollisuuksien tasa-arvoa, paremmin kuin amerikkalainen malli. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa vanhempainvapaat, päivähoito, terveydenhoito ja koulutus ovat jokaisen kansalaisen ulottuvissa toisin kuin Yhdysvalloissa. Tällaisia palveluja on usein pidetty sekä Suomessa että Yhdysvalloissa merkkinä sosialistisesta holhousvaltiosta, mutta muuttaessaan Yhdysvaltoihin 2008 Partanen oivalsi pian pohjoismaisen mallin päinvastoin turvaavan jokaisen yksilön vapauden ja riippumattomuuden siitä, millaiseen perheeseen tai ympäristöön tämä sattuu syntymään.

Englanninkielisen alkuteoksen The Nordic Theory of Everything: In Search of a Better Life on julkaissut Harper Collins, yksi maailman suurimmista kustantamoista. Teos sai heti ilmestyttyään hyvän vastaanoton Yhdysvalloissa.
***
Merete Mazzarella
Elämän tarkoitus

Perimmäisten kysymysten äärellä

Merete Mazzarella kirjoittaa suurista teemoista syvällisesti, maanläheisesti ja tarkan havainnoijan varmuudella.

Moni kuittaa elämän tarkoituksen pohdinnan lannistavana urakkana, johon rohjetaan tarttua korkeintaan kirkasotsaisessa nuoruudessa. Merete Mazzarella katsoo kuitenkin tulleensa ikään, jossa tällaisesta vähättelystä ei tarvitse piitata. Hän arvelee torjunnan ja pilkanteon johtuvan osin siitä, että ihmiset miettivät elämänsä tarkoitusta enemmän kuin haluavat myöntääkään.

Mazzarella lähestyy aihettaan eri suunnilta: hän pohtii maailmankuvaa, joka luo puitteet elämän tarkoituksen etsinnälle, sattumaa, kohtaloa ja valintoja. Hän kirjoittaa pahuudesta, anteeksiantamuksesta, surusta, myötätunnosta ja hyvästä elämästä. Mazzarella esittää myös oman uskontunnustuksensa kirjaamalla asioita, joihin uskoo ja jotka tekevät hänen elämästään mielekkään. Näitä ovat esimerkiksi avoimuus elämän moninaisuudelle, ystävyys, keskustelu, toivo, arki ja ihmettely. Tuttuun tapaansa Mazzarella on ajan hermolla ja käsittelee ikiaikaisten teemojen lomassa myös päivänpolttavia yhteiskunnallisia kysymyksiä.
***
Jouni Ranta, Marko Erola
Vilpitön mieli
Miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta

"Suomalaiskodit ovat täynnä väärennöksiä. Niitä on niin paljon, että pahaa tekee." – Jouni Ranta

Entinen taidekauppias Jouni Ranta on myynyt satoja väärennöksiä yksityishenkilöille, toisille kauppiaille ja huutokaupoille. Gallen-Kallela, Halonen, Järnefelt, Munsterhjelm, Schjerfbeck, Thesleff, Vanni... Poimi nimi taidekirjasta, ja Ranta on myynyt väärennöksen hänen työstään.

Tunnustuksellisissa muistelmissaan Jouni Ranta paljastaa, millainen väärentäjän paratiisi Suomi on ollut. Taidemuseoiden ja huutokauppojen lepsu suhtautuminen väärennöksiin loi tilaisuuden, joka teki paljon varkaita. Muistelmien toinen päähenkilö on Taiteilija – suomalainen taidemaalari, jonka työt ovat niin hyviä, että niillä on kerta toisensa jälkeen tehty kymmeniä miljoonia euroja ja huijattu parhaitakin asiantuntijoita.

Kirja ilmestyy alkuvuodesta 2017, jolloin se on äärimmäisen ajankohtainen, kun Suomen historian suurimman taiderikosvyyhdin käräjöinti alkaa. Syytettynä on koko suomalainen taidemaailma.
***
Tuomas Muraja
Faktat tiskiin!
Suomalaisen faktantarkistuksen käsikirja

Tiedä, älä luule!

EU kieltää lapsilta ilmapallot ja pakottaa juomaan kylmää kahvia. Vapaapalokunnat eivät voi jäädyttää luistelukenttiä. Maahanmuuttajaperheet saavat hankkia uudet lastenvaunut sosiaalituella, kun suomalaisperheet kierrättävät vanhoja vaunuja. Mikään näistä väitteistä ei pidä paikkaansa, mutta tällaisia valheita saa lukea tiedotusvälineistä ja sosiaalisesta mediasta, usein myös poliitikkojen lausunnoista.

Faktabaari on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin, verkossa toimiva faktantarkistuspalvelu, joka sai Bonnierin Suuren journalistipalkinnon vuoden journalistisesta teosta 2014. Hanke sai alkunsa vuonna 2014 Euroopan parlamenttivaalien alla, kun Faktabaarin perustajaryhmä huolestui suomalaisesta julkisesta keskustelusta, jossa liian usein esitettiin tosiasioina kaikenlaisia puolitotuuksia ja virheellisiä väittämiä. Ryhmä päätti tehdä huhujen levittämisestä entistä vaikeampaa.

Faktat tiskiin! kertoo Faktabaarin syntytarinan ja kuvailee sen toimintaa. Teos esittelee myös kiinnostavimmat EU- ja eduskuntavaaliaiheiset sekä maahanmuuttoon liittyvät tarkistustapaukset, käsittelee faktantarkistuksen metodologiaa ja tarjoaa johdatuksen journalistiseen tiedonhakuun.
***
Sirkka-Liisa Ranta (toim.)
Sydän Karjalassa
Arjen ja perheen historiaa

Tavallisen ihmisen historiaa – kodin ja perheen historiaa.

Sydän Karjalassa käsittelee karjalaisuutta kulttuurihistorian näkökulmasta ennen talvi- ja jatkosotaa sekä siirtoväkiaikaa.

Siirtokarjalaisten myötä viitteitä karjalaisesta kulttuurista levisi ympäri Suomen. Sydän Karjalassa kuvaa tavallisten ihmisten elämää Karjalassa vuodesta 1860 evakkotaipaleen alkuun ja siirtoväkiaikaan. Miten naisen ja miehen roolit erosivat toisistaan? Millaista oli arki entä millaista juhla? Kuinka häitä vietettiin ja vieraita kestitettiin? Mikä oli lasten merkitys? Kenellä oli oikeus periä? Miten elämä erosi maaseudun syrjäkylissä, vilkkaissa kirkonkylissä tai Viipurin kivitalokortteleissa?

Aikahaarukkaan mahtuvat alueen keskeiset suuret mullistukset: teollisen ja taloudellisen kasvun kausi, Venäjän vallankumous, Suomen itsenäistyminen, talvisota ja evakkotaival. Miten murrokset vaikuttivat perheeseen, naisen ja miehen asemaan, työntekoon ja leivänhankintaan? Evakkotaival ja siirtoväkiaika olivat yhden ajan ja elämänmuodon loppu. Sydän Karjalassa nostaa esiin karjalaiset perhetavat ja -perinteet eri aikoina.
***
Raila Kinnunen
Nasima

Ainutlaatuinen ja koskettava henkilökuva

Vuonna 1984 Kabulissa, Afganistanissa syntyneen Nasima Razmyarin tarina on ainutlaatuinen koko maailman mittakaavassa. Samalla siinä kiteytyy jotain keskeistä ajastamme ja suomalaisen yhteiskunnan asenneilmaston muutoksesta.

Nasima Razmyar oli viisivuotias, kun hänen perheensä muutti Kabulista Moskovaan isän suurlähettiläspestin takia, kahdeksan vanha kun he saapuivat Suomeen. Nasimalle Suomi oli maailman paras maa, turvallinen ja koulutusjärjestelmältään loistava. Vaikka uudistusmielisen Afganistanin kärkihahmoihin kuulunut isä ja journalistina toiminut äiti eivät oikein löytäneet jalansijaa ja työtä turvapaikkamaassaan Suomessa, kaikki tuntui menevän parempaan suuntaan, myös maahanmuuttajien kotouttamisessa.

Rahaa oli vähän, rakkautta paljon. Islaminuskoinen isä kannusti tytärtään rikkomaan rajoja ja ennakkoluuloja, ja niin Nasima totisesti tekikin. Hän meni töihin maahanmuuttajajärjestöihin, valittiin Vuoden Pakolaisnaiseksi, tanssi itsensä ihmisten sydämiin Tanssii tähtien kanssa -televisio-ohjelmassa ja hakeutui politiikkaan sosiaalidemokraattien riveihin. Hänet valittiin kansanedustajaksi vuonna 2015 juuri samoihin aikoihin, kun Suomen rajat tukkeutuivat turvapaikanhakijoiden virrasta, rasismi roihahti ja vihapuhe yltyi.

Ensimmäisen kerran viha ja ennakkoluulot ryöppysivät myös Nasima Razmyarin päälle, lähes 25 vuoden Suomessa asumisen jälkeen. Se pysäytti, sai tuntemaan voimattomuutta uudessa kansanedustajan asemassakin. Miten tässä tilanteessa voisi tehdä hyvää, parantaa maailmaa, onko parlamentti siihen paras paikka - voisiko esimerkiksi järjestömaailmassa tai kansainvälisissä tehtävissä vaikuttaa enemmän ja selkeämmin päämäärin? Nasima Razmyar jäi äitiyslomalle, kun eduskunta aloitti kesälomansa 2016. Poikalapsi syntyi elokuussa. Nasiman ainutlaatuinen tarina ja pohdiskelut ilmestyvät kirjana alkuvuodesta 2017, jolloin on myös aika palata Arkadianmäelle.
****
Johnny Knigan kevään 2017 kirjoja

Jari Vainio
Viidakkotohtori
Dokoto Jalin päiväkirjat

Viidakkotohtori Jari Vainion päiväkirjamerkinnät yli kuuden vuoden ajalta vievät lukijan mennessään kuin krokotiili uhrinsa joen syvyyksiin.

Jari Vainio kuvaa erittäin henkilökohtaisesti, millaista on työskentely erittäin alkeellisissa olosuhteissa. Koska tapahtumat sijoittuvat pitkälle ajalle, lukija saa hyvän kuvan myös siitä, miten nuori lääkäri kehittyy tehtäviensä mittaiseksi.

Koettelemuksia riittää: sotaa, sairauksia ja eläinten aiheuttamia ongelmia. Vainio saa osansa mm. malariasta ja skorpioneista. Korruptio ja avustajien sinisilmäisyys saavat välillä lääkärin raivon valtaan. Viidakkotohtori on silti samalla myös Vainion lempeä rakkaudentunnustus Afrikan ihmisille ja luonnolle.
Hieno, ravisteleva kirja toisenlaisesta maailmasta.
***
Mick Wall
Guns N' Roses
Viimeiset jättiläiset

Guns N´ Roses oli lajinsa viimeinen. Ennakoimaton, kaoottinen ja vaarallinen. Ja valtava. 1960-luvun jättiläisten perillinen suoraan alenevassa polvessa.

Bändi nousi suosioon 80-luvulla, aikana jolloin sisäsiistit MTV-yhtyeet hallitsivat myyntilistoja. Sen anteeksipyytämätön asenne ja skandaalien polttama reitti planeetan suurimmaksi rock-orkesteriksi oli markkinamiesten unelma ja painajainen.

Mick Wall oli osa yhteen sisäpiiriä sen rähjäisistä Sunset Stripin alkuvaiheista aina vuoden 1991 pahamaineiseen "Get in the Ring" -biisiin asti. Siinä Axl Rose, yhtyeen räjähdysherkkä laulaja, nosti verbaalisen keskisormensa Wallille ja joukolle muita musiikkitoimittajia.

Mick Wall on siis syntynyt kirjoittamaan viimeisen sanan Guns N´ Rosesin tarinasta, varsinkin kun hän on edelleen hyvissä väleissä muiden yhtyeen jäsenten kanssa ja saanut heidän haastattelujaan kirjaa varten.
***
Simo Rantalainen
Tare

Traaginen tarina yhdestä Suomen parhaasta nyrkkeilijästä kautta aikain.

Tarmo Uusivirta oli nyrkkeilijänä poikkeuslahjakkuus, joka ei urallaan koskaan päässyt aivan niin pitkälle kuin hänen lahjansa urheilijana olisivat edellyttäneet. Matka Jyväskylän Säynätsalosta kansainvälisiin nyrkkeilykehiin oli 1980-luvulla yksinkertaisesti liian pitkä. Myös elämä urheilun ulkopuolella oli kuoppainen, ja herkkä kamppailija päätyikin itsemurhaan vain 42-vuotiaana 90-luvun lopussa.
 ***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20170321/d2d57b26/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko