[H-verkko] Arvosteltavaksi: Editan teoksia

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Maalis 17 15:10:08 EET 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Jyrki Paaskoski: Ihmisen arvo - Helsingin Diakonissalaitos 150 vuotta

Helsingin Diakonissalaitos aloitti toimintansa vuonna 1867 pienenä kulkutautisairaalana ja paikkana, jossa nuoret naiset aloittivat elämän pituisen kasvun hätää kärsivien auttajiksi, diakonissoiksi. FT Jyrki Paaskoski kuvaa tämän ainutlaatuisen järjestelmän, sisarkodin ja sairaalan muuttumisen yhteiskunnalliseksi konserniksi, joka tuottaa monipuolisia sosiaali- ja terveyspalveluja. Hän johdattaa lukijan ankarista 1860-luvun katovuosista seuraavan vuosisadan yhteiskunnallisiin kuohuihin: sotiin, jälleenrakennuksen aikaan, hyvinvoinnin kasvuun ja taloudelliseen lamaan.
Vuosituhannen vaihteessa Helsingin Diakonissalaitos on erikoistunut vaativien erityisryhmien palveluihin ja kansalaistoiminnan vahvistamiseen. Diakonissalaitos on ollut rohkean diakonian edelläkävijä ja kestävän hyvinvoinnin rakentaja. Laitoksella on rohkeutta välittää myös seuraavat 150 vuotta.
FT Jyrki Paaskoski on Suomen ja Venäjän historian dosentti Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoissa. Hän on julkaissut runsaasti tieteellisiä monografioita, artikkeleja ja tutkielmia. Lisäksi Paaskoski on kirjoittanut useita tilaushistorioita.
***
Anders Chydeniuksen kootut teokset, osa 5 (v. 1775-93)

Chydeniuksen kuuluisimmat tekstit syntyivät vuosien 1765-66 valtiopäivien
aikana. Tunnetuin näistä suurta kohua herättäneistä kirjoituksista on
Kansallinen voitto, vapaan talouden ohjelmajulistus. Chydeniuksen säilynyt
tuotanto ulottuu 1750-luvulta vuoteen 1802.

***
Nuorteva Jussi (toim.) Happonen Päivi (toim.) Strömberg John (toim.)
Pro Finlandia 3. Suomen tie itsenäisyyteen. Finlands väg till självstäighet
Suomi kulki omaa tietään tultuaan vuonna 1809 liitetyksi autonomisena suuriruhtinaskuntana Venäjän keisarikuntaan. Samaan aikaan syveni kuitenkin myös ymmärrys niistä tekijöistä, jotka yhdistivät Suomea Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin. Lait ja oikeusjärjestelmä, luterilainen usko, kulttuuri ja tiede sekä ruotsin kieli loivat luontevan pohjan yhteyksille. Kansallisarkiston teossarjan kolmannessa osassa tarkastellaan pohjoismaisten suhteiden vaikutusta Suomen itsenäistymiskehitykseen. Skandinavismi, uudistuva kulttuuriajattelu, pohjoismainen sosiaalidemokratia ja monipuolinen
järjestötason yhteistyö muokkasivat yhteiskuntia ja vahvistivat niiden välisiä siteitä.
Teos ja siihen liittyvä Kansallisarkiston näyttely ovat kolmas osa itsenäisyyden juhlavuoden Suomi 100-hanketta.
***
Nuorteva Jussi, Happonen Päivi
Suomen arkistolaitos 200 vuotta - Arkivverket i Finland 200 år

Suomen arkistolaitos syntyi Venäjän ja Ruotsin solmiman Haminan rauhansopimuksen 1809 perusteella. Suomea kos-kevat aineistot tuli siirtää Ruotsista Suomen suuriruhtinaskunnan viranomaisten käyttöön. Suomen arkistolaitoksen syntymäpäivä on 25.11.2016, jolloin Suomen senaatin yhteyteen sijoitettu arkisto sai ensimmäisen virkansa.
Senaatin arkistosta tuli vuonna 1859 yleisölle avoin valtionarkisto, joka palveli hallinnon lisäksi tutkimusta ja kansalaisia. Vuonna 1994 sen suomenkielinen nimi muuttui Kansallisarkistoksi. Toiminta laajentui 1920-luvulla valtakunnalliseksi, kun keskeisiin kaupunkeihin perustettiin maakunta-arkistoja. Vuonna 2012 saamelaisyhteisö sai Inariin oman, Kansallisarkiston alaisen Saamelaisarkiston.
Asiakirjahallinta on 1990-luvulta lähtien muuttunut sähköiseksi. Vanhoja aineistoja digitoidaan, jotta ne olisivat helpommin asiakkaiden käytettävissä. Arkistolaitoksesta on tullut sähköisen asiakirjahallinnan johtava osaaja, joka edistää uusia tapoja julkisen tiedon monipuoliseksi hyödyntämiseksi. Tässä teoksessa tarkastellaan Suomen arkistolaitoksen toimintaa 200 vuoden aikana.
***
Heinonen Antti
Sodan ja rauhan rahat. Suomen erikoinen setelihistoria 1917 - 1945

Teoksessa kuvataan Suomen itsenäisyyden alkuvuosikymmenten aikaa setelihistorian näkökulmasta. Ensimmäisen maailmansodan loppuvuosien, vuoden 1918 sisällissodan sekä talvi- ja jatkosodan kriisiolosuhteissa monet seteleitä koskevat ratkaisut jouduttiin tekemään poikkeuksellisissa oloissa. Niiden seurauksena oli joukko itsenäisyyden ajan setelihistorian erikoisimpia tapahtumia ja toimenpiteitä, jotka kytkeytyivät ajanjakson poliittisiin murroksiin ja taitekohtiin. Moniin kirjassa käsiteltyihin kysymyksiin ei ole yhtä selvää vastausta, mutta yhdistelemällä eri lähteistä saatavaa tietoa runsaaseen kuva-aineistoon kirjassa päädytään uusiin tulkintoihin.
Yhdessä aikaisemmin ilmestyneiden kirjojen Viimeiset markat ja Ensimmäiset eurot kanssa teos kattaa koko itsenäisyyden ajan setelihistorian. Ensin mainitussa tarkasteltiin Suomen markkaseteleiden historiaa toisen maailmansodan jälkeen ja jälkimmäisessä euroseteleiden syntyä ja niiden ensimmäistä vuosikymmentä.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20170317/c69a2120/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko