[H-verkko] Arvosteltavaksi: Atenan kevään 2017 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Helmi 14 15:27:53 EET 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Atenan kevään 2017 kirjoja

Jussi Jäppinen
Kadonnutta kaupunkia etsimässä
Tarinoita Jyväskylän puretuista taloista

Kuvallinen kiertomatka kadonneeseen puutalokaupunkiin
Jyväskylää luonnehdittiin 1900-luvun alussa harmoniseksi puutalokaupungiksi, mutta sotien jälkeisinä vuosikymmeninä nopeasti kasvavan kaupungin historialliset rakennukset saivat väistyä kerrostalojen tieltä. Usean sadan rakennuksen vanhasta puutalokaupungista muistuttaa enää kymmenkunta taloa. Miltä kaupunki näytti ennen purkamisaaltoa?
Kadonnutta kaupunkia etsimässä kiertää vanhan Jyväskylän kaduilla ja taloissa palauttaen mieliin muun muassa, missä P. J. Hannikainen sävelsi ”Taas leivoset ilmassa leikkiä lyö”  laulun, missä painettiin D. H. Lawrencen Lady Chatterleyn rakastaja, missä arkkitehti Yrjö Blomstedt piirsi komeimmat kansallisromanttiset rakennuksensa tai missä presidentti P. E. Svinhufvud söi päivällistä lokakuussa 1934.
Palkittu tietokirjailija ja rakennetun kaupunkiympäristön tutkija, FT Jussi Jäppinen paneutuu rakennusten esittelyn yhteydessä myös niiden asukkaiden tarinoihin. Kadonnutta kaupunkia etsimässä -teoksessa purettujen rakennusten tarinat kertovat kiehtovalla tavalla myös kaupungin historiasta.

***
Miika Siironen
Mustan lipun alla
Elias Simojoen elämä ja utopia

Äärioikeistolaisen papin tarina avaa suomalaisen fasismin syntyhistoriaa
Akateemisen Karjala-Seuran perustaja, fasistisen IKL:n nuorisojohtaja, sisällissodan valkoinen veteraani – Elias Simojoki (1899–1940) oli kiihkeä äärioikeistolainen.
Mustan lipun alla kuvaa ääriajattelun syntyä erään sotien välisen ajan näkyvimmän poliittisen hahmon kautta. Jo lukiolaispoikana Simojoki osallistui sisällissotaan ja Itä-Karjalan heimosotaretkeen. 1920-luvun Suomi oli sodan runtelema epävakaa valtio, jota Simojoki aatetovereineen yritti yhtenäistää ryssävihalla ja Suur-Suomi-unelmilla. Syntyi opiskelijajärjestö Akateeminen Karjala-Seura ja myöhemmin Isänmaallinen Kansanliike, suomalaisen fasismin keskeisin organisaatio. IKL:n kansanedustajana ja karismaattisena nuorisojohtajana Simojoki lietsoi uskonnollista ja kansallista herätystä 1930-luvulla. Hän oli aina valmis ajamaan ideologiaansa myös väkivallalla.
Mustan lipun alla -teos piirtää kuvan jyrkästä ja traagisesta hahmosta, joka eli uskonnon ja  äärinationalismin ristipaineessa. Yksilön kuvauksesta teos laajenee kertomukseksi luterilaisen uskon, rasismin ja fasismin epäpyhästä kolminaisuudesta.
Mustan lipun alla -teos on osa Suomi 100 -hanketta<http://suomifinland100.fi/project/elias-simojoen-elama-ja-utopia/>.

VTT Miika Siironen (s. 1973) on poliittiseen historiaan erikoistunut tutkija. Hän on aiemmin kirjoittanut teoksen Valkoiset – vapaussodan perintö (2012).

***
Olli Bäckström
Ihmeiden huone
Näkökulmia 1600-luvun Eurooppaan

Sotia, uskonkiistoja ja ilmastonmuutos – 1600 luku oli kriisien vuosisata
Sotien, kylmyyden ja yhteiskunnallisten kriisien vuosisata mylläsi eurooppalaisten elämää monella saralla. Murros kumpusi vanhan feodaalitalouden kyvyttömyydestä sopeutua muuttuneeseen maailmaan. Sodan ja rauhan kysymykset, uskonkiistat, talouden heilahtelut ja uudet hallintomallit johtivat välienselvittelyihin eri puolilla Eurooppaa. Ilmastolliset, sotilaalliset, uskonnolliset, hallinnolliset, poliittiset ja tieteelliset kriisit seurasivat toistaan.
Olli Bäckström käsittelee 1600-luvun kriisejä kuudessa seikkaperäisessä ja syvällisesti taustoitetussa kirjoituksessaan. Kriisit kietoutuivat tiiviin säikein toisiinsa maailman muuttuessa: kaukokauppa suuntautui valtamerten yli, maatalouden tuotanto kasvoi tekniikan ja pääoman ansiosta, aiempaa tietoisempi porvaristo nousi valtaapitäviä vastaan. Oli pieni jääkausi, oli katovuosia ja nälänhätää, oli taas sotia, kuten kolmikymmenvuotinen sota 1618–48 ja Englannin sisällissota 1642–51.
Maasta toiseen taitavasti kulkeva, tarinallisestikin toteutettu historianteos puhuu 1600-luvun ”yleisestä kriisistä”. Se kiinnittää huomion vuosisadan lukuisiin sisällissotiin, kapinoihin ja vallankumouksiin. Yksikään Euroopan kolkka ei säästynyt valtiollisilta ja yhteiskunnallisilta mullistuksilta, mutta myllerrysten myötä monet nykyelämäämme määrittävät paradigmat saivat alkunsa.

Olli Bäckström (s. 1973) on filosofian maisteri ja yleisen historian jatko-opiskelija. Hän tekee parhaillaan väitöskirjaa 1600-luvun sotahistoriasta Pohjoismaissa.

***
Diane Ducret
Diktaattorien naiset

Elämää Mussolinin, Leninin, Stalinin, Salazarin, Bokassan, Ceaușescun ja Hitlerin kanssa
Clara, Inessa, Nadja, Felismina, Catherine, Jian Qing, Elena ja Magda – mikä heitä yhdistää? Tietenkin se, että he kaikki olivat diktaattorien naisia. Jotkut heistä olivat rakastajattaria, osa vaimoja ja äitejä, toiset innokkaita puoluetovereita; ehkä jopa diktaattoria innokkaampia.
Diktaattorit tavoittelivat maksimaalista valtaa. Samalla kun he päättivät silmittömistä pakkotoimista, he osasivat lumota kansaa ja tietenkin myös naisia. Päästäkseen huipulle he tarvitsivat naisia, ja nämä auttoivat heitä auliisti. Vaikka heitä kohdeltiin usein kaltoin, he odottivat hallitsijansa huomiota ja toivoivat voivansa vaikuttaa myös asioiden kulkuun.
Elävästi kirjoitettu, yksityiskohtainen teos kertoo vallasta ja manipuloinnista, peloista ja rakkaudesta. Sen rakennusaineita ovat miljoonat ihmiskohtalot, joihin diktaattorien käsittämättömät teot kohdistuivat. Kirja pureutuu hirmuhallitsijoiden kompleksisiin naissuhteisiin, paljastaa suhteiden synnyn, kehityksen ja päättymisen. Valokeilaan pääsevät nyt diktaattorien rinnalla seisovat naiset, joista moni koki elämässään dramaattisen lopun.

Diane Ducret (s. 1982) on toimittaja, dokumenttielokuvien tekijä ja juontaja. Diktaattorien naiset on myynyt Ranskassa satojatuhansia kappaleita, ja se on käännetty 18 kielelle.
 ***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20170214/953a596e/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko