[H-verkko] Arvosteltavaksi: Arthousen kevään 2017 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Helmi 14 15:27:50 EET 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
________________________________

Arthouse kevään 2017 kirjat
***
Fyysinen Venus
Pierre Louis Moreau De Maupertuis

Elämän tieteen klassikkoteos 1700-luvulta ensimmäistä kertaa suomeksi.

Ranskalainen Maupertuis oli elämän tieteen eli myöhemmän biologian yksinäinen uranuurtaja. Hänen teoksensa Fyysinen Venus (1745) on yhtäältä teoreettinen tutkielma, jossa hän rohkein vedoin hahmottelee eräänlaista “kaiken teoriaa” vielä kapaloissaan olevasta elämän tieteestä. Toisaalta teoksesta löytyy suorastaan pornografisia jaksoja: hän kuvaa esimerkiksi joidenkin hyönteisten outoja parittelumenoja suoranaista eroottista tirkistelyä sisältävin sanakääntein.

Maupertuis’n ideat hipoivat vapaa­ajattelun rajoja ja olisivat tuon ajan Ranskassa voineet johtaa jopa poliisitoimiin. Esimerkiksi sikiäminen, joka on Fyysisen Venuksen pääaihe, oli tutkimaton luonnon mysteeri, johon ei ollut sopivaa kajota.

Maupertuis tutkii kirjassaan myös generaatiota, monstrumeja, kuten valkoisia neekereitä, rotujen eroavaisuuksia, albinismia ja muitakin perinnöllisiä erikoisuuksia, kuten polydaktyliaa eli monisormisuutta. Fyysinen Venus ylsi omana aikanaan kirjalliseksi sensaatioksi, ja se elää uusina laitoksina ja käännöksinä edelleen.

Ranskalainen luonnonfilosofi Pierre Louis Moreau De Maupertuis (1698–1759) oli ajalleen ominaiseen tapaan monipuolinen naturalisti, joka tutki materiaalista maailmaa sen kaikissa ilmenemismuodoissa. Suomessa hänet tunnetaan parhaiten tutkimusmatkasta, jonka hän teki Ranskan kuninkaallisen tiedeakatemian toimeksiannosta Tornionlaaksoon vuosina 1736–1737. Maupertuis’n johtaman astemittausretkikunnan tavoitteena oli todistaa, että maapallo on pyörimisliikkeensä vaikutuksesta hiukan litistynyt navoiltaan, kuten Newton oli päätellyt. Maupertuis onnistui tehtävässään ja kohosi Euroopan­laajuiseen maineeseen.

Kirjan on suomentanut ja siihen on esipuheen kirjoittanut FT, YTT Osmo Pekonen, joka on kirjailija, kulttuurivaikuttaja sekä tieteenhistorian ja matematiikan dosentti. Hänen tiedekirjansa ovat saaneet tunnustusta Suomessa ja Ranskassa, ja hän on neljän ranskalaisen tiedeakatemian ulkojäsen. Pekonen on väitellyt Maupertuis’n Tornionlaakson­retkikunnasta.

Alkuteos Vénus physique
Suomennos Osmo Pekonen
***
Elokuvien Villi länsi
Pertti Avola

Rohkeat cowboyt, lainsuojattomat revolverisankarit ja oikeamieliset šeriffit – valkokankaan Villi länsi on suuri amerikkalainen kertomus, mutta onko se myös oikeaa historiaa?

Villin lännen aikakausi kesti vain muutamia vuosikymmeniä 1800­luvun lopulla, mutta se jätti mittavat jäljet elokuvan historiaan ja synnytti myytin vailla vertaa: erämaan ja sivistyksen, yksilön vapauden ja yhteisön turvan, lain ja laittomuuden ristiriidan.

Ruutia valkokankaalla raottaa verhoa tarinoiden ja todellisuuden välillä. Missä määrin lännenelokuvat pohjautuivat todellisiin tapahtumiin? Mikä oli niiden suhde politiikkaan eri aikakausina? Miten muut ajan virtaukset näkyivät niissä?

Kirjassaan pitkän linjan elokuvakriitikko Pertti Avola tarkastelee Villiä länttä ja sen historiaa varhaisten mykkäelokuvien, 1940­luvun lopulta 1970­luvun alkuun kestäneen kultakauden westernien sekä aivan viime vuosien elokuvien näkökulmasta. Tuloksena on vauhdikas ja hämmästyttäviä kertomuksia tarjoileva historia paitsi Villistä lännestä myös sitä kuvanneista elokuvista
***
***
Sinikka Mönkäreen tarina
Patrik Pehkonen

Suomen pitkäaikaisimman naisministerin elämäkerta piirtää kuvan hämmästyttävästä elämästä, sodanjälkeisen Suomen kasvun vuosista – ja viime vuosikymmenten poliittisista kommervenkeistä.

Sinikka Mönkäre syntyi 6. maaliskuuta vuonna 1947, kun Suomi oli vasta toipumassa sodasta. Elämä Vuoksenniskalla oli niukkaa. Sodan jäljet näkyivät kaikkialla, eivät vähiten ihmisissä.

Mönkäreen kohtaloksi tuli menettää äitinsä ja pitkälti myös isänsä traagisella tavalla kahden vuoden iässä. Huolimatta kasvattiperheensä taloudellisista vaikeuksista Mönkäre opiskeli, pääsi yhtenä harvoista opiskelemaan lääketiedettä Turkuun, tuli äidiksi ja sitten myös lääkäriksi vuosikurssinsa ensimmäisten joukossa.

Työväentalolla nuoruudessaan lähes kasvanut, Imatralla sittemmin pitkän lääkärinuran tehnyt Mönkäre nousi Imatran kaupunginvaltuustoon vuonna 1980, kansanedustajaksi vuonna 1987 ja ministeriksi vuonna 1995. Vuonna 2004 hänestä tuli Suomen pitkäaikaisin naisministeri.

Orpotytöstä ministeriksi kertoo monin yksityiskohdin ja hämmästyttävin anekdootein, millaisia vaiheita, tuttavuuksia ja sattumuksia noihin vuosiin ja pitkään uraan sosiaalidemokraattisessa politiikassa on mahtunut.

Patrik Pehkonen on kauppatieteiden ja taiteen maisteri. Orpotytöstä ministeriksi on hänen ensimmäinen tietokirjansa.

***
Kokaiinikuningas Pablo Escobarin elämä
Thierry Noël

Populaarikulttuurin ikoni.
Maailman tunnetuin huumekauppias.
Forbesin listaama miljardööri.
Köyhien Robin Hood.

Hopeaa vai lyijyä? on tositarina Kolumbian pahamaineisesta, väkivaltaisesta ja vaikutusvaltaisesta kokaiinikuninkaasta Pablo Escobarista (1949–1993).

Pikkurikoksista uransa nuorena aloittanut Escobar ryhtyi huumebisnekseen 1970­luvun puolivälissä. Näkemyksen ohjaama toiminta oli ennennäkemättömän tehokasta – ja sen tuottamat rahat ennennäkemättömän suuria. Pian Escobarin johtama Medellínin kartelli pyöritti 80:tä prosenttia maailman kokaiinibisneksestä.

Kartellien taistelu vallasta, yhteiskunnallinen korruptio ja terrori syöksivät Kolumbian nopeasti yhteen maanosan historian pahimmista konflikteista ja maailman murhatilastojen kärkeen. Huolimatta siviiliuhreista ja yhteiskunnallisen järjestelmän hapertumisesta Escobar itse oli kansan suosiossa: hänen lahjoituksensa ja sairaaloiden, koulujen ja kirkkojen rakennushankkeensa paransivat köyhimpien elämää.

Thierry Noël on historian tohtori, joka on erikoistunut Latinalaisen Amerikan politiikkaan. Aiemmin hän on tehnyt kirjan Che Guevarasta.

Alkuteos Pablo Escobar: Trafiquant de cocaïne
Suomennos Pirjo Thorel

***
Lyhyet johdatukset 1

Lääkkeet
Leslie Iversen

Vaivojen helpottaminen lääkitsemällä oli tuttua jo esihistorian ihmiselle, mutta toden teolla lääkkeitä alettiin tutkia 1900-­luvulla. Edistys oli huikeaa: erityisesti kehittyi bakteeri­ ja virustautien, sydänsairauksien, mahahaavan, syövän ja mielenterveysongelmien hoito. Tämä – ja ehkäisypillereiden keksiminen – muutti ihmisen elämän.

Kirja kertoo yleistajuisesti, kuinka lääkkeet toimivat elimistössämme. Se ottaa huomioon niin lääkkeet, lailliset huumausaineet kuin laittomat huumeetkin. Selviää myös, miksi jotkin niistä aiheuttavat riippuvuutta ja toiset eivät.

Huumeiden viihdekäyttöä kirjassa pohditaan paitsi politiikan ja laillisuuden myös sosiaalisten suhteiden kannalta. Lisäksi kirjassa kuvataan, kuinka lääkkeitä kehitetään ja testataan ja kuinka lääketeollisuus pyörii.

Leslie Iversen on Oxfordin yliopiston farmakologian laitoksen vieraileva professori, joka on ollut johtotehtävissä Cambridgen yliopistossa ja lääkeyhtiö Merckissä.

Alkuteos Drugs: A Very Short Introduction
Suomennos Veli-Pekka Ketola
***

Tilastot
Lyhyet johdatukset 2
David J. Hand

Moderni tilastotiede on hyvin erilaista kuin se pölyinen ja kuiva numeroiden pyörittely, joksi se helposti mielletään. Sen sijaan se on jännittävä aihe, joka hyödyntää tiukkaa tiedettä ja tehokkaita ohjelmistoja valaistakseen ymmärrystämme.

Tilastot yltävät kaikille elämän osa­alueille. Niiden avulla astronauttien on mahdollista tutkia universumia, arkeologien kaivautua muinaiseen historiaan, päättäjien tuottaa hyötyä yhteiskunnalle ja yritysten saada tietoa siitä, kuinka ne voivat parhaalla tavalla tarjota tuotteitaan ja palveluitaan. Tilastoja myös käytetään tahallisesti väärin esimerkiksi mainonnassa, joten niiden ymmärtäminen voi pelastaa monella tavalla.

Kirja ei edellytä lukijalta matemaattisia tietoja tai taitoja, vaan se selostaa ymmärrettävästi, kuinka tilastot toimivat ja kuinka niitä voidaan tulkita.

David J. Hand on tilastotieteen professori Lontoon Imperial Collegessa.

Alkuteos Statistics: A Very Short Introduction
Suomennos Veli-Pekka Ketola
***
Luovan kirjoittajan työkirja
20 kirjailijaa, 70 sormiharjoitusta
John Gillard

Luovan kirjoittajan työkirja on innostava opas kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille. Se piirtää tiiviin kokonaiskuvan 20 merkittävän kirjailijan urasta, teoksista ja tyylistä, mutta ennen muuta se sisältää lukuisia tehtäviä, joiden avulla kirjailijoiden tekniikoita voi kokeilla itse. Luova kirjoittaja pääsee kokeilemaan kattavasti kirjoittamisen keskeisiä osa­alueita: henkilöhahmojen, tapahtumapaikkojen ja juonen kehittelyä, puhekielen hyödyntämistä sekä erilaisia kerronnallisia ja kielellisiä tekniikoita. Sormiharjoitusten myötä hahmottuu kirjoittamisen kokonaisvaltaisuus, ja kuuluviin alkaa päästä myös kirjoittajan oma ääni.

Kirjassa on mukana myös kaksi suomalaista kirjailijaa: Katja Kettu ja Anja Snellman. Heitä käsittelevät jaksot on laatinut kirjailija Jani Saxell.
Alkuteos The Creative Writer’s Notebook: 20 Great Authors & 70 Writing Exercises
Suomennos Urpu Strellman
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20170214/b821adfe/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko