[H-verkko] Arvosteltavaksi: Atena Kustannuksen syksyn 2017 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Elo 24 11:17:52 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

Atena Kustannuksen syksyn 2017 kirjoja

****
Sture Linholm

Vankileirihelvetti Dragsvik
Tammisaaren joukkokuolema 1918

 Suomen sisällissodan synkimmän leirin tarina
”Vastaavaa ei edes Venäjän keisarikunnan pahimmissa vankiloissa.” Näin Tammisaaren punavankileiriä kuvasi heinäkuussa 1918 professori Robert Tigerstedt.

Dragsvikin kasarmille oli ahdettu yli 8 000 ihmistä odottamaan pääsyä oikeuden eteen. Kesäkuukausien aikana ahdas, syöpäläisten riivaama kasarmi oli pätsi, jossa vangit kärsivät nälästä ja puutteellisesta hygieniasta sekä olemattomasta sairaanhoidosta. Heinäkuussa työnnettiin ruumis- kärryillä joka päivä yli kolmekymmentä kuollutta kiireesti kaivettuun joukkohautaan.

Suomen valtio ja valkoiset voittajat yrittivät pitkään sivuuttaa Tammisaaren katastrofin. Kauhutarinat torjuttiin liioitteluna, vaikka tilanne leirillä oli pahempi kuin kukaan ulkopuolinen osasi kuvitella: siellä oli Suomen leireistä ylivoimaisesti korkein kuolleisuus. Kun Tigerstedtin raportti vuoti Ruotsiin, kansainvälinen skandaali oli väistämätön.

Miksi Dragsvikin kurjuus paheni hallitsemattomaksi joukkokuolemaksi? Keitä leirille tuotiin, ketkä pääsivät kotiin? Ketkä tapettiin, ketkä jäivät henkiin – ja ketkä tappoivat?

Historianopettaja ja tutkija FM Sture Lindholmkertoo tietokirjassaan Vankileirihelvetti Dragsvik tapahtumasarjasta, joka on Suomen satavuotisen historian pahimpia kipupisteitä. Kirja perustuu laajaan arkistotutkimukseen ja silmin- näkijäkertomuksiin.
***
Jyrki Juusela
Vankipataljoona
Erillinen pataljoona 21:n kommunistit ja ryömäläiset jatkosodassa

Jatkosodan alussa tehtiin erikoinen kokeilu: turvasäilöön suljettuja suomalaisia kommunisteja ja vasemmistolaisia lähetettiin sotimaan venäläisiä aateveljiään vastaan. Vangeista kootun Erillinen pataljoona 21:n komentajaksi määrättiin jääkärimajuri Nikke Pärmi.

”Vankipataljoona” lähetettiin heti etulinjaan. Kokeilu oli katastrofi: ensimmäisten viikkojen aikana lähes 50 kommunistia loikkasi vihollisen puolelle. Lopulta kommunisteilta ja ryömäläisiltä kerättiin aseet ja heidät siirrettiin etulinjan taakse työ- ja vankileirille. Sen jälkeen Pärmin vankipataljoona saavutti sekä suuria voittoja että koki kovia tappioita ja tuli myöhemmin tunnetuksi ”Mustana nuolena”.

Neuvostoliittoon loikanneet puolestaan hyödyttivät puna-armeijaa. Loikkareista koulutettiin vakoojia ja heidät lähetettiin desantteina takaisin Suomeen.

Pärmin pataljoona on tullut tunnetuksi sotamenestyksestään, mutta alussa mukana olleiden kommunistien taipaleesta tiedetään vähemmän. Tämä kirja kertoo heidän tarinansa.
***
Miikka Voutilainen

Nälän vuodet
Nälänhätien historiaa

Sataviisikymmentä vuotta sitten, syyskuussa 1867, yöpakkaset runtelivat tuleentumattoman viljan, jonka olisi pitänyt seuraavana talvena ruokkia Suomen lähes kaksimiljoonainen väestö. Keväällä suuret nälkävuodet saavuttivat karmaisevan huipentumansa.

Nälän vuodet kuljettaa lukijan muinaisista korkeakulttuureista Suomen punavankileirien kautta heinäkuuhun 1985, jolloin maailman rock-tähdet kerääntyivät Wembleyn stadionille auttamaan nälkää näkevää Etiopiaa. Nälänhätien pitkän historian lisäksi teos kertoo, miksi nälkä on edelleen säännöllinen vieras monissa kehittyvissä maissa.

Kirja näyttää vakuuttavasti, että nälänhädistä ei voi syyttää pelkästään luonnonoloja tai satojen epäonnistumista. Kriisit eivät koskaan synny tyhjästä ja keskelle ongelmatonta yhteiskuntaa.
***
Perttu Immonen

Suomen rahvaan historia
Kolmen suvun elämää keskiajalta 1800-luvulle

  Suomalaista elämää viideltä vuosisadalta
Tunnemme historiasta parhaiten aatelissuvut ja kuninkaat. Mutta millaista oli tavallisten suomalaisten elämä?

Suomen rahvaan historia tarkentaa katseensa tavalliseen kansaan seuraamalla kolmen suvun vaiheita 1400-luvulta Suomen sotaan eli 1800-luvun alkuun saakka. Yksi suvuista eli Länsi-Suomessa jokivarsikulttuurin piirissä, toinen Itä-Suomessa Saimaan järviseudulla ja kolmas Pohjanmeren rannalla Kokkolassa.

Nämä kolme sukua näyttävät menneen ajan rahvaan koko kirjavuudessaan. Kansa koki kouriintuntuvasti maan monet murrokset, kuten nuijasodan, kirkon ankaran puhdasoppisuuden, 1700-luvun isonvihan ja sen jälkeisen vaurastumisen sekä näki valtakunnan vaihtuvia hallitsijoita. Suvut viljelivät maata, nauttivat ikkunoiden ja paloviinan kaltaisista uutuuksista ja omaksuivat aatelisilta muotivaatteita ja tansseja. He pohtivat enimmäkseen maanläheisiä kysymyksiä, kuten sitä, kenen kanssa he avioituisivat, miten selviäisivät esivallan veroista ja sotaväenotoista ja mihin käyttäisivät nousukauden tuottaman ylijäämän.

Suomen rahvaan historia on upea ja vaikuttava suurteos, joka herättää suomalaisen arjen historian eloon lukijan mielessä.
***
Ilari Aalto & Elina Helkala

Matka muinaiseen Suomeen
11 000 vuotta ihmisen jälkiä

 Muinaisilla paikoilla on paljon kerrottavaa niille, jotka pysähtyvät kuulemaan
Unohda Ateenan Akropolis ja Egyptin pyramidit
– muinaismuistoja löytyy Suomestakin. Maamme alueella on asunut ihmisiä lähes 11 000 vuotta, viimeisen jääkauden päättymisestä asti. Vuosituhansien varrella he ovat jättäneet jälkeensä hauto- ja, muinaislinnoja ja aarrekätköjä.

Matka muinaiseen Suomeen johdattaa jännittävien muinaisjäännösten myötä entisajan elämään varhaisimmalta kivikaudelta aina maailmansotien aikaan. Kirja vie sekä tunnetuille paikoille, kuten Astuvansalmen kalliomaalauksille, että uusille arkeologisille kaivauskohteille. Menneisyyden löytöretkellä tunnelmoidaan uhrilähteillä ja ikiaikaisilla kalmistoilla, tutkitaan kuppikivien arvoitusta ja sukelletaan Itämeren pohjan laivanhylyille.

Kirja johdattaa myös ikiaikaisten kysymysten äärelle: Oliko Suomessa viikinkejä? Mitä kieltä kivikaudella puhuttiin? Paljonko voimme ylipäätään tietää menneisyyden elämästä?
***
Mafia
syntymästä kuolemaan

  ”Jos te lähdette mafaiasta teette niin verellänne”
”Väkivalta on tällä alalla keskeistä. Mafiosojen pitää vakuuttaa epäluuloinen yleisönsä siitä, että he kyllä kykenevät painamaan liipaisinta. Kunhan tällainen maine on ensin luotu, ihmiset taipuvat heidän tahtoonsa – ja mafiosojen ei enää tarvitsekaan käyttää niin paljon väkivaltaa päivittäisissä bisneksissään.”

Cosa Nostra, ’Ndrangheta, Yakuza, vory-v-zakone... Mafiaorganisaatioiden palkkalistoilla on satojatuhansia jäseniä, ne toimivat yli maiden rajojen ja pyörittävät kymmenien miljardien bisnestä. Pietarista Hongkongiin ja Napolista New Yorkiin mafiat vaikuttavat niin politiikkaan ja talouteen kuin ihmisten jokapäiväiseen elämäänkin.

Mutta millaista on olla mafioso? Pitääkö sellaiseksi syntyä vai kasvetaanko rooliin? Miten rikollisjärjestöön pääsee sisään? Miten sujuu tavallinen perhe-elämä, jos olet osa ”Perhettä”? Kuinka käy, jos rikot mafian sääntöjä?

Kriminologian professori Federico Varese raottaa ovea maailman salaperäisimpiin yhteisöihin: työhön, rahaan, rakkauteen ja kuolemaan. Lukija pääsee mukaan sekä Venäjälle Permin kaupungin tehdashalliin todistamaan uuden vorin brutaalia mafiakastetta että Dubaihin seuraamaan rikollispomojen yltäkylläistä kokousta.
***
Essi Huuhka & Aino Tormulainen

Ysärikirja
 On ysärinostalgian aika!
Vaihdoitko Turtles-tarroja välitunnilla? Tanssitko Bon Jovin tahdissa viimeiset hitaat kouludiskossa? Pelasitko ensimmäisellä värikuorikännykällä matopeliä? Onneksi olkoon, olet aitoa ysäriä!

1990-luku tarkoitti lamaa, Neuvostoliiton hajoamista ja EU-jäsenyyttä mutta myös teknologista huumaa, tiedostavia kettutyttöjä ja jääkiekon maailmanmestaruuden juhlintaa. Muutosten keskellä varttui sukupolvi, joka söi kouluruokalassa kinkkukiusausta ja katsoi kotisohvalla Leijonakuningasta – tietysti ysärimuodin mukaisesti flanellipaidassa, nappi- verkkareissa, napapaidassa ja NHL-lippiksessä.

Ysärikirja on nostalginen aikamatka 1990-luvun lapsuuteen ja nuoruuteen. Se luo kuvan Suomesta, jossa kansa seurasi iltaisin Ruusun aikaa ja Speden Spelejä.
***
Alexander von Schönburg

Maailmanhistoria muutamassa minuutissa
 Mitä tässä kirjassa ei historiasta kerrota, sitä sinun ei tarvitse tietää
Voiko koko maailmanhistorian kertoa alle kolmessasadassa sivussa? Tämä kirja tekee sen, ja vieläpä tyylikkäästi.

Maailmanhistoria muutamassa minuutissa johdattaa viihdyttävästi halki historian. Miten kivikauden kirveet ovat vaihtuneet selfiekeppeihin? Oliko maanviljelyn aloittaminen ja aloilleen asettuminen ihmiskunnan suurin munaus? Ketkä ovat olleet maailman merkittävimpiä henkilöitä?

Alexander von Schönburg kertoo historian suurimmista sankareista ja rajuimmista rötöstelijöistä, selittää ihmiskunnan tärkeimmät ideat ja loistavimmat keksinnöt. Kirja raivaa yllättäviä näkymiä vuosituhansien tiheikön läpi ja poimii yhtäläisyyksiä ajan virrasta. Mikä esimerkiksi yhdistää Vladimir Putinia ja Kaarle Suurta?

Luo tarkkasilmäinen katsaus pallomme historiaan kahvikupillisen, lounastauon tai junamatkan aikana – tämä kirja kattaa kaiken Aatamista Appleen.
***
Daniel Rydén

Terve vaan ja onnea!
101 historiallista kohtaamista

 Supersuosittu sarja jatkuu
Olisiko syntynyt vallankumousta, elleivät Che Guevara ja Fidel Castro olisi törmänneet juhlissa Mexico Cityssä? Saiko Wikileaks alkunsa hakkerimessuilla, kun Julian Assange tapasi Daniel Domscheit-Bergin? Olisiko maailma yhtä pizzaa köyhempi, ellei kuningatar Margherita olisi kehaissut napolilaista kokkia?

Intohimoisista suudelmista neronleimauksiin, rauhansopimuksista sodanjulistuksiin ja agitaattoreista avaruuslentoihin – kun ihmisten polut risteävät, historia voi kääntyä yllättävään suuntaan. Kukaan ei voinut etukäteen aavistaa, kuinka paljon maailmaan vaikutti Karl Marxin ja Friedrich Engelsin kahvihetki Pariisissa. Entä miksi ihmeessä Mannerheim vei Dalai lamalle lahjaksi kaksintaistelupistoolit.

Terve vaan ja onnea! kertoo 101 viihdyttävää tositarinaa maailman ja Suomen historian kulkua muuttaneista kohtaamisista. Teos on itsenäinen jatko-osa kymmeniätuhansia kappaleita myyneeseen menestyssarjaan, jossa ovat ilmestyneet Maailmassa on virhe, Maailman pisin pajunköysi ja Maailma on outo.
***
Jukka Koskelainen

Mahtava minä
Itsekkyyden voima ja vastavoimat

Itsekkyys on vapauden hinta. Mutta hintaa voi sovitella sopivammaksi.

Moitimme helposti nykyhetkeä ja kulttuuriamme minä ensin -asenteesta: joka puolella räpsitään selfieitä, paistatellaan parrasvaloissa ja kääritään jättipalkkiot omaan taskuun. Mutta miksi koemme, että itsekkäitä ovat aina ne muut, emme me itse?

Meillä on kuitenkin myös vahva oikeudenmukaisuuden taju ja tiedämme tarvitsevamme yhteisön ympärillemme. Onko mahdollista yhdistää asioita – olisiko mahdollista puhua vaikkapa empaattisesta itsekkyydestä?

Itsekkyys on vaikuttanut monen hyödyllisen keksinnön syntyyn, mutta sen voimaa on jollain lailla suitsittava. Auttavatko idän opit? Vai onko evoluutiobiologia todistanut itsekkyyden ihmisen perusominaisuudeksi? Mitä vastavoimia voi löytää kulttuurista ja eettisestä ajattelusta?

Mahtava minä -kirjassa Jukka Koskelainen tekee vaatimattoman ehdotuksen Björn Wahlroosille ja esittelee kolme huonoa ja yhden hyvän tavan puolustaa itsekkyyttä.
***
Joonas Tolvanen

Soturimunkin oppipoika
Aikani kung-fu-temppelissä

 Kuri, kipu ja kupillinen teetä
”Ennen ensimmäistä Kiinan-reissuani en ollut harjoitellut päivääkään Shaolin kung-futa. Ehkä olin katsonut lapsena liikaa kamppailulajielokuvia ja minua oli alkanut kiehtoa ajatus tavata sumuisilla vuorilla elävä vanha mestari, joka ottaisi minut oppilaakseen ja opettaisi minulle suuria elämänviisauksia. Jos olisin tiennyt, mihin päähänpistoni johtaa, olisin miettinyt hieman pidempään.”

Kun suomalainen lukiolaispoika astuu ensimmäisen kerran kiinalaisen kung-fu-koulun portista sisään, hän ei tiedä mitä odottaa. Koulun kuri osoittautuu spartalaiseksi: sängyissä ei ole patjoja, oppilaat heräävät ennen aamukuutta kovaäänisistä raikuviin kommunistisiin lauluihin ja sääntöjen rikkomisesta rangaistaan ”käärmeen pään katkaisulla” eli kepiniskuilla. Kaikesta huolimatta – tai juuri siksi – Joonas Tolvanen tuntee olevansa oikeassa paikassa.

Soturimunkin oppipoika kuvaa mukaansatempaavasti Tolvasen vaiheita eri kung-fu-kouluissa sekä kulttuurien yhteentörmäyksiä vastakohtaisuuksien maassa. Kiinan-matkoillaan hän muun muassa ihastuu paikalliseen naiseen, joutuu ottelemaan tuhatpäisen yleisön hurratessa, puraisee vastustajan kiveksiä itsepuolustukseksi, saa ikuisen porttikiellon kylpylään ja viettää yön paikallisessa putkassa.
***
Sakari Fen

Avoimien ikkunoiden kaupunki
Amsterdamin sivukujilla

 Kurkistus kanavakaupungin kulissien taakse
Amsterdamissa ikkunaverhot pidetään usein auki –  tässä kaupungissa yksityisyys ei siitä kärsi. Kaupunki on muutenkin tunnettu avoimuudestaan: suhtautuminen seksiin ja huumeisiin on eurooppalaisittain sallivaa, ja maahanmuuttajia on satama- kaupungissa aina riittänyt. Ikkunoissaan päivystävät ilotytöt ovat yksi tutuimmista maamerkeistä, ja polkupyöräilijä on katujen kuningas.

Avoimien ikkunoiden kaupunki tunnelmoi Amsterdamin vähemmän kuljetuilla kujilla, nuuhkii kanavakaupungin ilmaa, sukkuloi pyöräruuhkassa ja aistii vaikutelmia kulttuuripiireissä.

Tavanomaisuuksia välttelevä teos esittelee suositun turistikaupungin toisen puolen, joka ei helposti paljastu satunnaiselle kävijälle. Kirja kiehtoo matkaajaa, joka haluaa tutustua Amsterdamiin pintaa syvemmältä.
***
Jonna Pulkkinen & Mika Wist

Viinalla terästetty sota
Alkoholi sotavuosina 1939–1944

 Ei sotaa selvin päin kestä
Tunnetuin mielikuva suomalaissotilaan rintamantakaisesta ryypiskelystä lienee peräisin Tuntemattoman sotilaan kohtauksesta, jossa miehet juhlivat Mannerheimin syntymäpäivää juomalla kiljua. Mutta millaista alkoholinkäyttö todella oli sota-aikana?

Talvi- ja jatkosodan vuodet muovasivat kieltolain ohella suomalaisten alkoholinkäyttöä humalahakuisempaan suuntaan, mikä näkyy edelleen päihdepolitiikassamme. Viinaa jaettiin ylimääräisinä annoksina, mutta miehistö myös keitti pontikkaa, käytti kiljua ja tislasi polttoaineeksi tarkoitetusta bensiinialkoholista ”telaketjuksi” nimitettyä korvikeviinaa.

Viinalla terästetty sota näyttää jatkosodan spriinhajuisen todellisuuden, jossa väkevistä haettiin piristystä puuduttavaan asemasotaan, neuvoa-antavista saatiin apua rintaman arkeen ja kurkunkostukeesta löytyi iloa päällystön illanviettoihin. Teos perustuu laajan arkistomateriaalin ja lähdekirjallisuuden lisäksi veteraanien haastatteluihin, muistelmiin sekä aiemmin julkaisemattomiin valokuviin.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20170824/6448d6a4/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko