[H-verkko] Arvosteltavaksi: Siltalan kevään 2017 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Huhti 4 16:01:12 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Inkeri Hirvensalo – Pekka Sutela
Rahat pois bolševikeilta Suomen kauppa Neuvostoliiton kanssa

Kirja kuvaa Suomen ja Neuvostoliiton välisen idänkaupan kehitystä sodan
jälkeisen kahdenvälisen kaupan ajalta vuosina 1945–1990. Idänkaupan kehitystä
seurataan ulkoasiainministeriön sekä Suomen Pankin arkistomateriaalin
valossa. Kertomus vuosien 1975–1985 ”kulta-ajoista” ja kaupan alamäestä
1980-luvun loppuvuosina perustuu runsaaseen idänkauppiaiden haastatteluaineistoon.

Hirvensalo ja Sutela kyseenalaistavat monia idänkauppaan liittyviä myyttejä,
kuten kaupan automaattisesti löytyvän tasapainon ja maksuvaluutan,
clearing-ruplan vakauden. Todellisuudessa öljyntuontiin perustuva kahdenvälinen
kauppa vaihteli rajusti öljyn hinnan mukaan. Myös Yhdysvaltain
dollarin kurssiheilahtelut vaikuttivat ruplan kurssiin ja sitä kautta sekä
viejien että tuojien maksuihin Suomen markoissa. Lisäksi korkean tason
poliittiset päätökset suurista rakennusprojekteista hankaloittivat kaupan tasapainottamista.
Pullonkaulana oli jatkuvasti tuonnin kasvattaminen. Öljyn
hinnannousuja seuranneet viennin kasvumahdollisuudet syötiin hämmästyttävän
nopeasti.
***
Matti Klinge
Itämerta ja yliopistoa
Muistelmia 1982–1990

Matti Klingen muistelmien neljännessä osassa siirrytään Kekkosen valtakaudesta Koiviston aikaan, joka tuolloin haluttiin nähdä merkitsevänä murroskohtana. Koiviston valitsijamies, historiantutkija Klinge muistutti jo tuolloin, kuinka paljon merkitsevämpää tälläkin kohtaa oli jatkuvuus: presidentti itse halusi korostaa niin ulkopoliittista kuin institutionaalista jatkuvuutta. Matti Klinge kuvaa elävästi Koiviston ympärille kehkeytymään pyrkivää hovia sekä Suomen sisäpoliittisen kentän uutta järjestäytymistä. Mutta poliittista ambitiota ei muistelijalla ole: hänen mielenkiintonsa ja energiansa keskittyy tutkimukseen, opetukseen ja kirjoittamiseen.

Vuosikymmenen merkittävät kirjat ovat Euroopan 1800-luvun kokonaisnäkemyksen esittävä Porvariston nousu, rohkea ja aivan uusia näköaloja avaava Muinaisuutemme merivallat ja vihdoin jättiurakka, kolmiosainen Helsingin Yliopisto 1640–1990. Mutta aktiivisen, energisen professorin elämään sisältyy paljon muutakin. Klinge kertoo intensiivisesti ja eloisasti Mika Waltarin muistomerkin kiemuraisista syntyvaiheista ja Paasikiven päiväkirjojen julkaisuprosessista. Yksityiselämän tärkeitä virstanpylväitä osuu tälle vuosikymmenelle: muutto uuteen kotiin Ullanlinnaan sekä lennokkaat 50-vuotisjuhlat. Ja Matti Klinge käy New Yorkissakin…
***
Riitta Konttinen
Täältä tullaan!
Naistaiteilijat modernin murroksessa

Monet 1900-luvun alkupuolen naistaiteilijat toimivat taidemaailman rajoilla
saamatta suurempaa huomiota osakseen. Näiden taidehistorian ”outsidereiden” joukosta löytyy monia kiinnostavia ja omalaatuisia tekijöitä.
Täältä tullaan! nostaa Helene Schjerfbeckin, Ellen Thesleffin, Ester Heleniuksen, Sigrid Schaumanin ja Greta Hällfors-Sipilän ohella esiin muun muassa akvarellisti Olga Forslundin, Tulenkantajien harvalukuiseen kuvataiteilijajoukkoon kuuluneen Sylvi Kunnaksen, puupiirtäjänä ensisijaisen elämäntyönsä tehneen Ina Collianderin, taiteilijamiehensä varjoon jääneen Eva Törnwall-Collinin, vahvat ekspressionistit Meri Genetzin, Gunvor Grönvikin
ja Elga Sesemannin, naisten sotaponnistuksia toisen maailmansodan aikana
poikkeuksellisesti kuvanneen taidegraafikko Helmi Kuusen, kesken uransa
pommituksessa kuolleen Aino von Boehmin ja sisäistyneitä omakuvia maalanneen Eva Cederströmin.

Kirjassa tarkastellaan olosuhteita, joissa nämä naistaiteilijat toimivat:
heidän suhdettaan opettajiin, opiskelutovereihin, ateljeetyöskentelyyn, taidekritiikkiin, suurten toiveiden Pariisiin, uusiin taideaatteisiin, sotaan ja jälleenrakennukseen, urbaaniin elämäntapaan, pakopaikkoihin kuten uskontoon, avioliittoon, perheen ja naisen asemaan.
Vahvasti maskuliinisen maailman käsitteistöön ilmestyi vapautunut ”uusi
nainen” lyhyine hameineen ja hiuksineen, poikamainen ”jatsityttö”, jota
vanhat tavat ja moraali eivät enää sitoneet. Kaikki tämä näkyi suomalaisten
naistaiteilijoiden elämässä ja tuotannossa ajanjaksolla, joka alkaa 1900-luvun
alussa ja päättyy toisen maailmansodan jälkeisiin vuosiin.
***
Anto Leikola
Matala profiili
Muistoja kahdeksalta vuosikymmeneltä

Professori Anto Le ik ola on väitellyt tohtoriksi Helsingin yliopistossa ja opettanut sen jälkeen sekä kehitysbiologiaa että tieteenhistoriaa varsinkin Helsingin ja Oulun yliopistoissa. Hän on yli kuuden vuosikymmenen aikana kirjoittanut eri lehtiin satoja esseitä ja arvosteluja, julkaissut kymmeniä kirjoja ja suomennoksia sekä toiminut aktiivisesti lukuisissa kulttuuri- ja luonnonsuojelujärjestöissä. Kaiken aikaa hän on pyrkinyt pitämään yllä ”matalaa profiilia”, punnitusti ja kiihkottomasti, joskaan ei aina taustalla ja näkymättömissä. Hänen muistelmansa kertovat hänen elämänsä ja toimintansa eri puolista, voitoista ja pettymyksistä, ystävistä ja tuttavista, sukutaustaa ja perhettäkään unohtamatta. Sivistyssuvun kasvatti Anto Leikola muistelee niin poikavuosiaan maineikkaassa Norssissa kuin kustantajanuraansa WSOY:ssä sen kriisivaiheessa. Eloisassa Matala profiili -teoksessaan hän kertoo kirjailijanurastaan ja yhteiskunnallisesta toiminnastaan, mutta kuvaan kuuluvat myös partiotoverit, järviamiraliteetti ja hilpeä vappujengi.
***
Dostojevski – kiistaton ja kiistelty
(toim.)Martti Anhava, Tomi Huttunen ja Pekka Pesonen.

Fjodor Dostojevski kuuluu venäläisen ja koko länsimaisen kirjallisuudenhistorian
tärkeimpiin nimiin. Hänen vaikutuksensa psykologisen romaanin kehitykseen
ja moderniin ihmiskuvaan on keskustelun yläpuolella, mutta siitä
huolimatta hänestä keskustellaan jatkuvasti. Oliko hän profeetta vai väärä
profeetta? Oliko hän anteeksiannon apostoli vai antisemiitti ja kiihkonationalisti?
Toisin kuin moni ”kiistaton” klassikko, Dostojevski tuntuu jatkuvasti
ajankohtaiselta. Miksi? Muun muassa näihin kysymyksiin etsivät vastausta
Dostojevski – kiistaton ja kiistelty -esseekokoelman neljätoista kirjoittajaa,
jotka ovat kaikki alojensa arvostettuja vaikuttajia. Teos lähti rakentumaan
Venäläisen kirjallisuuden seuran vuonna 2014 järjestämän luentosarjan pohjalta
ja Kustannusosakeyhtiö Siltala julkaisee sen yhteistyössä Venäläisen
kirjallisuuden seuran kanssa.
***
Charlotta Wolff

Keisarin mies
Hovimies, liikemies ja poliitikko Constantin Linder (1836–1908) on jäänyt historiaan miehenä, josta tuli kenraalikuvernööri Bobrikovin oikea käsi ensimmäisen sortokauden aikana. Linder oli silloin uransa huipulla senaatin talousosaston varapuheenjohtajana, maamarsalkkana ja ministerivaltiosihteerinä.

Tämä elämäkerta, joka on ilmestynyt sekä suomeksi että ruotsiksi, valaisee Linderin uraa ja persoonaa pohjoiseurooppalaisesta näkökulmasta ja nostaa esiin Linderin suvun varhaiset yhteydet Pietarin hoviin ja sen valtapiireihin. Kirja avaa oven aikaan, jolloin länsiuusmaalaiset aatelismiehet liikkuivat vaivatta Pariisin salonkien, Italian palatsien ja Siperian kaivosten välillä.
***
Anne Mattsson
Tellervo Koivisto

Mattssonin teoksessa etsitään Tellervo Koiviston lähtökohtia, juuria ja kasvuprosessia. Kuinka hänestä tuli hän? Millaista reittiä hän kulki ennen kuin päätyi korkeimpaan asemaansa, valtakunnan ensimmäiseksi naiseksi vuosiksi 1982–1994? Millainen henkilö oli se, joka seisoi presidentin rinnalla kylmän sodan lopussa ja Kekkosen jälkeisinä vuosina, kun oli Koiviston vuoro hoitaa idänsuhteita?

Tämän kirjan käännekohdat eivät sijoitu presidenttivuosiin vaan 1950- ja 60-luvuille. 1950-luvulla nuori Tellervo rakastui. Tutkimuksen onneksi hän joutui asumaan eri paikkakunnalla sulhasensa kanssa – siksi rakastuminen on dokumentoitu tiheästi liikkuneisiin kirjeisiin. Rakastuminen vie mennessään, niin vei Tellervo Kankaanrannankin, joka ei oikein jaksanut enää keskittyä ekonomin opintoihinsa tavattuaan Mauno Koiviston. Tapaaminen oli ehdottomasti hänen elämänsä käännekohta, koska sen jälkeen ei ollut paluuta tavallisen ihmisen tavalliseen elämään. Edessä aukesivat tilanteet ja tilaisuudet, joihin rivikansalainen ei pääse kurkistamaan. Toiset käännekohdat liittyvät identiteettikriisiin, joka alkoi kotirouvan elämänpiirin niukkuudesta 1960-luvulla.

Tellervo Koivisto on kamppaillut demoniensa kanssa läpi elämänsä. Kouluvuosinaan hän joutui kärsimään äärimmäistä häpeää tuottaneista kokemuksista, jotka hän painoi syvälle alitajuntaansa. Sieltä kokemukset pulpahtelivat elämän kriisivaiheissa esiin, mutta ne onnistuttiin vaimentamaan lääkkeillä ja painamaan takaisin pimentoon. Varsinainen paranemisprosessi alkoi vasta sen jälkeen, kun Tellervo Koivisto lähti purkamaan noidankehää keinoilla, joista muodostui hänelle suorastaan elämän ja kuoleman kysymys: puhumalla ja kirjoittamalla.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20170404/bb283ebd/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko