[H-verkko] Arvosteltavaksi: AtlasArtin syksyn 2016 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Syys 20 16:29:41 EEST 2016


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

AtlasArtin syksyn 2016 kirjoja

Hanko ja Porkkala Neuvostoliiton meritukikohdat

Kirja käsittelee Neuvostoliiton merisotilaallisia tukikohtia Suomenlahdella toisen maailmansodan aikoina, erityisesti Hankoa (1940−1941) ja Porkkalaa (1944−1956). Pietari Suuren merilinnoitus vuosina 1910−1917 turvasi Pietarin kaupunkia mereltä päin mutta linnoitus romahti Venäjän vallankumouksen 1917 jälkeen. 1930-luvulla Neuvostoliitto halusi rakentaa linnoituksen uudestaan vaatimalla tukikohta Baltiasta ja Hangosta. Tukikohtastrategia ei kuitenkaan toiminut – saksalaiset kiersivät koko tykistö- ja miinasulun salamasodalla halki Baltian. Talvisodan jälkeen Hanko oli Neuvostoliiton meritukikohtana ja toisen maailmansodan lopussa Baltian maat miehitettiin ja Suomelta vaadittiin Porkkalan tukikohta. Ohjusaseistuksen kehittyminen teki tukikohdat tarpeettomiksi 1950-luvulla.

Teoksessa hankolainen valtiotieteen maisteri ja sotahistorian tutkija Pekka Silvast kuvaa tukikohtia ja niiden tehtäviä venäläisen aineiston pohjalta. Kirjassa on runsas kuvitus, mm. aiemmin Suomessa julkaisemattomia venäläisiä kuvia meritukikohdista sekä sodan aikaisia ilmakuvia.

***

Suomen sotilaskartoitus 400 vuotta

Maanmittausneuvos Erkki-Sakari Harjun laatima Suomen sotilaskartoituksen historiikki on laajin alaa koskeva tutkimus. Hän käsittelee neljänsadan vuoden ajalta eri aikakausien kartoitusmenetelmiä, kartoitusta suorittaneita organisaatioita sekä esittelee malleja kyseisinä ajankohtina tehdyistä sotilaskäyttöön tarkoitetuista kartoista.

Harjun suorittama perusteellinen tutkimus tuo eri aikakausilta esille useita seikkoja, joita ei ole yleisesti tunnettu. Erityisen kiinnostavat ovat kuvaukset Suomen laaja-alaisesta kartoittamisesta 1700-luvulla sekä Saksan voimakkaasta vaikutuksesta Suomen sotilaskarttalaitoksen perustamisvaiheessa ja tapahtumista toisen maailmansodan aikana.

Sotien jälkeisen kauden jälleenrakennus toi sekin omat haasteensa sotilaskartoitukselle, kun kaikki voimat suunnattiin maamme talouden kehittämiseen ja sodan tuhojen korjaamiseen. Sotilaallisesti arkaluontoisten tietojen joutumista vääriin käsiin yritettiin muun muassa estää puolustusvoimien ajamalla karttatuotteiden sensuurilakihankkeella.

Sotilaskartoitus alkoi uudelleen elpyä 1970-luvulla, jolloin taloudellinen tilanne salli kartantuotannon merkittävän laajentamisen. Samaan aikakauteen liittyivät kylmän sodan tapahtumat, jolloin idän ja lännen välissä olevan Suomen karttatuotanto herätti vieraiden valtioiden edustajien kiinnostuksen.

Kirjan viimeisessä luvussa käsitellään suomalaisen kartastojärjestelmän uudistusta NATO-yhteensopivaksi. Samaan ajanjaksoon liittyy myös kartanvalmistusprosessin muuttuminen digitaaliseksi, eri organisaatioiden keräämiä ja ylläpitämiä paikkatietoja hyödyntäväksi.

***
Valkoiset korpit – A.E. Nordenskiöldin kokoelman karttaharvinaisuudet

Suomalaissyntyisen, tunnustetun tiedemiehen ja tutkimusmatkailijan A. E. Nordenskiöldin kokoelma on yksi alan merkittävimmistä maailmassa. Se sisältää maantieteellis-kartografista aineistoa – kartastoja, kirjoja ja irtokarttoja – 1400-luvulta 1900-luvun alkuun. Ennen vuotta 1800 painettuja karttoja on lähes 24 000. Niiden joukosta yli 50 vuoden ajan kokoelman parissa toiminut karttahistorioitsija Leena Miekkavaara on valinnut teoksessa esiteltävät kartat. Ne ovat kaikki harvinaisuuksia – Nordenskiöldin itsensä hyvin tärkeinä pitämiä, ainoita maailmassa, merkkipaaluja kartografian historiassa, ensimmäisiä lajissaan. Kokoelmassa on jopa karttoja paikoista, joita ei ole olemassakaan!

Kokoelma ostettiin Ruotsista Nordenskiöldin kuoleman jälkeen vuonna 1902. Sitä säilytetään Kansalliskirjastossa. Ainutkertaisuutensa ansiosta kokoelma liitettiin 1997 ensimmäisten kohteiden joukossa Unescon Maailman muisti -luetteloon.
***
Miten Suomesta tuli Suomi

Suomen matka hallan ja sotien runtelemasta köyhästä Euroopan periferiasta maailman vauraimpien hyvinvointivaltioiden joukkoon hakee vertaistaan. Selviytyminen idän ja lännen rajamaana mahdottomilta tuntuvien vaiheiden kautta on yksi maailmanhistorian hämmästyttävimmistä tarinoista. Olemmeko kylmän ja pimeän sitkeyttämä, slaavilaisen melankolian, ruotsalaisen solidaarisuuden ja saksalaisen tehokkuuden outo risteytys, joka on oppinut pitkien etäisyyksien maassa tulemaan toimeen omillaan – ja torjumaan kaiken vieraan?

Ei ole toista maata, jossa kiitosvirretkin lauletaan mollissa ja suosituin joululaulu kertoo häkkiin vangitusta linnusta. ”Sanomaton ikävöinti oli heidän katseessaan”, kirjoitti Maila Talvio kuvatessaan tangoa, joka valtasi suomalaisten sielun. Mutta mikä on ollut Suomen selviytymisen salaisuus? Ehkä Bo Carpelan tuli kuvanneeksi jotain olennaista käyttäessään ilmaisua negatiivinen kyky. Hän tarkoitti sillä taitoa muuttaa tappio, voimattomuus ja epävarmuus henkiseksi voitoksi. Siksikö täällä kaikki haluavat yhä uudelleen katsoa elokuvan, jossa sanotaan, että toiseksi tuli pieni sisukas Suomi?

Tämä kirja on kirjoitettu niille, jotka pohtivat, mitä on olla suomalainen. Lähtökohtana on ajatus, että vain sellaisella kansalla, joka tuntee menneisyytensä, on mahdollisuus hyvään tulevaisuuteen.

Kirja antaa helposti luettavissa välähdyksissä perustiedot Suomen historiasta. Se voi olla avuksi vaikka maahanmuuttajien kotoutuksessa, mutta antaa pohdittavaa asiantuntijoillekin: Onko kirjaan onnistuttu valitsemaan olennaisimmat asiat ja tapahtumat Suomen kiehtovasta matkasta?

Timo Junkkaala (teksti)
Erkki Kuusanmäki (kuvitus)

***

Tampereen seutu kartoin 1950- ja 2010-luvuilla

Tampereen seutu kartoin antaa lukijalleen mielenkiintoisen yleisesittelyn Tampereen seudun kaupunki-, tie- ja rataverkkokehityksestä. Kartat ovat Maanmittauslaitoksen maastokarttoja, jotka ovat 1950-luvulta. Uudet kartat perustuvat vuoden 2015 maastotietokantaan. Kartat ovat kirjan aukeamilla rinnakkain ja näin on helppoa ja mielenkiintoista verrata ja tutkia muutoksia alueella.

Vanhat kartat kertovat nykyisillä asuinpaikoilla sijainneista kohteista, kuten tehtaista ja urheilukentistä. Kunkin alueen merkittävimmät hallinnolliset ja liikenteelliset muutokset on kerrottu sivun alalaidassa olevassa luonnehdinnassa. Teos sisältää lisäksi historiallisia kaupunkikarttoja sekä vanhoja ilma- ja valokuvia Tampereelta 1940-luvulta.

Kirjan tekstit on kirjoittanut tamperelainen toimittaja, tietokirjailija Jari Niemelä, joka on kirjoittanut lukuisia Tampere aiheisia tietokirjoja.

***

Kielletyt Kartat 4 – Suomalaisten sodan ajan kartoitukset

Ajantasainen karttatieto on tehokkaan sodankäynnin perusedellytys. Tästä vaativasta tehtävästä huolehti sekä talvi- että jatkosodan aikana Päämajan Topografinen osasto. Talvisodassa varsinaisesta kartoitustehtävästä huolehti Topografikomppania, jatkosodassa resurssit olivat suuremmat, silloin tehtävästä vastasi Topografipataljoona. Sodanajan karttahuolto käsitti sekä sotatoimille tarpeellisen karttamateriaalin hankkimisen että sen toimittamisen sotatoimiyksiköille. Joukoille toimitettava karttamateriaali oli hyvin kirjavaa käsittäen vanhoja 1920-luvuilla laadittuja karttoja, uusista kartoitus- ja tiedusteluilmakuvauksista valmistettuja ajantasaisia ilmakuvakarttoja ja sotasaaliskartoista muokattuja uusia karttoja.

Tässä kirjassa kerrotaan siitä, mitä eri karttalajeja sotiemme aikana valmistettiin ja millä tavalla työ tehtiin. Erityisen merkittäviksi muodostuivat venäläisilta saadut sotasaaliskartat, varsinkin kun ne kattoivat alueita joista suomalaisten kartat puuttuivat. Tämä aineisto oli niin tärkeätä, että jatkosodan sotatoimialueilla siirryttiin käyttämään venäläistä karttakoordinaatistoa ja osin myös venäläistä kartastojärjestelmää. Kirjassa on kolme pienialaista yhtenäistä kartastoa, Petsamosta, Itä-Karjalasta ja Karjalan kannaksen eteläosasta.
***

Turun seutu kartoin 1950- ja 2010-luvuilla

Turun seutu kartoin antaa lukijalleen mielenkiintoisen yleisesittelyn Turun seudun kaupunki-, tie- ja rataverkkokehityksestä. Kartat ovat Maanmittauslaitoksen maasto- karttoja, joista vanhimmat ovat 1940-luvulta. Uudet kartat perustuvat vuoden 2014 maastotietokantaan. Kartat ovat kirjan aukeamilla rinnakkain ja näin on helppoa ja mielenkiintoista verrata ja tutkia muutoksia alueella.

Vanhat kartat kertovat nykyisillä asuinpaikoilla sijainneista kohteista, kuten tehtaista ja urheilukentistä. Kunkin alueen merkittävimmät hallinnolliset ja liikenteelliset muutokset on kerrottu sivun alalaidassa olevassa luonnehdinnassa. Teos sisältää lisäksi historiallisia kaupunkikarttoja sekä vanhoja ilma- ja valokuvia Turusta.

Kirjan tekstit on kirjoittanut FM, tietokirjailija Mikko Laaksonen, jonka aiemmat teokset ovat Turun seudun arkkitehtuuriopas (yhdessä Juri Nummelinin kanssa, 2013) ja Turun raitiotiet (2008).
________________________________
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160920/36691004/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko