[H-verkko] Arvosteltavaksi: SKS:n syksyn 2016 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Syys 20 16:05:52 EEST 2016


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
****
SKS syksyn 2016 kirjoja


***
MAAMME - ITSENÄISEN SUOMEN KULTTUURIHISTORIA
Tekijä: Marjo Kaartinen (toim.); Hannu Salmi (toim.); Marja( toim.) Tuominen

Satumaa vai Ryysyranta? Rintamamiestalo vai lähiö? Toivo vai katkeruus? Tango vai rock? Pizza vai leipäjono? Pesäpallo vai ilmaveivi?

Suomen itsenäisyyden aika on ollut täynnä suuria muutoksia. Sadassa vuodessa elintaso on kasvanut huimasti ja Suomi on avautunut entistä enemmän maailmalta tuleville vaikutteille. Yhteiset muistot ja sukupolvikokemukset ovat yhdistäneet kansakuntaa siinä, missä lamat ja poliittinen ilmapiiri ovat sitä jakaneet.

Maamme näyttää sanoin ja kuvin, millaista elämä itsenäisessä Suomessa on ollut. Ääneen pääsevät kaikenkirjava kansa ja aikalaislähteet, joiden avulla arkiset kokemukset ja kulttuuri-ilmiöt heräävät henkiin.

Kirjan toimittajat ovat kulttuurihistorian professoreita

***
KISSOJEN MAAILMANHISTORIA
Tekijä: Petri Pietiläinen

Kissasta on tullut 2000-luvun suosituin lemmikkieläin. Tie rakastetuksi lemmikiksi on ollut pitkä ja mutkainen.

Kissojen maailmanhistoria paljastaa syyt sekä kissavihaan että kissarakkauteen. Miten afrikanvillikissasta tuli sylissä kehräävä kotikissa? Historiansa aikana kissat on liitetty yön jumalattariin, niitä on vainottu ja hyödynnetty viljavarastojen vartijoina. Monista on tullut lopulta maailmankuuluja.

Kissan osa ihmisen kumppanina on ollut vuosituhansien aikana vaihteleva ja koskettavakin. Kissa ei ole kuitenkaan koskaan menettänyt itsenäistä ja salaperäistä luonnettaan.

Filosofian lisensiaatti ja palkittu tietokirjailija Petri Pietiläinen on kirjoittanut teokset Koirien maailmanhistoria (2013) ja Koirien Suomi (2014). Pietiläinen tunnustautuu kissaihmiseksi.
***
ELÄIN JA IHMINEN - MIKÄ MEITÄ YHDISTÄÄ?
Tekijä: Helena Telkänranta

Pitävätkö koirat Mozartista? Onko delfiineillä nimet? Käyttävätkö eläimet päihteitä? Näkevätkö linnut unia laulamisesta?

Monia perinteisesti vain ihmismäisinä pidettyjä piirteitä esiintyy myös eläinmaailmassa. Tietyt eläimet oppivat laskemaan, toiset ymmärtävät sanoja tai säveltävät lauluja. Apinat vaativat reilua peliä ja kissat voivat olla vasentassuisia. Uusin tieto eläimistä yllättää meidät: eläimillä ja ihmisillä on paljon enemmän yhtäläisyyksiä kuin usein uskomme.

Tämä kirja vie lukijan kurkistamaan eläinten mieleen. Se tuo eteemme ällistyttäviä faktoja niin lemmikeistämme kuin muistakin eläimistä ja kertoo jotain olennaista myös ihmisenä olemisesta.

Helena Telkänranta on eläinten käyttäytymistä ja kognitiota tutkiva evoluutiobiologi sekä palkittu tiedetoimittaja ja tietokirjailija. Hänen edellinen kirjansa Millaista on olla eläin? huomioitiin mm. Tieto-Finlandia-ehdokkuudella.
***
PUNAISET PILARIT - SUOMALAINEN GRANIITTI TSAARIEN PIETARISSA
Kirjailija: Yrjö Kaukiainen

Vuosien 1700 ja 1850 välillä Euroopan hallitsijat käyttivät valtavia summia mahtavien rakennusten pystyttämiseen, eikä suurvalta Venäjä ollut poikkeus. Jo keisarinna Elisabetin aikana maassa rakennettiin palatseja kahden Versailles’n edestä.

Mahtirakentaminen näkyi myös Venäjään liitetyssä Kaakkois-Suomessa, josta tuli ensimmäiseen maailmansotaan asti lähes kaikki Pietarin rakentamiseen tarvittu graniitti.

Pietarin lukuisat kadut, kanavat, sillat samoin kuin Iisakin kirkon toista sataa pylvästä tai maailman suurin, Aleksanteri I:n kunniaksi pystytetty monoliitti ovat suomalaista, Virolahdelta louhittua punagraniittia. Rakennushankkeet kertovat havainnollisesti ajasta, jolloin raskas työ oli koneiden sijasta lihasvoiman, vipujen ja taljojen varassa.

Punaiset pilarit – suomalainen graniitti tsaarien Pietarissa on elävä aikamatka keisarillisen pääkaupungin historiaan. Teos on runsaasti kuvitettu alkuperäisillä louhintaa ja rakennustöitä kuvaavilla piirroksilla.’
***
SITAATTIEN SALAT - MITÄ JOKAISEN TULEE TIETÄÄ SUOMALAISESTA KIRJALLISUUDESTA
Tekijä: Tuula Uusi-Hallila; Anne Helttunen

Kyltyyri, kyltyyri, kyltyyri! Puheesi on kärpäsen surinaa korvissani. Hattivatit ja katajainen kansa, aika velikultia. Tutulta kuulostaa, mutta mistä nämä lentävät lauseet ovat peräisin?

Sitaattien salat herättää henkiin kirjallisuuden tutut henkilöt, paikat ja sanonnat. Kuka onkaan Kauppa-Lopo tai Shemeikka? Kenen päässä syntyivät siniset ajatukset? Onko Impivaara hyvä vai paha paikka? Älä jää tuleen makaamaan vaan ota sitaateista selvää.

Sitaattien salat esittelee kieleemme ja kulttuuriimme juurtuneita sanontoja, joihin törmäämme jatkuvasti mediassa ja puheessa. Kirja kertoo, mitä jokaisen tulee tietää kirjallisuudesta, ja pelastaa pulasta ne, jotka eivät ole ehtineet lukea kirjallisuutemme kaikkia klassikoita.
***
MERKILLISET NIMET - TARINOITA YRITYSTEN JA TUOTTEIDEN NIMISTÄ
Tekijä: Timo Leppänen

Miksi Lumene on Lumene? Mistä Ikea tulee? Miksi Posti muutti nimensä Itellaksi ja takaisin Postiksi?

Tutut kaupalliset nimet ylittävät uutiskynnyksen ja herättävät tunteita varsinkin vaihtuessaan. Moni muistaa Merita Pankin lanseerauksen ja Telen muuttumisen Soneraksi – Postin Itella-kaudesta puhumattakaan.

Merkilliset nimet kokoaa yhteen yli sata tarinaa suomalaisille tuttujen yritysten ja tuotteiden nimistä. Osa nimistä on syntynyt sattumalta, osa tarkan analyysin tuloksena. Tässä kirjassa ääneen pääsevät nimien keksijät, jotka kertovat mistä nimet ovat tulleet, mitä ne tarkoittavat ja miten lukuisten nimi-ideoiden joukosta valittiin se oikea.

Nimet ovat konkreettinen tapa, jolla yritykset erottuvat kilpailijoistaan. Toiminimet ja tavaramerkit ovat yritysten omaisuutta, joiden oikeuksista taistellaan välillä oikeussaleissa. Kirja kertoo, miten esimerkiksi Stockmann reagoi halpakauppaketju Tokmannin nimeen ja mikä Ingmanin levite sai Valion aloittamaan viisivuotisen oikeuskiistan.

Timo Leppänen (s. 1979) on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen maisteriksi ja työskennellyt muun muassa mainostoimisto Bob Helsingissä ja Taivas-konsernissa.
***
SKETSOFRENIA - SATA SUOMALAISTA SKETSIHAHMOA
Tekijä: Susan Heikkinen

Oliko sinunkin luokallasi Matti Pikkuvanhanen? Puuttuuko lähikaupan kassa ostosvalintoihisi ja yksityiselämääsi? Muistuttaako vävysi Uuno Turhapuroa? Höylääkö pomosi kaiken firman piikkiin?

Sketsihahmot paljastavat ihmisyydestä jotain sellaista, josta mielellään vaietaan. Heidän joukostaan löytyy totuuden torvia, paskanpuhujia, työelämän sankareita, hulluja ja humalaisia. Sketsofrenia kokoaa yhteen sketsihahmojen helmet ja tunkeutuu heidän sielunmaisemaansa.

Nippelitiedon ystäville kirja tarjoaa aimo annoksen hahmoanekdootteja ja hokematriviaa. Kenen kirosana oli jumantsuigula? Entä montako Jani-Petteriä Suomessa on? Onks Viljoo näkyny?

Susan Heikkinen on toimittaja, jonka varhaisimmat muistot tv-viihteestä ovat Spede Show ja älywapaa palokunta.
***
TUHANSIEN MOKIEN MAA - TUNAROINNIN SUOMEN HISTORIA
Tekijä: Vesa Sisättö

Suomen historia on täynnä erehdyksiä, kämmejä ja tunarointeja. Joskus virheet on pyritty aktiivisesti unohtamaan, toisinaan mokasta on hampaat irvessä väännetty menestystarina.

Virallisen historiankirjoituksen katveessa kukkii tunaroinnin Suomen historia: Helsinki perustettiin väärään paikkaan, Oulussa pamahti eikä Kekkonenkaan osannut lopettaa ajoissa – mutta mikä on Suomen historian suurin virhe?

Mokaamisen syynä voi olla huono onni, mutta useammin kysymyksessä on jääräpäisyys tai silkka tyhmyyys. Tuhansien mokien maa kertoo 50 tarinaa kämmäilyistä ja kommelluksista, joista myös nykyajan päättäjillä ja projekti-Paavoilla olisi opittavaa.

Vesa Sisättö (s. 1969) on kirjailija, toimittaja ja vankkumaton erehtymisosaaja.
***
MIINA SILLANPÄÄ - EDELLÄKÄVIJÄ
Tekijä: Aura Korppi-Tommola

Miina Sillanpää (1866-1952) oli Suomen ensimmäinen naispuolinen ministeri ja pitkäaikainen kansanedustaja, jonka tarina kulki köyhästä torpan tytöstä suomalaisen politiikan tasa-arvon symboliksi.

Sillanpää oli aikansa suuri kansalaisvaikuttaja, joka ajoi erityisesti yhteiskunnan vähäosaisten asiaa. Hänen aloittamansa työn jälki näkyy edelleen monilla yhteiskunnan alueilla, ja Sillanpään henkistä perintöä vaalitaan useissa hyvinvointialan järjestöissä.

Kirja kertoo, kuinka muun muassa naisten oikeudet ja lastensuojelu ovat kehittyneet Sillanpään aikana ja sen jälkeen. Samalla valaistaan ihmisoikeuksista käytävää kansainvälistä keskustelua, jonka äänenpainot ovat nykyään hämmästyttävän samanlaisia kuin edelläkävijä Miina Sillanpäällä yli sata vuotta sitten.

Kirjan kirjoittaja, professori Aura Korppi-Tommola, on tunnettu lastensuojelun ja naishistorian tutkija.
***
MAKKABI - HELSINGIN JUUTALAISEN URHEILUSEURAN HISTORIA
Tekijä: Rony Smolar; Adiel Hirschovits

Makkabi – Helsingin juutalaisen urheiluseuran historia kertoo Helsingin juutalaisen urheiluseura Makkabin vaiheikkaan historian 1900-luvun alusta nykyaikaan. Makkabi on ollut tärkeä yhdysside identiteettiään hakevien juutalaisnuorten keskuudessa siitä lähtien, kun ruumiillista kulttuuria vierastaneen juutalaisyhteisön jäsenet päättivät perustaa urheiluseuran 1900-luvun alussa.

Alun perin Stjärnan-nimellä toimineen Makkabin väreissä on sittemmin kilpaillut moni kansallisella ja kansainvälisellä tasolla menestynyt urheilija olympiavoittaja Elias Katzista maajoukkuejalkapalloilija Roni Porokaraan ja jääkiekkoilija Kim Hirschovitsiin.

Helsingin Makkabi on maailman vanhimpia keskeytyksettä toimineita juutalaisia urheiluseuroja. Kauniisti kuvitettu teos valottaa seuran historiaa ja kurkistaa myös sen kokemien vastoinkäymisten taakse, mutta paljastaa samalla huvittaviakin anekdootteja ja esittelee juutalaisyhteisön vaiheita Suomessa.

***
KULKUKAUPPIAISTA KAUPPANEUVOKSIIN - ITÄKARJALAISTEN LIIKETOIMINTAA SUOMESSA
Tekijä: Pekka Nevalainen

Menneinä vuosina Suomen maaseudulla nähtiin usein laukkuryssiä: pitkäpartaisia miehiä, jotka myivät kankaita ja pikkutavaraa kantamistaan laukuista tai hevostensa kuormista.

Nämä miehet hallitsivat pitkään Suomessa harjoitettua kiertokauppaa. Heidän kulkukauppansa oli pitkät ajat laitonta, sillä se oli ulkomaalaisilta kiellettyä. Viranomaisten ja suomalaisten kilpailijoiden painostuksesta huolimatta toiminta jatkui, koska sille oli oikeasti tarvetta.

Kiertokaupalla oli merkityksensä maaseudun tavarantarjonnassa. Oman lukunsa muodosti myös toiminta aivan toisella alalla: vaatetusteollisuudessa, jonka tunnetuimpia saavutuksia olivat James-farmarit.

Kulkukauppiaista kauppaneuvoksiin on ensimmäinen yleisesitys itäkarjalaisten liiketoiminnan kaikista osa-alueista.
***
AATTEITA JA OSAKUNTAHENKEÄ : HÄMÄLÄIS-OSAKUNNAN HISTORIA 1970-2015
Tekijä: Lari Ahokas

Hämäläis-Osakunnan historian kolmas osa Aatteita ja osakuntahenkeä kattaa osakunnan historian vuodesta 1970 nykypäivään. Teoksen ilmestyessä tulee kuluneeksi 150 vuotta Hämäläis-Osakunnan toiminnan uudelleen käynnistymisestä vuonna 1865. Itsenäinen teos tarjoaa odotetun jatkon Seppo Kuusiston kahdelle aiemmalle historiateokselle (1978).

Tarkastelun kohteena olevaa ajanjaksoa sävyttävät monet muutokset osakunnan toimintaympäristössä. Helsingin yliopiston osakuntalaitos oli 1970-luvun alkuun tultaessa ajautunut kriisiin ja sen ennustettiin päätyvän historian romukoppaan muutamassa vuodessa. Hämäläis-Osakunta oli yksi harvoja osakuntia, jotka kykenivät uudistamaan toimintaansa ja tarjoamaan palveluitaan yhä laajemmalle opiskelijajoukolle. Näistä ajoista lähtien osakunta onkin ollut jäsenmäärältään Suomen suurin.

Hämäläis-Osakunnan asema on näkynyt myös sen toiminnassa kuluneina vuosikymmeninä. Itsenäinen ja vakavarainen osakunta on ”kuntana kunnan sisällä” ollut toiminnaltaan usein enemmän kuin vain ylioppilaskunnan osa ja monesti jännitteisessä suhteessa emoyhteisöönsä.

Teos tuo uutta näkökulmaa Helsingin yliopiston opiskelijoiden aatteelliseen kehitykseen 1970-luvulta nykypäivään yliopiston suurimman opiskelijayhteisön kautta tarkasteltuna. Yhteen opiskelijayhteisöön keskittyvänä pitkittäiskatsauksena teos tarkentaa kuvaa viime vuosikymmenten opiskelijamaailmassa vaikuttaneista aatesuuntauksista, niiden kehityksestä ja keskinäisestä vuorovaikutuksesta.

Poliittisen opiskelijaliikkeen vuosina Hämäläis-Osakunta joutui poikkeuksellisen voimakkaan puoluepoliittisen kamppailun kohteeksi, jonka jälkivaikutus tuntui vielä pitkään seuraavallakin vuosikymmenellä. Silti osakunta muodosti myös tukikohdan monille nouseville kansalaisliikkeille. 1990-luvun poliittiset ja yhteiskunnalliset muutokset merkitsivät osakunnan paluuta jälleen osakuntalaisen tradition linjoille.

Viimeksi kuluneen puolen vuosisadan aikana Hämäläis-Osakunta on lyönyt leimansa paitsi Helsingin yliopiston opiskelijaelämään, myös lukuisille muille elämänaloille. Ilman sitä näyttäisivät toisenlaisilta koko Suomen rockklubiskene, pääkaupunkiseudun teatteritarjonta kuin kolmostien linjauskin.
***
LUENTOJA SUOMALAISESTA MYTOLOGIASTA
Tekijä: Castrén; M. A.

Matthias Alexander Castrénin (1813-1852) Luentoja suomalaisesta mytologiasta on avainteos suomalaisen mytologian tutkimuksen historiassa. Teos ilmestyy nyt ensimmäisen kerran suomeksi käännettynä.

M. A. Castrén tunnetaan siperialaisten kansojen parissa työskennelleenä kielitieteilijänä ja tutkimusmatkailijana, mutta hän oli erityisen kiinnostunut suomalaisuudesta. Luentoja suomalaisesta mytologiasta pohjautuu vahvasti Castrénin omiin kenttätyökokemuksiin.

Castrénin mytologialuennot ovat tärkeä osa suomalaisen uskontotieteen, kielitieteen ja etnologian historiaa. Yleistajuinen ja elävästi kirjoitettu teos avaa kiinnostavan näkökulman mytologiantutkimuksen pioneerivaiheisiin, ja se soveltuu sekä tutkijoiden että muiden aiheesta kiinnostuneiden käyttöön.

Teoksen kääntäjä ja toimittaja FT Joonas Ahola on muinaisskandinaavisen kielen ja mytologian historian tuntija.

Teos on Kalevalaseuran tuottama.
Kääntänyt: Joonas Ahola

***
ESSI RENVALL
Tekijä: Tarja Kekäläinen

Lahjakas, sisukas ja omaperäinen – nämä sanat kuvaavat oululaissyntyistä kuvanveistäjää Essi Renvallia (1911-1979). Aikansa seurapiirikaunotar ja tiedotusvälineiden kestosuosikki pystyi ansaitsemaan elantonsa taiteellisella tuotannollaan, innostaen ja kohahduttaen räväköillä mielipiteillään ja tempauksillaan.

Teos esittelee Essi Renvallin elämää ja tuotantoa. Samalla se tarjoaa samalla näköalapaikan Suomen kulttuuri- ja taidepiireihin 1930-1970-luvuilla. Julkaisu vie kuvataiteista ja historiasta kiinnostuneen lukijan aikamatkalle kuvanveistäjän arkeen, maailmanmatkaajan seikkailuihin ja ennen kaikkea omaperäiseen taiteeseen.
***
ESTER HELENIUS - VÄRIHURMION PALVOJA
Tekijä: Tutta Palin

Hämeenlinnan Taidemuseon näyttelyn yhteydessä julkaistava kirja valottaa Ester Heleniuksen (1875-1955) taiteilijantietä ja tuotantoa koko hänen 1890-luvulta 1950-luvulle ulottuneen uransa ajalta. Se on ensimmäinen laajempi tutkimus tästä omana aikanaan yhtä hyvin suuren yleisön kuin kriitikoidenkin tuntemasta ja arvostamasta taiteilijasta.

Heleniuksen herkkävireinen ja tunnevoimainen värimaalaus ammensi ranskalaisesta taiteesta ja kulttuurista mutta käsitteli myös suomalaiseen kansanelämään liittyviä teemoja. Lukuisilta Pariisin-matkoiltaan hänellä oli tuomisinaan Montparnassen kahviloissa ja kaduilla piirrettyjä henkilökuvia.

Kirja sijoittaa Heleniuksen aikansa kulttuurisiin virtauksiin ja sosiaalisiin verkostoihin. Ydinaineistona ovat Hämeenlinnan Taidemuseon kokoelmat, ennen muuta Ester Heleniuksen testamenttikokoelma ja M. S. Elomaan lahjoituskokoelma.
***
PALAVAT TORNIT - OTTEITA SUOMEN TAITEEN 1980-LUVUSTA
Tekijä: Timo Valjakka

Kuvataiteen 1980-luku oli myrskyisä vuosikymmen, jolloin muurit murtuivat ja uusi, yksilöllisesti ajatteleva taiteilijapolvi nousi esiin. He tekivät suuria ja voimakkaita maalauksia, arvoituksellisia veistoksia sekä monikerroksisia video- ja valokuvateoksia, jotka valloittivat museot ja galleriat.

Runsaasti kuvitettu Palavat tornit tarjoaa elämyksellisiä näkökulmia 1980-luvun taiteen kiihkeisiin vuosiin, mutta asettelee samalla taiteen ilmiöt laajempaan yhteiskunnalliseen kehykseen. Kirjan kirjoittajat ovat tunnustettuja asiantuntijoita, osa 1980-luvun kuohut itse kokeneita.

Kääntänyt: Mike Garner

***
TALO HELSINGIN YTIMESSÄ - HAARTMANIN PUUTARHASTA KENRAALIEN TALOKSI
Tekijä: Rönkkö; Marja-Liisa

Epätavallisen runsaskoristeinen tiilitalo historiallisen Helsingin ytimessä, Liisanpuistikon reunassa on herättänyt uteliaisuutta ja antanut aihetta lukuisille tarinoille yli 130 vuoden ajan. Yleisessä tiedossa on ollut vain arkkitehti, Albert Mellin, sekä muurausvuosi 1884, joka on ikuistettu talon otsaan.

Vuonna 1992 saneeratun talon uudet omistajat alkoivat kiinnostua kotitalonsa vaiheista, ja nykyisistä asukkaista pitkäaikaisin, Helsingin historian tuntija ja tietokirjailija Marja-Liisa Rönkkö tarttui aiheeseen. Muurien takaa paljastui arkkitehdin alun perin itselleen suunnitteleman talon monipolvinen historia. Myöhempiä omistajia ovat olleet mm. joensuulainen tukkukauppias P.P. Parviainen sekä Puolustusvoimat, joka sotienvälisenä aikana sijoitti taloon Ilmavoimien esikunnan.

Kirja kertoo tontin ja talon koko tarinan, joka samalla on Helsingin ja erityisesti Kruununhaan historia pähkinänkuoressa. Kaupunkikuvan, historiallisten tapahtumien ja merkkihenkilöiden rinnalle päärooliin on nostettu asukkaiden henkilöhistoriat.
***
***
KAUPUNKI TAPAHTUMIEN NÄYTTÄMÖNÄ
Tekijä: Mervi Kaarninen; Tanja Vahtikari; Timo Vilén

Kaupunki tapahtumien näyttämönä tarkastelee modernia kaupunkia erilaisten tapahtumien, näkemisen ja kokemisen näkökulmista. Miten ja miksi kaupungit ovat asettuneet näytille? Miten kaupungit on nähty toisten kaupunkien, suurten tapahtumien sekä vaihtoehtoisten tulevaisuuksien ja menneisyyksien kautta?

Teos piirtää monikerroksisen kuvan paitsi erilaisista kaupunkitapahtumista, myös ystävyyskaupunkitoiminnan historiasta. Se kertoo, millaisina Berliinin, Rooman ja Helsingin tapaiset kaupungit ovat näyttäytyneet esimerkiksi opiskelijoiden ja kulttuurimatkailijoiden silmin. Tapahtumista oman lukunsa saavat muun muassa Helsingin 400-vuotisjuhla (1950) ja Moskovan nuorisofestivaali (1957).

***
KUMMAT KUVAT - NÄKÖKULMIA VALOKUVAN KULTTUUREIHIN
Tekijä: Harri Kalha

Teoksen yhdeksän artikkelia syventyvät 1900-luvun alun kuvakulttuuriin. Taidekuvien sijaan tarkastellaan populaarikuvastoa: valokuvia ja postikortteja sekä viihteen ja taiteen rajankäyntiä.

Artikkelit lähestyvät eri näkökulmista aikansa uusien medioiden moninaisuutta, valo- ja elokuvan historiaa, valokuvan pop-kulttuuria, kuvamanipulaation ja surrealismin historiaa. Aikakausi, jota leimaa teknologinen rationalismi, tarrautui kuvissaan mielikuvitukseen, poikkeavuuksiin ja magiikkaan. Tarkastelun keskiössä ovat fantasia ja visuaalinen nautinto.

Teos on suunnattu alan tutkijoiden ohella kuvataiteen ja visuaalisen kulttuurin harrastajille sekä mediakulttuurin varhaisvaiheista kiinnostuneille. Teos kannustaa pysähtymään arjen kuvien eteen, lukemaan niitä aktiivisesti.

***
USKONTO JA KEHITYS - NÄKÖKULMIA SUOMALAISEEN KEHITYSYHTEISTYÖHÖN JA -TUTKIMUKSEEN
Tekijä: Elina Vuola

Mikä on kehityksen ja uskonnon suhde? Mitä kehitys tarkoittaa uskonnon näkökulmasta ja mitä uskonnollistaustaiset kehitysyhteistyöjärjestöt tekevät? Edistävätkö vai estävätkö ne kehitystä ja inhimillistä hyvinvointia?

Kehitystutkimuksessa ja -politiikassa uskontoon liittyvät kysymykset on yleensä joko kapeasti liitetty lähetystyöhön ja sen historiaan tai – vielä tavallisemmin – niitä ei ole käsitelty juuri mitenkään.

Kirjassa tarkastellaan uskonnon monimuotoista suhdetta kehitykseen teoreettisesti ja käytännöllisesti. Uskonnon merkitys kasvaa globaalisti, ja kehitysrahoituksessa muiden kuin valtiollisten toimijoiden merkitys voimistuu.

Useimmat teoksen kirjoittajista toimivat tutkimuksen lisäksi järjestökentällä ja heillä on pitkä kokemus suomalaisessa kehitysmaaliikkeessä. Teoksen toimittaja Elina Vuola on teologian tohtori, joka työskentelee akatemiaprofessorina Helsingin yliopistossa.
***
ÄÄNIMAISEMISSA
Tekijä: Helmi Järviluoma; Ulla Piela

Miltä sauna kuulostaa? Entä rautatieasema, luonto, tori, kaupalliset äänet ja mainosmusiikki?

Äänimaisemissa on tähän mennessä laajin suomenkielinen teos äänimaisemista. Kirjan lukijalle selviää, miten arkipäivän ääniä koetaan ja muistellaan ja miten niistä kerrotaan. Voiko vanhaa valokuvaa käyttää äänimaisematutkimuksen lähteenä, miten äänimaisemaa hyödynnetään matkailussa? Millaisin keinoin säveltäjä voi luoda teokseensa tunnun myyttisistä tai uhatuista äänimaisemista? Ääni on myös tarinankerronnan ja dramaturgian väline, jota hyödynnetään mediateollisuudessa, elokuvassa ja radio-ohjelmissa.

Artikkelikokoelma sisältää alan tuoreinta tutkimustietoa ja soveltuu eri korkeakoulujen opintovaatimuksiin.
***
TERIJOEN LAUKAUSTEN PITKÄ KAIKU - MIHAIL HERZENSTEININ MURHA TOISEN SORTOKAUDEN TAUSTALLA
Tekijä: Marina Vituhnovskaja-Kauppala

Venäjän duuman jäsenen, taloustieteilijä Mihail Herzensteinin, murhalla oli suuri merkitys Suomen ja Venäjän suhteille toisen sortokauden aikana. Kirjassa kerrotaan tästä merkittävästä poliittisesta murhasta, sen tutkinnasta ja kolme vuotta kestäneestä oikeusjutusta.

Murhajutun päätapahtumapaikkoina olivat Terijoki ja Kivennapa. Kun murhan tekijöiksi paljastuivat keisarin suosiossa olevat venäläiset äärinationalistit, tuloksena oli jyrkkä vastakkainasettelu Venäjän valtiovallan ja Suomen oikeuden välillä. Tämä lisäsi osaltaan jännitystä Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin. Teos valottaa myös sitä, miten äärioikeistolainen ideologia kehittyi Venäjällä ja miten se vaikutti natsi-ideologian muotoutumiseen.

***
KILPISJÄRVEN POLIITTINEN LUONTO - MATKOJA KÄSIVARREN KULTTUURIMAISEMASSA
Tekijä: Tapio Nykänen; Leena Valkeapää

Miksi Kilpisjärven ympäristössä ei ole kansallispuistoa? Kuuluuko poro luontoon? Miksi nyt pohditaan, mitä maisemalle pitäisi tehdä?

Enontekiön Käsivarsi on suomalaisittain ainutlaatuista seutua. Alueella sijaitsevat Suomen ainoat yli tuhatmetriset tunturit sekä maan korkein kohta Halti. Kalkkipitoinen maa elättää kasvistoa, jota ei muualla maassa tavata. Kilpisjärven ympäristöllä on suurta kansallista merkitystä sekä matkailun että tieteen näkökulmista.

Saamelaisille Käsivarsi on muinaista kulttuurimaisemaa, jota esi-isät ovat asuttaneet ylimuistoiset ajat. Satunnaisen kulkijan silmään autiolta näyttävä tunturimaa on porosaamelaisten kotipiiriä, jossa he yhä elävät.

Kilpisjärven poliittinen luonto. Matkoja Käsivarren kulttuurimaisemassa tarjoaa uusia näkökulmia Käsivarteen. Samalla se kertoo erilaisten luontokäsitysten taustalla olevista arvovalinnoista ja niiden konflikteista. Monitieteisen teoksen tekstit käsittelevät Kilpisjärven seudun luontoa ja kulttuureja yhteiskuntatieteen, taiteellisen ajattelun, kielentutkimuksen, oikeustieteen, luonnontieteen ja matkailututkimuksen näkökulmista.

***
YHDESSÄ ILMAKEHÄSSÄ - TIETEEN HUIPULLE YDINTURMAN JÄLJILTÄ
Tekijä: Mai Allo

Suomi kuuluu ilmakehätieteissä maailman kärkikaartiin. Fysiikan professori Markku Kulmalan luotsaama tutkijaverkosto tekee sekä tieteellisiä läpimurtoja että tuottaa niille teollisia sovelluksia, kuten hiukkaslaskureita.

Tämä kirja kertoo, miten muutaman poikkeusyksilön haparoivasta ideasta kasvoi kansainvälisesti palkittu tieteen huippuyksikkö. Kirja kuvailee myös luonnontieteilijän arkea ja näyttää, mitä laboratorioissa ja havaintoasemilla tehdään ja miten se liittyy uuteen teknologiaan. Samalla paljastuu, miten kokonaisen tutkimusohjelman johtolanka löytyi Tsernobylin ydinkatastrofin jäljiltä.
***
MITÄ MAALAISKANSA LUKI? - KIRJASTO, KIRJAT JA KIRJOJA LUKEVA YHTEISÖ KARSTULASSA 1861-1918
Tekijä: Tarja-Liisa Luukkanen

Keskisuomalaiseen Karstulaan perustettiin kirjasto 1860-luvun alussa. Kun paikkakunnalla oli kirjasto, kaikkein köyhinkin saattoi lukea huomattavan määrän kirjoja.

Tutkimus tarkastelee lukemista ja kirjallisia aineistoja yhteydessä siihen yhteiskunnan muuttumiseen, joka kunnassa tapahtui autonomian kauden jälkipuoliskolla. Kirjat saapuivat maagiseen rahvaanuskon, loitsujen ja taikojen maailman, edustaen perinteisestä rahvaanuskosta poikkeavia tapoja ymmärtää, selittää ja hallita ympäröivää maailmaa.

Vielä 1880-luvulla paikkakunnan ehdottomasti suosituinta lukemista oli uskonnollinen kirjallisuus. Lainatuin kirjailija oli Martti Luther. Kirjaston tarjoama kirjallisuus antoi kuitenkin mahdollisuuden tutustua esimerkiksi lakiteksteihin, maailmanhistoriaan, rationaalista maailmankuvaa edustaviin luonnonilmiöiden selityksiin ja romaanikirjallisuuteen.

Kirjaston sisällöstä ja lainaustiedoista säilyneet lähteet ja maalaiskunnan elämästä kertovat dokumentit tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tarkastella, mitä maalaisväestö luki, mikä oli aktiivilukijoiden osuus väestöstä ja millaisia tiedollisia sisältöjä paikkakunnan kirjasto tarjosi luettavaksi.
***
PUHEESTA TEKSTIKSI - PUHEEN KIRJALLISEN ESITTÄMISEN ALUEITA, KEINOJA JA RAJOJA
Tekijä: Pirkko Nuolijärvi; Liisa Tiittula

Puhe ja kirjoitus ovat olemukseltaan erilaisia, eikä puheen muuttaminen kirjoitukseksi ole ongelmatonta. Puhe on äänellistä, ja ääni on hetkellistä. Kirjoitus taas on visuaalista, kirjoittajasta ja kirjoitushetkestä irrallaan olevaa. Puheen siirtäminen kirjoitukseksi on kuitenkin monissa tilanteissa tarpeen. Saamme usein nähdäksemme tekstiä, jonka takana on puhetta: luemme lehdistä haastatteluja tai katsomme tekstitettyjä televisio-ohjelmia.

Teoksen artikkelit valottavat sitä, millaisilla keinoilla puhetta siirretään kirjoitukseksi ja miten teknologia on vaikuttanut siirtämiseen. Kirja on tarkoitettu niille, joiden tehtäviin kuuluu siirtää puhetta kirjoitetuksi tekstiksi, sekä kielen, viestinnän ja kääntämisen opiskelijoille ja tutkijoille.
***
TARINA JA TULKINTA - TUTKIMUS KANSANKERTOJISTA.
Tekijä: Anna-Leena Siikala

Teos on tutkimus kerronnan yleisistä säännönmukaisuuksista, kertojan persoonallisuuden, maailmankatsomuksen ja elämänkokemusten vaikutuksesta tarina-aiheiden valintaan ja käsittelyyn. Se perustuu Etelä-Pohjanmaalla kolmen vuoden aikana tehtyjen kenttätyöretkien aineistoon.
***
TUNTEITA JA TUNTEMUKSIA SUOMALAISESSA KIRJALLISUUDESSA
Tekijä: Anna Helle; Anna Hollsten

Millaisin keinoin kirjallisuus koskettaa lukijaa, hämmentää, provosoi ja sovittelee? Miten tekstit vaikuttavat affektiivisesti henkilökohtaisella, sosiaalisella, kulttuurisella ja poliittisella tasolla?

Teos etsii vastauksia näihin kysymyksiin esittelemällä kirjallisuuden ja tunteiden tutkimuksen laajaa kenttää. Artikkeleiden aiheet vaihtelevat henkilöhahmojen kokemien tunteiden tutkimisesta runokielen affektiivisuuteen, lukijan tunteisiin ja kaunokirjallisuuden merkitykseen tunneyhteisöjen rakentumisessa. Kirjassa käsitellään sekä yksittäisiä teoksia klassikoista nykykirjallisuuteen että kirjallisuuden affektiivisen vaikuttamisen mekanismeja yleisemmin.

Kirja soveltuu oppikirjaksi yliopisto-opetukseen ja tietokirjaksi kirjallisuuden alan ammattilaisille ja harrastajille.
***
KANSALLISEN KATVEESTA - SUOMEN KIRJALLISUUDEN YLIRAJAISUUDESTA
Kansallisen katveesta - Suomen kirjallisuuden ylirajaisuudesta KANSALLISEN KATVEESTA –

Globalisoituvassa maailmassa on yhä enemmän tarvetta tutkimukselle,  joka kykenee ottamaan huomioon kansallisten rajojen yli tapahtuvan ihmisten ja ajatusten liikkeen. Suomi ja suomalainen kirjallinen  kulttuuri ovat – ja ovat aina olleet – osa laajempaa globaalia kulttuuria, jossa vaikutteet kulkevat moneen suuntaan samanaikaisesti.  Miten siis tutkia Suomen kirjallisuutta ylirajaisena tai transnationaalisena ilmiönä?

Kansallisen katveesta -teos johdattaa lukijan metodologisen  nationalismin ympärillä käytyyn ajankohtaiseen teoreettiseen keskusteluun ja tarjoaa konkreettisia esimerkkejä kansallisista  lähtökohdista irtautuvasta tutkimuksesta. Se kannustaa niin tutkijoita kuin opiskelijoita kehittämään omiin tarkoituksiinsa sopivia ajattelu- ja toimintamalleja, jotka auttavat pitämään mielessä kirjallisella kentällä tapahtuvan jatkuvan liikkeen.
 ***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160920/c9666e0b/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko