[H-verkko] Arvosteltavaksi: Gaudeamuksen syksyn 2016 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Syys 13 16:57:39 EEST 2016


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

Gaudeamuksen syksyn 2016 kirjoja

***
Carl-Gustav Lindén: Nokian valtakunta (10/2016)

Mahtivuosinaan Nokia vei Suomen maailmankartalle. Suomi tunnettiin Nokialandiana, matkapuhelinten luvattuna maana. Menestystarina nostatti ennennäkemättömän ylpeyden ja uhon, jonka vuoksi matkapuhelinbisneksen romahdus oli kylmä kylpy koko suomalaiselle itsetunnolle.

Nokian valtakunta kaivautuu ”hullujen vuosien” ytimeen ja selvittää, miten koko Suomi viritettiin suuryhtiön taajuudelle taloudessa, politiikassa ja hallinnossa. Nokian ja eliitin intressit kohtasivat kulissien takana, ja poliitikot ohjasivat päätöksentekoaan Nokian eduksi. Keille vaalirahat menivät? Kuinka Nokia vaikutti suomalaiseen yhteiskuntaan? Mitä virheistä voidaan oppia?

Teos on syvällinen analyysi Suomen historian vaiheesta, jota mukana olleiden on yhä vaikea ymmärtää. Se on kertomus omalaatuisista tapahtumista pienessä maassa, jonka globaali yritys oli kietonut lonkeroihinsa. Teokseen on haastateltu useita suomalaisen politiikan ja talouselämän vaikuttajia, jotka ovat halunneet avata vaiettuja ilmiöitä.
***
Miia Ijäs: Varjoista valtaistuimelle (09/2016)

Talvella 1576 Krakovaan, kuninkaiden kaupunkiin, saapuu toivoa täynnä oleva keski-ikäinen ylhäisönainen. Puola tarvitsee hallitsijan, ja ehdolla kuningattareksi on monien yllätykseksi Anna Jagellonica, kuuluisan dynastiansa viimeinen. Vuosikymmenten odotuksen jälkeen hän on myös päätymässä naimisiin.

Varjoista valtaistuimelle kertoo historian katveeseen jääneen Anna Jagellonican vaiheiden kautta kuninkaallisen naisen elämästä ja valintamahdollisuuksista uuden ajan alun Euroopassa. Samalla se kuvaa vallankäyttöä, diplomatian syntyä sekä kuohuvaa poliittista ja uskonnollista kulttuuria renessanssiajan Puolassa ja yleisemmin Itämeren valtapiirissä.

Annan nuorempi sisar Katarina oli päätynyt Ruotsin kuningas Juhana III:n puolisoksi, ja Puolan-Liettuan unionin sijainti Ruotsin, nousevan Venäjän ja Osmani-imperiumin välissä teki siitä tärkeän valtapelurin. Puola-Liettuan valtakunta on jäänyt kuningattarensa tavoin varjoihin, vaikka se tuolloin kattoi alueita nykyisestä Liettuasta, Valko-Venäjästä, Ukrainasta ja Latviasta, ja on vaikuttanut koko itäisen Keski-Euroopan muotoutumiseen.
***
Juho Saari (toim.): Yksinäisten Suomi (09/2016)

Suomalaiset ovat onnellista kansaa. Tärkein perusturvamme on toiset ihmiset, jotka kannattelevat kolhuissa ja joiden kanssa jaetaan onnen hetket. Ystävyyssuhteet ovat yhteiskuntaa koossa pitävää sosiaalista sementtiä. Tarve kuulua johonkin on osa ihmisyyttä, ja siksi yksin jääminen vie elämältä perustan.
***
Leila Haaparanta & Ilkka Niiniluoto: Johdatus tieteelliseen ajatteluun (09/2016)

Tieteessä piirretään rajoja usein humanististen ja luonnontieteiden välille, mutta niiden tutkimusmenetelmistä löytyy myös yhtäläisyyksiä. Tieteen luonteen arviointiin kuuluu tutkimusmetodien lisäksi esimerkiksi tiedon ja loogisen ajattelun tarkastelu.
***
Quentin Meillassoux: Äärellisyyden jälkeen (11/2016)

Äärellisyyden jälkeen on filosofisesti painava ja selkeä esitys siitä, miten nykyfilosofia voisi päästä irti sitkeästä vastakkainasettelusta humanistisiin tieteisiin pohjautuvan mannermaisen ja luonnontieteisiin nojaavan analyyttisen filosofian välillä.
***
Erkki Lyytikäinen: Sanotaan tyyliin näin (09/2016)

Kun alkaa tekemään hyväksyttiin kirjakieleen, nousi myrsky. Sehän on kielivirheiden äiti, vulgaaria ja sivistymätöntä kielenkäyttöä. Kirjoitettua suomea ohjailevat monenlaiset säännöt, joista osa on luonnollisia, osan kohdalla näin on vain päätetty.
***
Kai Alhanen: Dialogi demokratiassa (10/2016)
Demokraattinen päätöksenteko ja järjestelmän toimivuus edellyttävät kansalaisten kykyä vuoropuheluun. Monimutkaisissa ja -kulttuurisissa yhteiskunnissa ihmisten on kuitenkin yhä vaikeampi ymmärtää toisiaan, koska kokemukset maailmasta ovat täysin erilaisia.
***
Hanna-Kaisa Hoppania ym.: Hoivan arvoiset (09/2016)

Vaiva ja vanhuus ovat ihmisille yhteisiä kokemuksia, ja niihin vastaaminen koskettaa kaikkia yhteiskuntia. Hoivan järjestämiseen ei kuitenkaan löydy yhtä oikeaa tietä, vaan se rakentuu poliittisen kamppailun lopputuloksena.
***
Risto Pulkkinen & Stina Lindfors: Suomalaisen kansanuskon sanakirja (09/2016)

Mitä suomalaiset ajattelivat sammakosta, ja miten käärmeenpurema parannettiin? Mistä tulikettu tunnetaan? Kuinka saunassa sopii käyttäytyä, ja miksi jouluna viedään viljalyhde pihalle?

Suomalaisen kansanuskon sanakirja tarjoaa kiehtovan kokonaiskuvan muinaisten suomalaisten maailmankuvasta ja sen lainalaisuuksista: pyhistä eläimistä, jumalolennoista ja paikoista sekä magiasta ja arjen uskomuksista. Se näyttää, kuinka pyhyys oli läsnä kaikkialla, miten luonto ymmärrettiin kumppanina ja kuinka kristinusko ja pakanuus kietoutuivat yhteen kansanomaisessa ajattelussa. Teos sisältää myös keskeisimmät kalevalaiset nimet, paikat ja runoaihelmat. Suomalaisen perinteen ohella mukana ovat perusasiat saamelaisesta kansanuskosta.

Teoksessa voi seikkailla hakusanasta toiseen tai matkata järjestyksessä Aarnista ja Ahdista zombiin ja öylättiin. Suomalaisen kansanuskon sanakirja on oiva apuväline kirjallisuuden, taiteen, historian ja populaarikulttuurin harrastajalle, matkailijalle sekä työssään suomalaisuuden tai historian ilmiöitä kohtaavalle.
***
Mikko Ylikangas (toim.): Mielen salat (10/2016)

Mistä syntyy tunne, että olet toisen kanssa ”samalla aaltopituudella”? Miksi unessa koetaan usein värikkäitä ja vaarallisiakin seikkailuja? Ihmismieli työskentelee ja vaikuttaa jokapäiväisessä elämässämme – myös nukkuessamme.
***

***
Gothóni & Siirto (toim.): Pakolaisuudesta kotiin

Maailman kriisialueiden jatkuva sotatila on pakottanut miljoonat ihmiset pakenemaan kodeistaan kohti turvallisempia oloja. Samaan aikaan vastaanottavia maita piinaavat talousongelmat ja työttömyys sekä lisääntyvien terrori-iskujen pelko.

Pakolaisuuteen liittyy hyvin monimutkaisia taloudellisia, kulttuurisia ja poliittisia kysymyksiä. Asiasta joudutaan muodostamaan näkemyksiä hajanaisten tietojen pohjalta niin yhteiskunnallisella tasolla kuin yksittäisten ihmisten keskuudessakin. Tiedon puute on omiaan ruokkimaan ennakkoluuloja, väärinkäsityksiä ja vihapuhetta.

Pakolaisuudesta kotiin kokoaa yhteen pakolaisuuskysymyksen eri näkökulmia. Siinä perehdytään pakolaisuuden vaiheisiin syntyprosessista aina paikan löytymiseen uudesta kotimaasta. Erityishuomio kiinnittyy kotouttamiseen: sen onnistuminen hyödyttää sekä ihmistä itseään että vastaanottavaa maata.

Teoksessa äänen saavat paitsi auttajat myös pakolaiset itse tarinoidensa kautta. Se toimii käsikirjana pakolaisten parissa toimiville työntekijöille ja järjestöille mutta antaa ajattelemisen aiheita jokaiselle yhteiskunnan muutosvoimista kiinnostuneelle kansalaiselle. Kirjoittajat ovat tutkijoita ja käytännön pakolaistyön ammattilaisia, ja teos soveltuu hyvin myös oppikirjaksi.

”Eurooppa on pahimman pakolaiskriisin keskellä sitten toisen maailmansodan. Maailmassa on tällä hetkellä noin 60 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa vainon, konfliktin, yleisen turvattomuuden tai ihmisoikeusloukkauksien takia. Eurooppa on vastannut kriisiin sulkemalla rajojaan ja kiristämällä maahanmuuttopolitiikkaansa.” Laura Tarvainen

”Maasta poistettujen ihmisten turvallisuutta ei ole seurattu systemaattisesti. Tehtävä on annettu yhdenvertaisuusvaltuutetulle, mutta hänen resurssinsa tehtävän hoitamiseen ovat hyvin vähäiset. Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet tapauksista, joissa kotimaahansa palautettu henkilö on kadonnut heti maahan saapumisen jälkeen.” Ulla Siirto & Marja-Liisa Laihia
***
Ilkka Hanski: Tutkimusmatkoja saarille

Elämän valtava kirjo on planeettamme hämmästyttävimpiä piirteitä. Eliölajeja on syntynyt ja sammunut vuosimiljoonien saatossa, mutta evoluutiota tapahtuu edelleen, aivan silmiemme edessä. Kun ympäristöolot muuttuvat, lajit voivat joko sopeutua uusiin olosuhteisiin, etsiytyä sopivaan ympäristöön tai kadota.

Akateemikko Ilkka Hanskin tutkimukset kuudelta saarelta ympäri maailmaa – Borneon sademetsistä piskuiselle Haminanluodolle – auttavat ymmärtämään, mitä luonnon monimuotoisuus on ja miten se on kehittynyt. Lähes puolen vuosisadan aikana kertyneet havainnot kertovat myös ennennäkemättömän nopeista muutoksista, jotka ovat ihmisen aiheuttamia. Miten eri eliölajit reagoivat ilmaston lämpenemiseen? Mitä tarkoittaa luonnon globalisaatio? Mitä ovat vieraslajit, ja miksi ne uhkaavat monimuotoisuutta? Miten kaikki tämä vaikuttaa ihmiseen?

Tutkimusmatkoja saarille on maailmanlaajuisesti arvostetun ekologin mukaansatempaava kertomus elämäntyöstään. Samalla se on vaikuttava puheenvuoro luonnon monimuotoisuuden vaalimisen puolesta.
***
Eeva-Liisa Hallanaro ym. (toim.): Metsän salainen elämä

Suomalaisten sanotaan olevan metsäkansaa. Mutta kuinka hyvin tunnemme metsämme? Mitä tiedämme niistä tuhansista ja taas tuhansista eliölajeista, jotka elävät lahopuun kuoren alla, sammalen kätköissä ja purojen pohjissa?

Emme paljon mitään, vastasivat biologit ja vetivät saappaat jalkaan. Nyt he johdattavat lukijan seikkailumatkalle suomalaiseen metsään, joka on alkanut paljastaa salaisuuksiaan. Eteen aukeaa pienten ja piilottelevien eliöiden ihmeellinen maailma: Joku kärkkyy kyytiä lentävältä hyönteiseltä, toinen jakautuu osiin päästäkseen esteen läpi. Yksi säihkyy kuin jalokivi ja toinen muistuttaa hyytelökasaa. Tutuiksi tulevat esimerkiksi loispistiäiset, limasienet, sääsket, lepakot sekä monenkirjavat lahottajat.

Metsän salainen elämä on kokoelma yllättäviä ja hauskoja kertomuksia metsän hiljaisten ja niitä työkseen tutkivien ihmisten elämästä. Yksi sen viesteistä on, että mitättömimmätkin otukset ovat tärkeitä metsäekosysteemin tasapainolle ja osa luonnon monimuotoisuutta.
________________________________

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160913/11d2a4df/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko