[H-verkko] Arvosteltavaksi: Kohti sosialismia

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe toukokuu 6 11:38:41 EEST 2016


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
***
Jari Leskinen
Kohti sosialismia
Siltala 2016

Dosentti Jari Leskinen osoittaa tutkimuksessaan, että SDP:n tavoitteena oli 1970-luvulla siirtää Suomi koulutuspolitiikan avulla sosialistiseen järjestelmään. Tämä tapahtuisi peruskoululaisten eli tulevien äänestäjien tullessa äänestysikään.

Oppilaiden maailmankatsomusta oli tarkoitus muokata työväenliikkeen ideologiaa vastaavaksi. SDP:ssä puhuttiin ”sosialistisesta kasvatuksesta”. Uutta koulutuspolitiikkaa testattiin ensimmäisenä Tampereen Pirkkalassa.

Pirkkalan peruskoulussa vuosina 1973 – 1975 toteutetun kokeilun päätavoite oli tutkia kokeellisin psykologisin menetelmin, kuinka hyvin oppilaat omaksuisivat marxilais-leniniläisen maailmankatsomuksen annetun opetuksen perusteella. Pirkkalan kokeilu oli psykologien suunnnittelema ja kouluhallituksen rahoittama projekti, jonka metodit perustuivat Neuvostoliiton ja Itä-Saksan marxilais- leniniläiseen psykologiseen tutkimukseen.

Sen opetusmateriaaleissa – historian, yhteiskuntaopin ja ympäristöopin osalta – korostettiin marxilais-leniniläistä maailmankatsomusta. Historian materiaali oli kopioitu lähes suoraan neuvostoliittolaisista lähteistä. Pirkkalan kokeilun päätyttyä sen tulokset oli tarkoitus ottaa käyttöön Suomen kaikissa peruskouluissa.

Pirkkalan kokeilun suunnitteluun osallistuivat SDP:n johtavat koulutuspoliittiset poliitikot, asiantuntijat ja virkamiehet, etunenässä kouluhallituksen pääjohtaja Erkki Aho. Kokeilun opetussuunnitelmien ja -materiaalien valmistamisesta ja psykologisten kokeiden toteuttamisesta vastasi Suomen johtavista psykologian tutkijoista koostuva ”tutkijaryhmä Peto”. Pirkkalan kokeilu päättyi kansalliseen skandaaliin keväällä 1975, kun osia kokeilusta tuli julkisuuteen.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.


Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: https://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160506/ce14a85a/attachment-0001.html