[H-verkko] Arvosteltavaksi: Minerva kustannuksen kevään 2016 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Maalis 29 17:00:34 EEST 2016


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko><https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko%3E>>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.

Minervan kevät 2016

Ja sitten tulivat sotilaat
’Saksalaisnaisten kohtalo toisen maailmansodan voittajien käsissä
Miriam Gebhardt

Sotilaat, jotka vapauttivat Saksan natsivallasta, toivat mukanaan uutta kärsimystä lukemattomille naisille.
Arviolta miljoona naista ja tyttöä – sekä suuri määrä miehiä – joutui toisen maailmansodan jälkeen seksuaalisen väkivallan uhriksi kaikkialla Saksassa.
Vastoin yleistä käsitystä raiskaajia eivät suinkaan olleet vain neuvostosotilaat, vaan myös suuri joukko amerikkalaisia, englantilaisia ja ranskalaisia sotilaita katsoi oikeudekseen käyttää hyväkseen voitetun kansan naisia.
Laajaan tutkimustyöhön perustuva teos käsittelee toisen maailmansodan viimeisten päivien ja Saksan miehityksen päättymisen välistä ajanjaksoa vuosina 1945–1955. Historioitsija Miriam Gebhart on kerännyt kirjaansa varten aineistoa mm. poliisin, kirkon ja sairaaloiden arkistoista sekä uhrien henkilökohtaisista päiväkirjoista. Tuloksena on järkyttävä kuvaus sodanjälkeisen vuosikymmenen aikana laajasti harjoitetusta seksuaalisesta väkivallasta sekä siitä välinpitämättömästä kohtelusta, jota raiskauksen uhrit saivat myöhemmin osakseen niin lääkäreiltä, sosiaalityöntekijöiltä kuin oikeusistuimiltakin.
Gebhartin kirja nostaa päivänvaloon epämiellyttävän totuuden liittoutuneiden sotilaiden käytöksestä sodanjälkeisessä Saksassa. Se on myös merkittävä puheenvuoro keskustelussa nykypäivän konflikteissakin aseena käytettävästä seksuaalisesta väkivallasta.
***
Natsi-Saksan salaiset suunnitelmat
Uusi maailmanjärjestys
Chris McNab

Miltä maailma näyttäisi tänään, jos Saksa olisi voittanut toisen maailmansodan?
Vuosien 1933 ja 1945 välillä Hitler kehitteli visiota uudesta maailmanjärjestyksestä. Lebensraum, elintilan valtaaminen oli vasta alkua. Kun sota olisi ohi, olisi aika uudistaa koko maailmanjärjestys.
Saksa ja Japani jakaisivat Venäjän ja Aasian keskenään. Berliini rakennettaisiin uudelleen loisteliaaseen uusklassiseen tyyliin ja siitä tehtäisiin maailman pääkaupunki, Germania.
Kolmannen valtakunnan hallitsemassa maailmassa vallitsisi tiukka rotuerottelu. Alemmat rodut karkotettaisiin tai alistettaisiin ylempien käyttöön ilmaiseksi työvoimaksi. Euroopan puoleisella Venäjällä saksalaissotilaat johtaisivat orjatyövoimalla toimivia maatiloja.
Eri taidemuotojen tehtävänä ei olisi palvella omia taiteellisia tavoitteitaan vaan ajaa natsi-ideologian päämääriä. Perinteisen uskonharjoituksen tilalle olisi tarjolla natsien oma, varhaisiin myytteihin ja Pohjolan pakanallisiin traditioihin pohjautuva ritualismi. Natsi-tunnusten liittäminen tähän Saksan messiaanista roolia korostavaan maailmankuvaan loisi kokonaan uuden uskonnollisen tradition.
Luku luvulta teos valottaa Hitlerin suuren suunnitelman eri osa-alueita: saksalaisen imperiumin luomista, hallintoa, sodankäyntiä, infrastruktuuria, arkkitehtuuria, rotuoppia, kulttuuria ja aseteknologiaa.
Kirjan runsas kuvitus sekä selkeät taulukot ja kartat tekevät siitä korvaamattoman hakuteoksen jokaiselle historiasta kiinnostuneelle lukijalle.

***
Karl Dönitz ja Kolmannen valtakunnan viimeiset päivät
Barry Turner

Hitlerin kuoleman jälkeen Karl Dönitzin kohtaloksi tuli toimia natsi-Saksan viimeisenä johtajana, jolloin hänen nimeensä liitettiin julkisuudessa kaikki se, mitä natsihallinnossa eniten vihattiin.
Toisen maailmansodan sotilasjohtajien joukossa Dönitz on yksi kiistanalaisimmista hahmoista. Hän ei koskaan liittynyt kansallis-sosialistiseen puolueeseen, mutta saavutti suuramiraalin arvon ja Saksan koko laivasto-aselajin ylipäällikkyyden.
Hitlerille loppuun asti uskollisen Karl Dönitzin osallisuutta kolmannen valtakunnan totaaliseen sodankäyntiin ei käy kieltäminen. Historioitsija Barry Turner tuo kuitenkin tapahtumiin laajemman perspektiivin tarkastelemalla Dönitzin osuutta toisen maailmansodan kokonaisuudessa.
Nürnbergin oikeudenkäynnissä Dönitziä ei muiden natsijohtajien tapaan syytetty rikoksista ihmiskuntaa vastaan, ja hänen saamansa 10 vuoden sotarikosvankeustuomio oli liittoutuneiden monien laivastoasiantuntijoiden mielestä kiistanalainen.
Natsi-Saksan viimeisenä johtajana eli valtakunnanpresidenttinä Dönitz etsi kuumeisesti tietä kunnialliseen rauhaan. Hänen tavoitteenaan oli solmia erillisrauha länsiliittoutuneiden kanssa ja pelastaa maansa puna-armeijan miehitykseltä. Sotakoneistojen kurinalainen pysäyttäminen ja diplomaattiset tunnustelut maailmansodan loppuratkaisun kaaoksen keskellä olivat äärimmäisen vaikeita tehtäviä. Kolmannen valtakunnan viimeiset päivät olivat varsinaista hermopeliä, jossa johtajien kylmäpäisyys punnittiin.
Dönitz onnistui kuitenkin luotsaamaan maansa järjestäytyneesti rauhaan. Samalla hän organisoi Baltiassa mittavan operaation, jossa evakuoitiin pari miljoonaa saksalaissotilasta ja siviilipakolaista. Hänen johtamansa hallitus hyväksyi Saksan ehdottoman antautumisen liittoutuneille toukokuussa 1945.
Teos on paitsi valaiseva henkilökuva natsi-Saksan viimeisestä johtajasta, myös elävä sisäpiirin kuvaus toisen maailmansodan vähän tunnetuista loppuselvittelyistä.
***
Kosketinrunkkari
Niin kuin sen satun muistamaan
Christian ”Flake” Lorenz

Saksalaisyhtye Rammsteinin kosketinsoittajan Christian ”Flake” Lorenzin kirja on hilpeintä mutta myös älykkäintä tekstiä, mitä rokkimaailmasta on aikoihin julkaistu. Vuonna 1994 Berliinissä perustettu Rammstein on noussut maailmanmaineeseen mahtipontisella, saksankielisellä metallimusiikilla. Suomessakin bändin neljä viimeisintä albumia ovat nousseet myyntilistojen ykkösiksi.
Ensimmäinen yhtyeen jäsenen kirjoittama omakohtainen muistelmateos on otettu kiittäen vastaan niin fanien kuin kirjallisuuskriitikoiden parissa. Mm. Der Spiegel ja Frankfurter Allgemeine ovat estoitta suitsuttaneet kirjan ansioita, ja kirja ylsi Der Spiegelin Top 10 bestseller -listalle.
Ja herkullista luettavaa se onkin. Flaken teksti on polveilevaa, humoristista ja sarkastista. Ilman maailmantähden elkeitä Flake kuvaa itseironisesti omaa persoonaansa ja elämäänsä sekä Rammsteinin yli 20 vuotta kestänyttä taivalta maailman areenoilla
***
Pieni suuri hattukirja
Päähineet kautta aikojen
Alexandra Papadakis<http://www.minervakustannus.fi/kirjailijat/index.php?kirjailija=834>

Kiehtova kuvahistoriikki päähineistä ja niiden kehitysvaiheista 1300-luvulta tähän päivään.
Pieni suuri hattukirja on herkullinen visuaalinen aikamatka päähineiden maailmaan. Se kertoo, miten eri aikakausien muodit ja kauneuskäsitykset ovat muokanneet tuota vaatekappaleista muuntautumiskykyisintä.
Kirja osoittaa oivasti myös päähineiden roolin identiteetin symbolina. Monet hatut ovat piirtyneet mieliimme erottamattomana osana kantajansa persoonaa, olipa kyseessä Englannin kuningattaren korkealierinen hattu, Charlie Chaplinin knalli, John Waynen stetson, Jacqueline Kennedyn pillerihattu tai vaikkapa Sherlock Holmesin ikoninen päähine.
Pieni suuri hattukirja on tärkeä opus jokaisen muodista ja pukeutumisesta kiinnostuneen kirjastoon.
***
Olin Isisin vanki
Nuoren jesiditytön kauhujen kuukaudet
Farida Khalaf<http://www.minervakustannus.fi/kirjailijat/index.php?kirjailija=837> ja Andrea C. Hoffmann <http://www.minervakustannus.fi/kirjailijat/index.php?kirjailija=836>

Pohjois-irakilainen Farida Khalid oli seitsentoistavuotias, kun Isis-terroristit hyökkäsivät hänen kyläänsä elokuussa 2014. Kylän miehet ja pojat tapettiin. Tytöt ja nuoret naiset otettiin vangeiksi.
Kuukausien ajan Farida eli maanpäällisessä helvetissä. Häntä kaupattiin orjamarkkinoilla, luovutettiin mieheltä toiselle, hakattiin ja raiskattiin.
Farida nousi rohkeasti vangitsijoitaan vastaan. Lopulta hän johti kuusi muuta tyttöä kanssaan autiomaan halki pakomatkalle, joka epäonnistuessaan olisi maksanut heidän henkensä.
Raiskatuksi tulemista pidetään jesidiyhteisössä niin häpeällisenä, että se johtaa jopa yhteisön ulkopuolelle sulkemiseen. Farida ei kuitenkaan suostu kantamaan häpeää kohtalostaan. Hän halusi kertoa tarinansa, jotta Isisin toiminta tulisi maailman silmien eteen juuri sellaisena kuin se on. Tämä on ensimmäinen todistajankertomus Isisistä sen sisältä käsin.
***

***
Jonna Pulkkinen
Lonkero

Long drinkit ovat suomalaisen alkoholikulttuurin erikoisuus, täysin suomalainen keksintö.
Vuonna 1952 Helsingin olympialaisissa esiteltyjen, täysin uudenlaisten juomien, Bran-
dy- ja Gin -long drinkkien, piti palvella ainoastaan kisojen ajan. Juoma kehitettiin, jotta
ravintolassa lukuisten kisavieraiden palvelu kävisi nopeammin. Lonkerosta tuli kuitenkin
pysyvästi yksi suomalaisten lempijuomista. Vuonna 2014 Original Long Drink oli Alkon
suosituin alkoholijuoma.
Kirja kertoo tämän kansainvälisestikin uniikin juoman tarinan luoden samalla katsauk-
sen maan panimoteollisuuteen. Panimoteollisuuden vapautumisen jälkeen uusia suomalaisia
long drinkejä onkin tullut markkinoille nopeaan tahtiin.
***
Sodan pitkät varjot
Taistelujen jäljet ennen ja nyt
Bair Irincheev ja Sergei Larenkov

Upeasti rakennettu, nykyisyyttä ja historiaa ainutlaatuisella tavalla yhdistävä valokuviin perustuva tietoteos tarjoaa elävän aikamatkan Suomen sotahistoriaan.
Kirjassa on kronologisessa järjestyksessä 80 "ennen ja nyt" -kuvakollaasia, joissa sama kohde esittäytyy limittäin sekä talvi- ja jatkosodan vuosina että nykypäivänä. Kuva-aineiston kerääminen, tunnistaminen, kuvaaminen ja yhdistäminen on ollut valtava projekti, joka on kestänyt yhteensä viisi vuotta ja vienyt tekijöitä aina Tolvajärven erämaamaisemista Punavuoren kulmille Helsingissä.
Keskeisessä asemassa ovat Karjalankannaksen ja Laatokan Karjalan taistelupaikat: Summa, Tolvajärvi, Kollaa jne. Lisäksi kirjassa esitellään kaupunkien pommitustuhoja ja taistelujen jälkiä mm. Helsingissä, Sortavalassa ja Viipurissa.
Kuhunkin kuvaan liittyy lyhyt sotahistoriallinen katsaus suomeksi ja venäjäksi. Katsaukset perustuvat jo julkaistujen teosten lisäksi uusiin suomalaisiin ja venäläisiin arkistolähteisiin.
***
Suomalaisena SS-miehenä itärintamalla
Herkko Kosonen aseveljineen Wiking-divisioonassa
Jukka Kyösti ja Synnöve From

Kolmen SS-divisioona Wikingin riveissä taistelleen suomalaisen autenttisiin päiväkirjoihin perustuva teos suomalaisten SS-vapaaehtoisten vaiheista kansallissosialistisessa Saksassa ja itärintamalla.
Nuorten kuopiolaismiesten Herkko Kososen, Osmo Kauppisen ja joensuulaisen Tapio Gröndahlin päiväkirjamerkinnät sekä suurelta osin ennen julkaisemattomat valokuvat piirtävät autenttista kuvaa suomalaisten SS-vapaaehtoisten sotilaskoulutuksesta Saksassa sekä osallistumisesta operaatio Barba-rossaan Saksan itärintamalla Ukrainassa. Kun sovittu palvelusaika oli päättynyt, miehet palasivat takaisin Suomeen Karjalankannaksen raskaisiin torjuntataisteluihin.
Ainutlaatuiset dokumenttiaineistot sekä historiallinen taustoitus valottavat nuorten isänmaallisten miesten ajatuksia, odotuksia ja toiveita heidän lähtiessään Saksan asevoimiin vuosina 1941.
Teoksen päähenkilö on kuopiolainen Herkko Kosonen, jonka ajatuksissa siinteli upseerinura. Haaveet toteutuivatkin Waffen-SS:n riveissä, missä Kosonen eteni aina Tölzin upseerikouluun saakka ja valmistui SS-upseeriksi.
Jatkosodan loppupuolella Herkko Kosonen palasi Suomeen. Hän kaatui Vuosalmella 13.7.1944 Neuvostoliiton suurhyökkäyksen aikana. Osmo Kauppinen kaatui Ukrainassa 22.7.1941 ja Tapio Gröndahl Talin Portinhoikassa 27.6.1944.


***
Kaikki pelissä - NHL-hyökkääjän kova elämä
Derek Sanderson ja Kevin Shea

Derek Sandersonin omaelämäkerta on monien mielestä yksi parhaista ikinä julkaistuista jääkiekkokirjoista.
Boston Bruins hallitsi 1970-luvulla NHL-jääkiekkoa voittaen kaksi Stanley Cupia. Sanderson oli tuolloin yksi joukkueen avainpelaajista.
Huippuvuosinaan Sanderson omisti yökerhon, ajoi Rolls Roycella ja hänellä oli jopa oma talk-show. Mutta kaiken menestyksen ja ulkoisen loiston takana hän vajosi yhä syvemmälle päihteiden kurimukseen ja menetti lopulta koko omaisuutensa ja terveytensä. Yhdessä vaiheessa hän joutui jopa nukkumaan New Yorkin siltojen alla.
Kirjassaan Sanderson kertoo kaunistelematta raisuista NHL-vuosistaan, mutta myös paluustaan elävien kirjoihin. Kirjan esipuheen on kirjoittanut Bobby Orr.
***
Bobby Orr
Minun tarinani

Kanadalaisen NHL-legendan omaelämäkerta, joka on yhtä ainutlaatuinen kuin miehen ura.
Bobby Orria (s. 1948) pidetään yleisesti kaikkein aikojen parhaana puolustajana. Hän voitti 1966–1978 kestäneellä ammattilaisurallaan kaikki NHL:n tärkeimmät palkinnot useaan kertaan, mm. Stanley Cupin..
Bobby Orrin saavutukset tunnetaan, mutta miehestä itsestään ja hänen ajatuksistaan tiedetään varsin vähän. Orr kuvaa omaelämäkerrassaan, millaista oli nousta pikkukaupungin pojasta jääkiekon supertähdeksi.
Ura ei ollut pelkkää voittokulkua. Yksi pahimmista takaiskuista oli, kun Orrin luottoagentti petti hänet ja jätti jälkeensä taloudellisen katastrofin.
***
Steven Gerrard, Liverpool-ikoni
Omaelämäkerta
Steven Gerrard ja Donald McRae

Steven Gerrardin kaltaisia pelaajia ei synny usein. Liverpoolin jalkapallojoukkueen ja Englannin maajoukkueen entisen kapteenin uskollinen fanijoukko on valtava.
27 vuotta keskeytyksettä Liverpoolissa pelannut tähti kertoo rehellisesti ja avoimesti paitsi pitkästä urastaan myös elämästään pelikenttien ulkopuolella.
Gerrard kertoo suorasukaiseen tapaansa vuosien varrella tapaamistaan pelaajista, valmentajista ja managereista ja paljastaa myös tapahtumia jalkapallomaailman kulissien takaa.
Liverpoolin juhlituimman kasvatin kirjallinen testamentti on keskeinen pala eurooppalaista jalkapallohistoriaa.
***
Maailman tehokkaimmat sotilaskäsiaseet
Chris McNab

Kattava katsaus 52 tärkeimmästä sotilaskäsiaseesta aina vuodesta 1878 nykypäivään asti. Kirjassa on yli 150 valokuvaa ja selkeät läpileikkauspiirrokset aseista.
Kirja sisältää kaikki tärkeimmät ensimmäisen ja toisen maailmasodan sekä kylmän sodan aikaiset asetyypit aina nykyaikaisiin erikoisjoukkojen aseisiin saakka.
Kirja alkaa vuoden 1878 Gatling-konekiväärillä, joka toimi edeltäjänä kaikille niille itselataaville konekivääreille, jotka hallitsivat 1900-luvun käsiaseita.
Toisen maailmansodan aikaisista aseista kirjassa on esitelty mm. tšekkoslovakialainen Bren-pikakivääri, amerikkalainen raskas M2 Browning -konekivääri sekä saksalaiset MP-40-konepistooli ja uskomattomalla tulinopeudella ampuva MG-42 kevyt konekivääri.
Pian toisen maailmansodan jälkeen venäläinen Mihail Kalašnikov suunnitteli AK-47-rynnäkkökiväärin, jonka rakennetta on kopioitu laajalti. Tätä varmatoimista asetta ja sen eri versioita on valmistettu enemmän kuin mitään muuta rynnäkkökivääriä. Vastaava malli on ollut käytössä myös Suomen armeijassa.
Amerikkalaiset kehittivät kevyen M60-konekiväärin saksalaisen FG-42-automaattikiväärin pohjalta, ja Vietnamin sodan alkuvaiheessa 1965 amerikkalaiset ottivat käyttöön M16-rynnäkkökiväärin, josta tuli eri muunnoksineen eniten valmistettu tämän kaliiperin amerikkalaisase.
Kirja esittelee myös viimeisimpiä erikoisjoukkojen aseita, kuten M110-tarkka-ampujakiväärin sekä FN SCAR –rynnäkkökiväärin.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: https://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160329/70c56888/attachment-0001.html