[H-verkko] Arvosteltavaksi: Varovaisen kapinallisen Pohjois-Suomen aika

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Mon Kesä 20 10:34:45 EEST 2016


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X) Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko><https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko%3E>>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

Timo Toivonen: Varovaisen kapinallisen Pohjois-Suomen aika. Meseta 2016.

Emeritusprofessori Timo Toivonen käy muistelmiensa kolmannessa osassa läpi vaiheitaan voimakkaasti politisoituneella 1970-luvulla. Virta kävi vasemmalta, ja se näkyi myös tieteentekijöiden maailmassa. Nuorten tutkijoiden esiinmarssi vasemmistolaisine ajatuksineen sekä marxilaisine ja fenomenologisine metodeineen sai vastaansa vanhemman polven akateemiset vallanpitäjät. Perustettiin suuryritysten rahoittama Kanslerisäätiö, joka otti maalitaulukseen Suomen Akatemian yhteiskuntatieteellisen toimikunnan. Kanslerisäätiön ja Akatemian suhde muistutti ajoittain sotatilaa, ja Kanslerisäätiön toiminta sai aikaan myös voimakkaan vastavaikutuksen.

Kaiken kuohunnankin keskellä oli otettava töitä vastaan sieltä, missä niitä oli tarjolla. Niinpä tutkijanvirat kuljettivat ikänsä Turussa asuneen Toivosen Rovaniemelle ja Ouluun. Tämä vei hänet myös tiedemaailman luottamustoimiin, ja uusista kaupungeista löytyi nopeasti mielenkiintoisia paikkoja ja persoonallisuuksia. Vaihtostipendi Puolaan ja vierailut Neuvostoliitossa kuuluivat myös ne ajankuvaan.

Varovaisen kapinallisen Pohjois-Suomen aika on paitsi muistelmateos myös yleisemmin ajankuvaa. Timo Toivonen esittää asiat ja ihmiset niin kuin hän ne näki ja muistaa.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: https://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160620/e8f9a299/attachment-0001.html