[H-verkko] Arvosteltavaksi: Atenan ja Bazar kustannuksen kevään kirjoja
Tapio Onnela
tapio.onnela at utu.fi
Mon Helmi 15 16:20:29 EET 2016
Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X) Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Atenan kevään 2016 kirjoja
Joris Luyendijk
Rahan ruhtinaat. Matka pankkiirien suljettuun maailmaan
Pankkiirien maailma ei ole vain hulppeita avokonttoreita pilvenpiirtäjien huipuilla – se on itse asiassa koko arkisen elämämme perusta. Juuri kukaan meistä ei vain tiedä, miten hyvin tai huonosti nämä perustukset on rakennettu.
Tutkiva journalisti Joris Luyendijk tiesi hyvin vähän sijoittamisesta, pankkiireista tai investointipankeista ryhtyessään tutkimaan rahan liikkeitä. Kahden vuoden aikana hän haastatteli yli 200 Lontoon pankkiiria upporikkaista rahastonjohtajista takahuoneiden datanörtteihin. Hänelle selvisi, että alalla on vallalla vaikenemisen koodi: vasta pitkän ja sinnikkään työn tuloksena ovet sisäpiireihin alkoivat avautua ja lopulta haastateltavat uskoivat hänelle asioita jopa työpaikkansa menettämisen uhalla.
Onko kapitalismin ongelmana ahneus? Sokeuttavatko liian korkealle asetetut tulostavoitteet näkemästä kokonaisuutta tai päätösten moraalisia vaikutuksia? Entä onko vuoden 2008 romahduksen syvemmät syyt korjattu vai onko rahoitusmaailma edelleen yhteiskuntamme ytimessä tikittävä aikapommi? Vai onko totuus vielä sitäkin huolestuttavampi: entä jos taloutemme on kuin lentokone, jonka kyydissä me kaikki olemme – mutta lukitun oven takana ohjaamossa ei olekaan ketään?
Rahan ruhtinaat on viihdyttävää, tarkkanäköistä, uskottavaa – ja hyytävää luettavaa.
***
Florian Huber: Lupaathan tappaa itsesi
Kansan Perikato kolmannessa valtakunnassa 1945
”Loppu on käsillä, lapseni. Lupaa minulle, että ammut itsesi, muuten en saa hetken rauhaa.”
Kolmas valtakunta romahtaa, Hitler tekee itsemurhan bunkkerissaan ja kaikkialle Saksaan leviää itsemurha-aalto, joka tempaisee mukaansa tuhansia naisia, miehiä ja lapsia. Pienessä Demminin kaupungissa sadat ihmiset tekevät itsemurhan puna-armeijan lähestyessä. Kokonaisia perheitä kuolee, vanhemmat surmaavat lapsiaan.
Vuosikymmenien ajan historiankirjoitus vaikeni tuhansien saksalaisten ratkaisusta, vaikka itsemurha-aalto haavoitti myös seuraavia sukupolvia. Järkyttävät tapahtumat on paljolti kuitattu hiljaisuudella, torjunnalla ja unohdukseen pakottamalla.
Sekä itsemurhien että niitä seuranneen vaikenemisen motiivi oli sama: pako kestämättömästä tilanteesta. Perikadon syyt piilevät kuitenkin syvemmällä. Florian Huberin vangitseva kuvaus pienistä ihmisistä heidän marssiessaan kohti tuhoa on myös terävä analyysi kolmannen valtakunnan ihmisten ajatusmaailmasta ja kansakunnan mukaansa tempaisseen huuman
Florian Huber (s. 1967) on opiskellut historiaa ja kansantaloustiedettä ja väitellyt tohtoriksi brittiläisen miehitysvallan uudelleenkoulutuspolitiikasta Saksassa. Hänet tunnetaan historiallisista tietokirjoistaan sekä lähihistoriaa käsittelevistä, palkituista dokumenttielokuvistaan.
”Huber on tuonut päivänvaloon itsepetoksen, joka johti katastrofiin sodan aikana ja sen jälkeen.” Frankfurter Allgemeine Zeitung kirjat
***
Päivi Kannisto & Santeri Kannisto
Superrikkaat ja rutiköyhät. Reppureissulla eriarvoistuvassa maailmassa
Superrikkaat ja rutiköyhät tutustuu eriarvoisuuteen kuudessa eri maailmankolkassa: Australiassa tavataan äkkirikastunut yrittäjä, Yhdysvalloissa keskiluokkainen perhe ja seurapiirileijona, Guatemalassa vallankumouksellinen järjestöjyrä, Malesiassa rotutietoinen pienyrittäjä ja Japanissa joukko anarkistisia porvarinuoria. Superrikkaat ja rutiköyhät on matkakirja, jossa tutustutaan paikkojen ja nähtävyyksien sijasta yhteen maailmaan suurimmista haasteista. Eriarvoisuus ei tarkoita vain tulo- ja elintasoerojen kasvua, Afrikan nälkää ja Bangladeshin hikipajoja, vaan se on paljon arkisempaa. Ystävämme, vaatevalintamme, asuinpaikkamme ja liikkumistapamme luokittavat meidät ja erottavat meidät toisenlaisia valintoja tehneistä. Luokkayhteiskunta on kaikkialla. Päivi ja Santeri Kannisto ovat entinen it-miljonääripariskunta, joka loikkasi vuonna 2004 oravanpyörästä ryysyköyhälistöön nomadielämää viettämään. Tässä teoksessa he tempaavat lukijan pohtimaan, mistä eriarvoisuus syntyy ja onko sitä mahdollista torjua. Eriarvoisuus herättää suuria tunteita, sillä se kertoo kaikkein arimmista ja kipeimmistä aiheista: millaisina me näemme itsemme ja muut, ja millaisena muut näkevät meidät.
***
Elizabeth Kolbert
Kuudes sukupuutto. Luonnoton historia.
Pulitzer-voittaja kuvaa sukupuuttoa, jonka näemme myös omalla takapihallamme
Kaikki alkoi noin 200 000 vuotta sitten, kun maapallolle ilmestyi eräs kekseliäs laji. Se valloitti mantereen toisensa jälkeen ja lopulta muutti planeetan olosuhteita niin, että moni muu laji hiipui pois sen tieltä. Lajin nimi on Homo sapiens.
Kun maapallon olot muuttuvat, moni laji ei selviä. Elämän historiassa tunnetaan viimeisen 500 miljoonan vuoden ajalta viisi sukupuuttoaaltoa. Kuudes joukkokuolema on käynnissä juuri nyt joka puolella maailmaa, myös omalla takapihallamme.
Kuudes sukupuutto selvittää, miksi ja miten ihmislaji on muuttanut maailmaa. Palkittu journalisti Elizabeth Kolbert vierailee lepakkoluolassa, matkustaa Islantiin katsomaan siivetöntä ruokkia, tutkii meren happamoitumista Isolla valliriutalla ja rämpii Amazonin sademetsässä, josta edelleen löytyy uusia lajeja.
Kuudes sukupuutto kuvaa elävästi ja vaikuttavasti luonnon monimuotoisuuden hiipumista ja osoittaa lukuisin esimerkein, että ihmisen vaikutus nykyisiin eliölajeihin on yhtä voimakas kuin maahan törmänneen asteroidin vaikutus oli dinosauruksiin.
****
Bazar -kustannuksen kevään 2016 kirjoja:
Yuval Noah Harari
Sapiens. Ihmisen lyhyt historia
100 000 vuotta sitten maapallolla asui ainakin kuusi ihmislajia. Nykyään lajeja on vain yksi: homo sapiens.
Miten meidän lajimme onnistui päihittämään muut lajit? Miten metsästäjistä tuli kaupunkien ja kuningaskuntien rakentajia? Miten ryhdyimme uskomaan jumaliin, valtioihin ja ihmisoikeuksiin sekä luottamaan rahaan, kirjoihin ja lakeihin? Miksi alistuimme byrokratialle, aikatauluille ja kuluttamiselle? Ja millaiseksi maailma on muuttumassa?
Kirjassaan Sapiens. Ihmisen lyhyt historia Yuval Noah Harari käy läpi koko ihmisen historian, aina ensimmäisistä maan kamaralla kulkeneista ihmisistä kohti nykypäivää. Hän selvittää, miten historian virrat ovat muovanneet ihmistä ja yhteiskuntaa.
Rohkea, laaja-alainen ja provokatiivinen teos haastaa kaiken sen, minkä luulimme tietävämme ihmisyydestä: ajatuksemme, tekomme, valtamme – ja tulevaisuutemme.
***
Mato Valtonen & Moog Konttinen & Kjell Starck -
Kun Suomi-rock puri ja löi. Kapina-rockin synty, nousu, vaino ja (t)uho
Rakkaudesta saa toki laulaa, mutta rock on ollut aina myös kapinaa.
Kun Suomi-rock puri ja löi on omaa lähihistoriaamme; kirjassa kuvataan suuri ilmapiirin muutos 70-luvun kekkoslandiasta kohti vapaampaa Suomea. Kirjan tarinoiden aarrearkku on mittaamaton: rock-elämä oli rankkaa hauskanpitoa ja ruokottomuuksia, mutta mukana oli aina myös vakava puoli, halu muuttaa maailmaa inhimillisempään suuntaan. Useat kerrotuista tempauksista hätkäyttävät yhä tänäkin päivänä. Kyytiä saavat herkullisen maukkaasti niin sensuurit, tabut kuin kurinpitokeinotkin.
Rockin kapinasta on aiemmin ollut saatavilla varsin niukasti materiaalia. Mutta nyt on! Ja parhaiten näistä ilmiöistä pystyvät kirjoittamaan itse rock-myrskyn syvimmässä silmässä pörränneet riiviöt, Moog Konttinen, Mato Valtonen ja Zellu Starck.
Kirja sisältää ennen näkemättömiä valokuvia henkilökohtaisista arkistoista.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: https://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160215/7e2430f8/attachment-0001.html