[H-verkko] Arvosteltavaksi: WSOY:n kevään 2016 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Mon Helmi 1 15:00:27 EET 2016


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)

 Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.

***





WSOY:n kevään 2016 kirjoja



Aapo Roselius, Oula Silvennoinen, Marko Tikka

Suomalaiset fasistit Mustan sarastuksen airuet



"Kiväärin kieli on ainoa maailmankieli, paljon selvempi kuin esperanto tai muut vastaavat potaskat. Siis rasvaa kiväärisi ja kiillota saappaasi."



Uraauurtava teos kertoo, mistä suomalaisessa fasismissa oli kyse ja kuinka fasistisilla liikkeillä oli jäsenmääräänsä suurempi vaikutus suomalaiseen yhteiskuntaan 1918-1944.



Sana 'fasismi' on noussut kesän 2015 aikana osaksi suomalaista yhteiskunnallista keskustelua. Samalla on pohdittu yhtymäkohtia nykypäivän ja menneen välillä. Tässä kirjassa vetävästi mutta kiihkotta kirjoittavat historioitsijat kartoittavat fasismin paikan Suomen historiassa. Käsittelyssä ovat niin henkilöt, aatteet kuin vaikutuskin. Kirjoittajat näyttävät kuinka fasistinen aatemaailma levisi piilossa julkifasistien selän takana ja sai kannatusta ja tukea elinkeino- ja yhteiskuntaelämässä hyvissä asemissa olleilta henkilöiltä. Teoksesta paljastuu myös ne kohdat, jolloin varsinainen fasistinen kumous oli lähellä. Suomi asettuu osaksi eurooppalaista fasismin historiaa.



***

Jens Andersen

Astrid Lindgren

Tämä päivä, yksi elämä



"Elä jokaista päivää kuin se olisi viimeisesi"



Huikea tarina maailman rakastetuimmasta lastenkirjailijasta - ja naisesta, joka yllätti kaikki.



18-vuotias Astrid Ericsson odottaa naimisissa olevan rakastajansa lasta. 1920-luvulla ruotsalaisessa pikkukaupungissa se tietää vain yhtä asiaa - skandaalia. Nuoren naisen on paettava Tukholmaan ja jätettävä lapsi muiden huostaan. Poika pääsee palaamaan äitinsä luo vasta kolmevuotiaana, kun tämä on mennyt naimisiin. Pojan hylkääminen painaa äitiä ja tekee hänestä lopulta Astrid Lindgrenin, suuren kirjailijan ja lasten puolesta taistelijan.



Jens Andersson omistautui Astrid Lindgrenille kahden vuoden ajan. Hän perehtyi Lindgrenin perheen luvalla kirjailijan ennen julkaisemattomaan kirjeenvaihtoon ja päiväkirjamerkintöihin. Tuloksena on vahva muotokuva ristiriitaisesta ihmisestä, jota ajoi eteenpäin poikkeuksellinen mielikuvituksen lahja, vahva tunne oikeasta ja väärästä mutta myös omat sisäiset demonit. Andersenin kirja on ollut suuri arvostelu- ja myyntimenestys niin Tanskassa kuin Ruotsissakin.



***

Katja Kettu, Meeri Koutaniemi, Maria Seppälä



Fintiaanien mailla



Menestyskirjailija, huippuvalokuvaaja ja rautainen dokumentaristi yhteistyössä.

Suomalaisten siirtolaisten ja Pohjois-Amerikan alkuperäisväestön jälkeläisten fintiaanien katkeransuloinen taival läpi kaivosten, kasinoiden ja reservaattien.



Suomesta lähti 1800- ja 1900-luvun vaihteessa kymmeniätuhansia siirtolaisia paremman elämän toivossa Pohjois-Amerikkaan. Leipä kotimaassa oli kaventunut, mutta ei elämä aina auvoisasti alkanut uusillakaan asuinsijoilla: siirtolaisten taakkana oli tuolloinkin usein kantaväestön ennakkoluulot. Töitä kuitenkin löytyi kaivoksilta ja metsähakkuilta, ja siellä alettiin solmia suhteita niin ikään ahtaalle ajettujen ojibwe-heimon intiaanien kanssa. Suomalaisia ja intiaaneja yhdistivät tiivis luontosuhde ja samankaltainen mielenmaisema. Parhaiten heidän keskinäisen yhteiselonsa syvyyttä kuvastaa se, että myöhemmin heidän jälkeläisistään alettiin käyttää termiä "fintiaani". Silmiä hivelevästi kuvitettu, faktaa ja fiktiota taidolla tarjoileva Fintiaanien mailla avaa koskettavan näkymän tämän unohdetun kansanosan elämään.



***

Raila Kinnunen

Karita Mattila - korkealta ja kovaa



"When the history of the Metropolitan Opera around the time of the millennium is written, Karita Mattila will deserve her own chapter." New York Times

Aikamme suurimpiin oopperalaulajiin kuuluva Karita Mattila on intohimoinen ja kunnianhimoinen maailmantähti - ja pohjimmiltaan rämäkkä maalaistyttö Suomesta.



"Suomalainen Venus", "näyttää jumalaiselta, kuulostaa paremmalta", "La Divina"... Karita Mattila on diiva, joka on täynnä himoa: intohimoa, kunnianhimoa, seksiä ja tunteen paloa. La Karita on täyttänyt maailman arvostetuimmat oopperatalot ja hurmannut kuulijansa paitsi loistavan äänensä myös eläytymiskykynsä ansiosta. Työssään kovaan uurastukseen ja tunteen paloon uskova Mattila ottaa myös rohkeasti kantaa maailman asioihin. Kaiken glamourin vastapainoksi ja asioiden käydessä liian vakaviksi ilmoille kajahtaa suomalaisen maalaistytön rehevä nauru ja itseironia.



Korkealta ja kovaa päästää lukijat sisään aiemmin vain vähän haastatteluja antaneen suuren suomalaisen oopperadiivan maailmaan: arkeen ja juhlaan, lavalle, kulissien taakse, keittiöön ja treenisalille.



***

Hans Dalborg

Vastuun ihana taakka

Vuoteni Nordean johtajana 1991-2011



Sisäpiirin tarina Nordean dramaattisista vuosista 1991-2011.



Pohjoismaiden suurimman pankin johtajan muistelmat kertovat Nordean hurjan tarinan, suoraan aitiopaikalta.



Vastuun ihana taakka on kertomus 20 dramaattisesta vuodesta yhteispohjoismaisessa pankkikonsernissa Nordeassa. Dalborg aloitti konsernin johtajana juuri kun pankkikriisi puhkesi Suomessa, ja hän oli yksi keskeisimmistä vaikuttajista Suomen pankkijärjestelmän uudelleenorganisoinnissa. Hän näki niin Suomen syvimmät lamavuodet kuin maan huikean Nokia-vetoisen nousun. Eläkkeelle Dalborg jäi 2011, juuri kun uusi taloudellinen lama alkoi jälleen näkyä suomalaisten arjessa. Tällä kertaa kuitenkin pankkijärjestelmä ja erityisesti Nordea kohtasivat laman hyvässä kunnossa, toisin kuin monessa muussa Euroopan maassa. Dalborg kertoo Nordean tarinan mukaansatempaavasti ja tarjoaa ainutlaatuisen kurkistuksen poikkeuksellisen tapahtumarikkaaseen aikakauteen Suomen ja kaikkien Pohjoismaiden elinkeinohistoriassa.



***



Eero Aarnio

Värin ja ilon muotoilija



Runsaasti kuvitettu teos juhlistaa suositun popmuotoilijan tuotantoa ennennäkemättömän kattavasti.



Professori, sisustusarkkitehti Eero Aarnio (s. 1932) nousi kansainvälisiin parrasvaloihin 1960-luvulla Pallo-tuolillaan, ja hänen kynästään on siitä lähtien syntynyt lukemattomia rohkeita ja väreillä ilottelevia muotoilun klassikoita kuten Pastilli, Kupla, VSOP, Poni, Puppy, Tomaatti ja Formula. Viime vuosina Aarnio on ollut suuren yleisön suosiossa ennen kaikkea valaisinsuunnittelijana.



***

Mikko-Olavi Seppälä

Suruton kaupunki

1920-luvun iloinen Helsinki



"Oi sa sulo Helsinki, sa oot maailmankaupunki." (Rafael Ramstedt 1922).



Kieltolain ajan Helsinki pulppusi jazzia ja juovuttavia unelmia. Näyttävästi kuvitettu teos kertoo, miten helsinkiläiset elivät kiihkeän ja ristiriitaisen, suruttoman 1920-luvun.



Öisiä katuja valaisivat reklaamivalot, tieteen keksinnöt ja moderni taide järkyttivät maailmankuvaa ja kokaiini vei toiseen todellisuuteen. Kaupungin kaduilla törmäsivät niin sakilaiset kuin raittiusintoilijat, jazztytöt ja urheilijat, talonpoikaismarssijat ja urbaanit kosmopoliitit, hevoset ja autot. Väiteltiin ja unelmoitiin. Kaalimaat lanattiin pallokentiksi. Haettiin vauhtia ilonpitoon viinanhuuruisista salakapakoista tai apteekkien hyvin varustelluista samppanjakellareista. Huumaannuttiin uudesta kaupunkikulttuurista ja tanssittiin yli hautojen... Mikko-Olavi Seppälä loihtii eteemme suruttoman 1920-luvun ja kertoo elävästi, kuinka kaiken ilottelun lomassa moderni maailma saapui Helsinkiin.



***



Tommi Melender

Onnellisuudesta



Onnellisuuden koko kirjo Tua Forsströmin runoudesta jalkapallon MM-kisoihin

Elämme onnellisuuden diktatuurissa. Onnellisuudesta on tullut imperatiivi, sen ympärille on rakennettu kokonainen teollisuudenhaara, käsitteenä se on porvarillistunut ja oikeistolaistunut. Tommi Melender sanoutuu uudessa esseekokoelmassaan irti tästä mutta haluaa silti olla onnellinen. Kukapa ei haluaisi? Melender sukeltaa onnellisuuden kulttuurihistoriaan, aina antiikin Kreikasta Montaigneen, mutta pulpahtaa pinnalle arkisessa ja laman runtelemassa nyky-Suomessa.



***

Taina West

Tänä iltana Jukka Puotila



Suosittu esiintyjä uuden vaiheen kynnyksellä.



Kotikadun tähti on sekä monipuolinen esittävän taiteen työmyyrä että tarkkasilmäinen havainnoitsija.



Kotikadun kuvauksista Kansallisteatterin harjoituksiin, teatteriharjoituksista avajaisia juontamaan ja sieltä helikopterilla imitaatiokeikalle yksityisjuhliin... Kesällä 2015 oravanpyörälle tuli stoppi, kun Puotila sai 60-vuotisjuhliensa kynnyksellä kuulla sairastuneensa vakavasti.



Jukka Puotila on ollut monessa mukana ja nähnyt paljon, ja erityisesti keikat ovat tarjonneet paitsi herkullista materiaalia näyttelijän työstettäväksi myös paikoin tragikoomisen näköalan Suomen nousuihin ja kuplien puhkeamisiin. Puotila pohtii teoksessa myös, mitä ristiriitoja monipuolinen työnkuva on aiheuttanut niin perhe-elämässä kuin näyttelijänä. Jukka Puotila tunnetaan rakastetuista TV-sarjoista kuten Kotikatu ja Ruusun aika, loistavana imitaattorina sekä teatteri- ja elokuvarooleistaan.

 ***

HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.



Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.



------
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: https://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160201/c7b7f4d0/attachment-0001.html