[H-verkko] Arvosteltavaksi: Arthousen kevään 2016 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
La Apr 2 00:17:54 EEST 2016


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko><https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko%3E>>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Arthouse-kevat-2016

Kun aseet puhuvat
Poliittinen väkivalta Espanjan ja Suomen sisällissodissa
Jukka Kekkonen

Suomen ja Espanjan sisällissodissa yhteiskunnallinen järjestelmä romuttui ja poliittinen väkivalta laajentui puhdistuksiksi. Miksi juuri nämä sodat olivat niin verisiä, ja miksi rintamien ulkopuolisen väkivallan määrä nousi niissä ennennäkemättömiin mittoihin?
Suomessa vuonna 1918 ja Espanjassa vuosina 1936–1939 käydyissä sisällissodissa kansa jakautui täydellisesti. Sotien aikana ja niiden jälkeen käytetty poliittinen väkivalta oli laajamittaista. Leimaavaa oli halu antaa hävinneelle osapuolelle riittävän ankara opetus, ja molempien sotien jälkitoimia voikin luonnehtia puhdistukseksi.
Jukka Kekkosen Kun aseet puhuvat on perusteellinen, kansainvälisestikin ainutlaatuinen kokonaisesitys Suomen ja Espanjan sisällissodista ja niiden poliittisesta väkivallasta. Kartoittaessaan ihmisten toiminnan perusteita sisällissodissa se onnistuu yhdistämään historialliseen ja poliittiseen tarkasteluunsa laajan kulttuurisen ja yhteiskunnallisen taustan oikeuden roolia unohtamatta.
Kirja rakentaa sillan menneisyydestä nykypäivään vastatessaan kysymykseen siitä, miten poliittinen väkivalta voi laajentua puhdistuksiksi.
Professori Jukka Kekkonen on tunnettu tutkimuksistaan rikosoikeuden, kontrollipolitiikan, taloudellisen sääntelyn historian ja Suomen oikeuskulttuurin alueilta. Hän on tarkastellut julkaisuissaan muun muassa poliittista rikollisuutta, oikeuspolitiikan murroksia ja menneisyyttä oikeudellisena ja poliittisena kysymyksenä.
Kekkonen on ollut Helsingin yliopiston hallituksen, International Association of Law Schools -järjestön hallituksen ja valtakunnanoikeuden jäsen. Hän on työskennellyt myös oikeustieteellisen tiedekunnan dekaanina ja kuuluu Suomalaiseen tiedeakatemiaan. Hän on tullut tunnetuksi myös aktiivisesta osallistumisestaan julkiseen keskusteluun.
***
Enemmän kuin puoli taivasta
Kiinalainen nainen historiassa, yhteiskunnassa ja kulttuurissa
Tiina Airaksinen – Elina Sinkkonen – Minna Valjakka

Rautatyttöjä ja mallityöläisiä, Falun Gongin naisia, Shanghain tyttäriä, tiibetiläisnunnia, naistaikonautteja, keisariajan vallankumouksellisia ja kansantasavallan ajan yhden lapsen äitejä – miltä näyttää maailma kiinalaisen naisen silmin?
Maailman väkirikkain maa Kiina modernisoituu nopeasti. Huolimatta huimasta talouskasvusta, länsimaisista vaikutteista ja uudistuksista se pitää yhä voimakkaasti kiinni vahvasta, omaleimaisesta kulttuuristaan, jossa naisilla on aina ollut oma, muualla vähän tunnettu asemansa.
Enemmän kuin puoli taivasta tarjoaa kokonaiskuvan Kiinasta naisten silmin ja kokoaa yksiin kansiin heidän elämänsä perinteiden, kommunistisen puolueen näkemysten, läntisten roolimallien ja heidän omien tavoitteidensa ristivedossa. Esiin nousee kuva, jollaista Kiinasta ei ole ennen piirretty.
PhD Tiina Airaksinen työskentelee Helsingin yliopistossa Aasian tutkimuksen yliopistonlehtorina. DPhil Elina Sinkkonen työskentelee vanhempana tutkijana Ulko- poliittisessa instituutissa. FT Minna Valjakka työskentelee tutkijana kansainvälisessä Aasian tutkimuksen instituutissa Leidenissa. Kirjan muut kirjoittajat ovat Kiinan kulttuurin, yhteiskunnan ja historian asiantuntijoita sekä Suomesta että ulkomailta.
***
Syyria
Kertomus kuoliaaksi kidutetuista

Garance Le Caisne

Syyrian sisällissodan alkuvuosina Syyrian sotilaspoliisin valokuvaaja »Caesar» vaaransi henkensä ja paljasti maailmalle 45 000 valokuvaa ja asiakirjaa vangeista, jotka oli kidutettu tai näännytetty kuoliaaksi presidentti Bašar al-Assadin hallituksen vankiloissa.

Kahden vuoden ajan, vuosina 2011–2013, Caesar otti käskystä kuvia sotilaiden silmittömästi kiduttamista vangeista, jotta näiden kuolemat voitiin dokumentoida hallituksen ja tuomioistuimien käyttöä varten. Vangit olivat poliittisia vankeja, mielenosoittajia ja muita hallituksen vastustajia. Caesar kopioi kuvat toimistossaan salaa muistitikuille, jotka hän kuljetti ulos vaatteisiinsa piilotettuina, ja antoi ne ystävälleen, joka kopioi ne edelleen ja latasi ne verkkoon.

Kirja kertoo, kuinka tuhansia ihmisiä on kidutettu kuoliaaksi nykypäivän Syyriassa. Se sisältää myös raskauttavia asiakirjoja, jotka kertovat Syyrian johdon vakavista rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Kuvat ovat nähtävissä internetissä. Presidentti al-Assad on tammikuussa 2015 kiistänyt, että kuvien kauhut olisivat hallituksen aiheuttamia tai että kuvat ylipäätään olisivat Syyriasta. YK on järjestänyt kuvista näyttelyn New Yorkissa.

Garance Le Caisne on ranskalainen toimittaja, joka on kirjoittanut lukuisiin lehtiin muun muassa arabikevään ja Syyrian tapahtumista. Hän on ainoa toimittaja, joka on päässyt haastattelemaan Caesaria. Caesarin löytäminen oli äärimmäisen vaikeaa, ja sen jälkeenkin Le Caisnen piti käydä kuukausien neuvotteluja Caesarin suojelijoiden kanssa, ennen kuin haastattelut onnistuivat. Kirja perustuu yhteensä 40 tuntiin haastattelumateriaalia.

Alkuteos: Opération César: Au cœur de la machine de mort syrienne
Suomennos: Pirjo Thorel
***
Kuoleman matkatoimisto
Ammattina ihmissalakuljetus
Andrea Di Nicola – Giampaolo Musumeci

”Kaikki haluavat päästä Eurooppaan. Minä autan heitä. Toteutan unelmia.”
Euroopassa on meneillään vakavin siirtolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. Yli maarajojen tai huterilla aluksilla Välimereltä saapuu vuosittain satojatuhansia parempaa elämää etsiviä siirtolaisia. Taustalla pyörii ammattirikollisten pyörittämä säälimätön liiketoiminta, joka jää maailmanmarkkinoilla toiseksi vain huumebisnekselle.
Kuoleman matkatoimistossa pääsevät ensimmäistä kertaa ääneen ihmissalakuljettajat itse. He myyvät unelmaa, jonka hinta mitataan tuhansissa ihmishengissä – ja jonka vuosituotot ovat useita miljardeja euroja. Kirja piirtää pysäyttävän kuvan ihmissalakuljetuksen reiteistä, toimintatavoista ja sitä hallitsevista suurliikemiehistä, joista talouslehdet eivät kirjoita. Se sisältää myös tehokkaat toimintaehdotukset ihmissalakuljetusongelman ratkaisemiseksi.
Andrea Di Nicola opettaa kriminologiaa Trenton yliopistossa. Hän on tutkinut vuosien ajan laitonta siirtolaisuuttaja järjestäytynyttä ihmissalakuljetusta. Giampaolo Musumeci on toimittaja ja valokuvaaja, joka raportoi Italian televisiolle sekä italialaiselle ja kansainväliselle lehdistölle aseellisista selkkauksista, maahanmuutosta ja Afrikan alueen tilanteesta.
***
Berlusconi
Tarina miehestä, joka tuli, näki ja voitti Italian
Alan Friedman

  Risteilylaivojen viihdelaulaja.
  Kiinteistöpohatta.
  Mediamoguli.
  AC Milanin pelastaja.
  Italian kaikkien aikojen pitkäaikaisin pääministeri.

Silvio Berlusconin ensimmäinen ja ainoa virallinen elämäkerta on kertomus työväen- kaupunginosan kasvatista, joka eteni nopeasti ja määrätietoisesti kiinteistöpohataksi, ensimmäisen valtakunnallisen kaupallisen televisiokanavan perustajaksi, poliittisen puolueen johtajaksi ja lopulta yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista miehistä.

Berlusconin elämäntarina kuljettaa lukijansa läpi Italian 1900-luvun jälkipuoliskon vuosikymmenten ja tarjoaa ennen julkaisemattomia paljastuksia paitsi bunga-bunga­juhlien luonteesta myös Berlusconin ystävistä ja vastustajista – Barack Obamasta, Hillary Clintonista, George W. Bushista, Vladimir Putinista, Mihail Gorbatšovista, Tony Blairista, Nicolas Sarkozysta, Angela Merkelistä... Yksityiskohta yksityiskohdalta syntyy kuva yhdestä aikamme kiistanalaisimmista julkisuuden henkilöistä – miehestä, jolle konkurssikypsän AC Milanin nostaminen maailmanluokan jalkapallojoukkueeksi oli kevyt sivutoimi.

Alan Friedman on pitkän linjan taloustoimittaja, televisiojuontaja ja tietokirjailija. Hän on työskennellyt toimittajana, kolumnistina, kirjeenvaihtajana ja avustajana Financial Timesille, The International New York Timesille, Wall Street Journalille ja Vanity Fairille. Hän avustaa Corriere della Seraa ja Die Zeitia. Friedman on voittanut neljästi British Press Awardin sekä useita muita journalistisia palkintoja. Hänen katsotaan olleen keskeisin toimittaja, joka paljasti niin sanotun Iraqgate-skandaalin. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja, muun muassa Gianni Agnellin bestseller-elämäkerran.

***
Kielen taju
Kieli, asenteet ja ideologiat
Irina Piippo – Johanna Vaattovaara – Eero Voutilainen

Miksi helsinkiä puhuvaa pidetään leuhkana ja mietä puhuvaa avarasydämisenä? Rappeuttavatko wifit, skypettämiset ja deletoinnit suomen kielen? Mitä opitaan, kun opitaan kieltä? Miten kielenkäyttö kohtelee naista?

Kieli on erottamaton osa jokaista puhujaansa. Kielenkäyttö ja siihen puuttuminen saavat siksi usein tunteet leimahtamaan, olipa kyse kielen muuttumisesta, kielenhuollosta tai puhekielen kirjosta. Kielestä kiistellään, ja näissä kiistoissa erilaiset asenteet ja kieleen liittyvät uskomukset ottavat toisistaan mittaa – joskus kiivaastikin.

Kielen taju pureutuu moniin sellaisiin ilmiöihin, joita pidetään usein huonona kielenä ja uhkana kielen säilymiselle. Kirjassa näytetään, kuinka kieli toimii vuorovaikutuksen ja vallan välineenä ja kuinka se on osa laajempaa sosiokulttuurista ajattelua. Aihetta tarkastellaan monien käytännön esimerkkien valossa. Kirja saa lukijan oivaltamaan kielensä uudella tavalla ja laajentamaan ymmärrystään kielestä toimintana.

Kirjan kirjoittajat ovat kielentutkijoita, joiden tutkimustyö käsittelee muun muassa kielenkäyttöä, kielen sääntelemistä sekä kieleen liittyviä asenteita ja ideologioita.
 ***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: https://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160401/afa3d028/attachment-0001.html