[H-verkko] Arvosteltavaksi: Readme syksyn 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Syys 24 15:08:37 EEST 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X) Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Readme syksy 2015
 
Pilke, Helena
Suomi taisteli - Piirretty sota
 
Suomi taisteli - Piirretty sota kuvaa vuosina 1941-1944 käytyä jatkosotaa TK-rintamapiirtäjien silmin. He ikuistivat tilanteita, joihin valokuvaaja ei päässyt - esimerkiksi suomalaiset ilmataistelukuvat ovat suurelta osin piirroksia.
 
Tunnustetut taiteilijat ja nuoret innokkaat aloittelijat tekivät noin kolmessa vuodessa pitkälti toistatuhatta piirrosta. Kiinnostavimmat ja koskettavimmat on valittu tähän teokseen, joka esittelee sodan monet kasvot ainutlaatuisella tavalla: noin 300 piirroksen sekä niitä täydentävien tietoiskujen ja kuvaselostusten avulla.
 
TK-rintamapiirtäjät tallensivat uskaliaat hyökkäykset, sen miten joukot etenivät läpi kylien ja halki erämaiden, kuinka taitavat suomalaislentäjät pudottivat viholliskoneita Karjalan taivaalla. He ikuistivat Aunuksen ja Vienan myyttiset maisemat sekä niiden asukkaat. Piirtäjät tekivät muotokuvia ja karikatyyreja suomalaisista sotilaista, aina päämajan korkeimmista upseereista nimettömiin rivimiehiin, varsinaisiin "jermuihin".
 
Kuviin ovat piirtyneet sodan monet kasvot: etulinjan taistelut joista osa käytiin mies miestä vastaan, juoksuhautojen valppaat vartiomiehet ja aina liian lyhyiksi jääneet lepohetket. Niissä kuvastuvat myös sodan kauhut: raunioituneet kylät ja kaupungit, silvotut metsät, joukkosidontapaikoilla vuoroaan odottavat haavoittuneet sotilaat.
****
Suomalaisuuden synnyttäjä - kenraalikuvernööri Berg
Garoff, Thomas , Berg, Markku
 
Friedrich Wilhelm Rembert Berg, vihattu kenraalikuvernööri, helsingin pelastaja, talouden kehittäjä, suomalaisuuden edesauttaja
Kirja käsittelee kreivi Friedrich Bergin aikaa Suomessa vuosina 1854-1861. Tänä aikana hän toimi Suomen Suurruhtinaskunnan kenraalikuvernöörinä. Huolimatta siitä, että kreivi Berg on esittänyt hyvin keskeistä roolia itsenäisen Suomen kehityksessä, hänestä ei ole julkaistu aikaisemmin kirjaa.
Kreivi Bergin ensimmäisenä tehtävänä oli organisoida Suomen puolustus Krimin sodan yhteydessä ja hänen ansioksi voidaan lukea Helsingin pelastuminen. Sodan vielä kestäessä hän ryhtyi suunnittelemaan maan puolustusta pidemmällä tähtäimellä. Hän totesi maan puolustuksen hyvin heikoksi siksi, että Suomesta puuttui melkein kokonaan sellainen infrastruktuuri, jota tarvittiin joukkojen siirtoon. Lisäksi puolustus ei ollut toteutettavissa ilman Suomen talouselämän kehittämistä, mikä johtikin suureen ketjureaktioon. Vapauttamalla kaupankäynnin sisämaassa hän loi taloudellisen alustan maanteiden, siltojen, kanavien ja rautateiden rakentamiselle. Kaupankäynnin elvyttämiseksi perustettiin uusi osakeyhtiölaki ja organisoitiin Suomen ensimmäinen pankkilaitos.
 
Berg oli myös mukana aktiivisesti edistämässä kansakoulujen perustamista, jotta suomenkielen käyttöä voitaisiin edistää kaikilla hallinnon tasoilla. Hän oli erittäin taitava organisaattori ja hyvin uuttera, joten hän tuli painaneeksi leimansa koko sille valtavalle uudistustyölle, joka sai alkunsa Krimin sodan jälkeen.
*********
Holmroos, Altti
Majakkasaaret
 
Saaristokirjailija ja -opas Altti Holmroos on kierrellyt majakkasaaria jo 50 vuoden ajan ja haastatellut niillä aikanaan työskennelleitä majakka- ja luotsihenkilöstöä.
 
Majakkaesittelyissä on mukana myös kadonneita, jo unohdettuja tunnusmajakoitamme, pohjoisimpia sekä aikanaan suomalaisten omistuksessa ja käytössä olleita tai muulla tavalla olennaisesti historiaamme liittyviä majakkasaaria.
 
Kirjoittaja on turkulainen toimittaja, joka on pienestä meripartiopojasta lähtien kierrellyt niin Saaristomerta, Pohjan- kuin Suomenlahdenkin saaristoa. Hän on toiminut oppaana usean vuoden ajan mm. Kristiina Brahen monilla majakkaristeilyillä sekä Suomen majakkaseuran matkanjohtajana niin kotimaassa kuin Vironkin saarille tehtyjen matkojen aikana. Altti on työskennellyt toimittajana mm. turkulaisessa radio Majakassa, Turun Sanomissa ja Vene-lehdessä ja sekä monissa muissa alaan liittyvissä julkaisuissa. Omia kirjoja saaristosta on kertynyt yli kaksikymmentä ja hän on myös yksi maamme vanhimman tunnusmajakan, jo 1700 -luvulla rakennetun Lyökin pookin omistajista. Saaristokirjailija ja -opas Altti Holmroosin kierroksen laajalla saaristoalueellamme jatkuvat edelleen.
 
*****
Brantberg, Robert
Marskin armeija talvisodassa
 
Tässä kirjassa kerrotaan ylipäällikkö Gustaf Mannerheimin talvisodan sankareista. Rintamatapahtumat kuvataan sekä komentajan että tavallisen rivimiehen näkökulmasta.
 
Sodan 1939-1940 taistelujen lisäksi piirretään jokaisesta taistelijasta henkilökuva. Keitä he olivat, mikä oli heidän koulutuksensa, mitä he ehkä tekivät vuoden 1918 sisällissodassa sekä vuosien 1941-1945 jatko- ja Lapin sodassa.
 
Suomen itsenäisyys oli näiden miesten käsissä. He selvisivät vaikeasta tehtävästään kunnialla. He taistelivat henkensä kaupalla, eräät haavoittuivat moneen kertaan. Osalle heistä ehdotettiin Mannerheim-ristiä jo talvisodassa. Niitä ei kuitenkaan koskaan myönnetty. Monet heistä nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi jatkosodan saavutuksista.
*****
Enkenberg, Ilkka
Asekirja. Suomen armeijan aseet
 
Millaisia aseita Suomella oli itsenäisyyden koittaessa vuonna 1917? Mitä aseita sisällissodassa käytettiin? Entä mitä käytettäisiin, jos sota nyt syttyisi?
Kirja esittelee aseita, joilla Suomea on puolustettu tai suunniteltu puolustettavan. Se kattaa koko itsenäisyyden ajan vuodesta 1917 aina nykypäivään asti. Kaikki kirjassa käsitellyt aseet ovat olleet puolustusvoimiemme käytössä, ja jotkut niistä joutuivat testiin Suomen käymissä sodissa.
Mukana on Maxim-konekivääri, kasapanos, sukellusvene Vetehinen, panssarilaiva Ilmarinen, de Havilland Vampire -hävittäjä, ohjusjärjestelmiä, Leopardpanssarivaunu sekä kymmeniä muita aseita. Unohtamatta tietenkään legendoja, kuten Suomikonepistoolia ja RK 62:a. 
*********
Porvali, Seppo
Marskin ritarien taistelut
 
Mannerheim-ristejä jaettiin jatkosotamme aikana 1. luokkaa kaksi kappaletta (Mannerheim ja Heinrichs) ja 2. luokan ristiä kaikkiaan 191 kappaletta, neljälle ritarille se suotiin kahdesti. Tämä kirja kertoo näitten 191 sotilaan tiestä ritariksi. Marskin Ritarien taistelut on sankaritarua alusta loppuun, jännittävintä ja mielenkiintoisinta suomalaista sotahistoriaa.
Lentäjä Veikko Karu oli laivueen komentaja, mutta osallistui myös itse varsinaiseen lentotoimintaan. Yhdellä tällaisella lennolla suomalainen hävittäjäpartio yhytti vihollisen kolonnan ja hyökkäsi. Pressun alta paljastui kuitenkin useita ilmatorjuntakonekivääreitä, Karun kone sai osuman ja joutui tekemään pakkolaskun vihollisen puolelle. Sen jälkeen alkoi paluu jalkaisin kohti omia linjoja, jonka hän ylitti venäläisten luotisateessa. Välillä hän joutui käsikähmään vihollisen kanssa aseenaan pelkkä puukarahka...
Komentajakapteeni Jouko Pirhonen, myöhemmin merivoimien komentaja, ajoi moottoritorpedoveneellään vihollisen omaa tunnusta käyttäen venäläisten hallussa pitämään satamaan ja upotti torpedoin vihollisen yhden tämän parhaimmista sotalaivoista...
 
*****
Jormanainen, Juha
Käsintehdyt aseet
 
Veitsi, puukko ja miekka - näiden aseiden avulla tämäkin pohjolan kolkka on aikoinaan valloitettu. Suomessa elää puukkojen ja veitsien valmistusperinne vahvana ja kirja esittelee parhaita suomalaisia ja pohjoismaisia seppiä ja heidän tuotantoaan.
Kirja kertoo myös erikoistekniikoista kuten säiläkirjoituksen tekemisestä, damaskiteräksen valmistamisesta ja miekan takomisesta.

Lisäksi kirja kertoo ja näyttää kuinka suomalainen käsityönä tehty puukko/veitsi valmistetaan alusta loppuun. Lisäksi tutustumme erilaisten terästen kiehtovaan maailmaan, mukana nykyteknologian huippusaavutukset, pulveriteräkset. Kirjassa tutustutaan myös maailman parhaiden aseseppien valmistamiin uniikkiaseisiin ja huikeisiin aseiden kaiverruksiin.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.   Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-
arvostelut/.