[H-verkko] Arvosteltavaksi: Nuorisotutkimusverkoston kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Marras 7 14:03:23 EEST 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X) Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Marleena Mustola, Johanna Mykkänen, Marja Leena Böök & Antti-Ville Kärjä (toim.):
Visuaaliset menetelmät lapsuuden- ja nuorisotutkimuksessa
 
Digitalisoitumisen aikana lasten ja nuorten kulttuuri ja arki sisältävät visuaalista ainesta enemmän kuin koskaan. Myös tutkimuksessa on alettu käyttää entistä rohkeammin visuaalisia menetelmiä, etenkin osana lapsuuden- ja nuorisotutkimusta. Tässä teoksessa pohditaan visuaalisten menetelmien käyttöön liittyviä erityiskysymyksiä. Eri aloilla toimivien tutkijoiden esimerkit havainnollistavat, kuinka visuaaliset menetelmät ovat edustettuina suomalaisen lapsuuden- ja nuorisotutkimuksen kentällä.
 
Kielellisen tiedon ohessa visuaalisella tiedolla on oma erityisyytensä, mikäli tarkastellaan lasten ja nuorten osallisuutta tutkimusprosessissa tai eri tiedontuottamistapojen ominaispiirteitä. Visuaalisten menetelmien käytön lisäännyttyä niin aineistonkeruussa, analyysissa kuin tiedon esittämisessäkin on syntynyt tarve monitieteiselle metodologiselle keskustelulle, joka vie tieteen visuaalistumisen projektia eteenpäin.
 
Tämä teos on suunnattu visuaalisesta metodologiasta sekä monitieteisestä lapsuuden- ja nuorisotutkimuksesta kiinnostuneille tutkijoille ja opiskelijoille. Teoksen kirjoittajien tutkimusaloja ovat sosiologia, kasvatustiede, kulttuurin- ja taiteentutkimus, maantiede, liikuntatiede, uskontotiede ja perhetutkimus.
 
Ilmestyy lokakuussa 2015.
 
Janne Poikolainen:
Musiikkifanius ja modernisoituva nuoruus ‒ populaarimusiikin ihailijakulttuurin rakentuminen Suomessa 1950-luvulta 1970-luvun alkuun.
ISBN: 978-952-5994-87-2
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 318
30.00€

Tiedätkö, kuka oli ensimmäinen maailmanluokan pop-idoli, joka vieraili Suomessa? Muistatko ajan, jolloin The Beatlesin Twist and Shout soi taukoamatta kuppiloiden jukebokseissa? Entä oletko koskaan miettinyt, mistä nykyajan fanibuumit juontavat juurensa? Musiikkifanius ja modernisoituva nuoruus tarkastelee popmusiikin fanikulttuurin syntyä ja kehitystä Suomessa 1950‒1970-luvuilla.

Teos lähestyy faniutta monipuolisesti ilmiön eri tasoihin pureutuen. Fanikulttuurin puitteita, faneja koskevia mielikuvia ja fanien identiteettityötä käsitellään esimerkiksi nuorten musiikinkulutuksen muotojen, samaistumisen ja sukupolvikapinan kysymyksien sekä hysteerisen teinitytön, bändärin ja rock-diggarin stereotyyppisten hahmojen näkökulmasta.
 
Tutkimus perustuu laajaan muistitieto- ja aikalaisaineistoon, joka ulottuu erilaisista kirjoituskeruista ja Suosikin kaltaisista musiikkilehdistä ihailijakirjeisiin ja fanijulkaisuihin. Niiden avulla teos rakentaa moniäänisen kuvan suomalaisen nuorison ja musiikkifaniuden historiasta osana sotienjälkeisten vuosikymmenten nopeasti muuttuvaa yhteiskuntaa. Musiikkifanius ja modernisoituva nuoruus on kiinnostavaa luettavaa kaikille faniudesta, populaarimusiikista ja nuoruuden historiasta kiinnostuneille.
 
 
Mikko Salasuo, Mikko Piispa & Helena Huhta:
Huippu-urheilijan elämänkulku. Tutkimus urheilijoista 2000-luvun Suomessa
ISBN: 978-952-5994-83-4
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 490
34.00€
Kl 79.1, 30.1, 30.12

Huippu-urheilijan elämänkulku -teoksessa tarkastellaan sitä, miten joukko suomalaisia on kasvanut ja sosiaalistunut huippu-urheilijoiksi 2000-luvun Suomessa. Lisäksi tutkitaan tekijöitä, jotka ovat johtaneet joidenkin uran lopettamiseen aivan huipun kynnyksellä.

Oman näkökulmansa tuovat monikulttuuriset urheilijat, joita tarkastellaan sekä erikseen että osana huippuja ja lopettaneita. Aineistona ovat 96 urheilijan elämäkerralliset haastattelut. Haastateltavat edustavat 45 eri urheilulajia ja jakautuvat analyysissa joukkuelajien, perinteisten yksilölajien ja elämäntapalajien urheilijoihin.
 
Haastatteluaineistoa tutkitaan elämänkulkuanalyysin tutkimuskehikon avulla. Tutkimus tuo näkyviin ne prosessit, sosiaaliset verkostot, pääomat, keskeiset siirtymät ja yksilöiden oman toiminnan, joiden kautta haastateltavat ovat kasvaneet huippu-urheilijoiksi. Samalla elämäntarinat kytkeytyvät aikaan ja paikkaan – 2000-luvun alun nopeasti muuttuvaan Suomeen. Urheilijoiden elämänkuluissa perheen liikuntaan sosiaalistava merkitys näyttäytyy vahvana. Keskeisiä ovat myös normatiiviset siirtymät, eli oikea-aikainen eteneminen harrastamisen vaiheesta seuraavaan. Tärkeä on havainto siitä, että keskeisessä asemassa huipun saavuttamisen kannalta ovat lasten omaehtoinen leikkiminen, liikunta ja pelailu sekä monilajisuus. Sen sijaan liika kiirehtiminen tai liian varhain aloitettu kova harjoittelu johtaa useimmiten lopettamiseen. Tutkimuksen tuloksia peilataan kansainväliseen tutkimustietoon läpi kirjan.
 
Tutkimuksen tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää liikuntapolitiikassa, huippu-urheilun kehittämistyössä, lasten ja nuorten liikunnan organisoinnissa ja laajemmin liikunnan edistämisessä. Samalla kirja avaa liikunnasta ja urheilusta kiinnostuneille kattavan ja rikkaan kuvauksen 2000-luvun urheilijuudesta, sen haasteista ja mahdollisuuksista.
 
 
Tarja Juvonen:
Sosiaalisesti kontrolloitu, hauraasti autonominen
ISBN: 978-952-5994-82-7
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 243
Julkaisukieli: suomi/englanti
28.00€

Miten nuorten autonominen toimijuus rakentuu sosiaalisen kontrollin, ammatillisen tukemisen ja nuorten täytymisen jännitteissä? Mitä relationaalisuus tarkoittaa tässä yhteydessä? Tämä tutkimus tarkastelee etsivän nuorisotyön problematiikkaa, sen yhtä aikaa metodisia ja käytännöllisiä ongelmia.
 
Tutkimuksen lähtökohtana on nuorten samaan aikaan hauras ja vahva toimijuus, ja sitä motivoi huomio nuoria auttamaan pyrkivän sosiaalityön olemuksellisesta kaksinaisuudesta:yhtäältä nuori tarvitsee tukea, mutta toisaalta tuki pitää sisällään kontrollin, joka ei itsestään selvästi edistä autonomisen toimijuuden kehittymistä vaan voi rajoittaa sitä. Laaja tutkimusaineisto koostuu muun muassa etsivässä työssä kohdattujen nuorten ja etsivää työtä tekevien haastatteluista.”Tutkimuksen tärkein ansio on sen teoreettinen vahvuus ja innovatiivisuus: orastavaan aikuisuuteen, toimijuuteen ja täytymiseen liittyvät keskustelut ja tulokset ovat korkeatasoisia ja avaavat sosiaalityön tutkimukseen kokonaan uusia uria. Tutkimus osallistuu kuin huomaamattaan myös niihin moniin keskusteluihin, joita käydään ajankohtaisista yhteiskuntapoliittisista avainkäsitteistä, kuten kansalaisten valinnat, velvollisuudet ja oikeudet.” – Professori Kirsi Juhila, Tampereen yliopisto.
 
 
Anni Ojajärvi:
Terve sotilas! Etnografinen tutkimus varusmiesten terveystajusta sosiaalisena ilmiönä.
ISBN: 978-952-5994-80-3
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 296
30.00€

Miksi tupakointi voi varusmiehen näkökulmasta olla järkevä valinta? Miten armeijatarinat liittyvät varusmiesten alkoholin käyttöön? Miten armeijan käytännöt ohjaavat varusmiehen ruokailua? Miksi sairauden rajoista käydään neuvotteluja tupakavereiden kanssa? Millaisia muotoja kestämisen eetos saa 2000-luvun nuorten miesten keskuudessa ja millaiseksi varusmieheksi nuoret pyrkivät? Entä millainen paikka naisvarusmiehille on tarjolla miehisessä maailmassa?
 
Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa tämä etnografinen tutkimus, jossa tarkastellaan nuorten miesten terveyskäyttäytymistä varusmiespalveluksen aikana. Tutkija asui Parolannummella varusmiesten kanssa, haastatteli nuoria ja havainnoi armeijan arkea. Terveyskäyttäytyminen paljastuu tutkimuksen valossa instituution rajaamaksi yhteisölliseksi prosessiksi, jota myös laitoksen arki ohjaa. Sotilaskoulutuksen logiikka ja tavoitteet sen paremmin kuin varusmiesyhteisön käytännötkään eivät aina tue terveyden edistämisen tavoitteita, vaan arki on usein ristiriidassa terveysnäkökulman kanssa.
 
Teos sopii luettavaksi erityisesti terveystutkimuksen ammattilaisille ja instituutioita tutkiville. Yhtä lailla se on antoisaa luettavaa varusmiesten kanssa työskenteleville ja yleisemmin varusmiespalveluksen arjesta kiinnostuneille. 
 
Antti Kivijärvi:
Etnisyyden merkityksiä nuorten vertaissuhteissa
ISBN: 978-952-5994-79-7
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 269
Julkaisukieli: suomi/englanti
28.00€

Yhteiskuntatieteissä etnisyyttä pidetään sukupuolen, luokan ja iän ohella keskeisenä ihmisten välistä sosiaalisuutta ohjaavana kategoriana. Antti Kivijärvi tutkii väitöskirjassaan erityisesti etnisyyden saamia merkityksiä nuorten vertaissuhteissa eri puolilla Suomea nuorisotyön konteksteissa.
 
Tutkimuksessa perehdytään yhtäältä etnisyyden merkityksiin nuorten vuorovaikutusta kehystävinä
erontekoina ja toisekseen näiden erontekojen seurauksiin maahanmuuttajataustaisten nuorten näkökulmasta. Suomea voidaan pitää uutena eurooppalaisena maahanmuuttomaana, jossa etnisyyteen perustuvien ryhmäsuhteiden rakenteita koetellaan ja luodaan parhaillaan nuoren sukupolven arkisissa kohtaamisissa. Kivijärven väitöstyö avaa ikkunan näihin prosesseihin nuorten arkisen ryhmätoiminnan kautta 2000-luvulla.
 
Sanna Aaltonen, Päivi Berg & Salla Ikäheimo:
Nuoret luukulla. Kolme näkökulmaa syrjäytymiseen ja nuorten asemaan palvelujärjestelmässä 
ISBN: 978-952-5994-77-3
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 153
26.00€

Nuorten syrjäytyminen on yksi 2000-luvun kuumimmista yhteiskunta-poliittisista kysymyksistä ja huolen-aiheista. Nuoret luukulla -teos tarjoaa tuoreita empiriaan perustuvia näkökulmia nuorten syrjäytymistä koskevaan keskusteluun sekä taloustieteen että nuorisotutkimuksen näkökulmasta.
 
Teos perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Nuorisotutkimusverkoston yhteiseen tutkimushankkeeseen, joka koostuu kahdesta osiosta. Niistä ensimmäisessä tarkastellaan syrjäytyneiksi luokiteltujen nuorten terveyspalvelujen käyttöä ja kustannuksia rekisteriaineiston avulla, toisessa 18–29-vuotiaiden nuorten aikuisten ja palveluntarjoajien kohtaamisia kummankin osapuolen kanssa tehtyjen haastattelujen kautta. Rinnakkaiset näkökulmat havainnollistavat paitsi nuorten palvelu- ja elämänpolkujen keskinäisiä eroja, myös tutkimuksen erilaisia tapoja hahmottaa nuorten suhdetta yhteiskuntaan.
 
Tutkimuksen perusteella syrjässä oleminen, sairastavuus ja korkeat terveyspalvelujen käytöstä johtuvat kustannukset kytkeytyvät toisiinsa. Haastattelut valottavat kustannusten taustalla olevia rakenteellisia tekijöitä ja yksilötason elämänvaiheita sekä niihin liittyviä valintoja ja pakkoja. Vaikka laaja ja monipuolinen palvelujärjestelmä pystyy vastaamaan monien nuorten tarpeisiin, sellaiset asiat kuin pitkät odotusajat ja mielenterveyspalveluiden riittämättömyys näyttäytyivät järjestelmän ongelmina.
 
 
Mikko Piispa & Mikko Salasuo:
Taiteilijan elämänkulku. Tutkimus nuorista taiteilijoista 2000-luvun Suomessa
ISBN: 978-952-5994-68-1
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 215

Taiteilijan elämänkulku -teoksessa tarkastellaan sitä, miten joukko nuoria suomalaisia on kasvanut ja sosiaalistunut arvostetuiksi taiteilijoiksi 2000-luvun Suomessa. Aineistona ovat 29 taiteilijan elämäkerralliset haastattelut. Haastateltavat edustavat lukuisia eri taiteenaloja ja ovat kaikki saavuttaneet menestystä suhteellisen varhaisella iällä.
 
Haastatteluaineistoa tutkitaan elämänkulkuanalyysin tutkimuskehikon avulla. Tutkimus tuo näkyviin ne prosessit, sosiaaliset verkostot, pääomat, keskeiset siirtymät ja yksilöiden oman toiminnan, joiden kautta haastateltavat ovat päätyneet taiteilijoiksi. Samalla elämäntarinat kytkeytyvät aikaan ja paikkaan – uuden vuosituhannen alun nopeasti muuttuvaan Suomeen. Taiteilijoiden elämänkulut jäsentyvät neljäksi tyyppitarinaksi: normaali-, ajelehtimis- ja sattumatarina sekä itsellinen tarina. Näiden lisäksi tutkimuksessa löydetään kaikkia neljää tarinaa yhdistävä kollektiivinen kuva taiteilijuudesta: sisäisen onnistumisen tarina.
 
Tutkimuksen tuottamaa ajantasaista tietoa voidaan hyödyntää muun muassa koulutuksen, taiteilijoihin kohdistuvan tukipolitiikan ja laajemmin sivistystyön parissa. Samalla se avaa kaikille taiteesta kiinnostuneille rikkaan kuvauksen 2000-luvun taiteilijuudesta, sen ihanuudesta ja kurjuudesta.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.   Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-
arvostelut/.