[H-verkko] Arvosteltavaksi: Keskiaikaista seksiä ja jääkiekkoa

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti toukokuu 12 14:55:50 EEST 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Benita Heiskanen ja Hannu Salmi (toim.)
Kiekkokansa

Rakasti sitä tai vihasi, jääkiekko on keskeinen osa suomalaista kulttuuria. Etenkin Suomen maajoukkue kokoaa ihmisiä MM- ja olympiakisojen aikaan jäähalleihin, oluttupiin ja olohuoneisiin. Voittojen riemut ja tappioiden ruhjeet tuovat kiekkokansan yhteen ja elävät yhteisessä muistissa vuodesta toiseen. Mutta mikä on tämä "kiekkokansa"? Ketkä siihen kuuluvat, ketkä jäävät ulkopuolelle? Missä ja miten kiekkokansaa luodaan ja miten jääkiekko yhdistää ja erottaa?
Benita Heiskasen ja Hannu Salmen toimittama Kiekkokansa-teos on ainutlaatuinen katsaus suomalaiseen jääkiekkokulttuuriin. Kirja kertoo jääkiekosta Suomessa ylivertaisena urheilulajina ja karnevaaliviihteenä, se avaa lätkäfaniuden ilmentymiä keräilykorteista kannatuslauluihin, jäähallikulttuurista "näkymättömiin" kannattajiin, jotka eläytyvät kisatunnelmaan kotisohvalla Höyry Häyrisen tai Antero Mertarannan seurassa. Käydäänpä teoksessa myös vuoden 2014 MM-kisoissa Minskissä tarkastelemassa, mitä kaikkea leijonakannatus on kisamatkalla. Kiekkokansa antaa äänen suomalaisille jääkiekkofaneille ja lätkän seuraajille.

Kirjaa varten toteutettiin laaja internet-kysely, joka oli avoinna koko kevään 2014, Sotšin olympialaista Minskin MM-kisoihin. Siihen osallistui yhteensä 1987 vastaajaa kaikkialta Suomesta ja myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Vanhin vastaaja oli syntynyt 1935, nuorin 2009. Kyselyssä kerättiin tietoa jääkiekon katselupaikoista ja -tavoista, kisoihin valmistautumisesta, jääkiekkosankareista, katkerimmista ja suloisimmista hetkistä, jääkiekon merkityksestä, suomalaisuudesta, selostajista ja äänimaisemasta, keräilykulttuurista ja monesta muusta asiasta. Kiekkokansa ei edusta vain yhtä sukupuolta - kyselyyn vastanneista noin puolet oli naisia, ja naisista jopa suurempi osa kuin miehistä piti nimenomaan jääkiekkoa Suomen kansallisurheilulajina. Kiekkokansa-teos katsoo kiekkokansaa kaukalon laidalla ja kotikatsomoissa, kuuntelee selostamon sinivalkoisia ääniä ja fanien kannustushuutoja ja kokee voiton huuman ja tappion katkerat hetket. Ennen kaikkea kirja kertoo siitä vetovoimasta, joka saa kiekkokansan tempautumaan mukaan joka kevät, ja niistä kokemuksista, joita peli yleisössä kirvoittaa.

***
Tom Linkinen
Same-sex Sexuality in Later Medieval English Culture

This volume investigates the state of same-sex relations in later medieval England, drawing on a remarkably rich array of primary sources from the period that include legal documents, artworks, theological treatises, and poetry. Tom Linkinen uses those sources to build a framework of medieval condemnations of same-sex intimacy and desire and then shows how same-sex sexuality reflected and was inflected by gender hierarchies, approaches to crime, and the conspicuous silence on the matter in the legal systems of the period.
Dr Tom Linkinen is a cultural historian in the department of Cultural history, University of Turku, a founder member of the Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies, and the chairperson of the Queer-studies Society of Finland.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.