[H-verkko] Arvosteltavaksi: Otavan ja BOD:n kevään 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Maalis 4 15:47:15 EET 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Otavan kevään 2015 kirjoja
 
Touko Perko
Mies, liekki ja unelma
 
Biokemisti, tiedepoliitikko ja toisinajattelija A.I. Virtanen oli Suomen biokemian tutkimuksen perustaja ja AIV-rehun keksijä. Jo 1930-luvulla hänestä tuli johtava ravitsemuksen asiantuntija. Virtaselle 1945 myönnetty Nobelin palkinto teki hänestä kansallissankarin. Virtasesta tuli Suomen Akatemian ensimmäinen esimies, ja hän johti pitkään maamme tiedepolitiikkaa. Hän oli myös toisinajattelija, joka ei hyväksynyt yya-politiikkaa eikä peitellyt mielipiteitään. Siksi hänen tiedemiesuraansa myös vähäteltiin. Elämäkerta painottaa niitä puolia, jotka hänestä ovat jääneet pimentoon.
***
Juhani Salokannel
Hengen paloa ja painettua sanaa
 
Ainutlaatuisen kulttuuri- ja vaikuttajasuvun tarina. Millaista on elämä kustannusmaailman keskiössä?
 
Renqvist-Reenpään suku on julkaissut kirjoja jo 200 vuotta. Matka ilomantsilaisesta maatalosta nykyaikaisen mediakonsernin johtoon on ollut vaiheikas ja dramaattinen; murroksissa on tarvittu henkilökohtaista näkemystä ja kykyä toteuttaa sitä. Tärkeitä ovat olleet niin kansainväliset suhteet kuin pitkäaikainen ystävyys ja yhteistyö kirjailijoiden ja yhteiskunnan vaikuttajien kanssa. Johtotähtenä kautta sukupolvien on säilynyt rakkaus suomen kieleen ja lukemiseen.
***
Timo Herranen
Perheyritys, hanatehdas, teollinen omistaja
 
Oraksen vesihanat ovat suomalaisten kotien vakiovarusteita. Raumalaisen Paasikiven perheen yritys laajensi rohkeasti liiketoimintansa kotimaasta myös muualle Eurooppaan. Oras on 2000-luvulla kasvanut yhdeksi alansa suurimmista ja kannattavimmista yrityksistä. Kehitys on ollut huikea, sillä Oras aloitti toimintansa 1945 viisi henkilöä työllistäneenä kellariverstaana. Kun hanaliiketoiminnan rajat tulivat vastaan, Paasikivet suuntautuivat tehtailijoista teollisiksi omistajiksi. Oras Invest omistaa nykyisin merkittäviä osuuksia suurista kotimaisista teollisuusyrityksistä Uponorista, Kemirasta ja Tikkurilasta. Oraksen historia kertoo perheyrityksen menestyksen avaintekijöistä, ja se tarjoaa käyttökelpoisia kokemuksia yrittäjyydestä ja teollisuusomistajuudesta.
***
Björn Wahlroos
Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta
 
Älä ole pihalla taloudesta! Kriittinen kirja siitä, millaisen talouspolitiikan koekaniineiksi olemme joutuneet.
 
Meille tarjotaan huonoja ja toimimattomia ratkaisuja taloudellisten ongelmien voittamiseksi. Veroja halutaan korottaa valtionvelan kasvun hillitsemiseksi - turhaan. Björn Wahlroos käsittelee tuhoisia ajatuksia, joiden nimissä keskeisiä päätöksiä tehdään. Laskun maksavat kuluttajat, veronmaksajat ja tulevat sukupolvet.
 
Wahlroosin kriittisessä tarkastelussa on kymmenen suosittua talousajatusta, joita vapaan markkinatalouden arvostelijat kannattavat. Hän nostaa tikun nokkaan keskeisiä taloudellisia ajattelijoita John Maynard Keynesistä “pop-ekonomisti” Thomas Pikettyyn.
***
Markku Wilenius
Tulevaisuuskirja
 
Finanssikriisin hullut vuodet, metsäteollisuuden alasajo, peliteollisuuden kasvu … Mitä seuraavaksi? Tervetuloa matkalle tulevaisuuteen!
 
Teollisuuden alusta lähtien yhteiskunta on kehittynyt 40-50 vuoden sykkeellä. Olemme taas kehityksen taitekohdassa: kriisien värittämä aika on kääntymässä aallon pohjalta kohti kuudetta kantavaa aaltoa.
 
Tulevaisuuskirja kertoo, miltä vuoteen 2050 ulottuva aalto näyttää. Millainen on yhteiskunta, talous, mitkä teknologiat ovat vallitsevia? Uusi aalto haastaa nykyiset instituutiomme, ihmisten arvomaailma ja käyttäytyminen muuttuvat, demokratian on tultava lähemmäksi ihmistä. Tämä kirja kertoo seuraavien vuosikymmenten tarinan.
***
BOD
Pirjo-Riitta Puro
Sanomalehdet koulutiellä
288 Sivua
ISBN 978-952-286-899-2
Kustantaja: Books on Demand
’
Sanomalehdet koulutiellä kertoo sanomalehtien ja koulujen yhteistyöstä viidenkymmenen vuoden ajalta. Yhtäjaksoinen toiminta alkoi vuonna 1964 Sanomalehtien Liiton järjestämällä opettajien lehdistökurssilla. Alkuvaiheessa sanomalehdet kuuluivat historian ja yhteiskuntaopin opetukseen ja siirtyivät vähitellen myös äidinkielen, kuvaamataidon ja luokanopettajien työkaluiksi. Yhteistyöstä kehittyi monipuolinen ja laaja toiminta, joka kuvasti oman aikansa kouluja, opetussuunnitelmia, oppiaineiden tarpeita. Viidenkymmenen vuoden aikana oppiainerajat ylittävässä opetuksessa siirryttiin joukkotiedotuskasvatuksesta viestintäkasvatuksen kautta mediakasvatukseen. Kirja kertoo myös oppiaineiden historiasta sekä siitä, miten opetussuunnitelmat ja sanomalehtien asema kouluissa on muuttunut vuosien aikana.
Sanomalehdet koulutiellä tarkastelee sanomalehtien ja koulujen välistä yhteistyötä nimenomaan lehtien näkökulmasta: minkälaista toimintaa on ollut Sanomalehtien Liitolla, miten sanomalehdet ovat vastanneet koulujen tarpeisiin ja millaista yhteistyötä on ollut opetushallinnon kanssa.
Se kertoo myös uranuurtajaopettajista, jotka uskoivat sanomalehtien merkitykseen opetuksen tukena, ja sinnikkäistä lehti-ihmisistä, jotka uskoivat kouluyhteistyön kasvattavan uusia lukijoita ja aktiivisia kansalaisia.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.