[H-verkko] Arvosteltavaksi: Avain kustannuksen kevään 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Maalis 3 14:40:23 EET 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Avain kustannuksen kevään 2015 kirjoja

Pekka Henttonen
Johdatus asiakirjahallinnan tutkimukseen
 
Asiakirjat ovat päivittäisen työn välineitä, joihin harva kiinnittää suurta huomiota. Vasta kun jotain erityistä tapahtuu – kun esimerkiksi herää epäilys väärinkäytöksestä – tai aineistolla aletaan ajan myötä nähdä historiallista arvoa, organisaatioiden ja henkilöiden toiminnassa syntyviä muistioita, tilejä, sähköpostiviestejä ja muuta informaatiota aletaan tarkastella tarkemmin. Näiden aineistojen hallinta, asiakirjahallinta, on organisaatioiden asiakirjahallinnon ja kulttuurihistoriallisten päätearkistojen toiminta-aluetta. Teoksessa annetaan yleiskuva asiakirjahallintaa hallitsevista ja sitä hallinneista ajatuksista ja käytännöistä. Koska asiakirjahallinnassa käytännöt ja terminologia vaihtelevat kieli- ja toiminta-alueittain, teoksessa yritetään erityisesti madaltaa kynnystä kansainvälisen kirjallisuuden lukemiseen ja avata suomalaiselle lukijalle siihen linkkejä. Kirja on tarkoitettu sekä asiakirjahallinnan opiskelijoille että kaikille alalla jo työskenteleville.
 
***
Sisko Ylimartimo
Kultia kujille, hopehia tanhuville. Kalevalan kuvituksia 1800-luvulta nykypäivään
 
Kansalliseepoksemme Kalevala on 180 vuoden aikana osoittautunut elinvoimaiseksi. Vaikka traditionaalisten runonlaulajien sukupolvi on jo melkein mennyt tuonilmaisiin, eepos elää edelleen. Se on valanut meille iloa ikirunojen käyttötaiteessa, kuvakirjoissa, sarjakuvissa, pelikorteissa, Internet- ja muissa peleissä, roolipeleissä, näytelmissä ja elokuvissa. Se elää murteille ja nykykielelle käännettynä sekä laiskoillekin toimitettuina versioina. Taiteilijat ja kirjailijat ovat löytäneet oman Kalevalansa. Kultia kujille, hopehia tanhuville esittelee ensisijaisesti lapsille ja nuorisolle suunnattujen Kalevaloiden kuvituksia. Mukana on noin 80 kuvittajaa Suomesta ja ulkomailta 18o0-luvulta lähtien nykypäivään saakka. Runsaasti kuvitetussa kirjassa avautuu lukijalle Kalevalan kuvamaailman inspiroiva monipuolisuus. Monet kuvittajat ovat tukeutuneet perinteeseen; useat varsinkin viime vuosina lähteneet tulkitsemaan eeposta riemastuttavan omapäisestikin. Kansalliskuvastosta on tullut ankalliskuvastoa, koiratkin ovat saaneet Kalevalansa. Ja onhan Väinämöisellä voinut olla rastatukka? Ja vieraisiin eksoottisiin kulttuureihin kotoutetut Kalevalat ovat luku sinänsä.
***
Jukka Murtosaari Kannen kuvitti…
 
Kukahan tämän kannen on kuvittanut? Jukka Murtosaaren Kannen kuvitti… -kirja esittelee julkaistujen taskukirjojen ja lukemistolehtien kuvittajien töitä ja ammattiuria 1940-luvulta alkaen. Tämä uraauurtava teos on ensimmäinen suomen kielellä julkaistu tietokirja kansikuvittajista, taiteesta joka on tuttua monelle, mutta jonka tekijöistä ei tiedä juuri mitään. Kirjassa tutustutaan mm. kansikuvan tekemiseen ja kansikuvituksen historiaan sekä esitellään tarkemmin noin 50 kansikuvittajaa ja heidän töitään.
Jukka Murtosaari on freelancekuvittaja, jolla on yli 30 vuoden kokemus kansikuvituksista.
 
Jarno Alastalo V
Vaimonhakkaajapaita ja Anonyymit kukkahattutädit
Sometarinoita Suomesta
 
 
Sosiaalinen media ei ole koskaan ollut sosiaalinen vaan ihmiset ovat. Vaimonhakkaajapaita
ja Anonyymit Kukkahattutädit on tarinakokoelma suomalaisista sosiaalisen median ihmisistä ja ilmiöistä. Kirja pureutuu siihen, miksi joku on valmis antamaan koko sielunsa yhteisöille ja ajamaan asiaa eteenpäin.
Sosiaalisesta mediasta on kirjoitettu lukuisia markkinointikirjoja, mutta Vaimonhakkaajapaita
ja Anonyymit kukkahattutädit käsittelee ilmiötä ihmisten kautta.
Kirjassa kerrotaan esimerkiksi Jasper Pääkkösen käymästä kalasodasta Facebookissa,
Hullun kauppiaan yrityksestä saada kymmenen miljoonan velka kuitatuksi
tempauksillaan somessa, Kukkahattutätien aatteista, pienistä ponipojista, kissan
maailmanvalloituksesta, Varustelekan provosoivista vaimonhakkaajapaidoista, mikä
on räätäli Arman Alizadin tabu, kuinka videobloggaaja jaksaa aina vain hymyillä
ja siitä, miten trollaajat härnäävät kissaturkiksillaan ihmisiä.
***
Ari Haasio
Löydä! Opas helppoon tiedonhakuun
 
Internet, arkistot, kirjastot, tietokannat, karttahaut, hakukoneet Mistä löytää tietoa? Miten löytää oikeanlaista tietoa erilaisiin tarkoituksiin? Löydä! Opas helppoon tiedonhakuun johdattaa lukijan tiedonlähteiden monipuoliseen maailmaan. Vaikka Internet dominoi tiedonhakua, arkistojen asiakirjat ja kirjastoista löytyvät laajat kirjakokoelmat ovat edelleen keskeisiä tiedonlähteitä. Teos opastaa tiedon lähteille ja esittelee eri muistiorganisaatioiden – kirjastojen, museoiden ja arkistojen – toimintaa ja rakennetta sosiaalista mediaa unohtamatta. Löydä! antaa kokonaiskuvan tiedonlähteistä. Se soveltuu niin oppikirjaksi eri oppilaitoksiin kuin yksittäisen kansalaisen oppaaksi tiedonlähteiden monipuoliseen maailmaan.
 
***
Suvi Ahola
Ystäviä ja kirjoja
 
Suvi Ahola (s. 1959) on toimittaja ja kirjailija. Hän on kirjoittanut yli kolmekymmentä vuotta kirjallisuuskritiikkiä Helsingin Sanomiin ja useita teoksia omaelämäkerrallista proosaa, esseitä, runoja ja ruokakirjoja. Viimeisin teos, Lukupiirien aika (2013) perustuu hänen samana vuonna tarkastettuun väitöskirjaansa. Lukupiirien määrää ei tiedä kukaan, vaikka niihin kuuluu vuosi vuodelta enemmän ahkeria lukijoita, kirjallisuudesta ja muustakin kulttuurista kiinnostuneiden ydinjoukkoa. Lukupiirit avartavat kirjallista makua, pidentävät kirjan ikää, ohjaavat analyyttiseen lukemiseen ja keskusteluun. Lukupiiritutkija Suvi Ahola palaa aiheensa pariin. Uudessa kirjassa neuvotaan, miten lukupiiri perustetaan ja saadaan toimimaan ja mitä kirjoja voi yhdessä lukea vuoden mittaan. Mukana on viidenkymmenen kirjan esittelyt, klassikoista 2000-luvun uutuuksiin, perhetarinoista dekkareihin ja fantasiaan. Myös kymmenen suomalaista lukupiiriä kertoo omasta toiminnastaan. Lisäksi esitellään lukupiirien parhaat ruokaohjeet ja koko joukko muitakin – mutkatonta ja maukasta tarjottavaa kirjanystävien kokoontumisiin
***
Markku Soikkeli
Tieteiskirjallisuuden käsikirja
 
Tieteiskirjallisuuden käsikirja kertoo kaiken scifistä: keksintöjen, kummajaisten, aika- ja avaruusmatkojen kirjallisuudesta. Käsikirja on tarkoitettu kirjallisuuden harrastajille, jotka haluavat tietää miten kyborgit, dystopiat ja alienit ovat syntyneet scifissä juurtuakseen osaksi arkisia kuvitelmiamme. Tieteiskirjallisuuden käsikirja on ensimmäinen suomenkielinen tietoteos, jossa esitellään kattavasti scifin keskeiset ideat ja aihealueet, kirjailijat ja historianvaiheet. Selkeästi jaotellut luvut tarjoavat tiivistetysti tietoa mm. avaruusoopperan, feministisen scifin, paleofiktion ja vaihtoehtohistorian merkityksestä. Kunkin luvun lopussa löytyy kirjalista, jolla syventää tietämystä käsitellystä aiheesta.
***
Päivi Haanpää
Sanataide- ohjaajan opas 

Sanataideohjaajan opas katsoo kirjoittamista opettamisen näkökulmasta. Kuka voi opettaa? Miksi pitäisi opettaa? Mitä kirjoittajakurssilla voi tehdä? Miten annetaan palautetta? Opas keskustelee sanataideohjaajan työstä ja vaatimuksista ja tarjoaa paitsi neuvoja myös vertaistukea niin uusille kuin vanhoille sanataideohjaajille.
 
***
Kirjaston kuolema
Jukka Relander ja Jarmo Saarti (toim.)
 
Kirjaston kuolemaa on ennustettu digitaalisen viestinnän alkuajoista asti samoin argumentein kuin paperisen kirjan. Aiemmin välttämättöminä pidettyjä julkisia palveluita on muutenkin alettu arvostelemaan kuluerinä tai ylellisyyksinä, joihin meillä ei ole varaa, ja sähkökirja tuntuu tarjoavan ihanan tekosyyn sammuttaa lähikirjastosta valot. Samalla on voimistunut keskustelu kirjastosta keskeisenä yhteiskunnallisena toimijana ja tilana. Kirjasto kirjavarastona on muuttumassa joksikin, mutta ihan selvää käsitystä suunnasta ei Suomessakaan ole. Onkin siis aika päivittää kirjastojen asema, tehtävä ja arvo yhteiskunnallisessa keskustelussa. Suomen Kirjastoseuran ja Suomalaisen tieteellisen kirjastoseuran puheenjohtajat Jukka Relander ja Jarmo Saarti ovat tämän vuoksi toimittaneet kirjaston asemaa ja tehtävää pohtivan artikkelikokoelman. Teoksen artikkelien kirjoittajina ovat sekä kotimaiset että kansainväliset asiantuntijat. Teos käsittelee kirjaston merkitystä ja kirjastotyötä digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Siinä tarkastellaan kirjaston kehittämisen haasteita ja kirjaston roolia ja tehtävää yhtäältä julkisena palveluna, toisaalta julkisena tilana. Jotta vainaja voisi hyvin, kirjastot on päivitettävä aktiivisiksi yhteiskunnallisiksi toimijoiksi ja kirjastojen palveluita on uudistettava kirjastoon liittyvistä tarpeista ja tavoitteista lähtien. Teoksen tavoitteena on vauhdittaa tätä kehitystä
***
Laura Hokkanen
(toim.)
Sosiaalinen kirjasto – lukemattomien mahdollisuuksien maailma
 
Kirjastot ovat aina olleet yhteisön kohtaamispaikkoja, aidosti matalankynnyksen tiloja. Huoli muuttuneista lukutavoista, lukemisen vähenemisestä, ruutujen äärellä vietetyn ajan kasvusta, unohdetuista ihmisryhmistä ja yksinäisyydestä ovat saaneet monia tahoja pohtimaan lukemisen ja toisen ihmisen kohtaamisen merkitystä – kirjaston kehittämistä sosiaaliseksi tilaksi ja toiminnallisten menetelmien toteuttajaksi. Sosiaalisella kirjastolla ajatellaan olevan merkitystä sille, kuinka ihmiset löytävät uudelleen lukemisen riemun, kirjastojen merkityksen ja yhteen kokoontumisen kokemuksen. Sosiaalinen kirjasto – lukemattomien mahdollisuuksien maailma -kirjan artikkelit sivuavat kirjastoja osana elämysyhteiskuntaa, nuorisotyötä, maahanmuuttajien integraatiota, vankien elämää ja kirjaston muutosta. Kirjassa tarkasteltava sosiaalisen kirjaston idea on myös paluuta juurille: kirjastojen perimmäisen tehtävän pohdiskelua, ihmisten tiivistämistä yhteisöksi – uteliaaksi ja uudesta tiedosta innostuvien yksilöiden joukoksi.
 
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
***