[H-verkko] Arvosteltavaksi: Partuunan kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Mon Maalis 2 11:14:32 EET 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Arvosteltavaksi: Partuunan kirjoja talvelta 2014–2015

JAN LEHTOLA (toim.)
Oskar Merikannon kirjeitä Liisalle 1889–1922

Säveltäjä Oskar Merikannon (1868–1924) kirjallinen jäämistö koostuu nuottien lisäksi hänen lukuisilta matkoiltaan lähes päivittäin kotiin kirjoittamistaan kirjeistä ja postikorteista. Ahkeran oppikirjailijan ja myös lehdissä julkaisseen musiikkikirjoittajan muut yksityiset kirjoitukset ovat kadonneet. Jo omana aikanaan yleisön rakastama taiteilija tulee lähelle lukijaa tunteellisissa ja värikkäissä kirjeissään. Merikanto matkusti ajankohtaan nähden harvinaisen paljon ja laajalti. Kirjeet kotiin kertovat kokemuksista ja havainnoista matkoilla: konserteista, tapaamisista, nähtävyyksistä, mutta myös arkisista kuulumisista, matkanteon vaivoista, kaipuusta ja koti-ikävästä. Kiinnostavan ristivalon yksityisiin kirjeisiin luovat Oskar Merikannon aikanaan lehdissä julkaisemat matkakertomukset. Kirjaa täydentää toimittajan Merikannon aikakautta ja elämäkertaa taustoittava johdantokirjoitus.
Toimittaja Jan Lehtola on eturivin urkureitamme. Hän on tehnyt musiikin tohtorin tutkimuksen aiheesta Oskar Merikanto eurooppalaisten vaikutteiden välittäjänä Suomessa sekä julkaissut musiikin tohtorin tutkielman Oskar Merikannon perintö suomalaiselle urkutaiteelle (2005) ja toimittanut kirjoituskokoelman Merikanto-symposium (2011). Jan Lehtola on myös levyttänyt Oskar Merikannon urkutuotannon.
 
HELENA SAARIKOSKI (toim.)
Silloin tanssittiin tangoa

Museoviraston kansatieteen toimisto julkaisi vuonna 1991 muistitiedon keruukilpailun aiheesta Lavatanssit. Suosittuun kyselyyn vastasi yli viisisataa kirjoittajaa. Kulttuurintutkija Helena Saarikoski on seulonut vastauksista tutkimusaineiston, jossa ihmiset kertovat omista kokemuksistaan tansseissa. Hän on edelleen valikoinut ja toimittanut tästä aineistosta kertomukset kirjaan. Kymmenet eri-ikäiset suomalaiset kirjoittavat kirjassa nuoruuden tansseistaan: itse tanssista ja tanssijoista, tanssimatkoista, tapahtumista tansseissa; kaikesta, mitä kansan tanssikulttuuriin on kuulunut Suomessa 1900-luvun aikana. Kirja liittyy ainesjulkaisuna Helena Saarikosken meneillään olevaan tutkimukseen lavatanssikulttuurista. Kertomusten lisäksi kirjassa on tutkimuksen metodologiaa käsittelevä laaja jälkikirjoitus, tanssilajien nimihakemisto ja musiikkihakemisto sekä liitteenä Aila Niemisen laatima kysely, johon kertomukset on alun perin lähetetty vastauksina.
FT, dosentti Helena Saarikoski on etnografiseen ja esitystutkimukseen erikoistunut kulttuurien tutkija. Hän on aiemmin tutkinut nykyisiä nuorisokulttuureja ja populaarikulttuurin aiheita.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.