[H-verkko] Arvosteltavaksi: Teoksen kevään 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Helmi 26 11:03:54 EET 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.

Teoksen kevään 2015 kirjoja
******
HANNES MARKKULA
Presidenttien ja murhamiesten pöydissä
 
Hannes Markkula on vanhan liiton lehtimies – takana on 50 värikästä vuotta suomalaisen iltapäivälehden palveluksessa. Toimituksellinen uhka nykyaikaisessa mediamaailmassa on, etteivät toimittajat tunne ihmisiä. Kiire ja tekniset laitteet, henkilöstöpula ja säästötoimet ovat saaneet aikaan sen, etteivät toimittajat riittävästi osallistu tilaisuuksiin, erikoistu eri aloihin ja opi tuntemaan viranomaisia, virkamiehiä, poliitikkoja, poliiseja ja lakimiehiä, kulttuurivaikuttajia tai urheiluguruja. Tämä tekee monesta julkaistusta lehtijutusta liian pelkistetyn ja hengettömän. Toimittajat eivät kylliksi pengo asioiden taustoja.
Muistelmateoksessaan Presidenttien ja murhamiesten pöydissä Hannes Markkula kertoo pitkästä urastaan ja kohtaamistaan ihmisistä. Maarit Tyrköstä, Kytäjän kartanon kolmoissurmasta, eduskunnan silmäätekevistä. Erkoista ja muista mediavaikuttajista. Oli kyseessä valtakunnan mahtimiehet tai maan matoset, uutinen tehdään, hankitaan, se ei tipu somesta syliin.
******
ANNA-LENA LAURÉN • PETER LODENIUS
Ukraina – rajamaa
 
Mitä Ukrainassa oikein tapahtui vuonna 2014? Laajat mielenosoitukset ja verilöyly Kiovassa johtivat siihen, että presidentti Janukovytš lähti maasta. Monet ajattelivat, että tie Eurooppaan oli nyt auki. Sittemmin Ukraina on tehnyt liitännäissopimuksen EU:n kanssa, mutta samalla menettänyt Krimin niemimaan ja osittain hallinnan Itä- Ukrainassa. Ukrainasta on tullut kansainvälinen vedenjakaja, joka laukaisi syvän ja peruuttamattoman kriisin Venäjän ja lännen välillä.
Hufvudstadsbladetin ja Svenska Dagbladetin ulkomaankirjeenvaihtaja Anna-Lena Laurén on ollut tapahtumaketjun alusta lähtien paikalla vuoroin Kiovassa, vuoroin Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Tässä kirjassa hän kertoo tapaamistaan ihmisistä ja kokemuksistaan kentältä, tilanteista ja paikoista. Kirjan toinen tekijä, toimittaja Peter Lodenius laatii taustoituksen niin aiemmille kuin myöhemmillekin tapahtumille Ukrainassa. Lodeniuksella on pitkä kokemus Itä- ja Keski-Euroopasta. Hän on kirjoittanut kirjan Ukraina i Europas mitt.
***
OSMO SOININVAARA
Jäähyväiset eduskunnalle
 
Pitkän linjan kansanedustaja, ministerinäkin toiminut Osmo Soininvaara palasi eduskuntaan vuonna 2011 neljän vuoden tauon jälkeen. Politiikan teko kiinnosti yhä: työsarkaa toden totta riitti.
Yllätys oli suuri. Mitä ihmettä neljässä vuodessa oli tapahtunut, että eduskunta- ja hallitustyöskentelystä oli tullut lähes mahdotonta?
Toki merkkejä päätöksenteon vaikeutumisesta oli näkynyt jo pitkään, esimerkkinä SATA-komitea, joka yritti pitkään ja perusteellisesti järjestää suomalaista sosiaaliturvaa. Viime metreillä sen päätökset vesitettiin täysin.
Nyt tilanne on vielä huonompi. Vaalien jälkeen maahan muodostettiin historiallisen kehno hallitus, jota kukaan ei halunnut ja jolta puuttui yhteinen tahto ja suunta. Sen keskeiset uudistukset menivät tahdottomaksi rämpimiseksi. Eikä oppositio pärjää yhtään paremmin, vaikka se on yksi toimivan parlamentin elinehdoista. Eduskuntatyö on vähä vähältä muuttunut pinnalliseksi ja nopeita julkisuusvoittoja etsiväksi. Argumentoivaa keskustelua ei arvosteta tai haluta, sen sijalle on noussut lainopillinen saivartelu.
Tätä ei politiikan pidä olla.
Jäähyväiset eduskunnalle on Osmo Soininvaaraan syvällinen ja suorapuheinen analyysi nyky-Suomen parlamentin työskentelystä. Miksi päätöksiä ei saada aikaan, mitkä puolueet ja ketkä henkilöt edustavat osaltaan nykyistä, kestämätöntä tilannetta? Miksi nyt on aika sanoa jäähyväiset. Ja ennen kaikkea miten suomalainen parlamentarismi voitaisiin pelastaa.
***
VILLE BLÅFIELD • REETTA RÄTY
Kuka hullu haluaa poliitikoksi?
 
Ovatko puoluepolitiikka ja edustuksellinen demokratia likaantuneet, etääntyneet ja menettäneet vetovoimansa? "Haluan toisenlaisen elämän", lausui pääministeri Jyrki Katainen jättäessään tehtävänsä kesken kauden.
Entä onko politiikkaan ryhtyvällä toivoakaan saada aikaan näkyviä muutoksia? Yleinen virsi on, että eduskunnassa valta katoaa uuvuttaviin prosesseihin, kompromisseihin, ryhmäkuriin, korporaatioiden ohjaukseen. Hallitusohjelma sitoo, oppositiossa on mahdollisuus lähinnä räksyttää. Näyttää myös siltä, että yksittäisen poliitikon vaikutusmahdollisuudet kutistuvat, kun talous sanelee niin kutsutut välttämättömyydet. Poliitikon tehtävä on leikata, säästää ja selitellä. Houkutteleeko politiikka tässä tilanteessa maan parhaita kykyjä?
Kuka hullu haluaa poliitikoksi? on poleeminen tietokirja, yhteiskunnallinen puheenvuoro ja keskustelunavaus. Ville Blåfield ja Reetta Räty lähestyvät aihetta journalismin keinoin. Kirjan teksteissä pohditaan muun muassa, miten politiikan ja median suhde on muuttunut ja mitä ovat vaihtoehtoiset yhteiskunnallisen vaikuttamisen tavat. Kirjassa kuullaan myös tunnettujen poliitikkojen ja yhteiskunnallisten ajattelijoiden pohdintaa siitä, miksi moni on täysin turhautunut poliitikon rooliin tai ei halua lähteä enää ehdolle.
***
SEPPO KÄÄRIÄINEN
Meikäläisen mukaan
 
Meikäläisen mukaan on Seppo Kääriäisen omakohtainen kertomus Suomen nykytilasta ja siihen johtaneista kehityskaarista. Kirjalla on kolme pääviestiä. Ensinnäkin se hahmottelee maamme tulevaisuutta niin ulko-, EU- kuin sisäpolitiikankin alueilla. Toiseksi se arvioi vuoden 2015 eduskuntavaalien merkitystä nykyisessä historiallisessa tilanteessa. Lisäksi se kertoo Suomen tiestä toisen maailmansodan jälkeen ja näin tuo esiin historian vaikutukset nykypäivään. Historia vaikuttaa tietenkin myös ihmisyksilöiden, ei pelkästään valtioiden, elämässä. Niinpä Kääriäinen kertoo omista taustoistaan, sillä elämän sattumien lisäksi juuri ne ovat saatelleet hänet yhdeksi aikamme merkittävimmistä keskustapoliitikoista.
Saamme lukea lapsuusvuosista Kirmankylän Kääriälässä, opinnoista ja poliittisen uran alusta Helsingissä ja aikanaan tapahtuneesta paluusta lapsuudenkotiin. Maakuntien ja pääkaupungin suhde onkin tärkeässä roolissa Kääriäisen tarinassa.Meikäläisen mukaan on poliittinen puheenvuoro, jota kannattelee elämän varrella karttunut valtiomiehen viisaus. Se on pakollista luettavaa kaikille Suomen kohtalosta kiinnostuneille, puoluekannasta riippumatta.
***
MERINA SALMINEN • PEKKA NYKÄNEN
Operaatio Elop - Nokian matkapuhelinten viimeiset vuodet
 
Nokian kasvutarina on koko maailman mitassa ainutlaatuinen. Yhtä ainutlaatuinen on yhtiön muutamassa vuodessa tapahtunut romahdus.
Operaatio Elop etsii vastauksia kysymyksiin, jotka Nokian hallituksen entisen puheenjohtajan Jorma Ollilan elämäkerta jätti avoimiksi. Miksi toimitusjohtajaksi valittiin kanadalainen Stephen Elop? Miksi puhelinten käyttöjärjestelmäksi valittiin Windows eikä esimerkiksi Meego? Minne katosi nokialaisten kuuluisa motivaatio ja yhdessä tekemisen meininki? Oliko Elop Troijan hevonen: tuliko hän Nokiaan Microsoftin miehenä tavoitteenaan nuijia yhtiön markkina-arvo mahdollisimman alas?
Teosta varten on haastateltu yli sataa henkilöä, joista useimmat ovat olleet Nokian palveluksessa. Operaatio Elop on ensimmäinen Stephen Elopin valtakauteen, vuosiin 2010–2013, keskittyvä Nokia-kirja.
Esiin nousee runsaasti ennen julkistamatonta tietoa Nokian sisältä. Uutta tietoa saadaan muun muassa Windows Phonen valintaan johtaneista syistä ja tapahtumista. Samoin siitä, miksi Nokia lopulta myi puhelimet Microsoftille. Kirja myös vastaa kysymykseen, oliko Elop Microsoftin palkkaama Troijan hevonen, ja kertoo, miten Nokian henkilöstö Elopin vuodet koki.
***
ANITA KONKKA
Unennäkijän muistelmat
 
Anita Konkka kertoo suoraan ja kaunistelematta lapsuudestaan kulttuurikodissa, isästä joka oli maanpakolainen Inkerinmaalta, kirjailija ja venäläisen kirjallisuuden kääntäjä, Lapualla syntyneestä nuorena kuolleesta äidistään, joka oli taidemaalari. Millaista oli elää kahden maailman rajalla, mikä jätti jälkensä. Anitasta tuli sivustatarkkailija. Isän perua on kiinnostus Venäjään ja venäläiseen kirjallisuuteen, äidin perintöä Ranska ja ranskalainen taide sekä kirjallisuus.
Nuoruus kului Munkkiniemen kaduilla ja kahviloissa, naiseksi kehittyminen oli vaikeaa. Anita kertoo vanhempien erosta, äidin kuolemasta, avioitumisestaan ja lastensa syntymästä, isäkapinasta ja 60-luvun kulttuuriradikalismista, kirjailijauran alusta ja 70-luvun taistolaisuudesta, monista työpaikoista ja työttömyyksistä, terapiasta ja kivikkoisesta tiestä kirjailijaksi. Kirjassa puhutaan myös Konkalle tärkeistä paikoista: Munkkiniemi, Savonlinna, Koskenpesä Kuhmoisissa, Lönnrotinkatu, Petroskoi, Ravenna, Moskova, Pariisi, Rooma, Ibiza ja Munkkivuoren Ulvilantie. Puhutaan ystävistä, kuten Raija Siekkisestä – sekä suurista rakkauksista, kuvanveistäjä ja mystikko Heikki Virolaisesta ja kirjailija Hannu Salamasta.
 
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
***