[H-verkko] Arvosteltavaksi: Vastapainon kevään 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Helmi 11 15:45:55 EET 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.

***
Väyrynen Kari, Pulkkinen Jarmo (toim.)
Historianfilosofia
Klassikkoajattelijat antiikista nykypäivään
 
Historialla ja historiankirjoituksella on ollut aina merkittävä rooli inhimillisessä ajattelussa ja olemassaolossa, ja siksi se on aina kiinnostanut myös filosofeja. Jo antiikissa esitettiin mielenkiintoisia näkemyksiä historiallisesta kehityksestä ja historiassa vaikuttavista voimista. Pitkään historian­filosofian tavoitteena oli tunnistaa kehityksen yleisiä lainalaisuuksia ja päämääriä, kunnes 1900-luvulla kyseenalaistettiin historiantutkimuksen objektiivisuus. Historian­filosofian keskeinen teema, kysymys historiantutkimuksen tieteellisyydestä, on vaivannut filosofeja 1600-luvulta saakka.

Tässä teoksessa esitellään sekä paikkansa vakiinnuttaneita historianfilosofeja että ajattelijoita, jotka tavallisesti yhdistetään muihin kuin historiatieteellisiin kysymyksiin mutta
joiden tuotannossa historialla on merkittävä sija. Teos kuvaa kattavasti eri aikakausien käsitystä historian luonteesta. Se sopii niin yliopistolliseksi oppikirjaksi kuin historian olemusta pohtivan harrastajan käteen.
 
Kirjoittajat ovat historiantutkimusta tehneitä filosofeja ja teoreettisia kysymyksiä pohtineita historioitsijoita eri yliopistoista.  
***
Häkkinen Antti, Salasuo Mikko (toim.)
Salattu, hävetty, vaiettu
Miten tutkia piilossa olevia ilmiöitä
 
Kaupungin alamaailma, rikolliset ja poliisit, huumeiden tai dopingaineiden käyttö, rasismi, homoseksuaalisuus, abortti ja lastensuojelun ongelmat. Suomalaisessa kulttuurissa ja yhteiskunnassa on kautta historian ollut ilmiöitä, joista on vaiettu, joita on hävetty ja jotka ovat toteutuneet salassa. Ne kuitenkin kiinnostavat, ja niistä kirjoitetaan lähes päivittäin niin mediassa kuin opinnäytetöissä.

Salattu, hävetty, vaiettu opastaa tutkijat ja opiskelijat näiden piilossa pysyttelevien ilmiöiden tutkimisen saloihin. Kirja koostuu yhdeksästä itsenäisestä artikkelista, joissa esitellään ja analysoidaan hankalasti tutkittavaa ilmiötä sekä johdatetaan kunkin aihepiirin keskeisiin aineistoihin ja tutkimusmenetelmiin.

Teos on lajissaan ensimmäinen suomalainen tutkimusmetodikirja. Monitieteisen teoksen kirjoittajat ovat alojensa nimekkäitä tutkijoita.
 
***
Lahikainen Anja Riitta, Mälkiä Tiina & Repo Katja (toim.)
Media lapsiperheessä
 
Lapsiperheiden arki on yhä keskeisemmällä tavalla median läpäisemää. Kirja Media lapsiperheessä tarkastelee monitieteisellä otteella median ja perhe-elämän leikkauspintoja niin sosialisaation, arkivuorovaikutuksen kuin ajankäytönkin näkökulmista. Perhevuorovaikutuksen monipuolisen tarkastelun mahdollistaa ainutlaatuinen aineisto, 26 lapsiperheessä kuvattu videomateriaali ja perheenjäsenten haastattelut.
 
Kirjan kirjoittavat kuvaavat lasten ja nuorten mediasuhdetta ajallisesta näkökulmasta ja analysoivat median asemaa osana perheiden arkisia rutiineja. Miten lasten ja nuorten media-aika on muuttunut 1970-luvulta 2010-luvulle tultaessa? Millainen asema medialla on perheen ruokailussa? Millaista on perheen vuorovaikutus mediankäyttötilanteissa?
 
Kirja on ajankohtaista luettavaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita median asemasta lapsiperheissä. Kirja tuottaa tärkeää tietoa sosiaalitieteiden opiskelijoille, mediakasvatuksen ammattilaisille sekä perheiden ja lasten kanssa työskenteleville. Kirjan analyysit tarjoavat raikkaita näkökulmia myös lapsuuden, perheen ja mediakulttuurin tutkimuksen piirissä työskenteleville.
***
Streeck Wolfgang
Ostettua aikaa
Demokraattisen kapitalismin lykätty kriisi
 
Onko kapitalismin ja demokratian aika erota?

Maailmantaloutta ja politiikkaa ravisteleva kriisi ei näytä hellittävän, ja se herättää yhä kasvavaa neuvottomuutta. Reseptejä jaellaan ilman tietoa taudin luonteesta. Wolfgang Streeck jäljittää kriisin syitä tarkastelemalla sodanjälkeisen kapitalismin kehitystä ja muutoksia. Hän asettaa kriisin 1970-luvulta alkaneeseen yhteiskunnan ja talouden uusliberaalistumisen jatkumoon.

Runsasta tilastoaineistoa yhteen vetävän kirjan keskiössä on kapitalismin ja demokratian välinen kasvanut jännite. Streeckin mukaan valtiot ja hallitukset ovat 1970-luvulta lähtien ”ostaneet aikaa” inflaation, halvan lainarahan ja julkisen velan avulla. Nyt tuo tie on kuljettu loppuun: demokraattinen kapitalismi on umpikujassa, josta ei ole helppoa ulospääsyä. 

Professori Wolfgang Streeck johtaa arvostetun saksalaisen Max Planck -instituutin yhteiskuntatutkimusta Kölnissä. Teos perustuu Streeckin Frankfurtissa pitämiin Adorno-luentoihin.
 
***
Linjakumpu Aini
Uskonnon varjot
Hengellinen väkivalta kristillisissä yhteisöissä
 
Hengellinen väkivalta on henkistä ja fyysistä väkivaltaa, jossa yhteistä uskonnollista vakaumusta käytetään väki­vallan välineenä. Uskonnolliset yhteisöt antavat jäsenilleen runsaasti myönteisiä asioita: turvallisuuden, yhteisöllisyyden ja yhteisen todellisuuden kokemuksen, jatkuvuutta, voimaantumisen tunteen ja tukea identiteetille. Yhteisön ”hyvä” kuitenkin mahdollistaa ”pahan”, uskonnon varjolla harjoitetun hengellisen väkivallan. Tekojen tunnistaminen väki­vallaksi on vaikeaa, sillä riippuu myös yksilöstä, kokeeko hän tietynlaisen kohtelun henkisenä väkivaltana vai ei.

Aini Linjakumpu kartoittaa uudessa tutkimuksessaan laajasti ja useaan uskonnolliseen liikkeeseen pohjautuen, mitä hengellinen väkivalta on, miten se ilmenee ja mitkä liikkeiden piirteet altistavat sille. Linjakumpu tutkii erityisesti ”tavanomaista” uskonnollista toimintaa, jonka tunnistaminen väkivallaksi on vaikeaa.

Teos antaa niin uskonnollisten yhteisöjen jäsenille kuin ongelmaan työssään törmääville ihmisille välineet tunnistaa hengellisen väkivallan ja käsitellä sitä. Tutkimuksen keskeiset johtopäätökset ovat yleistettävissä myös muihin tiiviisiin ja autoritaarisiin yhteisöihin ja liikkeisiin.
 
***
Juvonen Tuula
Kaapista kaapin päälle
Homoseksuaaliset ihmiset ja heidän oikeutensa edustuksellisessa politiikassa
 
Homoseksuaalisuus on arkipäiväistynyt Suomessa, mutta parannusten saaminen homojen ja lesbojen konkreettisiin kansalaisoikeuksiin on kiven takana. Tuula Juvonen ruotii kirjassaan, kuinka homoseksuaalisten ihmisten asema on muuttunut sekä Suomessa että Saksassa ja miten nämä maat eroavat toisistaan tässä suhteessa.

Kirja koostuu kahdesta itsenäisestä osasta. Ensimmäisessä, Suomea käsittelevässä osassa Juvonen kuvailee homoseksuaalisten ihmisten aseman ja oikeuksien vähittäistä parantumista 1960-luvulta 2010-luvulle. Lesbojen ja homojen oman aktivismin lisäksi hän analysoi erityisesti kansanedustajien eduskunnassa käymää keskustelua homoseksuaalien­ ihmisoikeuksien edistämisestä sekä puolueiden kantojen muutoksia. Miksi yhden ihmisryhmän perusoikeuksista on tehty suurissa puolueissa ”omantunnon kysymys”?

Teoksen toinen osa käsittelee Saksaa, ja se tarjoaa aineksia spekuloida Suomen tilanteen mahdollisilla kehityssuunnilla. Saksassa julkihomoja ja -lesboja on toiminut näkyvissä ja merkittävissä poliittisissa tehtävissä huomattavasti Suomea pidempään. Saksan esimerkki myös muistuttaa, että naisten, tai varsinkaan lesbojen, ei ole politiikassa syytä tuudittautua saavuttamaansa asemaan. Myös jo kertaalleen saavutettuja oikeuksia ja sananvaltaa on tarpeellista vaalia huolella.

Dosentti Tuula Juvonen on seksuaali- ja sukupuolikysymyksiin erikoistunut akatemiatutkija Tampereen yliopistossa. Vastapaino on julkaissut aiemmin hänen teoksensa Varjo­elämää ja julkisia salaisuuksia(2002).
 
***
Nieminen Hannu, Karppinen Kari (toim.)
Kenen media?
Johdatus viestintäpolitiikan tutkimukseen
 
Viestintäpolitiikka koskettaa yhä useammin ihmisten arki­elämää – jopa heidän tietämättään. Poliittiset päätökset vaikuttavat jokaisen mahdollisuuksiin saada ja jakaa tietoa, ilmaista itseään ja päättää omasta yksityisyydestään. Viestintäkysymysten ajankohtaisuudesta ja poliittisuudesta­ kertoo esimerkiksi internetin hallinnan, yksityisyydensuojan, tekijänoikeuksien tai julkisen palvelun tiedonvälityksen herättämä keskustelu. Päätöksenteko on tavoitteellista toimintaa, ja viestintää koskeviin päätöksiin vaikuttavat vahvasti yhteiskunnalliset valtarakenteet, intressit ja ihanteet. Mitä esimerkiksi tarkoitetaan, kun puolustetaan sananvapautta, demokratiaa tai vapaita markkinoita? Vaikeasti rajattavasta aiheesta­ ei siksi saa selkoa käymällä läpi pelkkiä lakitekstejä, vaan on tutkittava niiden laatijoiden intressejä sekä niiden oikeuttamiseksi esitettyjä argumentteja. Sananvapauden ja demokratian nimissä voidaan ajaa hyvin monenlaisia linjauksia.
 
Kenen media? Johdatus viestintäpolitiikan tutkimukseen johdattaa lukijan viestintäpolitiikan tutkimuksen perus­käsitteisiin, tutkimusotteisiin sekä ajankohtaisiin kiistoihin ja ilmiöihin. Viestintäpolitiikan tutkimuksessa yhdistyvät muun muassa viestinnän, oikeustieteen ja politiikan tutkimuksen menetelmät ja lähestymistavat. Kirja painottaa joukkoviestimiä koskevaa päätöksentekoa – tekijänoikeuk­sia, televiestintää ja sen yksityisyydensuojaa unohtamatta.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.