[H-verkko] Arvosteltavaksi: SKS:n kevään 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Helmi 5 21:44:07 EET 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.

SKS:n kevään 2015 kirjoja

***
Häkli, Esko, Blomstedt, Severi, (toim.)  
Ainola. Sibeliusten koti Järvenpäässä
 
Ainola on yksi Suomen merkittävimmistä kulttuurimuistomerkeistä. Kansainvälisestikin on ainutlaatuista,  että talo on yhä alkuperäisessä asussaan.  Tähän maailmaan avautuu ovi myös Ainola-kirjan lukijalle nyt, kun Jean Sibeliuksen syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta.
 
Teos  kertoo  Ainolan  rakentamisesta  ja  Sibeliusten  arkisesta  elämästä  talossa.  Runsaasti huomiota saa osakseen myös säveltäjän puoliso Aino, jota ilman suuren talouden hoito tuskin olisi onnistunut.
 
Kirjan  kirjoittajina  ovat  arkkitehti  Severi  Blomstedt, tutkija Julia Donner, professori Esko Häkli, professori Riitta Konttinen ja tutkija Markku Hartikainen. Valokuvataiteilija Taneli Eskola on ottanut upeat kuvat Ainolasta juuri tätä kirjaa varten, ja myös monet historiallisista kuvista ovat ennen julkaisemattomia.
Kirja ilmestyy samanaikaisesti myös ruotsiksi ja englanniksi.
 
***
Pilke, Helena; Kleemola, Olli
Elämää juoksuhaudoissa. Sotilaiden huvit ja harrastukset jatkosodan rintamilla
 
"Jatkosodan rintamilla kukoisti etenkin asemasodan aikana vilkas virkistys- ja harrastustoiminta. Karjalan  maanteillä  kulki  jatkuvasti  kymmeniä  viihdytyskiertueita, puhdetöinä askarreltiin kaikkea mahdollista  puukauhoista  omakotitaloihin.  Taistelujen tauotessa viljeltiin maata, kalastettiin, metsästettiin ja opiskeltiin, raivattiin talkoilla urheilukenttiä ja kilpailtiin innokkaasti. Rintamamiehet  yrittivät  tehdä elämästään edes jollakin tavoin siedettävää – vaikka kuolema oli koko ajan silmien edessä.
 
Kirja on kokonaisesitys jatkosodan rintamakulttuurista  sellaisena  kuin  se  välittyy  aikalaismuistelmista ja vuosien 1941–1944 alkuperäisistä arkistolähteistä. Osa kuvista on täysin ennennäkemättömiä; ne on poimittu yksityisten rintamamiesten albumeista."
 
***
Rajala, Panu
F. E. Sillanpää. Nobel-kirjailijan elämä 1888–1964       
 
"F . E. Sillanpään elämäkerta on elämänläheinen kuvaus Suomen ainoasta Nobel-kirjailijasta. Teos kertoo Sillanpään monivaiheisesta, myrskyisästä, syvien kriisien ja nousuvaiheiden täyttämästä urasta. Esiin tulee suomalaisen kirjailijan koko onni ja kurjuus, luovan innoituksen hetket suuren perheen ja vyöryn tavoin kasvavan velkataakan puristuksessa, kunnes kauan tavoiteltu palkinto hänet katharsiksen tavoin vapauttaa.
 
Kirjailija Panu Rajalan siekailematon ja samalla kunnioittava kuvaustapa tuo kipsikuvaksi jähmettyvään suurmieheen uudenlaista särmää ja elinhermoa. Yhden kirjailijakohtalon kautta teos heijastaa Suomen yhteiskunnallista ja aatehistoriallista kehitystä autonomian ajoista itsenäisyyteen, sotiin ja selkiytyvään, muistelevan nostalgian täyttämään rauhan aikaan."
 
***
Koskinen-Koivisto, Eerika
Her Own Worth. Negotiations of Subjectivity in the Life Narrative of a Female Labourer
 
"This book opens up a window on the life of a female labourer who lived and worked in a small ironworks village in central Finland. Her life touches upon many of the core aspects of 20th-century social change in Finland: increasing educational opportunities, social mobility, the emergence of new technologies and the transformation of gender roles. The research focuses on experiences related to gender, class and work, and on the changes occurring in these aspects of life.
 
The research material consists of life-narrative interviews charting a process during which the author of this study engaged in an intergenerational dialogue with an elderly woman born in 1927 who is also her grandmother. The research stands at the crossroads of ethnology, folklore studies as well as social, micro and oral history."
***
Korpela, Jukka
Idän orjakauppa keskiajalla. Ihmisryöstöt Suomesta ja Karjalasta
 
Suomesta ryöstettiin keskiajalla ihmisiä myytäväksi etelän keskusten orjamarkkinoilla. Venäläisissä
kronikoissa on toistasataa kertomusta kaappausretkistä Karjalaan ja Suomeen. Koska vankien kuljetus pitkin Venäjän jokia oli kallista, pohjoisesta kannatti viedä pikkulapsia ja naisia, joista maksettiin korkeita hintoja. Vangit saattoivat päätyä orjiksi Persiaan, Kaukasiaan ja jopa Intiaan asti.
Idän orjakauppa keskiajalla kuvaa pohjoisen ihmisryöstöjä osana koko Venäjän orjakauppaa. Teos selvittää valaisevasti kaupan rakenteita: orjien kysyntää, määriä, kauppareittejä ja hintoja. Lisäksi se hahmottelee orjakaupan sosiaalista ja poliittista ulottuvuutta. Tutkimus on Suomessa uraauurtava – aiempia esityksiä aiheesta ei ole. Jukka Korpela on Itä-Suomen yliopiston yleisen historian professori.
***
Lauranto, Yrjö                   
Imperatiivi, käsky, direktiivi. Arkikeskustelun vaihtokauppakielioppia
 
"Teos pureutuu niihin toimintaan kehottamisen ilmauksiin, joita suomalaiset käyttävät arkikeskustelussa. Kirjassa pohditaan missä tilanteissa imperatiivilause tavataan tulkita käskyksi, missä taas ei, ja mitkä ovat tyypillisimpiä tapoja käyttää imperatiivi-lausetta.  Arkisessa vuorovaikutuksessa  imperatiivi-lauseen käyttö on moninaista, mutta hyvin usein sillä viitataan puheena olleeseen tai puhehetkellä käynnissä olevaan toimintaan ja luodaan yhteisyyttä. Kirjassa on paljon uutta tietoa suomen kielen imperatiivilauseen käytöstä arkipäivän keskustelussa.
Kirja sopii oheislukemistoksi äidinkielen ja kirjallisuuden opettajille ja niille, jotka opettavat suomea  toisena ja vieraana kielenä. Kirja sopii mainiosti myös yliopistoihin kurssikirjaksi."
 
***
Söderholm, Eira
Kainun kielen grammatikki
 
"Kainun kieli oon yksi Ruijan viidestä viralisesta minoriteettikielestä. Oman kielen statuksen se sai vuona 2005. Enniimitten kieli muistuttaa meänkieltä Ruottissa ja suomen pohjaisdialektiita.
 
Kainun kielen grammatikki oon ensimäinen täkkäävä kuvvaus kainun kielen struktuurin ympäri. Se kuvvaa kielen varieteettiita niin ko Kainun kielitinka oon päättäny ette net oon oppikirjanormaalissa. Siinä oon myötä struktuurii ja haamui eri dialektiista. Opettaajat ja oppiijat saatethaan valita sen varieteetin, mikä parhaimitten riimaa oman alan dialektin kans.
Kainun kieli oon oikhein uhattu kieli. Grammatikin meininkinnä oon vaikuttaat ette kieli elläis etheenpäin ja kehittyis moderniksi kieleksi. Sen tarkoitus oon auttaat kaikkii jokka haluthaan oppiit kirjoittamhaan kainuksi, oli se sitte sieväkirjalisuutta eli jotaki muuta. Mutta oon se aaretarkku kaikile muileki, jokka perustethaan kainun kielestä tahi vaikka meänkielestä eli suomen dialektiista."
 
***
Kalevala  ja opas sen lukemiseen

"Keitä ovat Ilmarinen, Louhi ja Lemminkäinen? Miksi Aino hukuttautui, kuka ryösti Sammon ja ketä naarattiin Tuonelan virrasta? Kalevala on avain suomalaiseen kulttuuriin, mutta nykylukijalle kansalliseepos voi olla haasteellista luettavaa.
Tämä teos sisältää Elias Lönnrotin kansanrunoista kokoaman Kalevalan, joka julkaistiin vuonna 1849. Kirjassa on myös lukijan opas, joka sisältää kaaviot eepoksen henkilöistä ja tapahtumista, tietopaketin Kalevalan syntyvaiheista sekä sanaston ja hakemistot. Vuonna 2015 vietetään Kalevalan 180-vuotisjuhlavuotta."
***
Karonen, Petri;  Räihä, Antti (toim.)
Kansallisten instituutioiden muotoutuminen. Suomalainen historiakuva Oma Maa -kirjasarjassa 1900–1960
 
"Millainen oli 1900-luvun alkupuolen historiakuva Suomessa? Miten kansallista yhteishenkeä rakennettiin suuren yleisön tietoteoksessa? Miksi vuotta 1809 korostettiin, mutta vuotta 1918 häivytettiin?
Kirja tutkii suositun ja vaikutusvaltaisen Oma Maa-kirjasarjan historiakuvaa vuosina 1900–1960. Näkökulma on instituutioissa: tarkasteltavina ovat hallinto, talous, sosiaaliturva, kansansivistys, tiedonvälitys ja perhe. Pitkään julkaistu kirjasarja antaa poikkeuksellisen mahdollisuuden analysoida jatkuvuuksia ja muutoksia kansallisen historiankirjoituksen keskeisimpinä vuosikymmeninä. Artikkelikokoelma rakentaa ainutlaatuisen kuvan historiantutkimuksen historiasta ja historiapolitiikasta.
Teoksen kirjoittajat ovat historiantutkijoita Jyväskylän, Tampereen ja Turun yliopistoissa sekä Åbo Akademissa."
 
***
Helasvuo, Marja-Liisa; Johansson, Marjut; Tanskanen, Sanna-Kaisa (toim.)
Kieli verkossa. Näkökulmia digitaaliseen vuorovaikutukseen
 
"Miten tunteita ilmaistaan blogissa? Miten arvoja rakennetaan kotisivuilla? Miten tietotekninen sanasto on kehittynyt? Miten kulttuurienvälisyys tulee esille podcasteissa? Digitaalinen media on mullistanut ihmisten tapaa viestiä keskenään, ja se on luonut myös kokonaan uudenlaisia ympäristöjä, joissa kieltä käytetään. Kirjassa tarkastellaan erilaisia digitaalisia tekstilajeja: blogeja, tekstiviestejä, verkkokeskusteluja ja kotisivuja. Lisäksi se esittelee digitaaliseen viestintään liittyvää sanastoa.
Kieli verkossa on ensimmäinen suomenkielinen katsaus digitaaliseen vuorovaikutukseen kielentutkimuksen näkökulmasta. Kirja on tarkoitettu opiskelijoille ja tutkijoille, digitaalisen viestinnän parissa työskenteleville tai siitä kiinnostuneille. Teos sopii myös oppikirjaksi."
***
Pekkarinen, Jussi
Kohtu 4. Suomen Tallinnan-lähetystön historia          
 
"Suomi osti 1926 Tallinnan lähetystöä varten oman talon Toompean mäeltä, osoitteesta Kohtu 4. Teos kuvaa Suomen edustuston ja rakennuksen vaiheita, mutta tarjoaa myös kiinnostavan kertomuksen Suomen ja Viron suhteista viime vuosisadan alusta tähän päivään.
 
Edustuston päätehtävä on raportointi, punnitun ja analysoidun tiedon lähettäminen kotimaan päätöksentekijöille. Lähettiläät eivät onneksi aina malttaneet pysyä olennaisessa, vaan he höystivät raporttejaan muun muassa pisteliäillä havainnoilla keskustelukumppaneistaan ja yllättävillä näkemyksillä virolaisten kansanluonteesta. Helppo ja lyhyt matka Suomesta toi Tallinnan lähetystölle paljon konsuliasiakkaita avuttomista turisteista ahtaalle joutuneisiin liikemiehiin. "
 
***
Markkola, Pirjo;  Snellman, Hanna; Östman, Ann-Catrin (toim.)
Kotiseutu ja kansakunta. Miten suomalaista historiaa on rakennettu                     
 
"Historiantutkijat ja kansatieteilijät rakentavat tutkimuksissaan kuvaa suomalaisista yhteisöistä, alueista ja paikallisista ominaispiirteistä. Kotiseutu ja kansakunta kysyy, miten yhteisön ja kansakunnan suhdetta on kuvattu, ja tekee ymmärrettäväksi tapoja, joilla yhteisöjä on käsitteellistetty historian ja etnologian tutkimuksessa. Kirja kyseenalaistaa kuvaa ”entisaikojen yhteisöistä” ja niiden mahdollisesta yhtenäisyydestä. Kirjassa etsitään myös uusia tapoja ymmärtää jokapäiväisen elämän historiaa.
 
Artikkelikokoelma on tarkoitettu sekä oppikirjaksi että ajankohtaiseksi tieteelliseksi puheenvuoroksi kansainvälisen tutkimuksen kysymyksistä, joita ei ole aikaisemmin käsitelty suomen kielellä.
 
***
Mustola, Marleena (toim.)
Lastenkirja. Nyt
 
"Mitä lastenkirjallisuuden tutkimuksessa on juuri nyt meneillään? Miten lapset näkyvät kirjojen lukijoina, kirjoittajina ja tutkijoina? Voiko lastenkirjan huumori olla sopimatonta tai aihe epämukava?
Lastenkirja. Nyt esittelee ennakkoluulottomasti ajankohtaisia näkökulmia lastenkirjallisuuteen. Teoksen artikkeleissa käsitellään ruumiillisuutta, historian esittämistä, surevia lapsia ja muumitalon uneksittuja tiloja. Vastakkainasettelu aikuisen ja lapsen välillä nousee esiin, kun tutkijat tarkastelevat eksistentiaalista kauhua ja sukupuolten kuvauksia. Lisäksi pohditaan kasvatusta ja kirjallisuuden opetusta. Kirja haastaa miettimään, mitä lastenkirjallisuus oikeastaan on.
Teoksen kirjoittajat ovat tutkijoita Jyväskylän ja Tampereen yliopistoissa. He edustavat kirjallisuudentutkimuksen, nykykulttuurin tutkimuksen, taidekasvatuksen, taidehistorian, opettajankoulutuksen ja varhaiskasvatuksen aloja."
***
Paulaharju, Marjut
Länsi-Suomen kansanrunous. Uskomusten, runojen ja tarinoiden jäljillä
 
"Kalevalan ilmestyttyä 1835 kansanrunouden kerääjien huomio suuntautui Vienaan, Karjalaan
ja Inkeriin eikä Länsi-Suomesta katsottu enää löytyvän riittävän arvokasta kerättävää. Vasta 1850-luvulla ensimmäiset runonkerääjät suuntasivat matkansa Satakuntaan ja Pohjois-Hämeeseen. Näistä matkoista muodostui käännekohta ja sysäys länsisuomalaisen kansanrunouden keräämiselle ja tunnettuudelle.
Teoksessa selvitetään tätä keruutyötä sekä merkittävimpiä runonkerääjiä, heidän matkakertomuksiaan ja kokoelmiaan, joiden avulla muodostuu kuva länsisuomalaisesta kansanperinteestä 1800-luvulla. Samalla selviää, oliko Länsi-Suomi kansanrunouden näkökulmasta niin köyhää kuin väitettiin ja miksi kyseinen osa maata unohdettiin."
***
Häggman, Kai
Pieni kansa, pitkä muisti. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura talvisodasta 2000-luvulle
 
"SKS:n historian kolmannessa osassa jäljitetään seuran toimintaa jatkosodan ajan miehitetyssä Itä-Karjalassa, paljastetaan professoreiden salaisia yhteyksiä virolaisiin emigranttipakolaisiin sekä katsotaan, kuinka 1960-luvun kulttuuriradikalismi muutti kansallisten tieteiden perinteistä kivilinnaa Helsingin Kruununhaassa.
Kirja on tärkeä lisä suomalaisen sivistyneistön kulttuurihistoriaan ja näkemyksellinen analyysi siitä, kuinka suomalaista identiteettiä on rakennettu niin sodan kuin rauhan oloissa. Teos on kirjoitettu erityisesti niille suomalaisille, joille suomen kieli ja kirjallisuus on oman identiteetin kivijalka myös globaalistuvassa maailmassa.
Dosentti Kai Häggmanin edellinen SKS:n historiateos Sanojen talossa sai kriitikoilta ja tiedeyhteisöltä poikkeuksellisen hyvän vastaanoton."
***
Kuurne,  Laura; Gutman, Laura (toim.)
Pohjoinen uusrokokoo
 
"Teos avaa näköaloja uusrokokoon maalaustaiteeseen ja asettaa ilmiön osaksi laajempaa 1700-luvun ihailua Ruotsissa ja Suomessa. Uusrokokoo ja sen pohjoinen muoto kustavilaisuus tunnetaan parhaiten  sisustustyyleinä,  mutta  rokokooajasta  ammentava maalaustaide ei ole aiemmin ollut taidejulkaisujen aiheena.
Ranskalainen  taidehistorioitsija  Laura  Gutman ja taide- ja kulttuurihistorioitsija Maria Vainio-Kurtakko nostavat asiantuntevissa artikkeleissaan esiin myös  niitä  kulttuurisia  ja  poliittisia taustoja,  joita uusrokokoon taide ilmentää.
Kolmikielinen teos liittyy  samannimiseen  taidenäyttelyyn,  joka  on  esillä Serlachius-museo Göstassa 23.1.–26.4.2015.
 
***"
Oja, Heikki
Riimut. Viestejä viikingeiltä
 
"Riimut ovat viikinkiaikaisia taikamerkkejä ja koristeita, kirjeitä ja muistosanoja, joita on löydetty koruista, keihäänkärjistä ja kastemaljoista. Tunnetuimmat merkit ovat kivissä, jotka on pystytetty henkilön tai rakennuksen muistoksi. Riimuja on piirretty myös kalentereina käytettyihin sauvoihin.
Kattava käsikirja esittelee kiehtovasti riimukirjoitusta sekä kertoo, mitä tiedämme riimutaiteilijoista ja löytyneistä riimuesineistä. Teos vie lukijan 1000-luvun alkuun, aikaan, jolloin viikingit valloittivat Eurooppaa, ennustivat riimuista sotaonnea ja hakkasivat kiveen muistokirjoituksia.
Professori Heikki Oja on Helsingin yliopiston almanakkatoimiston eläkkeelle jäänyt johtaja. Hän on aiemmin julkaissut tietokirjoja tähtitieteestä ja kalenteritietoudesta."
***
Helkama, Klaus
Suomalaisten arvot. Mikä meille on oikeasti tärkeää?
"Suomalaiset arvostavat luontoa, rehellisyyttä ja sivistystä – vai arvostavatko? Onko vapaus oikeiston hyve ja tasa-arvo vasemmiston? Kuinka uskonto ja talous vaikuttavat arvomaailmaan?
 
Suomalaisten arvot kertoo, mitkä arvot kuuluvat suomalaisten  omakuvaan  ja  vastaavatko ne yksilöiden arvoja ja toimintaa. Teoksessa pohditaan myös, miten ihmisen ikä ja koulutus muuttavat arvoja ja miten arvomaailma vaikuttaa maiden kilpailukykyyn.
Professori Klaus Helkama on Suomen keskeisimpiä  arvotutkijoita.  Hänen  uransa  on  tuottanut runsaasti  paitsi  tieteellistä  tietoa  myös  omakohtaisia kokemuksia  kulttuurien  arvoeroista. Havainnot  uimahalleista, kirjallisuudesta ja laulujen sanoituksista höystävät nautittavaa teosta. Kirja sisältää myös testin, jonka avulla avulla voi kartoittaa omat arvonsa."
***
Valjakka, Timo ; Luojus, Susanna
Vilhelm Hammershøi. Hiljaisuuden maalari / Stillhetens målare                    
 
"Tanskalainen  taidemaalari Vilhelm Hammershøi (1864–1916) oli taiteessaan edelläkävijä ja ajan ismien ulkopuolella. Hän osasi tehdä arkipäivän lähtökohdista hiljaista ja herkkää, mutta samalla voimakasta,  syvästi mieleenpainuvaa ja runollista taidetta. Hammershøi on maansa kansainvälisesti tunnetuin maalari, mutta hän on myös ”taiteilijoiden taiteilija”, jota kollegat arvostivat jo hänen eläessään.”
Kirjan rungon muodostaa ruotsalaisen Ola Billgrenin (1940–2001) ja suomalaisen Paul Osipowin (s. 1939) Hammershøin taiteeseen syvällisesti paneutuva kirjeenvaihto, jonka kautta avautuu myös kiehtovia näkökulmia siihen miten taiteilijat katsovat taidetta.
Kaksikielinen teos on runsaasti kuvitettu ja liittyy samannimiseen näyttelyyn, joka on esillä Amos Andersonin taidemuseossa 6.2.–18.5.2015.”

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.