[H-verkko] Arvosteltavaksi: WSOY:n syksyn 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Elo 18 14:32:02 EEST 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X) Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

***
WSOY syksy 2015

***

Roberto Saviano

Zero, zero, zero - raportti kansainvälisestä kokaiinikaupasta

Saviano jatkaa ristiretkeään järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan valottamalla maailmanlaajuisen kokaiinikaupan takana piileviä talousmahteja. Kokaiini on aikamme halutuimpia hyödykkeitä. Huolimatta siitä, että jauhe tuhoaa terveyden, sen suhteellisen halpa hinta houkuttelee kuluttajia ja kysyntä kasvaa jatkuvasti. Kokaiinin leviäminen ympäri maailmaa liittyy rikollisuuden globalisoitumiseen, ja huumekaupan takana piilee maailmantaloudellisesti merkittäviä talousmahteja. Saviano maalaa synkän freskon häikäilemättömistä suurrikollisista, jotka pyörittävät maailman tuottoisinta liiketoimintaa ainoana tavoitteenaan voittojen maksimointi.

Italialainen toimittaja ja kirjailija Roberto Saviano (s. 1979) singahti maailmanmaineeseen teoksella Gomorra. Mafian valtakunta (WSOY 2007), joka kertoo napolilaisesta Camorra-rikollisjärjestöstä.

***

Jörn Donner

Ruotsi

- Matkalla vieraassa maassa

Jörn Donnerin terävänäköinen katsaus länsinaapuriin, sen yhteiskuntaan, trendeihin ja maisemaan A.D. 2015. Kun Jörn Donner kirjoitti Ruotsi-kirjan vuonna 1973, vanha kuningas oli juuri kuollut ja hegemoniapuolue sosiaalidemokraatit saanut niukan vaalivoiton. Nyt, 40 vuotta myöhemmin, Donner pohtii mikä on muuttunut ja missä Ruotsi on tänään: maahanmuutto lisääntyy, porvarihallituksen aika päättyi syksyn 2014 vaaleissa kimuranttiin asetelmaan, puolustusvalmiutta lisätään Ukrainan kriisin ja venäläisten sukellusveneiden vauhdittamana. Miten voi ruotsalainen nationalismi ja perinteinen puolueettomuus? Donnerin kirja perustuu matkoihin, keskusteluihin ja lukeneisuuteen, mutta ennen muuta yli 60 vuoden kokemukseen ja asumiseen maassa.

***

Tuomas Tepora

Sodan henki

- Kaunis ja ruma talvisota

Talvisodan henki on yksi käytetyimmistä suomalaisista myyteistä. Teporan teos on paitsi silmiä avaava tutkimus myös eläväinen kuvaus elosta talvisodan aikana. Tuomas Tepora riisuu talvisodan hengen yltä myyttisen kaavun ja tarkastelee sitä laajasti ja eri puolilta, pääosin kotirintaman näkökulmasta mutta rintamamiehiäkään unohtamatta. Miten talvisodan henki syntyi ja miten sitä tietoisesti rakennettiin? Miten huhut elivät ja vaikuttivat? Hengessä esiintyi myös pohjavirtauksia: pelkoa, itsekkyyttä, epävarmuutta. Sodan lopulla henki alkoi rakoilla, ja sitä alettiin purkaa. Esiin nousivat viha ja epäluulo, salaliittoteoriat ja syntipukkien etsiminen. Kunniakas taistelu tuntui päättyneen häpeälliseen rauhaan. Merkkipaaluksi muodostuvassa teoksessa hyödynnetään ennen käyttämättömiä lähteitä.

Filosofian tohtori Tuomas Tepora (s. 1978) on sujuvakynäinen uudemman sukupolven historiantutkija Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut mm. sodan ja tunteiden kulttuurihistoriaa, nationalismia ja ryhmäsymboleja. Teporan teos Sinun puolestas elää ja kuolla palkittiin vuoden 2011 tiedekirjana.

***

Kalevi Keskinen, Jyrki K. Talvitie

Suomen merisodan pikkujättiläinen

Mikä on ollut meripuolustuksen osuus Itämeren ja Suomen alueen sotatoimissa kautta aikojen? Teos avaa tuoreen näkökulman Suomen kauppamerenkulun ja huoltovarmuuden turvaamiseen, Itämeren geostrategisiin muutoksiin ja tiedusteluun poliittisia juonitteluja unohtamatta. Mukana myös meristrategian muutokset, Itämeren ratkaisevimmat taistelut, alushistoria, laivastoesittelyt, sukellusvene- ja rannikkotykistöosuudet. Teoksen runsas kuvitus avaa moninaisen näköalan Suomen merisotiin.

Jyrki K. Talvitie (s. 1941) on tietokirjailija ja kustantaja, joka on harrastanut merisodan historiaa 1950-luvulta asti. Kalevi Keskinen (s. 1941) on tietokirjailija ja kuvatoimittaja, joka on työskennellyt mm. tarkastajana puolustusministeriössä.

***

John Lagerbohm

Mannerheim. Sankari ajalta jota ei enää ole

Suomen marsalkka Mannerheimista on tullut niin jättimäinen hahmo Suomen historiassa, että kokonaiskuvan sijasta näemme yleensä hänestä vain kapeita kaistaleita: Mannerheim herkkusuuna, chevalier-kaartissa, ylipäällikkönä, tutkimusmatkailijana. Asiaa ei auta se, että usein Mannerheimin todellisia tai keksittyjä puolia käytetään keppihevosena milloin millekin tarkoitukselle.
Tämä kirja kokoaa eri palat taas yhteen ja kertoo millainen mies Mannerheim oikein oli. Samalla paljastuu, että Mannerheim on jäänyt myyttinsä vangiksi: todellisuudessa hän oli kiehtovampi henkilö kuin voisi kuvitellakaan. Loistelias teos sisältää runsaasti kuva-aineistoa, sisältäen harvinaisia ja ennen julkaisemattomia otoksia.

John Lagerbohm on tietokirjailija, joka on ollut päätekijänä suomalaisten sota-ajasta kertovissa menestysteoksissa Me olimme nuoria sotilaita, Me puolustimme elämää ja Sata sotakohtaloa. Näistä teoksista Me olimme nuoria sotilaita on julkaistu Ruotsissa nimellä Frontsoldater i främsta linjen - Dokumentära fotografier berättar.

***

 

Eva Weaver

Jacobin takki

Varsovan geton juutalaispoika Mika perii isoisänsä merkillisen päällystakin ja löytää tämän kätkemät taidokkaat käsinuket. Mika ilahduttaa nukketeatterilla geton orpolapsia, mutta pian myös natsit vaativat viihdykettä kapakkailtoihinsa. Näin Mika saa leipää nälkäisen perheensä pöytään. Mutta pian Mika jo auttaa valtavan takin kätköissä pikkulapsia ulos getosta. Natsien sotaonni kääntyy, ja nyt heitä lastataan samoihin karjavaunuihin joilla he kyyditsivät juutalaisia kaasukammioihin. Max, saksalaissotilas, joka kerran pelastaa Mikan perheen kuolemanleiriltä, joutuu itse Siperiaan. Lopulta heidän kohtalonsa kietoutuvat vielä eriskummallisesti yhteen.

***

Rakel Liehu

Valaanluiset koskettimet

Miten minä olen tänne joutunut? Kaipaan St. Petersburgiin jossa kristallikruunut välkähtelivät. Täällä ei ole muuta valaisinta kuin öljylamppu pöydällä. Mutta tytöllä on valppaat vihreät silmät ja hän hipaisee ohimennen kynttelikköäni kädellään. Kaksi pianoa, musta ja valkoinen, muuttaa 1800-luvun Pietarista eri puolille Eurooppaa ja näkee monta kotia ja kohtaloa. Romaanin kertoja, musta piano tuodaan vuonna 1945 pohjoisen erämaapitäjän pappilaan. Siellä se seuraa kirjailijan alter egon, pienen tytön kehitystä, mutta singahtelee muistoissaan myös edellisten omistajiensa luokse. Näitä ovat salaperäinen Kreivitär, tuhansia origameja taiteileva rujo Lidia ja kuuluisa hypnotisoija Jean Charcot, jota kohtaan nuori säveltäjä Luc tuntee pakkomielteistä intohimoa.

Rakel Liehu (s. 1939) on tunnettu omaäänisenä ja kokeilunhaluisena kirjailijana. Hänen näkökulmastaan arkisiinkin detaljeihin kietoutuu vallatonta mielikuvitusta ja mystiikkaa. Liehun edellinen romaani, Helene Schjerfbeckin elämästä kertova upea Helene (2003) voitti Runebergin palkinnon.

***

Karo Hämäläinen

Yksin

Yksin on romaani Paavo Nurmesta, yhdestä myyttisimmästä suomalaisesta, ja tämän tilinteko saavutuksistaan ja pettymyksistään. Teos kertoo häviämisen pelosta, varman päälle laskemisesta, menetetyistä mahdollisuuksista ja katkeruuden tunteesta. Romaani kiertää kaaren Nurmen lapsuudesta vanhuuden päiviin ja kuvaa yksinäisen miehen elämäntaivalta. "Romaanin suhde todellisuuteen on samankaltainen kuin Wäinö Aaltosen Paavo Nurmesta veistämän patsaan. Olen kohottanut, kärjistänyt ja tulkinnut todellisuutta niin kuin Aaltonen tehdessään Nurmesta antiikin esikuvan mukaisen jumalpatsaan, muuttaessaan hänen askeleensa tasa-astunnasta kevyeksi päkiäkosketukseksi", Karo Hämäläinen toteaa teoksen jälkisanoissa.

Karo Hämäläinen on yksi monipuolisimpia suomalaisia kirjailijoita, joka on kirjoittanut niin lapsille kuin aikuisille, tietokirjoista trillereihin. Hän on tekee myös toimittajan töitä ja on Parnasson vastaava tuottaja.

***

Helena Ruuska

Eeva Joenpelto

- Elämän kirjailija

Kirjailijoiden kuningatar, lukijoiden rakastama Lohja-sarjan luoja, vahva nainen joka pyöritti kustantajia mielensä mukaan. Eeva Joenpellon elämään mahtui säihkettä ja tunnustuksia mutta myös suurta tragediaa: menetyksiä, pettymyksiä, riitoja ja panettelua. Vahvan naisen osa 1900-luvun Suomessa ei ollut aina helppo, ei myöskään kirjallisissa piireissä. Helena Ruuska kertoo Joenpellon elämän lapsuuden peltomaisemista Sammatista Helsingin seurapiireihin ja vanhuuden yksinäisiin päiviin.

FT Helena Ruuska on tietokirjailija, äidinkielenopettaja, kriitikko ja Suomen tietokirjailijat ry:n varapuheenjohtaja. Ruuskan teos Marja-Liisa Vartio - Kuin linnun kirkaisu herätti ihastusta 2012.

***

Panu Rajala

Intoilija

- Fotografin muistikuvia

Romaanissaan Panu Rajala valaisee innoittuneesti valokuvaaja, tutkimusmatkailija, tietokirjailija, kääntäjä, keksijä Into Konrad Inhan elämää – hänen taiteellista työtään, rakkauksiaan ja matkojaan. Suomalaisen taiteen monitaituri kokee romahduksia, nöyryytyksiä, mutta myös häikäiseviä voittoja. Inhasta paljastuu epätoivoinen kosiomies, joka ei koskaan pääse naimisiin. Hän kuolee yksinäisenä ja hylättynä. Intoilija on klassinen taiteilijatarina ja perin juurin suomalainen. Inhan syntymästä tulee marraskuussa kuluneeksi 150 vuotta.

***

Hannu Leinonen

Erkki Liikanen - euron herttua

Elämäkerta politiikan radikaalista teinitähdestä, joka oli liian välkky Suomen politiikkaan ja päätyi Brysselin kautta euron takuumieheksi Suomen pankkiin. Erkki Liikasella on enemmän valtaa kuin moni Suomessa arvaa. Hänellä on valtaa paitsi asemansa takia myös savolais-eurooppalaisen sosiaalisuutensa avulla syntyneiden verkostojen sekä usein apuun tarvittavan asiantuntemuksensa kautta. Erkki Liikanen - euron herttua on henkilökuva itsensä tinkimättömästi ja joskus liiaksikin likoon panevasta ihmisestä. Teos avaa myös poikkeuksellisen näköalan viime vuosikymmenten poliittiseen ja taloushistoriaan niin Suomessa kuin Euroopassakin.

Hannu Leinonen toimi Kauppalehden vastaavana päätoimittajana 2003-2012 sekä uutispäätoimittajana 1997-2003 ja tätä ennen Helsingin Sanomissa eri tehtävissä toimittajana, kirjeenvaihtajana ja esimiehenä.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.  Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.