[H-verkko] Arvosteltavaksi: Otavan syksyn 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Mon Elo 10 16:07:35 EEST 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Otavan syksyn 2015 kirjat
 
***
Jörn Donner
Pikku Mammutti
- Puoliautenttisia päiväkirjamerkintöjä heinäkuusta 2013 helmikuuhun 2012
Käsikirjoituksesta suom. Kari V. Koski
 
Pikku Mammutti kertoo koruttomasti Donnerin viimeisestä kansanedustajakaudesta, johon mustan leimansa lyö epäily keuhkosyövän uusiutumisesta. Donner pohtii lakonisesti vanhenemista, yksinäisyyttä ja kuolemaa – samalla kun lukee kirjoja, matkustaa, kalastaa, tuskastuu remonttiin, miettii Suomen asemaa, viimeistelee elokuvaa, tapaa ihmisiä ja tekee hauskoja ja ilkeitä huomioita politiikasta ja maailmanmenosta.
 
***
Granta 5: Venäjä
- Uuden kirjallisuuden areena
(Toim. Aleksi Pöyry)
 
Kotimaiset ja ulkomaiset kirjailijat tarttuvat aiheeseen, joka on Suomessa aina ajankohtainen. Grantassa Venäjä näyttää monet kasvonsa. Teksteissä tehdään ystävyysvierailuja 80-luvun Neuvostoliittoon, tutustutaan vironvenäläiseen kulttuuriin, pureudutaan Krimin niemimaan käsittelyyn venäläisessä kirjallisuudessa ja matkustetaan kumma kyllä myös Ruotsiin. Kirjoittajina muun muassa Masha Gessen, Olga Grushin, Venla Hiidensalo, Ville Hytönen, Hiromi Kawakami, Sirpa Kähkönen, Markus Nummi, Rein Raud, Ville Ropponen, Petri Tamminen, Ljudmila Ulitskaja, Tommi Uschanov ja Katariina Vuorinen.
Cambridgen yliopistossa 1889 perustettu kirjallinen aikakauskirja on löytänyt tiensä Suomeen. Kahdesti vuodessa ilmestyvässä Grantassa julkaistaan lyhyitä tekstejä eturivin kotimaisilta ja ulkomaisilta kirjailijoilta. Suomalaisen laitoksen ensimmäinen numero ilmestyi syksyllä 2013.
 
***
Riku Keski-Rauska
Yksinäinen Ehrnrooth
- Georg. C. Ehrnrooth YYA-Suomen puristuksessa
 
Nuori ja lupaava juristi ei valinnut hänelle Ehrnroothina avautunutta uraa teollisuudessa vaan suunnisti taisteluun Kekkosta ja kommunismia vastaan. Ehrnroothista tuli vankkojen periaatteidensa johdosta tasavallan hylkiö, joka kuitenkin varjeli Suomen selkärankaa taittumasta. Millaisena miehenä hän näyttäytyy 2010-luvun näkökulmasta?
Riku Keski-Rauska on filosofian tohtori, joka väitteli kesäkuussa 2014 tutkimuksella Kekkosta ja kommunismia vastaan. Georg C. Ehrnroothin poliittinen toiminta vuosina 1945–1982. Keski-Rauska on kotoisin Kauhajoelta ja hän työskentelee tutkijana Porvarillisen Työn Arkistossa.
 
***
Olavi Lempinen ja Manu Paajanen
Pääkallosotilas
- SS-vapaaehtoiseksi 16-vuotiaana
 
Kirkasotsainen seikkailija todisti itärintaman armotonta sotaa Saksan vapaaehtoisjoukoissa vuosina 1941–1943. Kirja kertoo avoimesti millaisena Aarne Kähärä koki Waffen-SS:n koulutuksen, aseveljien kuolemat, kiivaat taistelut Ukrainan ja Venäjän hurmetantereilla sekä kotiinpaluun keskelle kesän 1944 torjuntataisteluja.
Olavi Lempinen on eläkkeellä ylikomisarion toimesta. Hän on toiminut avustajana useissa lehdissä: Uudessa Suomessa, Viikossa, Uudessa Maailmassa, Avussa ja Iltalehdessä. Vuodesta 1985 hän on kirjoittanut Tekniikan Maailmaan. TM:ssa julkaistu kuolemankolarisarja voitti liikenneturvallisuuspalkinnon vuonna 1991.
Manu Paajanen on toimittaja, joka on julkaissut useita kirjoja. Kirjan päähenkilö, SS-vapaaehtoinen Aarne Kähärä, 90, asuu Helsingissä.
 
***
 
Hyeonseo Lee
Seitsemän nimen tyttö
- Pakoon Pohjois-Koreasta
 
Hyeonseo Lee on 17-vuotias paremman perheen tytär, joka rakastaa kotimaataan. Vähitellen hän alkaa kuitenkin epäillä virallista totuutta. Miten on mahdollista, että maailman parhaassa maassa perheitä kuolee kadulla nälkään ja ihmisiä teloitetaan julkisesti? Luvattoman sukulaisvierailun päätteeksi hän ei palaakaan kauhujen maahan vaan jää laittomasti Kiinaan. Tästä alkaa hurja selviytymistarina loikkarina Kiinassa ja Etelä-Koreassa. Lopulta tyttö onnistuu myös pelastamaan perheensä luokseen.
Hyeonseo Lee (s. 1983) asuu Soulissa Etelä-Koreassa ja jatkaa kesken jäänyttä koulutustaan Hankukin yliopistossa pääaineinaan kiinan ja englannin kielet. Hän on noussut pohjoiskorealaisten ääneksi maailmalla, ja hänen tarinansa on myyty yhteentoista maahan.
 
***
Lauri Meri
Tuntematon tähti Jussi Jurkka
 
Teatterisukuun syntynyt Jussi Jurkka (1930–1982) oli sukupolvensa suurin tähti, jonka elämää varjostivat kova lapsuus, sota ja jyrkkien roolihahmojen maine sekä tupakka ja alkoholi. Lukuisilla elokuvillaan ja rooleillaan Jurkka jäi ikuisesti suomalaisten sydämiin. Jussi Jurkan syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna 85 vuotta ja Edvin Laineen ohjaaman Tuntemattoman sotilaan valmistumisesta on 60 vuotta.
FM Lauri Meri on teatterin historian opettaja ja teatterikriitikko, joka kirjoittaa arvosteluja pääasiassa Helsingin Sanomiin. Meri on julkaissut aiemmin elämäkerrat Pentti Siimeksestä ja Tauno Palosta.
 
***
Tapani Kunttu, Tarja Tuulikki Laaksonen ja Timo Soikkanen
Joulurauha Suomen Turusta
- Kuninkaan rauhasta kansalliseksi instituutioksi
 
Joulurauhanjulistuksella on Suomessa monisatavuotiset perinteet, mutta vain Turussa tämä kaunis vanha tapa on jatkunut lähes katkeamattomana meidän päiviimme. Vanhan Suurtorin tapahtumasta on tullut erottamaton osa suomalaista jouluperinnettä. Teoksessa kerrotaan joulurauhanjulistuksen historiallisesta taustasta, julistustapahtuman miljööstä ja sisällöstä, tilaisuuden kehittymisestä kansalliseksi instituutioksi sekä Turun tuomiokirkossa yli kaksi vuosikymmentä järjestetystä ekumeenisesta joulusta ja rauhanvetoomuksesta.
Tarja Tuulikki Laaksonen on FT ja kulttuurihistorioitsija, Tapani Kunttu VTL, historioitsija-tietokirjailija ja Timo Soikkanen VTT, professori, emeritus.
 
***
Kirsti Mäkinen
Pulpetin henki
- Opettajan vauhdikkaat muistelmat
 
Kouluneuvos kertoo pilke silmäkulmassa elämänsä koulutaipaleesta, oppilaista ja opettajista eri vuosikymmenillä. Mukana ovat entisajan opettajat, Kääkät ja Sikopiiat, sekä kaavamaiset opetusmenetelmät, mutta ennen kaikkea suomalaisen koulun uskomaton kehitys, opettajien ja oppilaiden yhteistyö, koulupäivien ilot ja tekemisen meininki. Peruskoulun alkuvaiheet saavat hilpeän ja paljastavan käsittelyn. ”On etuoikeus saada olla opettaja”, Kirsti Mäkinen toteaa. Kirjan sivuilta säteilee kiintymys oppilaisiin ja kunnioitus suomalaisen koulun omaleimaisuutta kohtaan.
Kouluneuvos Kirsti Mäkinen on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja sekä toimittajien ja opettajien kouluttaja. Hänet tunnetaan myös suosittuna puhujana ja kirjoittajana sekä monipuolisena toimijana kulttuurijärjestöissä.
 
***
Jukka Tarkka
Venäjän vieressä
- Suomen turvallisuuskulttuuri 1990–2012
 
Vladimir Putinin johdolla Venäjä kehittyi Neuvostoliiton konkurssipesästä korskeaksi suurvallaksi. Suomessa taas sosiaalidemokraattinen pasifismi ja keskustan pysähtyneisyys hallitsivat turvallisuusilmastoa ja lukitsivat maan ulkopoliittisesti menneisyyteen. Näin Suomi jättäytyi turvallisuuspoliittisesti haavoittuvaan asemaan.
Jukka Tarkka (s. 1942) on valtiotieteiden tohtori ja tunnettu kolumnisti ja tietokirjailija. Venäjän vieressä on jatkoa hänen edelliselle, Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi nousseelle kirjalleen Karhun kainalossa – Suomen kylmä sota 1947–1990.
 
***
Timo Vihavainen
Vladimir Suuresta Putiniin
- Venäjän sankarit ja epäjumalat
 
Miten sankarit ja myytit selittävät Venäjää. Vladimir Putinin Venäjällä on käynnissä suuri vastavallankumous, joka voi olla käänteentekevä. Kaiken tämän ymmärtämiseksi Timo Vihavainen johdattaa lukijat kohti Venäjän sielua, sankarien luvattuun maahan. Opi tuntemaan Vladimir ja Pietari Suuri, Tshernyshevski, marsalkka Zhukov ja monta muuta Venäjän historian avainhahmoa. He elävät, ainakin Venäjällä.
Timo Vihavainen (s. 1947) on Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professori. Hän on julkaissut muun muassa teokset Kansakunta rähmällään – Suomettumisen lyhyt historia (1991), Länsimaiden tuho (2009) ja Vanhan Venäjän tuho (2014), joka palkittiin vuoden historiateoksena.
 
***
Tim Weiner
CIA
- Yhdysvaltain tiedustelutoiminnan todellinen menneisyys
Suom. Mika Tiirinen
 
Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on kyennyt pitämään yllä mahtavaa mainettaan huolimatta onnettomasta ”ansioluettelosta”: Kirjailija Tim Weiner paljastaa arkistojen avulla CIA:n kätketyn historian: miksi yksitoista Yhdysvaltain presidenttiä ja kolme sukupolvea CIA:n virkailijoita ovat olleet kyvyttömiä ymmärtämään maailman tapahtumia, kuinka Irakin joukkotuhoaseet arvioitiin väärin ja miten nämä ja monet muut epäonnistumiset ovat vakavasti vaarantaneet Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden.
Tim Weiner on Pulitzer-palkittu kirjailija ja The New York Timesin toimittaja. CIA-kirja sai arvostetun National Book Award -palkinnon.
 
***
Saara Jantunen
Infosota
 
Ukrainan sota palautti informaatiosodankäynnin suomalaisten tietoisuuteen. Meille syötetään vääristeltyä tietoa ja suoranaisia valheita. Informaatiosota iskee tietoyhteiskunnan heikkouksiin. Se on sotaa, jonka kohteena eivät ole sotilaat vaan arkeaan elävät kansalaiset. Sotaa, jossa sananvapaudesta tehdään ulkopolitiikkaa. Se hyökkää yhteiskuntaamme vastaan tavalla, jota emme välttämättä edes huomaa. Miksi myös Suomesta tehdään propagandaa? Mistä informaatiosodassa on kyse ja millaisia vaikutuksia sillä voi olla?
Sotatieteiden tohtori Saara Jantunen työskentelee puolustusvoimien palveluksessa informaatiosodankäynnin asiantuntijana.
 
***
Veikko Erkkilä ja Pekka Iivari
Jätetyt kodit, tuhotut sillat
- Lapin sodan monta historiaa
 
Evakot, kotinsa jättäneet ja saksalaissotilaiden kanssa tekemisissä olleet naiset joutuivat kantamaan sodan seuraukset. Pohjois-Suomesta lähdettiin evakkoon Ruotsiin ja Pohjanmaalle tietämättä, palataanko koskaan takaisin. Sota jätti jälkeensä kovia kokeneita ihmisiä. Kirja asettaa käsitykset Lapin sodasta uuteen valoon. Sota oli irtiotto Saksasta, mutta historiankirjoituksessa sodan väistämättömyyttä on liioiteltu. Mitä löytyy Neuvostoliiton Suomeen kohdistamien miehitysuhkausten taustalta? Olivatko laajat ja traumaattiset evakuointitoimet turhia?
Veikko Erkkilä tunnetaan itärajan partisaani-iskuja käsittelevistä kirjoistaan. Pekka Iivari on filosofian tohtori, tietokirjailija ja kansainvälisen turvallisuuden asiantuntija.
 
***
Timo J. Tuikka
Vuosisadan sankarit ja pelurit
 
Itsenäisen Suomen pian satavuotinen historia on täynnä suuria vaikuttajia ja häikäilemättömiä pelureita, heitä, jotka ovat muovanneet pohjoisen tasavallan sellaiseksi kuin sen nyt tunnemme. Kirja kertoo itsenäisen Suomen historian lokakuun 1905 suurlakosta kevään 2015 eduskuntavaaleihin saakka näiden sankarien ja pelurien kautta. Mutkikkaan tarinan varrella törmätään niin unohdettuihin naisvaikuttajiin, kieroihin pelimiehiin kuin ikuisen jäljen jättäneisiin valtionrakentajiin.
Timo J. Tuikka on historiantutkija, tietokirjailija ja vapaa toimittaja. Tuikan edellinen kirja herätti runsaasti myönteistä huomiota. Syksyllä 2011 ilmestynyt Kekkosen takapiru – Kaarlo Hillilän uskomaton elämä käsitteli Urho Kekkosen liittolaisena toimineen Hillilän elämänvaiheita.
 
***
Jussi Vauhkonen
Selviytyjä
- Vakuutusyhtiö Kaleva 1965–2015
 
Vuonna 1874 perustettu Suomen vanhin henkivakuutusyhtiö Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva oli ajautua konkurssiin vuonna 1977. Tuolta kohtalolta yhtiön pelasti liittyminen Sampo-ryhmään. Tänään Kaleva on yksi Suomen vakavaraisimmista henkivakuutusyhtiöistä. Vakuutuksenottajia on noin 240 000. Tämä kirja kertoo Kalevan ohella myös siitä, miten henkivakuuttaminen muuttui Suomessa pääomamarkkinoiden murroksen myötä ja miten vanha vakuuttamisen eetos mukautui pörssimaailman henkeen.
Jussi Vauhkonen (s. 1977) on helsinkiläinen historiantutkija. Hän on aiemmin julkaissut tutkimuksia muun muassa eläketurvasta ja työmarkkinahistoriasta.
 
***
Jaakko Hämeen-Anttila ja Venla Rossi
Nälästä nautintoihin
- Ruoan tarina
 
Nälästä nautintoihin avaa ikkunoita kieleen, historiaan ja yhteiskuntaan keittiön kautta. Pöytätapojen ja reseptien takana on lukematon määrä aatteita, sattumia ja kohtaloita. Teemoittain etenevä tietokirja näyttää, kuinka tuhansia vuosia vanhat tavat ja tapahtumat ovat edelleen läsnä lautasellamme. Aiheet ulottuvat savitauluista ruokablogeihin, lemmenjuomista uskonnollisiin uhreihin. Se, mitä ja miten syömme, kertoo meille paitsi itsestämme myös ajasta, jossa elämme.
FM Venla Rossi (s. 1986) on helsinkiläinen ruokablogisti ja vapaa toimittaja, joka kirjoittaa mm. Helsingin Sanomiin, Imageen ja Trendiin. Hän on myös julkaissut ruokahistoriaan liittyviä artikkeleita Historia-lehdessä. Jaakko Hämeen-Anttila (s. 1963) on Helsingin yliopiston arabian kielen ja tutkimuksen professori. Hän on julkaissut useita tietokirjoja ja suomentanut mm. Koraanin, Gilgamesh-eepoksen sekä tarinakokoelman Tuhat ja yksi yötä.
 
***
Heidi Köngäs
Hertta
 
Säkenöivä romaani Hertta Kuusisen ja Yrjö Leinon suhteesta, sen noususta ja tuhosta sodan ja vaaran vuosina. Hertta on 35-vuotias vapautuessaan vankilasta keväällä 1939, nälkäinen ja täynnä tahtoa. Poika Juri on jäänyt Moskovaan, samoin nuoruus. Hertta tutustuu komeaan Leinoon, ja rakastuu päätä pahkaa. Salamarakkaudesta alkanut suhde muuttuu palavan poliittiseksi liitoksi.
Talvisodan Hertta ja Leino piileskelevät maan alla ja joutuvat jatkosodan aikana turvasäilöön. Rauhan tultua koittaa kommunistiparin loiston aika. Leinosta tulee ministeri ja Hertasta maan tunnetuin naispoliitikko. Hertta on valmis antamaan aatteelle koko elämänsä, mutta mihin Leino on valmis? Kenen puolella hän on?
Heidi Köngäs (s. 1954) on helsinkiläinen kirjailija ja ohjaaja, jota on kiitelty erityisesti suomalaisen sielunelämän oivaltavasta kuvauksesta. Hänen viides romaaninsa Dora, Dora (2012), viiltävän tarkka psykologinen kuvaus sodan historiallisesta todellisuudesta, nousi Finlandia-ehdokkaaksi.
 
***
Kjell Westö
Kangastus 38
 
Palkittu menestysteos julkaistaan nyt kuvitettuna upeilla 1930-luvun valokuvilla. Kokonaisuutta täydentää tekijän päiväkirja romaanin syntyvaiheista. Menneisyyden muistot piinaavat film noir –henkisessä kohtalotarinassa. Tapahtumien näyttämönä on 30-luvun lopun energinen pääkaupunki elokuvateattereineen, tanssiravintoloineen ja tavarataloineen. Tummat pilvet kumpuilevat jo Euroopan yllä, mutta vielä voi elämästä hetken nauttia.
Kjell Westö voitti romaanillaan loppuvuonna 2014 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Teoksen tiivistunnelmainen proosa herättää henkiin Suomen historian kriittisen vaiheen, jonka kaiut kantautuvat myös nykyaikaan, todetaan raadin perusteluissa.
 

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.