[H-verkko] Arvosteltavaksi: Minervan kirjoja (lisäykset 16.4)

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Apr 16 13:40:32 EEST 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Valvojana naisten erityistyöleirillä Saara Tuukkasen muistelmat 1943-1944
Risto Joutjärvi
 
Saara Tuukkasen päiväkirjoihin ja hänen kertomiinsa muistoihin perustuva teos kuvaa elämää naisten erityistyöleirillä, tehtävässä, joka vei nuoren kokemattoman naisen maailmaan, jollaista hän ei ollut osannut kuvitellakaan.
Saara Tuukkanen oli juuri valmistunut sosiaalikasvattajaksi, kun Kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriö etsi nuoria koulutettuja naisia erityistyöleirien töidenvalvojiksi. Saara kiinnostui  työpaikasta ja tuli valituksi.
Saaralle annettiin salainen käsky kirjata kaikki leirillä tapahtuneet laiminlyönnit ja leirin johtajan isänmaata loukkaavat puheet ja tekemiset sekä ilmoittamattomatta jätetyt menot, sillä johtajaa epäiltiin mustanpörssin kaupasta. Uusi työpaikka kuulosti entistä jännittävämmältä.
Leirin todellisuus paljastui Saaralle heti kättelyssä. ”Keski-ikäinen nainen tuli käsi ojossa tervehtimään. – Tervetuloa Hermannin nuorisoseuraan. Olen Marjastiina, leirin johtaja. Silloin telttojen läheltä kuuluu naisääni. – Kukahan saatanan huora nyt tulee, oikeenko sitä perkelettä on hevoskyydillä noudettu. Pian kuului muiden naisten ääniä. – Onks tuo huora vai mikä saatanan akka se on? – Saatanan perkeleen narttu. Saaran silmiä alkoi kirvellä.”
Naisten erityistyöleireille tuotiin naisia kaikista yhteiskuntaluokista. Syynä olivat mm. irtolaisuus ja prostituutio, mutta syyksi riitti myös, että oli mustalainen, juutalainen tai juutalaista sukutaustaa. Leirillä oli myös näpistelijöitä ja mustanpörssin kauppiaita. Leireille oli saattanut joutua myös syyttä naapurin ilmiannon takia.
Kaikki leiriin liittyvät asiat oli luokiteltu salaisiksi. Tämä kaikki salailu painoi Saaraa vuosikaudet, kunnes hän päätti elämänsä loppupuolella kertoa tarinansa. Saara Tuukkanen kuoli 29.9.2011.
Kirja keskittyy pääosin Heinäveden erityisleirille, jossa monen elämänlanka oli usein hiuskarvan varassa. Leiri muuttui välillä kuin pahamaineiseksi vankileiriksi – ja sitä se varmaan olikin. Kun Heinäveden telttaleiri lakkautettiin joulukuussa 1943, Saara Tuukkanen siirtyi muille leireille, joissa hän työskenteli apulaisjohtajana, mm. Siilinjärvellä, Lapinlahdella ja Pajarilla.
***
Saksan salaiset aseet toisessa maailmansodassa Roger Ford
 
Toisen maailmansodan aikana kolmannen valtakunnan tiedemiehet ja insinöörit oli valjastettu kehitysprojektiin, jonka tarkoitus oli muuttaa koko sodankäynti lopullisesti. Vaikka he eivät kaikilta osin onnistuneet siinä omana aikanaan, heidän voidaan kuitenkin sanoa kylväneen tulevan sotateknologian siemenet.
Saksan salaiset aseet toisen maailmansodan aikana on tyhjentävä selonteko tuosta projektista, sen onnistumisista ja epäonnistumisista.
Teos kartoittaa Saksan salaisten aseohjelmien kehityksen ilmassa, maalla ja merellä.
Oman lukunsa ovat saaneet niin suihkukoneet, rakettimoottorilla varustetut lentokoneet, ohjukset, tykistö, panssarivaunut, sukellusveneet kuin ydin- ja kemialliset aseetkin.
Kirjassa esitellään myös sellaiset vähän tunnetut kehitysohjelmat, kuten Amerikkaan asti lentävä pommikone, Lowё- ja Maus-panssarivaunut sekä siiven muotoinen torjuntahävittäjä.
Kirjassa on 80 valokuvaa ja yli 100 piirrosta Saksan salaisista aseista.
***
Oodi sivistykselle Helsingin työväenopisto 100 vuotta
Samu Nyström
 
Helsingin työväenopisto on jo sadan vuoden ajan tarjonnut kaupunkilaisille mahdollisuuksia paitsi itsensä kehittämiseen, myös tietoja ja taitoja muuttuvan maailman ymmärtämiseen ja kaupunkiyhteisössä elämiseen.
 
Oodi sivistykselle on positiivinen kertomus helsinkiläisistä, jotka ovat halunneet käyttää vapaa-aikansa itseään kehittäen ja toteuttaen. Se on samalla laaja katsaus suomalaiseen vapaaseen sivistystyöhön ja aikuiskoulutukseen sekä Helsingin historiaan.
 
Muutamasta vuosittaisesta kurssista ja parista tuhannesta opiskelijasta alkunsa saanut työväenopisto kasvoi sadan vuoden aikana yhdeksi Euroopan suurimmaksi aikuiskasvatusinstituutiksi. Kirja kertoo siitä, miksi Suomen pääkaupunki on vapaata sivistystyötä järjestänyt ja minkälaista opiston toiminta on eri aikoina ollut.
***
Himmlerin kadonneet kirjeet Heinrich ja Marga Himmlerin kirjeenvaihto 1927–1945 Katrin Himmler ja Michael Wildt
 
Himmlerin aiemmin julkaisematon kirjeenvaihto vaimonsa Margan kanssa piirtää intiimin muotokuvan SS.n ja Gestapon pelätystä päälliköstä.
 
Heinrich Himmlerin vaimolleen kirjoittamien kirjeiden luultiin pitkään kadonneen yhdessä muiden SS-valtakunnanjohtajalle kuuluneiden dokumenttien kanssa. Kuusikymmentä vuotta Himmlerin itsemurhan jälkeen kirjeet kuitenkin löytyivät israelilaisen keräilijän hallusta. Koblenzin arkistoissa säilyneiden Margan kirjeiden kanssa ne muodostavat ainutlaatuisen dokumentin holokaustin arkkitehdin yksityiselämästä.
 
Himmlerin kirjeet vaimolleen ovat joskus jopa etäisen muodollisia, mutta ne osoittavat, miten hän yrittää ylläpitää normaalia perhe-elämän kulissia samalla kun hän päivittäin valvoo ja ohjailee kansanmurhaa.
 
Himmlerin henkilökohtainen kirjeenvaihto vahvistaa vastaansanomattomasti myös sen, että hän oli ”lopullisen ratkaisun” pääarkkitehti ja paljon lähempänä Hitleriä, kuin monet historioitsijat ovat tähän asti otaksuneet.
***
Hitlerin uskottu, Rooseveltin avustaja Ernst Hanfstaenglin uskomaton elämäPeter Conradi
 
Uskomaton tarina miehestä, joka työskenteli läheisesti sekä Adolf Hitlerin että Franklin D. Rooseveltin kanssa. Ernst Hanfstaengl oli mukana luomassa natsismiksi kutsuttua hirviötä, mutta myös auttamassa liittoutuneita sen tuhoamisessa.
Churchillin perhetuttu ja Franklin D. Rooseveltin ystävä, Harvardissa koulutuksensa saanut Ernst Hanfstaengl tutustui Adolf Hitleriin vuonna 1922. Siitä alkoi yksi historian oudoimmista poliittisista urista.
Hanfstaenglista tuli pian Hitlerin taloudellinen ja henkinen tuki ja kansallissosialistisen puolueen lehdistöpäällikkö. Hän oli myös Hitlerin henkilökohtainen ”hovinarri”, joka viihdytti Führeriä pianonsoitollaan, silotti tämän tietä seurapiireihin ja kiillotti natsijohtajan julkisuuskuvaa maailman silmissä. Hanfstaengl auttoi Mein Kampf -kirjan rahoittamisessa ja hänen väitetään jopa keksineen Sieg heil -tervehdyksen.
Vuonna 1937 Hanfstaengl kuitenkin joutui Hitlerin epäsuosioon. Peläten henkensä puolesta hän pakeni Lontooseen. Kun toinen maailmansota syttyi, britit internoivat hänet vaarallisena natsirikollisena. Hanfstaengl onnistui saamaan sanan tilanteestaan ystävälleen Rooseveltille. Tämä oli nyt Yhdysvaltain presidentti ja sai taivuteltua Churchillin luovuttamaan Hanfstaenglin Yhdysvaltoihin.
Hanfstaengl näytteli ratkaisevaa roolia Rooseveltin huippusalaisessa projektissa, jonka tarkoitus oli levittää harhaanjohtavaa tietoa ja natsivastaista propagandaa. Hän työskenteli saksalaisen radioviestinnän tulkkina ja analyytikkona ja avusti tutkijoita natsijohtajien psykologisessa profiloinnissa. Hitlerin entisellä uskotulla oli antaa Valkoiselle talolle paljon arvokasta tietoa sadoista johtavista natseista sekä ennen kaikkea Hitleristä, niin tämän koulutuksesta, luonteesta, ruokavaliosta kuin sukupuolielämästäkin.
Aiemmin salaisiksi luokiteltuihin amerikkalaisiin ja saksalaisiin dokumentteihin ja Hanfstaenglin omiin kirjoituksiin sekä tämän sukulaisten haastatteluihin perustuva teos on trillerimäinen kertomus vastakkaisten lojaliteettien repimästä miehestä.
***
Nykyajan tehokkaimmat aseet Nopeus • panssarointi • kaliiperi • tulivoimaMartin J. Dougherty
 
Taidokkaasti kuvitettu tietoteos vertailee havainnollisesti eri asejärjestelmiä ja niiden ominaisuuksia, kuten nopeutta, panssarointia, kaliiperia, tulivoimaa ja kantamaa.
Vertailussa on yli 300 erilaista asetta tai asejärjestelmää 1990-luvulta tähän päivään.
***
Parfyymien salat
Historia, valmistusmenetelmät ja 100 tärkeintä tuoksua
Lorna McKay ja Josephine Fairley
 
Upeasti kuvitettu opaskirja parfyymien hurmaavaan maailmaan. Englantilaiset huippuasiantuntijat ovat koonneet yksiin kansiin kaiken, mitä hajuvesistä tulee tietää.
Oman parfyymin valinta on mitä henkilökohtaisin ja yksilöllisin prosessi. Miten löytää juuri se oma tuoksu satojen tarjolla olevien joukosta? Tämä kirja kertoo, mistä parfyymien tuoksut muodostuvat, esittelee eri ”tuoksuperheet” ja auttaa lukijaa tunnistamaan, mihin niistä itse kuuluu.
Teos selvittää alan terminologian, historian, parfyymeissa käytettävät kallisarvoiset raaka-aineet ja niiden alkuperän sekä tuoksujen suunnittelu- ja valmistusprosessit. Se tarjoaa myös runsaasti alan sisäpiiritietoa maailman johtavilta parfyyminvalmistajilta.
Kirja esittelee perusteellisesti 100 maailman tärkeintä parfyymiä, joiden joukosta löytyvät niin Chanel No. 5:n kaltaiset ajattomat tuoksut kuin sellaiset modernit klassikot kuin Calvin Kleinin ck one.
***
Koivu
Suomen kansallispuu
Seija A. Niemi
 
Koivu on olennainen osa suomalaisuutta. Se on ollut ikiaikainen lämmön lähde ja erilaisten kotitalousesineiden materiaali, mutta myös ehtymätön innoituksen lähde taidemaalareille, säveltäjille, kirjailijoille ja valokuvaajille. Suomen kansallispuuksi valittu rauduskoivu symboloi meille kotia ja isänmaata.
Seija A. Niemi on kirjoittanut kattavan tietoteoksen koivusta, kartoittaen kaikki ne aspektit, joilla koivu liittyy suomalaiseen luontoon, elämään ja kulttuuriin.
Kirja esittelee Suomessa kasvavien koivujen lajit ja kertoo puun historiasta siitä alkaen, kun se heti jääkauden jälkeen ilmestyi maisemaan.
Kirja kertoo ansiokkaasti myös koivun asemasta ihmisen arjessa ja juhlassa kautta aikojen. Koivun valkea, sileä ja kaunis puuaines on kovaa ja kestävää. Niinpä se on saanut palvella lukemattomien tarvekalujen raaka-aineena. Myös tuohi on taipunut suomalaisten käsissä moneen. Koivun eri osista saatiin lääkeainetta ja tuhkasta valmistettiin potaskaa tai keitettiin saippuaa. Kesäisin lehtevät koivut juhlistavat perinteisesti erilaisia tapahtumia.
Alvar Aallon legendaariset designhuonekalut avasivat kokonaan uuden luvun koivun käytölle huonekaluvalmistuksessa. Artekin Aalto-sarja on edelleen yksi arvostetuimmista sisustusbrändeistämme.
Koivun teollinen käyttö on saanut kirjassa oman osionsa. Teos tarkastelee myös koivun roolia suomalaisessa kansanperinteessä, muotoilussa ja arkkitehtuurissa.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
LISÄYKSET 16.4.