[H-verkko] Arvosteltavaksi: Minervan syksyn 2014 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Syys 23 11:15:35 EEST 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.

***
Minervan syksyn 2014 kirjoja

Viestikyyhkyupseeri Heli-Maija Heikkinen
 
Suomen puolustusvoimien kyyhkysten kasvattaja, hoitaja ja kouluttaja Frans Jokimies saa syyskuussa 1944 käskyn, jota ei voi noudattaa ja joka ajaa hänet ja hänen vaimonsa, Anjan, riskialttiille pakomatkalle. He päätyvät Tanskaan, josta Suomen puolustusvoimien viestikyyhkyset on alun perin saatu, Otto Stein -nimiseltä, tanskanjuutalaiselta kyyhkyskasvattajalta.
 
Frans kantaa sydämessään raskasta salaisuutta, jonka haluaisi jakaa ja sovittaa. Sodan jälkeen hän toivoo pääsevänsä takaisin Suomeen, mutta hänet torjutaan tylysti.
Pianistin urasta luopunut Anja tahtoo syliinsä lapsen. Hänet ja Fransin sitoo toisiinsa yhdessä koetut menetykset ja koti-ikävä. Kaipaavatko he sotaa edeltänyttä aikaa, hyväksyntää, arvostusta vai yhteyttä jumalaansa?
Viestikyyhkyupseeri on intensiivinen, dramaattinen ja tunteisiin vetoava esikoisromaani sodasta, uhrautumisesta ja anteeksiannosta sekä elinikäisestä kumppanuudesta, joka kantaa yli kolhujen seitsemän vuosikymmenen ajan.
***
Himmlerin kadonneet kirjeet Heinrich ja Marga Himmlerin kirjeenvaihto 1927–1945 Katrin Himmler ja Michael Wildt
 
Himmlerin aiemmin julkaisematon kirjeenvaihto vaimonsa Margan kanssa piirtää intiimin muotokuvan SS.n ja Gestapon pelätystä päälliköstä.
 
Heinrich Himmlerin vaimolleen kirjoittamien kirjeiden luultiin pitkään kadonneen yhdessä muiden SS-valtakunnanjohtajalle kuuluneiden dokumenttien kanssa. Kuusikymmentä vuotta Himmlerin itsemurhan jälkeen kirjeet kuitenkin löytyivät israelilaisen keräilijän hallusta. Koblenzin arkistoissa säilyneiden Margan kirjeiden kanssa ne muodostavat ainutlaatuisen dokumentin holokaustin arkkitehdin yksityiselämästä.
Himmlerin kirjeet vaimolleen ovat joskus jopa etäisen muodollisia, mutta ne osoittavat, miten hän yrittää ylläpitää normaalia perhe-elämän kulissia samalla kun hän päivittäin valvoo ja ohjailee kansanmurhaa.
 
Himmlerin henkilökohtainen kirjeenvaihto vahvistaa vastaansanomattomasti myös sen, että hän oli ”lopullisen ratkaisun” pääarkkitehti ja paljon lähempänä Hitleriä, kuin monet historioitsijat ovat tähän asti otaksuneet.
***
Oodi sivistykselle Helsingin työväenopisto 100 vuotta
Samu Nyström
 
Helsingin työväenopisto on jo sadan vuoden ajan tarjonnut kaupunkilaisille mahdollisuuksia paitsi itsensä kehittämiseen, myös tietoja ja taitoja muuttuvan maailman ymmärtämiseen ja kaupunkiyhteisössä elämiseen.
Oodi sivistykselle on positiivinen kertomus helsinkiläisistä, jotka ovat halunneet käyttää vapaa-aikansa itseään kehittäen ja toteuttaen. Se on samalla laaja katsaus suomalaiseen vapaaseen sivistystyöhön ja aikuiskoulutukseen sekä Helsingin historiaan.
Muutamasta vuosittaisesta kurssista ja parista tuhannesta opiskelijasta alkunsa saanut työväenopisto kasvoi sadan vuoden aikana yhdeksi Euroopan suurimmaksi aikuiskasvatusinstituutiksi. Kirja kertoo siitä, miksi Suomen pääkaupunki on vapaata sivistystyötä järjestänyt ja minkälaista opiston toiminta on eri aikoina ollut. 
***
ZZ Top -käsikirja Beer Drinkers & Hell Raisers
Neil Daniels
 
Teksasilaistrio ZZ Topin pitkä ura käsittää 15 studioalbumia, 50 miljoonaa myytyä levyä ja lukemattoman määrän musiikkialan palkintoja. Todellisen rock-maailman harvinaisuuden ZZ Topista tekee se, että bändi on toiminut samalla kokoonpanolla vuodesta 1969 lähtien. Eikä vauhti ole pysähtynyt – yhtye keikkailee edelleen tiiviisti, ja viimeisin studioalbumi La Futura ilmestyi vuonna 2012.
 
Neil Daniels on koonnut tuhdin tietopaketin kaikesta siitä, mitä ZZ Top -fanin tulee tietää. ZZ Top -käsikirja on niin satunnaisen fanin käsiin sopiva opaskirja kuin vuosikymmenet bändin uraa seuranneelle konkarillekin uutta tietoa tarjoava hatunnosto Billy Gibbonsin, Dusty Hillin ja Frank Beardin komealle uralle ja musiikille.
***
Iltatuulen viesti Aikamiehet 50 vuotta 1964–2014
Reijo Ikävalko
 
Aikamiehet-lauluyhtyeen juhlakirja kertoo kuoron värikkäät vaiheet ensimmäisen viidenkymmenen vuoden varrelta.
 
Aikamiehet on mieskuorona viihdelaulun uranuurtaja Suomessa. Se on säilyttänyt alkuperäisen tyylinsä läpi vuosikymmenten ja saanut vuodesta toiseen uskollisen kuulijakunnan.
Aikamiehet on suomalaiselle yleisölle tuttu erityisesti Iltatuulen viesti -laulusta mutta myös mm. 90-luvun loppupuolella Dannyn kanssa yhdessä lauletusta kappaleesta Tämä taivas, tämä maa. Molemmat kappaleet toivat yhtyeelle kultalevyn.
Vuoden1968 alusta startanneessa Lista-ohjelmassa Iltatuulen viesti pysytteli huikeat 90 viikkoa. Kun se sitten 5.10.1969 lopulta putosi listalta, oli uutinen niin suuri, että se julistettiin jopa stadionin valotaululla kesken HJK:n jalkapallo-ottelun.
***
Pohjoismaiset taruolennot
Johan Egerkrans
 
Upea teos pohjoismaisista taruolennoista. Kirjan rikas kuvitus ja kiehtovat tekstit vievät lukijan maagiselle matkalle yliluonnolliseen maailmaan.
Pohjoisen pimeissä metsissä, syvissä järvissä ja korkeilla rinteillä piilottelee suuri joukko salaperäisiä olentoja. Emme näe niitä, mutta ne muistuttavat itsestään monin tavoin. Kun joku katoaa metsään, kun tuuli kantaa korviisi oudon äänen tai kun maito happanee yön aikana, silloin ovat työssä yliluonnolliset voimat.
Jättiläiset, peikot, haltijat, näkit ja monet muut taruolennot ovat luonnon henkilöitymiä. Ilkikurisia, houkuttelevia ja vaarallisia. Entisaikaan ne olivat luonteva osa ihmisten arkea, muistutus luonnon kunnioittamisen välttämättömyydestä.
 
Egerkransin kaunis kirja on asiantunteva syväsukellus Pohjolan rikkaaseen kansanuskomusperinteeseen.
 
***
Unohdetut sotilaat Vaiettuja rintamakokemuksia
Jaana Laamanen
 
Veteraanien rivit harvenevat ja paljon muistoja ja tietoa katoaa heidän mukanaan. Erityisesti Suomen armeijan rivisotilaiden kokemukset sodasta ovat jääneet historiankirjoituksessa liian vähälle huomiolle.
 
Tässä kirjassa kuusi rintamamiestä kertoo sotakokemuksistaan. Panssarintorjuntamies Aarne Aaltonen, radisti Pentti Hölttä, lääkintäaliupseeri Eino Järvenpää, ratsuri Toivo Keskinen, lääkintämies Erkki Salomaa ja ilmasuojelukomppanian lähetti Pertti Siira kokivat sodassa paljon, paljon muutakin kuin taisteluita. Esimerkiksi sen, miten komppanian päällikkö ammuttaa omavaltaisesti seitsemän antautunutta venäläisvankia. Miehet järjestivät tälle monella tapaa töykeälle komppanianpäällikölle siirron toiseen yksikköön.
Vaikka oli sota, se oli miehille myös tavallista elämää. Sotavuosina kotirintamalla kehotettiin muistamaan ”tuntemattomia sotilaita” kirjeillä, korteilla ja paketeilla. Posti lähetettiin usein nimellä, mutta sitä osoitettiin myös ”tuntemattomalle sotilaalle.” Eino Järvenpää kiinnostui yhdestä ”tuntemattomasta” kirjeestä, otti selville sen kirjoittajan ja halusi tavata hänet. Nuoret kiinnostuivat toisistaan ja menivät lopulta naimisiin.
 
Kirjassa käytettyä muistitietoaineistoa on mahdollisuuksien mukaan todennettu arkisto- ja asiantuntijalähteistä.
Kirjassa on runsaasti ennen julkaisemattomia kotialbumi- ja arkistokuvia.
***
Talvisodan ranskalaiset ratkaisijat Ranskan apu Suomelle 1939–1940
Henrik Tala
 
Suomi ei taistellut talvisodassa yksin, vaikka niin toistuvasti väitetään. Tosiasiassa Suomen selviytymisen ratkaisi ulkomailta, erityisesti Ranskasta ja Britanniasta saatu poliittinen tuki. Henrik Tala osoittaa vastaansanomattomasti käsityksen Suomen yksinäisestä taistelusta myytiksi.
 
Tärkeimpään pelastajan roolin kohosi Ranska ja sen pääministeri Édouard Daladier. Ranskalla oli talvisodan aikana vakava aikomus pelastaa Suomi Neuvostoliiton miehitykseltä. Ranska lähetti Suomelle aseita, taistelukoneita ja sotamateriaaleja, ja oli vähällä ehtiä toimittaa Suomeen aseellisia joukko-osastojakin ennen kuin rauha solmittiin. Suomen tekemä rauha johti Ranskassa peräti hallituksen eroon, sillä pääministerin katsottiin epäonnistuneen Suomen auttamisessa.
 
Ranskan hallitus tuli kuitenkin auttaneeksi Suomea ratkaisevasti: sen poliittiset ja sotilaalliset avuntarjoukset ja -lupaukset saivat Stalinin tarjoamaan rauhaa Suomelle tilanteessa, jossa Suomen armeija oli luhistumisen partaalla ja maan miehittäminen Neuvostoliiton ulottuvilla. Tästä Stalinin rauhanpäätöksestä ja sen taustoista Talvisodan ranskalaiset ratkaisijat esittää ensimmäisenä suomenkielisenä kirjana perusteellisen kuvauksen.
***
Kannaksen suurtaistelut kesällä 1944 venäläisin silmin
Bair Irincheev
 
Suomenkielinen kirjallisuus kesän 1944 ratkaisutaisteluista on runsasta, mutta venäläinen näkökulma puuttuu usein kokonaan. Tämä silminnäkijäkuvauksiin ja laajoihin arkistomateriaaleihin perustuva historiateos kuvaa sitä, miten sota nähtiin ja koettiin rintamalinjan toisella puolella.
 
Kirja kertoo suurhyökkäyksestä Karjalankannakselle puna-armeijan rivimiehen näkökulmasta, puna-armeijan tavoitteista ja tappioista sekä siitä, millaisina vastustajina suomalaisia pidettiin.
 
Kirjan lähteinä ovat aineistot Venäjän Puolustusministeriön keskusarkistosta, Venäjän keskuskuva-arkistosta, Venäjän tykistömuseosta, Venäjän merivoimien keskusarkistosta sekä kirjailijan vuosina 2000–2014 Pietarissa tekemistä veteraanihaastatteluista.
Ennen kesäkuuta Neuvostoliitolla oli Kannaksella vain kolme divisioonaa. Touko–kesäkuun aikana 1944 keskitettiin Leningradin alueelle 24 divisioonaa, 2 tykistödivisioonaa, 6 panssariprikaatia, 8. Panssarirykmenttiä, 8 rynnäkkötykkirykmenttiä, 146 patteristoa ja noin 1 500 lentokonetta. Neuvostojoukkojen kokonaisvahvuus ennen hyökkäyksen alkua oli noin 270 000 miestä, 450 panssarivaunua, 170 rynnäkkötykkiä ja noin 1 600 kenttätykkiä sekä yli 100 rannikkotykkiä. Murtoalueella oli keskimäärin 200 tykkiä rintamakilometrillä.
Suomalaisia oli Kannaksella hyökkäyksen alkaessa 100 panssarivaunua, 25 rynnäkkötykkiä ja 289 kenttätykkiä. Koko Suomen ilmavoimilla oli rintamakäytössä kaikkiaan 209 lentokonetta, joista etulinjan taistelukoneita oli noin 50. Määrävahvuuksien mukaan suomalaissotilaita oli Kannaksella 75 000, mutta kun heistä noin 5 % oli maanviljelyslomilla, suomalaisten todellinen vahvuus Neuvostoliiton suurhyökkäyksen alkaessa 9.6.1944 oli noin 70 000 miestä.
***
Nykyajan tehokkaimmat aseet
Martin J. Dougherty
 
Taidokkaasti kuvitettu tietoteos vertailee havainnollisesti eri asejärjestelmiä ja niiden ominaisuuksia, kuten nopeutta, panssarointia, kaliiperia, tulivoimaa ja kantamaa.  Vertailussa on yli 300 erilaista asetta tai asejärjestelmää 1990-luvulta tähän päivään.
Teos on jaettu viiteen päälukuun:
-          ilmavoimat
-          panssaroidut taisteluajoneuvot
-          tykit, pommit ja ohjukset
-          merivoimat
-          miehistön aseistus
Selkeät kaavakuvat havainnollistavat eri aseiden ja asejärjestelmien ominaisuuksia ja selvittävät samantyyppisten aseiden välisiä eroja ja tehokkuutta.
Kirja vertailee myös samoilla sotanäyttämöillä, mm. Persianlahdella, Irakissa, Afganistanissa ja Lähi-idässä käytettyjä aseita.
Ainutlaatuinen hakuteos jokaiselle aseistuksesta kiinnostuneelle.
***
Pantera 101-prosenttinen totuus
Rex Brown ja Mark Eglinton
 
Rex Brownin muistelmat ovat autenttisin mahdollinen selonteko elämästä yhdessä maailman suurimmista rockyhtyeistä.
 
1990-luvun alun rock-näyttämöllä Pantera oli aivan oma lukunsa. Se ei koskaan yrittänyt miellyttää suurta yleisöä, vaan teki asiat omalla tavallaan, ilman kompromisseja. Kuitenkin bändistä tuli supersuosittu niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin maailmassa. Vaikka Panteran musiikki ei juuri radiokanaville kelvannutkaan, yhtyeen albumit myivät miljoonia kappaleita.
Panteran ura on uskomaton ja epätodennäköinen menestystarina, jonka varrelle mahtui paljon draamaa.
Panteran tarina päättyi vuonna 2003. Tänä keväänä bändiltä julkaistaankin  Far Beyond Driven 20th Anniversary Edition. Toiveet bändin paluusta sammuivat lopullisesti, kun kitaristi Darrel ”Dimebag” Abbott ammuttiin uuden bändinsä Damageplanin keikalla 2004.
***
KISS Legendan synty 1972-1975
Ken Sharp
 
Rock-maailman ikonin värikäs syntytarina KISS-yhtyeen perustajajäsenten itsensä kertomana.
Kaikkien aikojen ensimmäinen kirja bändin varhaisvuosista kulminoituu vuonna 1975 ilmestyneen Alive! -albumin maailmanmenestykseen ja legendaariseen ”Rock and Roll All Nite” -singleen, joka vielä lähes neljä vuosikymmentä myöhemmin pysyttelee vankasti radioasemien soittolistoilla.
Paulin ja Genen kertomaa tarinaa täydentävät lukuisat haastattelut, joissa bändin jäsenet sekä managerit, tuottajat, roudarit, lavateknikot ja monet muut yhtyeen lähipiiriin kuuluvat henkilöt jakavat muistojaan ja anekdootteja KISSin alkuvuosilta. Ääneen pääsevät myös lukuisat KISSin kanssa samoja esiintymislavoja kiertäneet supertähdet.
Runsaasti kuvitettu teos sisältää paljon harvinaista ja ennen julkaisematonta kuvamateriaalia.
***
Alex Ferguson Omaelämäkerta
Alex Ferguson
 
Omaelämäkerrassaan Alex Ferguson kertoo tarinansa siitä, miten skotlantilaisen laivanrakennustelakan liepeillä varttuneesta pojasta tuli yksi jalkapallohistorian tunnetuimmista valmentajista.
Brittijalkapalloilun suurin valmentajapersoona, Sir Alex, siirtyi eläkkeelle vuonna 2013 johdettuaan Manchester Unitedia 27 vuotta. Ferguson voitti enemmän mestaruuksia kuin yksikään valmentaja Englannin jalkapallohistoriassa – 38 pokaalia, viimeisenä Valioliigan mestaruuden keväällä 2013.
Fergusonin valmentajakaudella Manchester United muuttui tavallisesta jalkapallojoukkueesta suureksi liikeyritykseksi. Sir Alex ei arastellut seurata aikaansa ja tehdä tarvittaessa suuriakin muutoksia. Hänen visionsa, energiansa ja taitonsa tekivät hänestä managerin, joka johti joukkuettaan menestyksekkäästi niin pelikentällä kuin sen ulkopuolellakin.
***
Francis Ford Coppola
Peter Cowie
 
Elävä ja syväluotaava henkilökuva miehestä, joka on jättänyt lähtemättömän jälkensä elokuvan historiaan niin ohjaajana, tuottajana kuin mentorinakin.
 
Jo 35-vuotiaana Francis Coppola nousi elokuvaohjaajien eturiviin suurtyöllään Kummisetä, jota pidetään yhtenä parhaista koskaan tehdyistä elokuvista. Vietnamin sodasta kertova Ilmestyskirja. Nyt. vahvisti lopullisesti Coppolan aseman sukupolvensa visionäärisimpänä ja karismaattisimpana ohjaajana. Uransa varrella hän on saanut kaikki alan arvostetuimmat palkinnot, mm. viisi henkilökohtaista Oscar-palkintoa.
 
Coppolan itsensä haastatteluihin perustuvassa elämäkertateoksessa Peter Cowie kuvaa asiantuntevasti tämän koko elokuvauran aina nykypäivään saakka. Kirja vie lukijan ansiokkaasti myös kameroiden ja kulissien taakse, keskelle henkilökohtaisen elämän myrskyjä, luomisen tuskaa ja taloudellisia katastrofeja.
Vertaansa vailla olevana henkilöohjaajana tunnettu Coppola on viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana ollut tärkeä vaikuttaja lukuisten tunnettujen näyttelijöiden uralla. Monet heistä ovat yltäneet parhaisiin saavutuksiinsa juuri hänen elokuvissaan. Elämäkertaa varten haastatellut ystävät ja kollegat valottavat osaltaan legendaarisen elokuvantekijän persoonaa ja työtapoja.
***
Kossu Koskenkorvan ja suomalaisen vodkan historia
Jonna Pulkkinen
 
Altian valmistama Koskenkorva tuli maamme markkinoille vuonna 1953. Alle kymmenessä vuodessa siitä tuli suomalaisten ykkösviina. Se syrjäytti jopa tuolloisen kestosuosikin, Jaloviinan. Kansanomaisesti Kossuksi nimitetty juoma on siitä pitäen säilyttänyt asemansa Suomen suosituimpana väkevänä alkoholijuomana.
Kossu – Koskenkorvan ja suomalaisen vodkan historia on perinpohjainen kirja kirkkaan alkoholin valmistuksesta maassamme. Se esittelee Altian tuotteiden lisäksi myös muita suomalaisia viinatehtaita ja viinoja.
Suomalaiset vodkat ovat myös ulkomailla arvostettuja ja palkittuja juomia. Esimerkiksi Finlandia Classic Vodka nimettiin maailman parhaimmaksi vodkajuomaksi Ultimate Spirits Challenge -kilpailussa New Yorkissa vuonna 2011.
Koskenkorvalla on vahva imago ja siihen liittyy paljon tapoja ja perinteitä, joista kirja ansiokkaasti kertoo.
***
Onko siellä ketään Avaruuden älyä etsimässä
Markus Hotakainen
 
Olemmeko yksin? Tätä kysymystä ihmiskunta on pohtinut aina siitä lähtien, kun Maan ymmärrettiin olevan vain yksi Aurinkoa kiertävistä planeetoista.
Markus Hotakainen kertoo kirjassaan, miten Maan ulkopuolista älyä ja sen mahdollisia asuinsijoja on yritetty etsiä ja millaisia etsintöjä on parhaillaan käynnissä.
Kirja pohtii myös sitä, mitä vieraan älyn löytyminen merkitsisi ihmiskunnalle. Onko Stephen Hawking oikeassa sanoessaan, ettei meidän pitäisi yrittää saada yhteyttä avaruuden muukalaisiin, koska meille kävisi mahdollisen kohtaamisen seurauksena huonosti?
Aurinkokuntamme ulkopuolisten tunnettujen planeettojen määrä kasvaa kaiken aikaa. Saattaa olla vain ajan kysymys, että löydämme myös ensimmäiset merkit elämästä muualla maailmankaikkeudessa.
 
Entä mahdolliset muut elämänmuodot – etsivätkö nekin kosmisia naapureitaan? Onko meidät jo löydetty?
***
Tapaus Hodorkovski Toisinajattelijana Putinin Venäjällä
Richard Sakwa
 
Jukos-öljy-yhtiön pääomistajan ja johtajan Mihail Hodorkovskin pidätys lokakuussa 2003 oli keskeinen käännekohta nyky-Venäjän historiassa. Maan rikkaimmasta ja vaikutusvaltaisimmasta oligarkista tuli Putinin vanki.
Hodorkovskia syytettiin veronkierrosta ja talousrikoksista, mutta Venäjä-kriitikoiden mielestä Hodorkovski joutui vankeuteen, koska oli taloudesta ja politiikasta eri mieltä Putinin kanssa. Hodorkovski tuki avoimesti oppositiopolitiikkaa ja halusi presidentiksi.
Tässä kirjassa Richard Sakwa tutkii Jukosin nousua ja tuhoa sekä Putinin valtion suhdetta suuryrityksiin. Samalla se taustoittaa laajemminkin Putinin valtapolitiikkaa.
Teos tarjoaa todellisen näköalapaikan kaikille, jotka haluavat ymmärtää, mitä Putin pohjimmaltaan tavoittelee ja mihin hän valtakuntansa haluaa viedä.
***
Kotiryssät Suomalaista suhdetoimintaa neuvostoaikaan
Heikki Saari
 
Mitä ja keitä olivat kotiryssät? Ohjailivatko he Suomen sisäpolitiikkaa? Heikki Saaren teos asettaa kauan vaietun ilmiön historiallisiin ja poliittisiin kehyksiinsä.
Kun valvontakomissio jätti Suomen, ryhdyttiin jälleenrakentamaan maata. Syntyi kertomus sodanjälkeisestä Suomesta, joka yritti kylmän sodan oloissa selviytyä idän ja lännen välissä. Kotiryssät ovat yksi osa sitä tarinaa.
Neuvostoliiton edustajat alkoivat luoda henkilökohtaisia yhteyksiä suomalaisiin poliitikkoihin ja talouselämän vaikuttajiin. Kekkosella ja suojelupoliisin päälliköllä Seppo Tiitiselläkin oli oma kotiryssänsä, legendaarinen Viktor Vladimirov.
 
Kirja perustuu suomalaisten poliitikkojen ja talousvaikuttajien haastatteluihin sekä muuhun lähdeaineistoon.
***
Suomen rikkaat Kuka kukin on
Esko Seppänen
 
Ennen laulettiin 20 perheestä. Tänään perheitä on 100, mutta yhtä lailla valta kulkee narussa, jossa se ei pääse suuren rahan voimaa puremaan. Keitä ovat Suomen omistajat ja ketkä heistä ovat julkisuudessa tuntemattomia salarikkaita?
Kansanedustajana ja europarlamentin jäsenenä lähes neljännesvuosisadan toiminut Esko Seppänen on tässä kirjassa palannut juurilleen. Yleisradion toimittajana hän sai työstään kaksi tiedonjulkistamispalkintoa. Hän toi julkisuuteen suomalaisyhtiöiden salaiset omistustiedot ja poimi käsityönä julkisista veroluetteloista esiin Suomen rikkaat.
 
Tässä kirjassa hän kirjoittaa monen vuosikymmenen kokemuksen ja ajan tuottaman uuden lähdeaineiston perusteella, miten raha ja valta ovat Suomessa olleet uusjaossa ja ettei Suomessa koskaan ole ollut niin rikkaita ihmisiä kuin tänään.
Myös yritysten omaisuus on ollut isojaossa. Omistajat ovat ottaneet yrityksiin verottomasti kerätyn omaisuuden omakseen aliverotetuilla osingoilla ja myyntivoitoilla.
Seppänen löytää monia Suomen rikkaita, jotka toimivat epäisänmaallisesti viedessään suomalaisella työllä tehdyt yritysten voitot ulkomaisiin veroparatiiseihin pakoon suomalaisen yhteiskunnan jäsenmaksua: kansallisia veroja. Näillä verojäniksillä on nimet. Kirjassa kerrotaan, keitä he ovat.
Kukaan muu suomalainen ei olisi pystynyt kirjoittamaan näistä asioista tällaista kirjaa.
***
Punavihreä, sinivalkoinen Keskustelukirjeitä
Li Andersson ja Susanna Koski
 
Miten rakentaa menestyvä ja tasapuolinen Suomi? Miten ratkaista kysymys sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta? Miten löytää ahneuden ja kohtuullisuuden raja? Mitä ajatella maahanmuutosta? Entä asevelvollisuudesta ja NATOsta?
 
Raikkaan punavihreitä ja sinivalkoisia keskustelukirjeitä suomalaisesta hyvinvoinnista, yhteiskunnan tilasta, tulevaisuudesta sekä väistämättä edessä olevien haasteiden ratkomisesta.
Kirjoittajina tulevaisuudentekijöiden kiinnostavin vastinpari, tahtonaiset maailmojen laidoilta, Vasemmistoliiton Li Andersson ja Kokoomuksen Susanna Koski. Molemmat ovat herättäneet rohkeilla kannanotoillaan ja ennakkoluulottomilla avauksillaan huomiota sekä oman puolueensa sisällä että laajemmin julkisuudessa.
Vaikka nuoret aktiivit katselevat yhteiskuntaa ja sen rakenteita poliittisen kartan vastakkaisilta puolilta, mielipiteet siitä, mitkä ovat keskeisimmät haasteet tulevaisuuden Suomen rakentamisessa, käyvät pitkälti yksiin. Sen sijaan näkemykset siitä, miten haasteisiin tulisi vastata, ovat jo lähtökohdiltaan erilaisia.
Vastakkain on kaksi määrätietoista naista, jotka eivät arkaile sanoa mielipidettään siitä, mitkä ovat Suomen, EU:n ja koko maailman hyvinvoinnin ja menestyksen eväät.
***
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.