[H-verkko] Arvosteltavaksi: Rajaseudun Galilei ja muita outoja tarinoita menneisyydestäni

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Syys 10 11:28:04 EEST 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Pekka Masonen, “Rajaseudun Galilei ja muita outoja tarinoita menneisyydestäni” (Tampere: Mala Fide, 254 sivua, ISBN 978-952-93-4305-8).
Kirjan kattava teema on erilaisten kulttuurien, uskontojen ja ajattelutapojen kohtaaminen yksilötasolla erilaisissa historiallisissa tilanteissa: ensivaikutelma ei aina pidä paikkaansa ja asiat eivät oikeasti jäsenny hyvä-paha akselilla niin selkeästi kuin haluaisimme. Kirjassa pohditaan myös historian vaihtoehtoja ja vaihtoehdottomuutta.
 
Aiheita ovat:
 
* Minä ja Linkomies eli kuinka kirjoitan historiasta;
* Portugalin kuningas Sebastian ja sebastianismi;
* Orjarunoilija Phillis Wheatley ja kysymys afrikkalaisten inhimillisyydestä;
* Napoleon ja Egyptin modernisaatio;
* John Cleves Symmes ja onton Maan teoria;
* Intian kapina 1857 ja sivilisaatioiden vieraantuminen;
* Tutkimusmatkat ja matkakirjallisuus;
* Meksikon toinen keisarikunta;
* Emily Said-Rueten muodonmuutos Sansibarin prinsessasta saksalaiseksi kotirouvaksi;
* Länsimaalaiset asiantuntijat ja nykyaikaisen Japanin synty;
* Havaijin kuningas Kalakauan matka maailman ympäri;
* Pelastivatko turkkilaiset Suomen itsenäistymisen joulukuussa 1917?

****
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.