[H-verkko] Arvosteltavaksi: WSOY:n syksyn 2014 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Mon Syys 8 17:27:05 EEST 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
WSOY syksy 2014


Herman Lindqvist
Kun Suomi oli Ruotsi
 
Suomi oli osa Ruotsia kunnes Ruotsi hävisi itäiset maakuntansa Venäjälle. Ruotsinvallan aika kuitenkin ankkuroi Suomen läntiseen kulttuuripiiriin.
Ruotsalainen historioitsija ja journalisti Herman Lindqvist avaa sujuvassa yleisteoksessaan yhteistä historiaamme viimeisintä tutkimustietoa hyödyntäen. Hän höystää kertomustaan lukuisin kommentein ja kuvin ja kertoo kiinnostavia yksityiskohtia suomalaisten vaikutuksesta Ruotsin valtakunnassa.
***
Kari Enqvist
Ensimmäinen sekunti
Silminnäkijän kertomus
 
Kari Enqvist tarjoaa maailmankaikkeuden syntyvaiheen salat nautinnollisena lukuelämyksenä.
Oletko koskaan ihmetellyt miten kaikki saikaan alkunsa? Alkuräjähdyksestä olet kuullut, samoin ehkäpä pimeästä aineesta, Higgsin hiukkasesta, antimateriasta ja sen sellaisesta. Mutta mitä ne oikein tarkoittavat? Entä oletko tiennyt, että joukossamme on ihmisiä, jotka ovat nähneet alkuräjähdyksen?
Kari Enqvist kertoo maailmankaikkeuden synnystä nautittavalla tavalla ilman tieteellisiä sanahirviöitä ja kaavoja. Enqvist tarjoaa myös ainutlaatuisen näköalan maailman huippututkijoiden työhön, onhan hän itse ollut paikalla kun alkuräjähdyksen mysteerejä on ratkottu. Nobel-palkinnon arvoisten löydösten tekeminen paljastuu kiehtovaksi mutta samalla kovin inhimilliseksi toiminnaksi.
***
Michael Zantovsky
Václav Havelin elämä
 
Politiikan ja runouden näyttämöllä. Václav Havelin pitkäaikaisen ystävän syväluotaus ihmisoikeustaistelijan ja eurooppalaisen intellektuellin elämästä.
Viime vuosisadan keskeisimpiin eurooppalaisvaikuttajiin kuuluneen Václav Havelin elämässä yhdistyivät ainutlaatuisella tavalla taiteilijan ja kansanjohtajan urat. Hän oli kiehtova persoonallisuus ja omaperäinen ajattelija, jonka elämää ja uraa hänen ystävänsä Michael Zantovsky seurasi vuosikymmenien ajan. Ystävän näkökulma tuo Havelin ristiriitaisesta persoonallisuudesta esiin kokonaan uusia puolia.
 
***
Muumimaailma ja todellisuus
Tove Janssonin elämä kuvina
 
Tove Janssonista, joka työskenteli sekä taiteilijana että kirjailijana, ei ole aiemmin ilmestynyt yhtä runsaasti kuvitettua kirjaa. Mukaan on otettu yli 250 valokuvaa, piirustusta ja maalausta. Monet kuvista ovat ennen näkemättömiä.  Muumilaaksoon sijoittuvat kirjat, joissa seikkailevat muumit, vilijonkat ja hattivatit, ovat suosittuja ja rakastettuja ympäri maailmaa. Moni ei kuitenkaan tiedä, mikä oikein innoitti Tove Janssonia luomaan upean satumaailmansa. Tämä elämäkerta maalaa kuvan Tovesta ja hänen kiehtovasta elämästään sekä taiteilijana että ihmisenä.
***
Leena Kirstinä
Kirsi Kunnas sateessa ja tuulessa
 
"Et rupea uudeksi Saima Harmajaksi!" varoitti Sylvi Kunnas tuberkuloosiin sairastunutta tytärtään Kirsiä. Äiti oli löytänyt tytön runovihon ja pelkäsi tämän kokevan 23-vuotiaana kuolleen kirjailijan kohtalon. Kirsi omaksui asenteen, ettei sairautta saanut jäädä itkemään. Hän sinnitteli jaloilleen, unohti haaveen taidemaalarin urasta, paneutui vimmalla kirjoittamiseen ja mullisti suomalaisen runouden.
Henkilökohtaista elämäänsä julkisuudelta varjellut runoilija kertoo nyt uransa hapuilevasta alusta, toisen kokoelman huimasta menestyksestä ja siitä miten karkasi rakastuneena Tampereelle ahtaaksi käyneitä kirjallisia piirejä. Kunnas meni naimisiin, perusti perheen ja omistautui uudelle yleisölle ¬ lapsille. Apunaan hänellä oli Tiitiäinen, suomalaisen lastenkirjallisuuden rakastetuin menninkäinen. Akateemikko Kirsi Kunnaksen mittava tuotanto kattaa aikuisten ja lasten runoja, oppikirjoja sekä satoja suomennoksia.
***
Paavo Lipponen
Murrosten aika
Muistelmat 1979-95
 
Lipponen kuvaa tarkkanäköisesti vuodet, jotka olivat käännekohtia sekä hänelle itselleen että Suomelle ja maailmalle. Muistelmiensa toisessa osassa Paavo Lipponen luotaa vuosia 1979-1995. Tarkkanäköinen ja monessa mukana ollut Lipponen tuo tässä teoksessa uutta tietoa ja näkemystä moniin dramaattisiin vaiheisiin, kuten Koiviston pääministeriaika ja Kekkosen vallan loppu, Suomen ajautuminen lamaan ja Euroopan Unioniin liittyminen. Lipponen myös päättää tosissaan lähteä politiikkaan ja pyristelee suurten tovereiden varjosta omalle tielleen. Kokemuksen ja luottamuksen kasvaessa Lipponen nousee SDP:n puheenjohtajaksi ja parin oppositiovuoden jälkeen pääministeriksi vuoden 1995 eduskuntavallien jälkeen.
***
Panu Rajala
Tulisoihtu pimeään. Olavi Paavolaisen elämä
 
Elämäkerta monisärmäisestä kulttuurivaikuttajasta, keikarista, oman aikansa ihaillusta ja vihatusta johtotähdestä.
Suomen kulttuurielämä ei ole nähnyt toista Olavi Paavolaisen kaltaista ilmestystä, eikä Paavolaisen elämää ole pantu kansien väliin yhtä hienosti tätä ennen. Paavolainen heittäytyi intohimoisesti uuden kulttuurin etsintään ja luomiseen kaikin mahdollisin tavoin: hän ei toteuttanut itselleen ottamaansa tehtävää pelkästään kirjoituksillaan vaan koko elämällään. Kaikki ei ollut kuitenkaan yhtä säihkettä, vaan Paavolaisen toimintaan mahtuu myös vähemmän loistokkaita puolia. Tulisoihtu pimeään on Rajalan mestariteos mestarista, joka poltti kynttilänsä molemmista päistä.
***
Liisa Talvitie
Asko Sarkola. Naurun takana
 
Teatterimiehen herkullinen henkilökuva tarjoaa kiehtovia kohtauksia ja ääneen kerrottuja tarinoita pitkän matkan käännekohdista. Asko Sarkola ajautui sattuman oikusta Svenska Teaterskolanin oppilaaksi vuonna 1963. Kantapään kautta kaiken opetelleesta ummikosta tuli ohjaajalegenda Benno Bessonin luottonäyttelijä, Birgitta Ulfssonille kuin oma poika ja lopulta Suomen suurimman laitosteatterin johtaja. Laadukkaiden, omatulkintaisten musikaalien (Les Misérables, Tohtori Zivago) tuottaja Sarkola tunnetaan paitsi kansanteatterin, poliittisen revyyn, ranskalaisen farssin ja slaavilaisen sarkasmin ystävänä myös tekotaiteellisen teatterin vastustajana.
Haastatteluihin perustuvassa välitilinpäätöksessään Sarkola kertoo avoimesti lapsuudestaan, elämänsä naisista ja oppi-isistään, Lilla Teaternin kultakaudesta ja taloudellisesti vaikeista vuosista, syvästä masennuksestaan ja onnistumisen mysteereistä. Sarkolan henkilökuvaa täydentävät läheisten ystävien, perheenjäsenten sekä kollegoiden haastattelut.
***
Maarit Tyrkkö
Tyttö ja nauhuri
 
Muistelmateos nuoren Maarit Tyrkön tiestä toimittajaksi ja tasavallan presidentti Urho Kekkosen läheiseksi.
Nuoren tytön unelma-ammatti on toimittaja, ja hän saakin mahdollisuuden kokeilla siipiään Suomen Kuvalehdessä. Into, rohkeus, iloisuus ja viattomuus kantavat, ja tyttö huomaa pian puhuttelevansa ihmisiä, joita ei olisi koskaan uskonut tapaavansa. Kommelluksienkin myötä taidot ja tiedot kasvavat.
Kesällä 1974 Tyrkkö haastattelee tasavallan presidentti Urho Kekkosta Meilahden sairaalassa tämän eturauhasleikkauksesta. Tytön valoisa elämänasenne ja terävä pää kiinnittävät Kekkosen huomion, presidentin ilkikurisuus ja äly eivät jääneet toimittajalta huomaamatta. Toimittajan ja presidentin välille syntyy sukupolvet ylittävä ystävyys, ja heistä tulee kaikella tapaa läheiset. "Tiesin, että elämäni käsikirjoitus muuttui."
Teos sisältää runsaasti ainutlaatuista, ennen julkaisematonta aineistoa
***
Rauli Virtanen
Reissukirja
 
Matkalla kaikissa maailman maissa
Matkaelämäkerta täynnä juttuja ja kokemuksia viideltä vuosikymmeneltä maailman jokaisesta kolkasta sissien leiritulilta suurkaupunkien sokkeloihin. Rauli Virtanen on käynyt maailman kaikissa 194 itsenäisessä valtiossa. Hän aloitti reppureissaamisen aikana ennen internetiä ja interrailia ¬ ja suuntaa yhä kulkunsa sinne, minne muut eivät uskalla mennä. Missä tapahtuu, siellä on Rauli.
Virtanen on koonnut kirjaansa unohtumattomimmat kokemukset matkojensa varsilta alkaen ensimmäisestä lentomatkastaan ¬ joka päättyi pakkolaskuun Amazonian viidakkoon. Rauli kuvaa kuinka hän käveli vahingossa suoraan pahamaineisimpien sissien tukikohtaan, millaista on diplomaattikekkereillä tai pommisateessa, millaista alkuperäiskansojen vieraana. Saunoissa eri puolilla maailmaa hän pohtii yhteistä planeettaamme, Suomen paikkaa ja ihmisen osaa. Tällaista nojatuolimatkaa et ole ennen kokenut!

****
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.