[H-verkko] Arvosteltavaksi: Otavan syksyn 2014 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Syys 3 16:59:44 EEST 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

***
Otavan syksyn 2014 kirjoja

Minna Maijala
Herkkä, hellä, hehkuvainen
 
Vahvana naisasianaisena juhlitusta kansalliskirjailijasta paljastuu uusia puolia.
Minna Canth (1844-1897) oli aikansa merkittävimpiä kirjailijoita ja rohkea naisten ja köyhien puolestapuhuja. Hänet nostettiin naisasialiikkeen esitaistelijaksi jo elin aikanaan, vasten tahtoaan. Ideologiaa palvellut yksipuolinen kuva Canthista on vaikuttanut myös hänen teostensa tulkintaan.
Kirjallisuudentutkija Minna Maijala kuvaa ristiriitaa kirjailijan yksityiselämän haavoittuvuuden ja julkisuuskuvan välillä. Esiin piirtyy herkkä, hehkuva Minna Canth.
 
***
Virpi Hämeen-Anttila
Minun Intiani
 
Kulttuuria, historiaa, mielenmaisemia - tervetuloa kaukaiseen, kiehtovaan Intiaan!
Intiassa kaikki on käsittämättömän suurta ja ristiriitaista. Pohjoisessa korkeat vuoret ja läpitunkemattomat viidakot, etelämpänä hiekka-aavikot, jokilaaksot ja merenrannat. Rinnatusten ikivanha kulttuuri ja uusin teknologia, ylevä filosofia ja sokea taikausko, värien hehku ja katujen lika, satujen palatsit ja hökkelikylät, suunnaton rikkaus ja suunnaton köyhyys.
Virpi Hämeen-Anttila on tutkinut nuoresta saakka Intian kieliä ja kulttuuria, ja joka vuosi hän palaa rakastamaansa maahan muuttolinnun tavoin. Kirjassaan hän kertoo, mitä matkailijan tulee tietää Intiasta ja miten suuri, outo maa parhaiten aukeaa ulkopuoliselle.
 
***
Jan Store
Euroopan ytimessä
 
Ainutlaatuinen kuvaus suomalaispäättäjien toiminnasta EU:n sisimmissä kammareissa
Tammikuun 1. päivänä vuonna 2015 Suomi on ollut 20 vuotta Euroopan unionin jäsen. Onko maamme ollut EU:n mallioppilas vai pohjoinen kummajainen?
Suomen entinen EU-suurlähettiläs Jan Store kertoo, miten Suomi riuhtaisi itsensä EU-junaan ja pyrki hankkimaan vaikutusvaltaa unionin jäsenenä. Hän on seurannut aitiopaikalta yöhön jatkuneita kabinettivääntöjä ja kertoo pilke silmäkulmassa niin keskeisten päättäjien epäonnistumisista kuin neronleimauksista.
 
***
Hillary Rodham Clinton
Tahdon voimalla
 
Tahtonainen-kirja oli suurmenestys, muistelmien odotettu jatko-osa keskittyy kauteen Yhdysvaltain ulkoministerinä
Hillary Clinton nousi elämänsä vaikutusvaltaisimpaan asemaan, kun hänestä tuli Yhdysvaltain ulkoministeri vuonna 2008. Millaista oli työskennellä tehtävässä, jossa saattoi vaikuttaa miljoonien ihmisten elämään? Kirjassa kerrotaan Osama bin Ladenin jahdista, arabi keväästä ja monista muista keskeisistä maailman tapahtumista, mutta myös yksityiselämästä presidentti Bill Clintonin rinnalla.
***
Brita Kekkonen, Eira Mollberg
Minä, Brita
 
Puhemies K. A. Fagerholmin tytär Brita Fagerholm ja pääministeri Urho Kekkosen poika Taneli Kekkonen solmivat avioliiton vuonna 1952. Neljä vuotta myöhemmin Urho Kekkonen voitti presidentinvaaleissa K. A. Fagerholmin yhdellä äänellä.
Brita Kekkonen voidaan liittää moneen merkkimieheen, mutta ennen kaikkea hän on oma itsensä: suorasanainen, itsenäinen ja persoonallinen.
Brita ja Taneli Kekkonen olivat naimisissa 33 vuotta. Suurlähettilään työ vei perheen muun muassa Moskovaan, Tukholmaan ja Roomaan, joissa he elivät edustustehtävien ohella täysipainoista lapsiperheen arkea.
Avioliitto liitti Britan myös presidenttiperheen arkeen, Tamminiemen lauantaisaunaan, perheen kesähuvilalle, ruokapöytäkeskusteluihin: “Tein parhaani muuttuakseni Kekkoseksi”.
 
***
Johanna Vesikallio
Lillan
 
Sota-ajan lapsesta tuli Suomen ensimmäinen naispuolustusministeri, presidenttiehdokas ja kansainvälinen kriisinhallinnan ja ihmisoikeuksien asiantuntija
Elisabeth Rehnin merkittävimmät saavutukset politiikassa tunnetaan ja tunnustetaan, mutta hänen muista elämänvaiheistaan tiedetään hyvin vähän. Elämä kerta piirtää kuvan rohkeasta, rakastetusta Lillanista, konkurssin ja aviokriisin kokeneesta neljän lapsen äidistä.
Elämäkerta perustuu työtoverien ja ystävien laajoihin haastatteluihin Suomessa ja ulkomailla. Myös perheenjäsenet muistelevat millaista oli, kun äidistä ja isoäidistä tuli kansallinen ja kansainvälinen kuuluisuus.
 
***
Antti Blåfield
Loistavat Erkot
 
Yhden miehen yrityksestä maan suurimmaksi valtamediaksi - Helsingin Sanomien loiston loivat Eero, Eljas ja Aatos Erkko
Erkot johtivat Helsingin Sanomia ja sen edeltäjää Päivä lehteä yli vuosisadan ajan. Persoonina Erkot olivat hyvin erilaisia: Eero määrätietoinen työmyyrä, hänen poikansa Eljas räväkkä ja tunteellinen patruuna, pojanpoika Aatos arvoi tuksellinen uudistaja.
Kirja kuvaa valtakunnan päälehden kehitystä kustantajien ja päätoimittajien kautta. Kuudentoista miehen ja kahden naisen pää toimittajajoukossa on niin Erkkojen uskollisia palvelijoita kuin haastajiakin, akateemisia älykköjä ja ikuisia ylioppilaita, itseään korostamattomia sananvapauden puolustajia ja oman loistonsa vankeja.
****
Hannu Rautkallio
Mannerheim vai Stalin
 
Miten Yhdysvallat vaikutti maamme selviämiseen sotavuosista?
Kenen puolella meidän pitäisi olla, itsenäisen Suomen vai toveri Stalinin? Tästä väännettiin kättä Washingtonissa koko toisen maailmansodan ajan. Asenne Suomeen oli monijakoinen, sillä Yhdysvaltojen ylimmässä hallinnossa oli myös Neuvostoliitolle myötämielisiä voimia.
Arvostettu historiantutkija selvittää, miten Yhdysvallat vaikutti ratkaisuillaan ja yhteyksillään Suomen selviytymiseen toisesta maailmansodasta. Hän valottaa uusien arkistolöytöjen pohjalta Yhdysvaltojen salaisia yhteyksiä marsalkka Mannerheimiin ja presidentti Rytiin.
 
***
Ohto Manninen, Kyösti Rainila
Viipuri menetetty!
 
Viipurin menetyksestä tulee kesäkuussa kuluneeksi 70 vuotta
 
Viipurin puolustus romahti 20.6.1944 ja Suomen toiseksi suurin kaupunki menetettiin muutamassa tunnissa puna-armeijalle. Miksi ja miten Viipuri sortui?
 
Suomen sotahistorian suurin sotatrauma ja sitä seurannut torjunta ovat synnyttäneet ristiriitaisia asiakirjoja ja lukuisia legendoja. Arvostettu sotahistorioitsija Ohto Manninen ja Viipurin-tuntija Kyösti Rainila punnitsevat keskustelevassa kirjassaan kertomusten paikkansapitävyyttä.
***
Markku Jokisipilä
Punakone ja vaahteranlehti
 
Voittamaton punakone oli paitsi jääkiekkojoukkue myös idän salainen ase kylmässä sodassa
Jääkiekko on suositumpaa kuin koskaan, mutta punakoneen kaltaista superjoukkuetta ei enää nähdä. CCCP-paitojen tarina päättyi 1991 Neuvostoliiton luhistumiseen. Suurvalta oli jäänyt taloudessa lännen jalkoihin, mutta kiekkokaukaloissa neuvostotyyli näytti voimansa.
Kirja kuvaa, kuinka kylmän sodan poliittiset ja ideologiset jännitteet vaikuttivat yhteen urheilulajiin.
****
Mitä missä milloin 1965 sankarin vuosi
 
Kiinnitä syntymäpäivä sankarin kuva kannen neliöön, ja persoonallinen 50-vuotislahja on valmis!
Millaista oli elämä kun Irwin Goodmanin protestilaulut soivat, Kekkonen kiipesi palmuun, Hannu Salama ja Otava joutuivat syytteeseen jumalanpilkasta ja Rollarit esiintyivät Yyterin juhannusjuhlilla? Mitä muuta silloin tapahtui, ja millaista elämä Suomessa ja maailmalla oli? Kirja tarjoaa viihdyttävässä paketissa Suomen ja maailman tärkeimmät uutiset, säätiedot, suositut iskelmät, kirjat ja elokuvat vuoden 1965 näkökulmasta.
***
Juhana Torkki
Puhevalta
 
Miksi Björn Wahlroosin puheet päätyvät aina seuraavan päivän lehtiin? Miksi Kimi Räikkönen kelpaisi professoreille ja ministereille puhetaidon esikuvaksi? Millaisia antiikin retorisia keinoja Tony Halme käytti eduskunnassa 20.4.2003?
Nuori humanistitohtori opettaa kirjassaan tärkeitä väittely- ja puhetaitoja. Hän ammentaa puhetaidon perusteita niin antiikin viisailta kuin tämän päivän mediailmiöistä ja näyttää, miten niitä soveltamalla saa aikaan puheen, joka on uskottava, pitää kuulijoiden mielenkiinnon yllä ja vetoaa sekä järkeen että tunteeseen. Kirjassa on myös runsaasti tosielämän esimerkkejä sekä helposti omaksuttavia puheen pitämisen ohjeita.
Juhana Torkki (s. 1977) on kirjailija ja tutkija, joka on väitellyt teologian tohtoriksi ja opiskellut myös matematiikkaa Helsingin yliopistossa ja musiikkia Sibelius-Akatemiassa.
***
Ari Mennander
Teemu
 
Syväsukellus ainutlaatuisen supertähden, huippu-urheilijan ja perheenisän elämään osoittaa, että menestys ei ole tullut helpolla
Mikä on Teemu Selänteen huikean uran salaisuus? Miten helsinkiläisestä nuorukaisesta kypsyi maailmanluokan pelaaja, yksi kaikkien aikojen parhaista? Millaisia koettelemuksia hän on kohdannut ja miten hän on selviytynyt vaikeuksista voittajana? Miten Teemu pystyi pelaamaan maailman kovimman kiekkoliigan megatähtenä vielä nelikymppisenä?
Kiekkolegendan ura ja tarina on nyt koottu yksiin kansiin, komeana kruununa menestys Sotin olympialaisissa.
***
Pirjo Hämäläinen
Taiteen helmet
 
Raikas, helposti lähestyttävä joka kodin taide kirja esittelee teokset, jotka kaikkien tulisi tuntea.
Kirjaan on valittu maalauksia, joiden lumoa vuodet eivät ole haalistaneet. Valitut teokset eivät ole välttämättä kaikkein kuuluisimpia. Arvoa on annettu myös oman tiensä kulkijoille, syrjään sysätyille romantikoille ja “pieniä” aiheita suosineille naistaiteilijoille.
Kirja alkaa esihistoriasta ja etenee kirkkotaiteeseen, muotokuviin, asetelmiin, maisemiin ja erilaisiin tulkintoihin ihmisen arjesta ja pyhästä, unista ja myyteistä.
Jo 1700-luvulla taiteilijat saavuttivat kansainvälisen tason, ja erittäin hienoa taidetta tehtiin myös 1800- ja 1900-luvun vaihteessa ja jälleen 1980-luvulla.
***
Leena Sharma
Ne
 
Miksi itähelsinkiläinen syrjäytynyt äänestää perussuomalaisia? Kuka on suomalainen? Perussuomalaisia on mediassa pelätty ja haukuttu, ja heille on naureskeltu. Ilmiö on pikemminkin torjuttu kuin tutkittu. Nieltäväksi jytky on ollut liian iso ja outo.
Arvostettu politiikantoimittaja Leena Sharma kohtaa perus-Suomen asukkaita kansanedustajasta ostarilla notkujaan. Hän antaa jokaisen perustella näkemyksensä rauhassa, mutta tivaa tarvittaessa tiukasti vastaan. Syntyy jännittäviä tilanteita, kun itse monikulttuurisesta kodista tuleva Sharma astuu kohuotsikoiden taakse. Tämä kirja pakottaa lukijan tarkistamaan kantojaan.
Leena Sharma (s. 1967) on Suomen Kuvalehden politiikan toimittaja. Hänen isänsä on intialainen ja äiti suomalainen. Bonnierin journalistipalkinnon vuonna 2009 voittanut Sharma on kirjoittanut toimittajakollegansa Ville Blåfieldin kanssa julkisuutta käsittelevän kirjan Ken leikkiin ryhtyy.
***
Juhana Torkki
Tarinan valta
 
Jos tahtoo muuttaa maailmaa ja liikuttaa joukkoja, on osattava kertoa tarinoita - mutta miten syntyy menestyksekäs tarina?
Mitä yhteistä on Johanna Tukiaisella ja Juudaksella? Entä Steve Jobsilla ja Aristoteleella? Millaisella tempulla Timo Soini sai hiljaisten puolueen lähtemään vaaliuurnille?
Ajattelumme rakentuu ikiaikaisten arkkityyppien varaan. Juhana Torkki opettaa tarinankerronnan perusteet ja osoittaa, että nykymaailman heimojen syntyä selittävät jo savannin leirinuotioilla tunnetut keinot. Tarinan valta on käsikirja kaikille, jotka haluavat ymmärtää markkinointia, politiikkaa ja mediaa, tai itse liikuttaa joukkoja.
***
Marko Erola
Jos se firma olis mun
 
Pääomasijoittamisen suomalainen pioneeri avasi arkistonsa taloustoimittajalle.
Sijoitusyhtiö CapMan on kehittänyt, kasvattanut ja kansainvälistänyt yrityksiä 25 vuoden ajan, nousukausina ja taantumissa. Vuosiin mahtuu hyviä päätöksiä ja virhearvioita, visionäärejä ja epäilyttäviä liikemiehiä, onnenpotkuja ja huonoa tuuria.
Sijoitusmuistioiden ja haastattelujen pohjalta on syntynyt poikkeuksellisen rehellinen kuvaus siitä, mitä Finndomossa, Tokmannissa, Mehiläisessä ja monissa muissa suomalaisissa, pohjoismaisissa ja venäläisissä yrityksissä todella tapahtui, kun pääomasijoittaja ryhtyi töihin.
Tositarinat tarjoavat tärkeää tietoa kaikille rahoituksesta, sijoittamisesta ja yrittämisestä kiinnostuneille.
***
Jennifer Worth
Hakekaa kätilö! 2
 
Värikäs, BBC:n menestyssarjanakin tunnettu tarina kätilöiden arjesta 1950-luvun Lontoossa jatkuu.
Vauvana pahamaineiseen köyhäintaloon joutunut Jane ponnistaa kurjuudesta parempaan elämään, orvon Peggyn pelastaa synkältä kohtalolta oma veli.
Jennifer Worthin hauska ja liikuttava tositarina vie lukijan mennessään. Vaikka Lontoon laita kaupungin ihmisten elämä on kovaa, huumori ja romantiikka kukkivat. Oma lukunsa ovat Nonnatus Housen nunnien ja sairaanhoitajien edesottamukset. 90-vuotias sisar Monica Joan jää tällä kertaa kiinni näpistelystä, eikä siinä vielä kaikki.
***
Helena Petäistö
Pariisi, Versailles, Giverny
 
MTV3:n pitkäaikainen kirjeenvaihtaja esittelee viimein upean kotikaupunkinsa!
Millainen on muodin mekka, herkkusuun ja shoppailijan paratiisi, elokuvahullun ja yökyöpelin menopaikka? Helena Petäistön matkassa taiteen- ja kulttuurinharrastajan unelmakohde avautuu aivan uudella tavalla.
Myös Versailles’n häikäisevä loisto tempaisee hetkessä mukaansa, ja Givernyn ainutlaatuisessa taiteilijan puutarhassa lukija astuu suoraan impressionistimestarin maalaukseen.
Petäistön pikantti tyyli takaa hauskan lukuelämyksen myös nojatuolimatkailijalle.
***
Elina Koivunen
Kuninkaalliset
 
Uudistettuna laitoksena kiehtova tarinallinen läpileikkaus kuninkaallisista ja monarkioista ennen ja nyt.
Millainen nainen Kleopatra oikein oli? Miten Norjan kruununprinsessa Märtha lumosi presidentti Rooseveltin? Kuinka julkisuus vaikuttaa nykyajan kuninkaallisten elämään? Millaista elämä on, kun on julkisuuden henkilö jo ennen syntymäänsä?
Herkullisesti kuvitettu, viihdyttävä lukupaketti yhdistää historia- ja faktatiedot sekä kiehtovat tarinat kuninkaallisten usein merkillisistä ja kohtalokkaista elämänvaiheista.
***
Johanna Catani
Syömään vai drinkille?
 
Voileipäpöydästä naistentansseihin, nouvelle cuisinesta fuusiokeittiöön - tervetuloa ainutlaatuiselle muistelumatkalle suomalaisiin ravintoloihin
Muistatko kuinka iloitsimme ensimmäisestä Michelintähdestä ja innostuimme karaokesta, sushista ja ravintolapäivästä? Entä muistatko vielä Uuden Iloisen Fennian tai Café Metropolin?
Kirjassa käydään läpi tekstein ja kuvin ravintolaelämää 1960-luvulta nykyaikaan. Dokumentteihin ja haastatteluihin pohjaava teos on tarinoineen ja katoavine ilmiöineen kiehtova pala suomalaista kulttuurihistoriaa ja kaupunkikulttuuria. Oman tarinansa kertovat mm. Ragni Rissanen, Saara Sinivuori ja Hans Välimäki. Nautittava kuvitus nostaa hymyn huulille ja tuo mieleen monia ruokamuistoja.
***
Sven-Göran Eriksson, Stefan Lövgren
Svennis
 
Pohjoismainen valmentajasuuruus kertoo dramaattisesta elämästään kentillä, kulisseissa ja sänkykamareissa.
Legendaarinen jalkapallovaikuttaja Svennis on kokenut 35-vuotisen valmentajanuransa aikana enemmän kuin yksikään pelaaja. Hän on tehnyt jalkapallohistoriaa ja nähnyt kuningaslajin kullatut ja synkät hetket.
Kertomukset huippuseurojen valmentamisesta ovat täynnä draamaa. Svennis kertoo rehellisesti ja koukuttavasti huippujalkapallon kulissientakaisesta elämästä: voitoista ja tappioista, tähtipelaajista, ihmissuhteista, lukuisista rakkauksista, vääristä valinnoista, rahariidoista, miljonääreistä…
***
Pirjo Houni, Maria Romantschuk
Ei, rouva presidentti
 
Sisäpiirikuvaus presidentti Tarja Halosen valtakaudesta vie kulissien taakse seuraamaan lähihistorian kuohuja ja kriisejä, mutta myös esimerkiksi Linnan juhlien taustatyötä
Ulkoministeriö ja presidentin kabinetti olivat pitkään miehisiä linnakkeita. Maria Romantschukilla on paljon mielenkiintoista kerrottavaa muutoksista, joita Suomen ensimmäinen naispresidentti pani toimeen, ja siitä, kuinka Halosen kansanomainen julkisuuskuva syntyi.
Tapahtumarikkaita vuosia kuvataan nyt ensimmäistä kertaa Linnan sisältä. Miten reagoitiin, kun yksi presidentin läheisimmistä avustajista paljastui myyräksi? Millaiset olivat presidentin suhteet Venäjän ja Yhdysvaltain päämiehiin tai kotimaan poliitikkoihin? Milloin avustajan piti sanoa presidentille ei?
***
Juha Pohjonen
Rajan ensimmäinen kenraali
 
Muutosten ajan Suomesta kertova elämäkerta juhlistaa 95-vuotiasta Rajavartiolaitosta
Rajavartiolaitoksen ensimmäisen päällikön ja ensimmäisen kenraalin Fredrik Ferdinand Järnströmin elämä 1800- ja 1900-lukujen taitteessa on jäänyt varsin tuntemattomaksi.
Arkistolähteisiin pohjautuva elämäkerta piirtää kokonaiskuvan päättäväisen mutta itseään korostamattoman miehen sotilas urasta sortovuosien, sisällissodan ja itsenäisyyden ajan Suomessa.
***
Musta Barbaari, Tomi Takamaa
Salil eka salil vika
 
Nuorten esikuvaksi nousseen räppäri-kehonrakentajan teot ja treenit
Hittibiisillä ja videoblogilla kansansuosioon ampaissut Musta Barbaari ei ujostele ottaa paitaa pois tai kertoa mamu-vitsejä. Miten nuoresta itähelsinkiläis pojasta tuli monikulttuurisuuden puolestapuhuja? Miten hän tutustui Suomi-räpin kärkinimiin ja päätyi kirkuvien yleisöjen eteen? Miksi tansanialaisäidin kasvattama hulivili pyrkii Suomen Arnold Schwarzeneggeriksi?
Kirja James Nikanderin tiestä Mustaksi Barbaariksi sisältää myös nuoren kehonrakentajan treenifilosofian ja käytännön bodausopit.
***
Martti Turtola, Lasse Pajala
Kaikilla rintamilla
 
Toisen maailmansodan koko historia syttymisen syistä rauhansopimukseen
Mitkä syyt johtivat sodan syttymiseen, ja miksi puolueettomuuspolitiikkaa noudattanut Suomi tempaistiin mukaan ensimmäisten joukossa? Miten Saksan käymä tuhoamissota Neuvostoliittoa vastaan vaikutti?
Mitä tapahtui, missä, milloin ja miksi? Kirja piirtää kokonaiskuvan toisesta maailmansodasta kuuluisine taisteluineen ja legendaarisine johtajineen, siviili uhreja, vainoja ja kotirintamaa unohtamatta.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.