[H-verkko] Arvosteltavaksi: Art Housen syksyn 2014 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Marras 15 16:13:58 EEST 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.

***
Art Housen syksyn 2014 kirjoja
 
Alberto Angela
Rakkautta ja intohimoa antiikin Roomassa
 
Rakkautta ja intohimoa antiikin Roomassa kuljettaa lukijan vuoden 115 jKr. Roomaan. Roomalaisille rakkaus on jumalten lahja, josta tulee nauttia sen kaikissa muodoissa. Keisarin palatsissa ja pahamaineisissa kaupunginosissa seksin kanssa yhteen kietoutuu valta.
 
Kattavaan tutkimukseen ja antiikin ajoista säilyneisiin teksteihin perustuva teos paljastaa roomalaisten rakkauden ja seksin salaisuudet. Monet niistä hätkähdyttävät nykylukijaa moderniudellaan.
 
Italialainen Alberto Angela (s. 1962) on paleontologi, toimittaja ja kirjailija, joka tunnetaan yleistajuisista tietokirjoistaan sekä tiedettä käsittelevistä televisio-ohjelmistaan. Hänen teoksistaan on aiemmin suomennettu kirja Päivä antiikin Roomassa (Art House 2011).
 
Alkuteos: Amore e sesso nell’antica Roma
Suomentanut: Terhi Havila
***
1914–1919
Kirottu sota
Jacques Tardi – Jean-Pierre Verney

Kirottu sota! tuo lukijan silmien eteen ensimmäisen maailmansodan historial­liset tapahtumat kaikessa raadollisuu­dessaan. Kertojana on hyväntahtoinen ranskalainen sotilas, jonka sota kuljettaa verisistä taisteluista ja etulinjojen teu­rastuksesta juoksuhautojen synkkään ja lohduttomaan elämään. Dialogia ei käy­dä, vaan sotilas kuvaa omia ajatuksiaan ja tuntemuksiaan, joita sävyttävät pelko, pettymys ja ironia.
 
Teos sisältää molemmat Kirottu sota! -­albumit, joista ensimmäinen käsittää vuodet 1914–1915–1916 ja toinen vuodet 1917–1918–1919. Kertomusta täy­dentää albumin lopussa oleva Verneyn kirjoittama laaja kuvaus näiden vuosien tapahtumista.
Ensimmäisen maailmasodan sytty­misestä tulee vuonna 2014 kuluneeksi sata vuotta.
Jacques Tardi (s. 1946) on palkittu ranskalainen sarjakuvataiteilija. Hän on laajassa tuotannossaan keskittynyt erityisesti sota-aiheisiin ja arkailemattomaan sodan kauheuksien kuvaamiseen. Jean-Pierre Verney (s. 1946) on ranskalainen historioitsija, jonka erikoisalana on ensimmäinen maailmansota.
 
Alkuteos: Putain de guerre! 1914–1919
Suomentaja: Heikki Kaukoranta
***
Esa Seppänen (toim.)
Kuka Kekkonen?
 
Urho Kekkosen asema sotienjälkeisen Suomen politiikassa on vertaansa vailla. Mutta millainen ihminen oli tämä moninkertainen pääministeri, neljällä vuosikymmenellä maata johtanut presidentti ja ulkopolitiikan suvereeni johtaja?
 
Kirjassa Kuka Kekkonen? presidentin lähellä olleet ihmiset piirtävät ennen näkemättömän kuvan Kekkosesta kulissien takana. Hahmottuu kuva isoisästä, esimiehestä, kynäniekasta, intohimoisesta metsä- ja kalamiehestä, kulttuurin ystävästä ja humoristista, jonka luonteenpiirteet ja monialaisuus nivoutuvat erottamattomasti yhteen hänen poliittisen roolinsa kanssa.
 
Kirja kokoaa laajan joukon tapauksia, sattumuksia ja pitkiäkin kehityskulkuja aina Kekkosen nuoruusvuosista erityisesti hänen poliittisen uransa huippuvuosikymmeniin. Kirjan kuvituksessa on runsaasti aikaisemmin julkaisemattomia kuvia, jotka näyttävät Kekkosen myös uudessa valossa.
 
Kirjan toimittaja Esa Seppänen on tietokirjailija ja Venäjä-asiantuntija, joka työskenteli presidentti Kekkosen adjutanttina vuosina 1969–1971.
***
Matti Laine
Kriminologia ja rankaisun sosiologia
 
Mikä selittää sen, että toisille rikollisuudesta tuntuu tulleen elämäntapa? 
Ovatko kosto ja sovitus rikoksesta rankaisemisen ainoat perusteet?
Voidaanko rikoksentekijöitä kuntouttaa?
Korvautuuko vankila tulevaisuudessa uusilla rangaistusvaihtoehdoilla?
Kriminologia ja rankaisun sosiologia vastaa muun muassa näihin kysymyksiin. Se tarkastelee rikollisuutta yhteiskunnallisena ilmiönä ja kokoaa yhteen keskeisen ja tuoreen tiedon siitä, mitä rikollisuudesta ja rankaisemisesta tiedetään biologian, psykologian, sosiologian ja oikeusfilosofian aloilla. Kriminologian uudet ja vanhat suuntaukset, rankaisun tulevaisuus sekä aiheeseen liittyvät tieteelliset käsitteet tulevat käsitellyiksi monipuolisesti ja kattavasti.
Kirjan toiseen, uudistettuun laitokseen on lisätty myös uusinta tietoa rikollisten kuntouttamisesta. Kirja sopii opetuskäyttöön yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa.
Matti Laine on Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen yliopettaja.
***
Tuolta puolen
Jukka Kemppinen
 
Suomen parhaan blogin pitäjän Jukka Kemppisen valikoidut blogikirjoitukset piirtävät ainutlaatuisen kuvan paitsi ajastamme myös sen uomo universalesta: kulttuurihistorian tohtorista, informaatio-oikeuden professorista, varatuomarista, kirjailijasta, kääntäjästä ja sarjakuvaneuvoksesta.
 
Teoksessa kirjoitukset historiasta, musiikista, kirjallisuudesta, tietotekniikasta ja digitaalisesta viestinnästä punoutuvat kokonaisuudeksi, joka ihastuttaa ja hämmästyttää lukijansa.
 
Niitä lukiessa moni on nauranut ääneen. 
 
Helsingin Sanomat palkitsi Kemppisen blogin Suomen parhaana vuonna 2013. Kemppisen joka päivä yli kymmenen vuoden ajan verkkoon kirjoittamat tekstit ovat edelleen ajankohtaisia. Blogi kerää päivittäin yli tuhat lukijaa.
 
Jukka Kemppinen pitää itseään kirjaasioissa vanhan koulukunnan miehenä. Lukijalla on nyt tilaisuus tutustua tällaiseen helmiveneeseen, joka edustaa kirjapainotaitoa prässistä, musteesta ja paperista aina elektroniikan ihmeisiin.
***
Kansa kahtia, henki halpaa
Oikeus sisällissodan Suomessa?
Antero Jyränki
 
Kansa kahtia, henki halpaa vie lukijansa sisällissodan Suomeen. Vuoden 1918 sekasortoisissa ja dramaattisissa olosuhteissa yksilön oikeuksia loukataan syvemmin ja suurimittaisemmin kuin koskaan Suomen historiassa, ja perinteinen laillisuusajattelu murtuu. Seuraukset ovat kauaskantoiset.
Sisällissodan valkoinen voimakoneisto sivuuttaa voimassa olevat lait: vastustaja tai sellaiseksi epäilty on lupa surmata, oli tämä sotilas tai siviili. Valkoinen terrori vakiintuu systemaattiseksi, lakimiehiä istuu tutkijalautakunnissa jakamassa laittomia kuolemantuomioita eikä sotavankien mielivaltaisten surmien kieltäminen enää onnistu sodanjohdolta siinä vaiheessa, kun sitä viimein yritetään. Puhdistuksen ja rankaisun kohteena on viime kädessä koko työväenliike.
Teos piirtää sisällissodan tapahtumista pitkän, ennen näkemättömän linjan. Heti sodan jälkeen Suomeen synnytetään lujaan hallitusvaltaan tähtäävä hallitusmuoto ja siten Länsi-Euroopasta ratkaisevasti poikkeava järjestelmä, jonka jäljiltä poliittiset olot ovat normalisoituneet vasta viime vuosikymmenellä.
Professori emeritus Antero Jyränki on tehnyt pitkän uran valtiosääntöoikeuden ja oikeushistorian tutkijana Turun yliopistossa ja Suomen Akatemiassa sekä eduskunnan perustuslakivaliokunnan asiantuntijana. Vuosina 1970–1973 hän työskenteli tasavallan presidentin kansliapäällikkönä. Jyränki on kirjoittanut tutkimusten lisäksi lukuisia tietokirjoja ja tullut yhteiskunnallisessa keskustelussa tunnetuksi myös parlamentarismia puolustavista kannanotoistaan.
 
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.