[H-verkko] Arvosteltavaksi: Into Kustannuksen syksyn 2014 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Mon Nov 10 14:44:08 EET 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Into-kustannuksen syksyn 2014 kirjoja

Kytömäki Elli (toim.)
Ei ydinaseille! Suomalaisen aktivismin historia
 
Ei ydinaseille! – Suomalaisen aktivismin historia on kunnianosoitus kotimaiselle rauhankeskustelulle. Se sisältää vuonna 1963 julkaistun, ydinaseiden vastaisen kansalaisliikkeen lähtölaukauksena olleen pamfletin Front mot kärnvapen. Monet artikkelien kirjoittajista, kuten Pär Stenbäck ja Lars D. Eriksson ovat sittemmin luoneet merkittävät urat yhteiskunnallisina ja kansainvälisinä vaikuttajina, ja heidän kiinnostuksensa ydinaseriisuntaan on kantanut läpi vuosikymmenten. Pamfletin lyhyet mutta analyyttiset ja aikaansa kuvaavat artikkelit herättävät edelleen ajatuksia. Vuosikymmenet ovat tuoneet artikkeleihin kiinnostavaa näkökulmaa, mutta eivät ikävä kyllä poistaneet niiden ajankohtaisuutta. 
Kirjan ensimmäisessä osassa kirjan toimittaja, ydinaseriisunnan asiantuntija Elli Kytömäki kertoo Suomen ydinasepolitiikasta eri aikakausina kansalaistoiminnan silmin ja luo sillan toisen osan alkuperäisartikkelien ja nykypäivän välille. Mukana kulkevat Sadankomitea, ja muut Suomen ydinaseriisuntaliikkeen keskeiset toimijat, kuten Rauhanliitto ja Lääkärit ydinsotaa vastaan -järjestö. 1980-luvun alkuvuosina virinnyt END-kansanliike euro-ohjuksia vastaan sekä uuden vuosituhannen alun Abolition 2000 -verkosto ja hiljattain käynnistetty ydinaseiden totaalikieltoon tähtäävä kansainvälinen ICAN-kampanja. Historiallinen katsaus päättyy syksyllä 2013 Helsingissä järjestetyn kansainväliseen Nuclear Exits -konferenssiin, jossa esiteltiin esimerkkejä ja kokemuksia valtioista, jotka ovat luopuneet ydinaseistaan. Tämä osoittaa, että ydinaseista luopuminen on mahdollista eikä ydinaseeton maailma ehkä olekaan sellainen utopia, jollaisena se usein kuvataan.
Ydinaseiden – ehkä jopa ydinsodan – uhka on edelleen ajankohtainen, ja ydinaseteknologian leviäminen on yksi aikamme suurimpia turvallisuusriskejä. Ilman järjestöjen peräänantamatonta kampanjointia suomalaisen tiedon taso tästä ihmiskunnan turvallisuuden ydinongelmasta olisi nykyistä paljon vaatimattomampi.

Teoksen esipuheen on kirjoittanut Raimo Väyrynen. 
 
***
Sharp Gene

Väkivallattomuus
Suuret yhteiskunnalliset liikkeet ovat alkaneet tajunnan liikkeinä – väkivallattomina – halutessaan valloittaa ihmisten mielet. Suomen passiivinen vastarinta, Intian itsenäisyystaistelu, mustien kansalaisoikeusliike Yhdysvalloissa ja Baltian maiden uudelleen itsenäistyminen ovat historian esimerkkejä väkivallattomuuden voimasta suurempia mahteja vastaan.
Gene Sharpin klassikkoteos osoittaa, että väkivallaton toiminta on paitsi eettistä myös tehokasta. Määrätietoinen strateginen suunnittelu ja siihen perustuva toiminta voi tuottaa tuloksia, joita ei saavuteta pelkällä lujalla tahdolla ja julistuksella.
Väkivallattomuus-kirja on tiivis tutkimukseen perustuva tietokirja väkivallattomuudesta ja opas käytännön toimintaan. Samalla se on pamfletti väkivallattoman toiminnan puolesta. Se on oivallinen lukukirja kaikille yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostuneille.
***
Suttner von Bertha

Aseet pois!
Vuonna 1889 ilmestynyt Aseet pois! -teos on eräs kaikkien aikojen sodanvastaisimmista kirjoista. Ensimmäinen käännös ilmestyi suomeksi jo vuonna 1895, ja tämä kirja sisältää vuonna 1912 ilmestyneen suomennosversion.
Bertha von Suttner (1843–1914) syntyi Prahassa korkea-arvoisen upseerin tyttärenä, ja päälle kolmikymmenvuotiaana hänestä tuli Pariisissa Alfred Nobelin sihteeri. Aktiiviseen rauhantyöhön hän ryhtyi 1880-luvun lopulla yhdessä miehensä, vapaaherra Arthur von Suttnerin kanssa.
Aseet pois! kertoo elämästä sekavien sotien runtelemassa Itävallassa, ja näkökulma on yhden ihmisen: ennakkoluulottomasti ajattelevan, voimakkaasti tuntevan naisen, vaimon, äidin.
Bertha von Suttner halusi kirjalleen mahdollisimman paljon lukijoita, joten hän ajan makutottumusten mukaisesti latasi sen runsain tunteeseen vetoavin kohtauksin. Kirjasta tulikin heti valtava menestys ja se käännettiin lyhyen ajan sisällä useille kielille.
 
***
Saraste Heini & Laitinen Matti 
Elämän kynnyksellä – Vammaisliikkeen synty
 
Vielä 1960-luvun Suomessa vammaisen lapsen hoito oli kolkkoa, nöyryyttävää ja väkivaltaista. Miten kokemukset vaikuttivat lasten nuoruuteen? Kiusattiinko koulussa? Mikä merkitys oli perheen tuella? Entä miltä tuntui tajuta varhain, että kuolema on mahdollinen?
Elämän kynnyksellä kertoo yhdeksän vammaisen lapsen ja nuoren tarinan. He joutuvat kohtaamaan varhain elämän tylyt realiteetit. He kuitenkin selviävät hengissä ja liittyvät vammaisliikkeeseen. Kirja kuvaa taistelutahtoa, jolla sen päähenkilöt raivasivat esteitä liikkumisen, koulutuksen – elämän – tieltä.
Kirja sisältää myös vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnyksen historiikin ja Kalle Könkkölän näkemyksiä siitä, miksi vammaisten on pidettävä yhtä kansainvälisesti.
***
Chang Ha-Joon
23 tosiasiaa kapitalismista
 
Oletko ihmetellyt, miten voi olla mahdollista, ettei juuri kukaan koko maailmassa osannut varautua vuoden 2008 talousromahdukseen? Ha-Joon Chang tarjoaa kysymykseen kaksikymmentäkolme vastausta: hän kertoo sen, mistä vapaan markkinatalouden ilosanoman levittäjät vaikenevat. 23 tosiasiaa kapitalismista on hilpeä kirja, jonka vakava päämäärä on paljastaa uusliberaalin talousajattelun taustaoletukset. Chang osoittaa vastaansanomattoman terävästi, että taloudelliset valinnat ovat myös poliittisia valintoja ja että meidän on syytä tunnustaa se.
Chang tunnetaan John Kenneth Galbraithin ja Joseph Stiglitzin perinnettä jatkavana tervejärkisenä toisinajattelijana. 23 tosiasiaa kapitalismista, auttaa ymmärtämään globaalin talousjärjestelmän toimintaa ja ongelmia. Chang ei vastusta kapitalismia: hän toteaa, että kapitalismi on huonoin mahdollinen talousjärjestelmä – kaikkia muita lukuun ottamatta. Mutta meidän ei kuitenkaan tarvitse alistua markkinoiden orjiksi.
****
Shahzad Syed Saleem
Kuoleman sisäpiiri – Terroristijohtajat bin Ladenin jälkeen
 
Keitä ovat uudet islamistijohtajat? Mitkä ovat heidän strategiansa? Miten he ajattelevat? Kuoleman sisäpiiri raottaa mysteeriä ääriliikkeiden ympärillä ja paljastaa terrorismin kasvot.
Kirjan kirjoittajalla, murhatulla Syed Saleem Shahzadilla (1970-2011), oli terroristijohtajiin ainutlaatuinen yhteys: häntä pidettiin sekä vieraana että panttivankina. Shahzad oli pakistanilainen tutkiva toimittaja, joka haastatteli useita al-Qaidan ja Talebanin johtajia Irakissa, Afganistanissa, Pakistanissa ja Jordaniassa. Hän kirjoitti lukuisiin kansainvälisiin lehtiin. Vuonna 2011 Shahzad siepattiin ja surmattiin vain päiviä sen jälkeen, kun hän oli paljastanut Pakistanin laivaston yhteydet al-Qaidaan.
 
***
Vihinen Antti
Minä ja Mozart
 
Wolfgang Amadé Mozart on yksi kulttuurihistorian suurista neroista. Hän kuuluu siihen taiteen raskaaseen sarjaan, johon hänen lisäkseen pääsevät ehkä Michelangelo, Shakespeare, da Vinci ja Beethoven. Miten pienestä salzburgilaisesta Wolfgangista kasvoi kaikkien tuntema Mozart, jumalainen Amadeus? Tätä nimeä hän ei milloinkaan käyttänyt itsestään – sen ovat hänelle antaneet jälkipolvet.
Amadeus on yksi maailman arvokkaimmista brändeistä: sen arvoksi on mitattu 5 miljardia euroa. Se on enemmän kuin Picasson, Warholin, van Goghin ja Paul McCartneyn brändien arvo on yhteensä. Elinaikanaan Mozart kuitenkin taiteili vippailemalla rahaa ystäviltään…
Kirjailija Antti Vihinen on siekailemattoman röyhkeä, hän yhdistää kirjassa asiantuntevan Mozartin elämäkerran oman elämänsä musiikillisten ja ei-musiikillisten seikkailujen kanssa. Yhdistelmä on riemastuttava. Myös Mozartin legendaarisista kirjeistä on tehty uudet käännökset, jotka valottavat säveltäjän kiehtovaa elämäntarinaa raikkaalla tavalla.
Mozartista on kirjoitettu paljon, mutta tuskin koskaan yhtä värikkäästi, hauskasti ja persoonallisesti kuin nyt. Kirja on ensimmäinen suomalaisen kirjoittajan tekemä Mozart-elämäkerta täällä Sibelius-monomaanikkojen tundralla. Kirjoittajan henkilökohtainen rakkaus Mozartin musiikkiin leimaa tekstiä, mutta persoonalliset teosanalyysit avaavat samalla laajoja ja yllättäviä näkymiä koko Euroopan kulttuurihistoriaan. Esimerkiksi Don Giovannia lähestytään Lasse Virenin Münchenin kympin juoksun kautta, Figaron häitä Ranskan suuren vallankumouksen alkusoittona, Cosi fan tuttea suomalaisen vappujuhlinnan kaikuna.
 
***
Lyons Jonathan
Viisauden talo – Länsimaiden arabialainen perintö
 
Mikä on astrolabi, joka muutti merenkulun ikiajoiksi?
Miten arabitutkijat onnistuivat laskemaan Maan ympärysmitan kävelemällä aavikolla?
Kuka toi hammastahnan islamilaiseen Espanjaan?
 
Rooman valtakunnan hajoamisen jälkeen keskiajan Eurooppa oli takapajuinen paikka. Samaan aikaan islamilainen kulttuuri kukoisti Persiasta Espanjaan. Arabialaiset filosofit, matemaatikot ja astronomit lähestyivät ihmismielen äärirajoja. Tiedon keskipiste oli Viisauden talo, valtava kirjasto, yliopisto ja kulttuurikeskus Bagdadissa. Aikana, jolloin Euroopan parhaissa kirjastoissa oli joitakin satoja teoksia, Viisauden talossa niitä oli 400 000.
 
Kirja kertoo huikean tarinan siitä, miten kourallinen kristittyjä tutkijoita matkusti arabialaisen sivistyksen keskuksiin, vaikka heidän aikalaisensa kävivät verisiä ristiretkiä islamia vastaan. Heidän tuomansa tieto mullisti eurooppalaisen tieteen ja loi perustan renessanssille. Kirja tutustuttaa suurenmoisiin keksintöihin ja palauttaa kunnian menneisyyden arabioppineille.
 
Bernd Brückler & Risto Pakarinen
Elämää KHL:ssä – Lätkää, lääkäreitä ja rahasäkkejä
 
Muistelmakirja paljastaa kaiken KHL-liigasta, jonne Jokerit siirtyy syyskaudella 2014. Mitä salaisuuksia KHL-liiga kätkeekään? Millaista on pelata suunnattoman suuren Venäjän huippuliigassa? Nid.
***
Laukka Petri
Remu & Hurriganes Kekkoslovakiassa
 
70-luvun Suomessa taiteen piti olla "edistyksellistä", mutta Hurriganes lauloi: "Skuugi darling just tyttö my pylly."
 
YYA-Suomessa Hurriganes teki kotikutoisen version Amerikasta ja rock’n’rollista, levitti vahvistimien päälle Yhdysvaltojen lippuja, ajeli 50-luvun jenkkiautoilla ja oli häpeämättömän kaupallinen ja uhmakas. Remu, Cisse, Albert ja myöhemmin Ile vastasivat yhtenäiskulttuurin Suomessa kajautettuun huutoon, jossa haluttiin rennompaa elämää ja vähemmän pykäliä.
 
Remu & Hurriganes Kekkoslovakiassa on kirja bändistä, joka halusi menestyä ja rikastua, tehdä rahaa. Ja kyllä se tekikin. Yhtye rikkoi yleisöennätyksiä Suomen ohella Ruotsissa. Osittain Hurriganesin ansiosta rock alettiin ottaa muunakin kuin vain farkunsinisen nuorisosukupolven omalaatuisena, suuriäänisenä tanssivillityksenä, jollaisena se julkisuudessa aiemmin nähtiin.
***
Kniivilä Kalle
Putinin väkeä – Venäjän hiljainen enemmistö
 
Kanava-palkintovoittaja 2014. Tämä ei ole kirja Vladimir Putinista – sellaisia on jo liikaakin. Vähemmän on kerrottu tavallisista venäläisistä, jotka Putinia kannattavat. Ja heitä on paljon.
 
 
***
Hanna Moilanen, Jukka Peltokoski, Jaana Pirkkalainen & Tero Toivanen
Uusi osuuskunta – Tekijöiden liike
 
Uusi osuuskunta on monipuolinen tietopaketti. Kirjassa osuuskuntatoiminta liitetään osaksi laajempaa jatkumoa, tekijöiden liikettä. Kirja antaa konkreettista apua osuuskunnan perustamiseen ja neuvoja osuuskuntatoimintaan. Nid.
***
Mikael Brunila & Kimmo Kallio (toim.)
Verkko suljettu – Internet ja avoimuuden rajat
 
Internet ei ole vain avoimuuden mekka, vaan myös täynnä rajoja. Tieto ja sen käyttö keskittyvät yhä harvempien käsiin. Kirja kertoo, kuka verkkoa hallitsee ja miten internet muuttuu yhtä aikaa sekä avoimemmaksi että suljetummaksi. Nid.
 
 
***
Maarit Korhonen
Herää, koulu!
 
Herää, koulu! kertoo, miksi nykykoulu on muinaisjäännös ja miten sen voi palauttaa ajan tasalle. Se kokoaa tuikitärkeää keskustelua, jota maailmalla jo käydään. Tästä pamfletista puhuvat kaikki! Nid.
 
 
***
Merryl Wyn Davies & Ziauddin Sardar
Islam
 
Ainutlaatuinen kirja avaa islamin historiaa, maailmankatsomusta ja suhdetta länsimaihin. Teos tuo esiin nykypäivän kovat haasteet ja uskonnon sisäiset kamppailut eri tulkintojen välillä. Pokkari.
 
 
***
Leigh David & Harding Luke 
Assange
 
Historian suurin vuoto raivostutti maailman suurimman supervallan, nolostutti Britannian kuningasperheen ja edisti Pohjois-Afrikan vallankumouksia. Vuonna 2010 WikiLeaks nousi salamana kaikkien tietoisuuteen. Kuka on Julian Assange, mies kaiken takana? Onko hän internetin messias vai kyberterroristi? Vapaustaistelija vai seksirikollinen?
Vuonna 1971 Australiassa syntynyt Assange vietti taiteilijaäitinsä ja näyttelijäisäpuolensa kanssa kulkurilapsuutta. Äidin seuraava mies kuului pahamaineiseen new age -lahkoon. Myrskyisä liitto johti vuosien pakomatkaan ja elämään turvakodeissa. Myöhemmin taitavasta hakkerista kasvoi WikiLeaks-sivuston perustaja ja yksi maailman etsityimmistä miehistä.
Palkitut Guardianin toimittajat kertovat kaunistelemattoman tosielämän jännitystarinan WikiLeaksistä, Assangesta ja muista ihmisistä, jotka joutuivat vaaraan uskoessaan vapaaseen tietoon.
 
***
Hill Declan
Maksetut maalit – Jalkapallo ja järjestäytynyt rikollisuus
 
Maksetut maalit on sukupolvensa järisyttävin kirja urheilukorruptiosta. Toimittaja Declan Hill haastattelee yli kahtasataa syvääkurkkua: ammattivedonlyöjiä, mafian ammattitappajia, poliiseja peitetehtävässä, kovimman kärkikastin futaajia, päätuomareita ja toimitsijoita. Hän tapaa miehiä, jotka kertovat maksaneensa huipputason otteluihin haluamansa lopputuloksen, ja paljastaa, että joidenkin maiden liigoissa yli 80 prosenttia otteluista on gangsterien manipuloimia. Miten laittomat ja rikolliset vedonlyöntijärjestöt toimivat? Miten pelaajat ja tuomarit saavat aikaan ”oikean” lopputuloksen? Miksi kovapalkkaiset tähtipelaajatkin huijaavat? Miten vastustaja ja tuomarit saadaan vaihtamaan puolta? Tapauksia on myös suomalaisilta jalkapallokentiltä.
***
Salminen Matti
Yrjö Kallisen elämä ja totuus
 
Opetusneuvos Yrjö Kallisen elämä on Suomen historian merkillisimpiä. Hän sai sisällissodassa neljä kuolemantuomiota, vaikka yritti toimia rauhanvälittäjänä valkoisten ja punaisten välillä. Toisen maailmansodan jälkeen vankkumattomasta pasifistista tuli Suomen puolustusministeri. Kallinen oli paitsi sosialidemokraatti myös teosofi ja tunsi tarkasti idän uskonnot. Yrjö Kallinen oli poikkeuksellinen filosofi, jonka ajatukset ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan.
***
Yliaska Ville
Tehokkuuden toiveuni – Uuden julkisjohtamisen historia Suomessa 1970-luvulta 1990-luvulle
 
1970-luvulla sotien jälkeinen talouskasvu oli länsimaissa hyytynyt ylituotantokriisiin ja hyvinvointivaltioita alettiin pitää verotaakkana. Taloutta lähdettiin elvyttämään vapauttamalla markkinat säätelystä, ja hyvinvointivaltiota ryhdyttiin leikkaamaan yksityistämällä palveluita ja panemalla loput toiminnat markkinakuriin näennäismarkkinoilla, tilaaja-tuottajamalleilla sekä tulostilastojen raportoinnilla. Suojatyöpaikoissaaan loisivat byrokraatit piti pakottaa asiakaslähtöisyyteen.
Ville Yliaskan tutkimus käsittelee uuden julkishallinnon (New Public Management) taustaa ja leviämistä Suomeen viime vuosikymmeninä. Se ei ole hallintotieteellistä mallien rakentamista vaan arkistolähteisiin ja aikalaiskirjoituksiin perustuva analyysi siitä, mitä tapahtui ja kuka vaikutti mihinkin ratkaisuun. Kriitikkojen mielestä vuosikymmenten uudistukset ovat kasvattaneet ylempää hallintoa ja arviointiteollisuutta mutta ohentaneet asiakaspalvelua. Ammattilaisten sisäistä motivaatiota on loukattu kohtelemalla heitä kuin lintsareita. Tämä ei kuitenkaan ole järkyttänyt uudistajien uskoa uuden julkishallinnon siunauksellisuuteen, koska tehostaminen johtamisen keinoin oli heille sivuasia julkisen sektorin leikkaamiseen verrattuna. Yliaskan tutkimus liittyy siihen uusimpaan kansainväliseen tutkimuskenttään, jossa on pyritty selvittämään, miten vuosikymmenien mittaista uudistusaaltoa on pystytty pitämään yllä, vaikka todisteita uudistusten vaikutuksista ei ole ollut käytettävissä.
***
Majander Mikko
Lukemisen hulluus – Esseitä aikamme kulttuurista
 
Lukemisen hulluus -kokoelman esseet nostavat valokeilaan ilmiöitä aikamme kulttuurivirrasta. Mikko Majander on kehittänyt Demokraatti-lehden kolumnistina omaleimaista tyyliä, joka risteyttää kollaasimaisesti kirjallisuutta, teatteria ja musiikin eri lajeja yhteiskunnallisiin teemoihin. Esseiden rekisteri on laaja Shakespearesta Saarikoskeen, Capasta Guernicaan, Mannerheimista Obamaan, oopperasta jazziin ja punkista Bachiin.
Lukemisen hulluus tunnustaa avoimella sydämellä rakkautta taiteisiin elämisen rikkautena.
Mikko Majander on historioitsija, politiikantutkija ja suurenluokan kulttuurinkuluttaja.
***
Peltola Pekka 
Päätä seinään – Idealistin muistelmat
 
Pekka Peltola (s. 1941 Lapualla) on vastustanut ydinaseita ja asevarustelua, ollut perustamassa Sadankomiteaa ja vallannut Vanhaa. Hän on työskennellyt Reporadion linjojen luomiseksi, taistellut parempien palkkojen ja sosiaaliturvan puolesta ammattiyhdistysliikkeessä ja ajanut kuuden tunnin työpäivää työministeriössä. Monipuolisesta urasta on syntynyt antoisa elämä, joka avautuu näissä muistelmissa.
Peltola on kirjoittanut useita teoksia. Viimeisimmäksi häneltä on ilmestynyt Afrikassa (Into 2011).

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.