[H-verkko] Arvosteltavaksi: Muisti

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe toukokuu 2 13:03:47 EEST 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Hakkarainen Jani, Hartimo Mirja ja Virta Jaana 
Muisti
Laajuus: 228 s. Julkaisuvuosi: 2014 
Kustantaja: Tampere University Press. TUP

Muisti on oleellinen osa kaikkea ihmisen toimintaa. Ilman muistia ihminen menettäisi yhteyden itseensä, läheisiinsä ja ympäristöönsä ja jopa yksinkertaisimmat arjen askareet muuttuisivat mahdottomiksi. Muistista ja muistoista puhuttaessa mieleen tulee ensimmäisenä yksilön muistot. Kuitenkin kollektiiviset, jopa kokonaisia kansakuntia yhdistävät muistot yhteisestä jaetusta menneisyydestä muokkaavat nykyisyyttä ja tulevaa yhtälailla. Mitä muisti itse asiassa on? Onko se vain tahdonvaraisesti toimiva ideoiden varasto vai kenties jatkuvassa muutoksessa oleva kertomus? Mikä on sen rooli yhteisöissä ja mitä siitä ajateltiin yli 2000 vuotta sitten? Entä miten muistiin painuneet ääneen lausumattomat traumat siirtyvät sukupolvelta toiselle? Muisti käsittelee näitä ja monia muita muistiin liittyviä kysymyksiä pääasiassa filosofisista lähtökohdista. Teoksen artikkelit perustuvat Suomen Filosofisen Yhdistyksen tutkijakollokvion esitelmiin. Niiden kautta voi tutustua nykyisten ja aikaisemmin eläneiden filosofien teorioihin muistista ja muistin rooliin heidän teorioissaan. Muistia käsitellään artikkeleissa myös psykologian, historian ja narratiivisuuden näkökulmista. Kirja on suunnattu sekä filosofian ammattilaisille että kaikille aiheesta kiinnostuneille, ja se sopii myös oppikirjaksi.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.