[H-verkko] Arvosteltavaksi: Atena kustannuksen kevään 2014 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Tammi 31 18:26:53 EET 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***

Atenan kevään 2014 kirjoja
 

Olli Korjus
Kuusi kuolemaantuomittua
 
Kuuden kuolemaantuomitun karut tarinat kertovat itsenäistyvästä Suomesta
Suomenlinnan päävartiosta vietiin syyskuisena aamuna 1918 kuusi miestä Kustaanmiekan valleille, missä heidät teloitettiin. Miehet oli tuomittu valtiorikosoikeudenkäynneissä kansalaissodan jälkeen. Keitä nämä miehet olivat ja miten he päätyivät teloitusryhmän eteen?
Kuuden kuolemaantuomitun tarinat avaavat monia näköaloja vuoden 1918 murhenäytelmään. Miesten elämänkohtaloiden kautta lukijalle piirtyy kuva sotaan johtaneesta ajasta eri puolilla punaista Suomea, vähäväkisen kansan elämästä sekä yhteiskunnallisista ristiriidoista, jotka purkautuivat väkivaltana. Keskushenkilöt olivat aktiivisia punaisia, joista osa tuomittiin murhista tai niihin yllyttämisestä, osa tuomittiin ”poliittisina”.
Teloitetut olivat kotoisin eri paikkakunnilta, niin maaseudulta kuin kaupungistakin. Osa heidän tarinoistaan kietoutuu tapahtumiin ja paikkoihin, joista ovat kirjoittaneet myös Joel Lehtonen, Väinö Linna ja F. E. Sillanpää.
Olli Korjus esittää Kuudessa kuolemaantuomitussa voimakkaan kuvan itsenäistyvästä Suomesta. Tietokirja perustuu arkistomateriaaliin ja tutkimustietoon, mutta Korjus ei arkaile tuntea myötätuntoa: näkökulma on hävinneiden ja tuhoutuneiden – voittajien kielellä ”roskaväen” – puolella.
***
Juho Kotakallio
Hänen majesteettinsa agentit. Brittitiedustelu Suomessa 1918-1941
 
Britannian salaiset asiamiehet tiedustelivat Neuvostoliittoa Suomesta käsin
Lokakuun vallankumouksen jälkeen Secret Intelligence Service eli SIS kiinnostui Neuvosto-Venäjästä. Samalla brittitiedustelu kiinnitti huomionsa maihin, joista olisi apua Neuvostoliiton vastaisessa tiedustelussa – eräs tärkeimmistä oli vasta itsenäistynyt Suomi. Brittiagenteille Suomi oli erinomainen tarkkailupaikka, koska pitkää ja korpista rajaa oli vaikea valvoa. Lisäksi briteillä ja suomalaisilla oli yhteinen tavoite: bol?evismin vastustaminen.
Brittiagentit liikkuivat Suomessa peitetehtävienturvin – he olivat liikemiehiä, toimittajia, diplomaatteja tai upseereita. Heidän joukossaan oli kiinnostavia tiedustelijapersoonallisuuksia, jotka onnistuivat toistuvasti vaihtamaan kasvojaan ja sulautumaan ympäristöönsä – kuuluisimpina sir Paul Dukes ja Sidney Reilly, James Bondin esikuva.
Talvisodan aikana brittitiedustelu vahvistui entisestään, kun Suomeen tuli brittivapaaehtoisia, joita käytettiin myös tiedustelutehtäviin. Neuvostoliitosta kerättyjä tietoja vaihdettiin etsivän keskuspoliisin sekä yleisesikunnan tiedustelun kanssa.
Hänen majesteettinsa agentit tuo uutta tietoa vähälle huomiolle jääneestä brittitiedustelusta lokakuun vallankumouksesta jatkosotaan asti. Teos piirtää jännittävän kuvan Suomesta suurvallan itänaapurina sekä tiedustelualasta, joka työskenteli lakkaamatta pinnan alla itsenäisyytemme ensimmäisinä vuosikymmeninä.
***
Lirio Abbate
Mafian naiset
 
Naiset ovat mafian ensimmäinen uhri
Giuseppina Pesce ei kestänyt enää. Aviomies löi, ei antanut talousrahaa ja istui vähän väliä vankilassa. Onneton Giuseppina löysi uuden rakastetun. Ongelma vain oli, että aviomies kuului Italian pahamaineisimpaan mafiajärjestöön, ’Ndranghetaan. Mafian miehille vaimon lähteminen toisen matkaan merkitsee kasvojen menetystä – ja vaimolle kuolemantuomiota.
Mafian naiset on järkyttävä reportaasi, jonka kuvaamat tarinat alistamisesta, kunniamurhista ja kotiin eristämisestä sijoittuvat tämän päivän Eurooppaan. Italian saappaankärjen Calabriaa hallitsee ’Ndrangheta, jonka rikoslonkerot ulottuvat maailman bisneskeskuksiin, mutta jonka toimintaa säätelee ikiaikainen kunniakoodi.
Giuseppina Pesce pelasti henkensä todistamalla mafiaa vastaan. Hänen ja monien muiden mafiavaimojen kertomukset ovat olleet avainasemassa, kun suuria mafiarenkaita on paljastettu. Valinnalla on kuitenkin hintansa: elämä viranomaisten suojeluksessa, yhteyden katkaiseminen sukuun ja usein myös lasten menettäminen. Mutta vaihtoehdot ovat vähissä: miehensä kunnian tahranneen naisen kuolema lavastetaan itsemurhaksi, kuten kävi leskirouva Maria Teresa Galluccille, tai nainen katoaa jälkiä jättämättä kuin Angela Costantino, jolta jäi tomaattikastike hellalle ja lapsi pihalle itkemään.
***
Kuin taivasta koskettaisi
Jalkapallon MM-kisojen historia
Jari Ekberg
 
Jalkapallon maailmanmestaruudesta on pelattu yli 80 vuotta, ja kisoista on tullut lähes elämää suurempi ilmiö. Kisahistoria alkoi vuonna 1930 Uruguayssa, jonne kokoontui 13 joukkuetta kamppailemaan maailmanmestaruustittelistä. Amatööripelaajat ottivat vapaata päivätöistään, ja Euroopasta lähti pitkälle matkalle vain neljä joukkuetta. Viimeisin lopputurnaus pelattiin 2010 Etelä-Afrikassa, johon osallistui huippuammattilaisia 32 maasta. Uruguayn ja Etelä-Afrikan väliin jää 17 erilaista turnausta, joista kullakin on ollut huippuhetkensä ja yllätyksensä.
Kuin taivasta koskettaisi kertoo MM-lopputurnausten tarinan. Turnausten taustalla on nähty poliittisia jännitteitä, kuten kyräilevien eurooppalaisten maiden kohtaamiset Ranskassa 1938 tai vuoden 1970 kisoja edeltänyt ”jalkapallosota” El Salvadorin ja Hondurasin välillä. Kulisseissa on vaikutettu monin tavoin sekä peleihin itseensä että suurkisojen kehityssuuntaan. Kirjan pääosassa ovat kuitenkin itse peli ja ikimuistoisimmat ottelut: jännitysnäytelmät, murskatappiot, yllätysvoitot, joukkueet, valmentajat ja pelaajat.
Tilasto- ja nippelitietoakaan ei unohdeta: kirjasta saa esimerkiksi tietää, kuka on pelannut MM-finaalit kahden eri maan paidassa tai kuka teki ensimmäinen hattutempun kaksissa kisoissa.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.