[H-verkko] Arvosteltavaksi: Vantaan ja Helsingin pitäjän keskiaika -teos

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Mon Tammi 27 13:34:21 EET 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Vantaan ja Helsingin pitäjän keskiaika -teos
 Tapio Salmisen kirjoittama Vantaan ja Helsingin pitäjän keskiaika päivittää Uudenmaan rannikon keskiaikaa koskevat tiedot 2010-luvulle.
 Teos perustuu laajaan alkuperäiseen keskiaikaiseen lähdemateriaaliin sekä kattavaan keskiajan ja 1500-luvun Itämeren aluetta käsittelevään tutkimuskirjallisuuteen. Teoksen johtavia teemoja ovat ihmisten, talouden, kulttuurin, kaupan ja yhteisöjen verkostot, elämä alueen keskiaikaisissa kylissä ja taloissa sekä ihmisen monitasoinen suhde ympäröivään luontoon.
 
Informatiiviset kartat, taulukot ja graafiset esitykset avaavat uudella tavalla alueen keskiaikaisen paikallisyhteisön ja sen asukkaiden elämää. Keskiajalla Vantaan alue oli osa 1300- ja 1400-luvun lähteissä Helsingaksi kutsuttua Helsingin pitäjää. Sen kaupalliset, sosiaaliset ja kulttuuriset yhteydet ulottuivat Uudenmaan rannikolta Itämeren suurkaupunkeihin.
 
Teoksen sivuilla elävät keskiajan vantaalaiset yksilöinä, yhteisönä, naisina, miehinä, lapsina ja vanhuksina – sellaisina kuin he ajan kirjoitetussa lähdemateriaalissa ja arkeologisten löytöjen kautta näyttäytyvät. Kuvituksena on taiteilija Tom Björklundin upeita maalauksia. Graafinen suunnittelu on Heikki Kallio-maan käsialaa.
 
”Keskiaika on Vantaalla vain muutaman kymmenen sentin päässä maan alla. Se on läsnä ihmisten jokapäiväisessä arjessa niminä, maisemina ja reitteinä silloinkin kun nimien merkitys jää tuntemattomaksi ja maiseman yksityiskohdat peittyvät rakennetun taajaman sokkeloihin. Vantaalla askel menneisyyteen on lyhyt ja menneisyys on yhtä kiehtova ja monimuotoinen kuin nykyisyys”
– Tapio Salminen
 
Tapio Salminen: Vantaan ja Helsingin pitäjän keskiaika; julkaisija Vantaan kaupunki; 648 sivua; nelivärikuvitus; ISBN 978-952-443-455-3; ovh 38 €. Myynnissä Vantaan kaupunginmuseon museokaupassa sekä hyvin varustetuissa kirjakaupoissa.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.